Expressens kulturfest – 5 getingar!

Igår kväll fick jag den stora äran att gästa Expressens årliga kulturfest. Denna gång hölls festen på traditionsrika f d danspalatset Nalen på Regeringsgatan i Stockholm. Det var en fantastisk tillställning, inte bara därför att jag fick träffa gamla SVT-kollegor som jag inte sett på flera år utan också för att få glädjas med de personer som i år fick motta de kulturpriser som var huvudnumret på Expressens kulturfest igår kväll. Inte minst njöt vi alla av den goda mat och det goda vin som serverades.


Ebba Witt-Brattström får ta emot Björn Nilsson-priset för god litteraturkritik

Allra roligast var det att se feministen och litteraturkritikern Ebba Witt-Brattström får årets Björn Nilsson-pris. Det var hon verkligen värd. Jag – också en gammal feminist – klappade särskilt hårt i händerna när Ebba fick motta priset tillsammans med en jättebukett härliga blommor på Nalens scen under säker ledning av TV-journalisten Jenny Strömstedt.

Jag är världens sämsta minglare. Jag saknar helt förmågan att umgås i stora folksamlingar. Jag känner mig bortkommen. Jag vet nästan aldrig vad jag ska (kall)prata med folk om. Ni kommer inte att tro det här men jag har tydliga tendenser till att vara folkskygg. Det blir dessutom värre med åren Jag är blyg och osäker bakom min tuffa yta. Jo, det är faktiskt sant.

Så det var från början inte alls givet att jag skulle tacka ja till Expressens Kulturfest i år. Men idag är jag glad att jag gjorde det.

Som en barnslig fjortonåring sprang jag omkring och tog bilder med min mobilkamera på alla kändisar som dök upp framför mina ögon. I vissa fall var det extra roligt. Det var när jag fick möta mina gamla idoler:


Mina skådespelaridoler och äkta paret Ingvar Hirdwall och underbara Marika Lindström


Gitarristen Janne Schaffer blev glad när jag bad att få plåta honom.


Jag själv tillsammans med Expressens stjärnreporter Niklas Svensson


Expressens chefredaktör Thomas Mattsson och SVT:s stjärnintervjuare Anna Hedenmo blev lätt bländade av blixten från min mobilkamera


Den alltid lika vänlige Niklas Strömstedt ställde glatt upp på bild


Kulturfenomenet och programledaren för SVT:s Babel Jessica Gedin råkade blunda när kameran sa klick


Men blundade gjorde inte Aktuellts politiska kommentator Margit Silberstein


Här ser vi Margit tillsammans med SVT:s legendariske dokumentärfilmare Tom Alandh och Margits bror, journalisten Willy Silberstein


Fint sällskap hade jag också av SVT:s Claes Elfsberg, Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg, hennes sambo, advokat Claes Lundberg och Claes Elfsbergs hustru Monica Elfsberg.

Och sist men inte minst. Innan jag skulle åka hem fick jag en rolig och minnesvärd pratstund med Ingvar Hirdwall och Marika Lindström. En vänlig vakt tog bilderna.

Och allra sist: Expressens Kulturfest får hela 5 getingar av mig.