Äntligen får 9-åriga cancersjuka Linn hjälp – nu ska hon få prova en helt ny cancerbehandling i Tyskland!

 

För några veckor sen skrev jag här på min blogg om lilla 9-åriga cancersjuka Linn Kvist från Skänninge i Östergötland. Linn har drabbats av en svår neurologisk cancerform i ryggraden, bäckenet och på ena skinkan. Vid jultiden ifjol opererades hon. I mars började Linn behandlas med cellgifter men behandlingen måste avbrytas eftersom Linn höll på att dö. Hennes kropp klarade inte de starka cellgifterna.

Linn efter operationen

Sen dess har Linns pappa Robert Kvist hoppats in i det sista på att Linn skulle få delta i en dansk cancerstudie vid Rigshospitalet i Köpenhamn där läkare ska pröva en helt ny och uppenbarligen mycket effektiv medicin mot cancer. Linn fick OK att vara med i studien men sen dess har inget hänt. Danska myndigheter började så småningom ifrågasätta att Linn överhuvudtaget skulle få delta i studien. Hon var alldeles för ung. Allt såg ut att rinna ut i sanden.

Linns pappa Robert Kvist

Det var i det skedet som jag blev uppringd av Linns pappa Robert. Han ville att jag skulle uppmärksamma Linns fall eftersom tiden var på väg att rinna ut för henne. Jag skrev mitt blogginlägg, som blev mycket uppmärksammat.

Linn efter cellgiftsbehandlingen

Intressant nog dröjde det bara några dagar efter det att blogginlägget hade publicerats tills man ringde från Universitetssjukhuset i Linköping. Linn skulle nu plötsligt få komma till ett informationsmöte.

Linn har tappat håret efter cellgiftsbehandlinge

Mitt blogginlägg om Linn hade fått sjukvårdsmyndigheterna i Östergötland att reagera. Fortfarande väntade dock Linn och pappan på att Linn skulle få klartecken till den danska studien. Men nu ser det inte ut att bli något av detta för Linns del.

Ett litet barn som har tärts av en svår sjukdom

Så igår kväll ringde Rober till mig. Det hade börjat hända saker. Linn skulle nu äntligen få hjälp. På bara några dagar hade sjukvården i Östergötland dels kallat Linn till en magnetröntgenundersökning, dels kommit överens med ett sjukhus i Heidelberg i Tyskland om att Linn skulle få komma dit och få behandling.

Universitetsstaden Heidelberg i södra Tyskland. Bild: Lets go to Europe
Heidelberg University Hospital. Bild: medigo

Sjukhuset i Heidelberg heter Heidelberg University Hospital. Det är berömt över hela världen för sina framgångsrika behandlingar mot olika cancersjukdomar. Heidelberg University Hospital har världsledande onkologer för behandling de flesta slags tumörer. De har också en välrenommerad klinik för barn med cancer.

85 procent av de 2000 barn och ungdomar som har fått behandling mot sin cancer vid universitetssjukhuset i Heidelberg har blivit botade. Bild: medigo

På sjukhusets hemsida kan man läsa att 100 barn om året behandlas mot sin cancer hos Heidelberg University Hospital. Mer än 2 000 barn och ungdomar med elakartade tumörer eller leukemi har blivit behandlade på detta sjukhus. Inte mindre än 85 procent av dessa botades från sin cancer.

Linn är förväntansfull inför behandlingen i Heidelberg

Detta gör att Robert Kvist och hans dotter Linn från Sverige har anledning att  hysa goda förhoppningar om den förestående behandlingen i Heidelberg.

Linn

”Linns behandling i Heidelberg påbörjas redan den 18 juli”, berättar Robert Kvist för mig. ”Linn ska till att börja med under ett halvår äta en viss sorts tablett på morgonen och en på kvällen. Det är ett läkemedel som uppenbarligen har kapacitet att döda cancer.”

Den första behandlingen kommer att ta mellan fem och sex veckor. Linn kommer att vara dagpatient på sjukhuset och bosatt på ett sjukhushotell. Under den här tiden ska de tyska cancerläkarna se hur Linn reagerar på den nya medicinen. Hjälper inte medicinen så måste läkarna tänka i andra banor.

Linn har svårt att få i sig mat

Linns pappa är idag överlycklig över att Linn äntligen kommer att få hjälp. Han är själv också förvånad över att läkarna i Linköping hade reagerat så plötsligt och kallat Linn både till informationsmöte och magnetröntgen. På sjukhuset lät man förstå att mitt blogginlägg hade haft en viss inverkan för att påskynda processen. Där uppmanade jag ju Universitetssjukhuset i Linköping att omedelbart se till att Linn fick hjälp och behandling mot sin cancer som hon behövde.

Kanske blir behandlingen i Heidelberg det som räddar Linns liv. Hennes pappa är idag mycket hoppfull. Han och cancerläkarna i Linköping har också kunnat konstatera att tillväxten av Linns tumörer har avstannat. Det visade den magnetröntgenundersökning som Linn genomgick häromdagen. Det var i sig mycket hoppingivande.

Idag lördag åker Linn och familjen på semester till Turkiet

Idag, lördag den 1 juli, åker Linn tillsammans med sin familj på två veckors stärkande semester i Turkiet. Därefter bär det iväg till Heidelberg, där Linn kanske går en ny framtid och ett nytt liv till mötes.

Jag ber er alla som läser detta att hålla tummarna för lilla Linn. Måtte läkarna på den tyska cancerkliniken i Heidelberg kunna hjälpa henne!

Bilderna på Linn är hämtade från Robert Kvists facebooksida.