Åsa Romson blir alltmer omöjlig som regeringspartner

Jag sitter på ett hotellrum i Göteborg och kan inte låta bli att förundras över miljöpartiets språkrör, tillika vice statsminister och miljöminister Åsa Romson.

Åsa Romson Foto: Regeringskansliet
Åsa Romson
Foto: Regeringskansliet

I morse gjorde hon än en gång bort sig genom att använda orden på förvrängt sätt. När hon medverkade i en intervju i Gomorron Sverige i SVT i morse handlade förstås intervjun om Mehmet Kaplan i allmänhet men terrorism i synnerhet.

11 september 2001 Copyright:Kentannenbaum/Dreamstime.com
11 september 2001
Copyright:Kentannenbaum/Dreamstime.com

Romson öste beröm över sin sparkade partikamrat Mehmet Kaplan och hans arbete mot terrorismen efter den 11 september 2001, när den internationella terrorismen visade sitt ondskefulla grin och lät två flygplan köra rakt in Twin Towers på Manhattan och förorsaka världen dittills värsta terrordåd.

Denna oerhörda händelse betecknade Åsa Romson som ”11-september-olyckorna”. Jag vet inte vilken betydelse Åsa Romson lägger i ordet ”olycka” men nog får terrorattentatet mot World Trade Center betraktas som något mer än en ”olycka”. För detta missbruk av orden har hon idag fått klä skott inte bara i Sverige utan på flera håll världen över.

11 september 2001 Copyright: Kentannenbaum/Dreamstime.com
11 september 2001
Copyright: Kentannenbaum/Dreamstime.com

Det är något fel med Åsa Romsons språkbruk. Hon verkar inte förstå ordens valörer. Flera gånger har hon bevisat detta för en politiker så allvarliga tillkortakommande. När hon beskriver den 11 september som en ”olycka” undrar man om hon bara har ett dåligt ordförråd eller om hon inte har förstått terrorismens sanna innebörd.

Auschwitz Copyright: Alexandre Fagundes De Fagundes/Dreamstime.com
Auschwitz
Copyright: Alexandre Fagundes De Fagundes/Dreamstime.com

För något år sen fick hon i en radiointervju frågan om hon visste var Auschwitz låg. Ja, svarade hon, det ligger väl i Tyskland någonstans. Hon berättade att hon själv hade besökt Auschwitz men kunde tydligen inte skilja på Tyskland och Polen. Auschwitz ligger sex mil väster om Krakow i sydvästra Polen. Pinsamt.

En annan av Romsons mera berömda grodor är hennes uttalande att ”vi i Europa håller på att göra Medelhavet till det nya Auschwitz”. Hon syftade på flyktingkatastrofen på Medelhavet. Hur allvarlig denna än är så kan man nog inte jämföra den med folkutrotning, förintelse och massmord.

En annan romsonsk fadäs var när hon för några år sen tvingades erkänna att hon och hennes man använde förbjuden bottenfärg till att måla sin segelbåt med. Hon erkände också att hon spolade ut diskvatten från båten rakt ut i havet. Så talar en sann miljöpartist. I det partiet behöver man tydligen inte leva som man lär.

Mehmet Kaplan får avsked Foto: Regeringskansliet
Mehmet Kaplan får avsked
Foto: Regeringskansliet

Hon verkar heller inte ha förstått allvaret i partivännen och f d bostadsministern Mehmet Kaplans handlingssätt, t ex när han äter middag och i övrigt umgås med högerextremister, islamister och andra. Hon har nämligen fortfarande fullt förtroende för Kaplan.

I dagens värld där terrorismen så starkt präglar det politiska samtalet och den politiska vokabulären så är det oerhört viktigt att slå vakt om ordens verkliga essens. Den som inte klarar av att göra det, bör helst undvika att arbeta med politik.

Miljöminister Åsa Romson och statsminister Stefan Löfven Foto: Regeringskansliet
Miljöminister Åsa Romson och statsminister Stefan Löfven
Foto: Regeringskansliet

Hur länge till ska Stefan Löfven stå ut med att ha en vice statsminister som inte kan skilja på en olyckshändelse och en världskatastrof? Regeringsombildning kanske rycker närmare?