Att förlägga ännu ett EU-toppmöte till Göteborg är ett vidunderligt politiskt klavertramp

Uppdatering torsdag förmiddag 16 november 2017

4 000 poliser har kallats till Göteborg från hela landet. Flera polisdistrikt har dränerats på poliser, allt i det höga syftet att bevaka 26 regeringschefer från Europa, när Sverige och statsminister Stefan Löfven på fredag öppnar ännu ett EU-toppmöte i Göteborg. Toppmötesdeltagarna anländer till Göteborg idag, torsdag.

Storbritanniens premiärminister Theresa May och Frankrikes president Emmanuel Macron.
Bild: mepoforum.sk

Hela staden kommer att vara avspärrad för de 26 regeringscheferna med Frankrikes president Emmanuel Macron och Storbritanniens premiärminister Theresa May i spetsen.

Polischefen i Göteborg Erik Nord
Bild: polisen.se

Polischefen i Göteborg Erik Nord har i flera dagar gått ut och varnat Göteborgs invånare att de ska ”hålla sig inomhus”, att ”inte stå för nära dörrar, fönster och balkonger”, att ”inte ge sig ut på stan i onödan” och att ”försöka jobba hemifrån så mycket som möjligt”. Nya uppgifter säger också att Göteborgs gymnasieskolor kommer att vara stängda på fredagen.

Göteborg
Bild: objektif-suede.com
Eriksbergshallen på Hisingen där toppmötet ska hållas
Bild: Wikipedia

Man häpnar! Detta kan inte vara sant. Sådana varningar brukar utfärdas vid naturkatastrofer, jordbävningar, kärnkraftsolyckor, krig eller förödande terrordåd – men knappast för att EU-topparna ska hålla ett möte på Eriksbergshallen på Hisingen i Göteborg. Jag trodde att EU var en fredsorganisation, ingen krigsorganisation där medborgarna uppmanas att ta betäckning och söka skydd.

Göteborgskravallerna 2001
Bild: youtube.com

Naturligtvis beror alla dessa säkerhetsåtgärdr på det som hände i Göteborg för sexton år sen, i mitten av juni 2001. Då innehade Sverige posten som ordförandeland i EU och årets höjdpunkt, det stora toppmötet med unionens stats- och regeringschefer, skulle hållas i Göteborg. Samtidigt gästades toppmötet av USA:s dåvarande president George W Bush. Ett riktigt pådrag alltså.

Göteborgskravallerna
Bild: vice.com
Göteborgskravallerna – Det Svarta Blocket
Bild: Wikipedia
Göteborgskravallerna
Bild: skvitts.wordpress.com

Toppmötet skulle fira Sveriges förmåga att leda EU men också diskutera sysselsättning. Istället utmynnade evenemanget i sällan skådade kravaller över stora delar av Göteborgs innerstad. Under flera dagar slogs poliser och demonstranter med varandra. Rökbomber avfyrades. Tårgas sprutades. Stenar kastades på poliser. Butiker plundrades och förstördes. Göteborgs paradgata, Kungsportsavenyen, förvandlades till en krigszon, där bränder anlades, där människor skadades och där tilltron till EU som fredsprojekt dog på några timmar.

Göteborgskravallerna
Bild: Wikipedia
Göteborgskravallerna
Bild: Offensiv

Jag var själv med och bevakade toppmötet för Rapport. Min fotograf och jag blev nedslagna av maskerade vänsteraktivister från AFA (Antifascistisk Aktion)  i Vasaparken. Vår TV-kamera krossades. Fotografen fick armen förstörd för flera år framöver. Mina glasögon krossades och jag tvingades fortsätta mitt arbete med blödande sår på händer och ben.

Dåvarande statsminister Göran Persson, här tillsammans med USA:s tidigare president George W Bush i samband med EU-toppmötet i Göteborg
Bild: Göteborgs fria

Efter toppmötet förklarade dåvarande statsminister Göran Persson i en intervju som jag gjorde med honom att ”det aldrig mer skulle bli något toppmöte i Göteborg så länge dessa grupper (han menade de politiska aktivisterna och våldsverkarna) fanns kvar”.

Nu sexton år senare stundar i alla fall ett nytt EU-toppmöte i … ja, just det, Göteborg.

Leif GW Persson
Bild:Youtube.com

Kriminologen Leif GW Persson och andra förståsigpåare har förklarat att risken för kravaller vid fredagens EU-toppmöte i Göteborg inte alls är särskilt stor och att läget nu kan inte jämföras med det som hände 2001. Hotbilden är annorlunda – liksom vädret. 2001 var det varm försommar med sol och folkligt uteliv. Idag är det kall och rå november. Det brukar sällan locka till kravaller.

Vi får se om han får rätt. Jag hoppas det. Det vore ett gigantiskt misslyckande om samma händelser skulle upprepas nu som de som ägde rum 2001. Samtidigt förklarar polisen att de giganterna polisinsatserna i första hand har kommit till för att skydda toppmötet och göteborgarna mot terrorattacker.

Göteborgskravallerna 2001
Bild: Youtube.com

Göteborgskravallerna 2001, som de har kommit att kallas, har gått till nutidshistorien (och världshistorien) som den svenska polismaktens absolut största misslyckande. Poliserna, trots att de var så många till antalet, lyckades inte bemästra situationen. Kravallutrustad polis på hästar kastade sig in i folkmassorna på Avenyn och Vasagatan. Unga demonstranter låstes in. Konfrontationen blev brutal. Flera poliser skadades – och ännu fler demonstranter och aktivister.

Det är bl a mot den bakgrunden som göteborgspolisen idag går ut och varnar allmänheten – ifall samma sak skulle inträffa igen, vilket polisen i och för sig inte tror.

EU: s stats- och regeringschefer
Bild: Riksdagens EU-information

I Veckans brott i SVT igår kväll avslöjades att bara polisinsatserna vid Göteborgskravallerna kostade hiskliga 147 miljoner kronor. Till detta kommer sjukvårdskostnader, ersättningar till butiksägare och reparationer av förstörda hus och gator.

Därför undrar jag nu stilla: Varför ordnar den svenska regeringen ett toppmöte i Göteborg? Igen? Har man inte lärt något av historien? Även om kravallerna uteblir den här gången, så kommer alla polisinsatser och övriga säkerhetsarrangemang att kosta enorma belopp, kanske hundratals miljoner igen. Varför ska polisens redan begränsade resurser kastas bort på att bevaka 26 regeringschefer och deras över 500 män/kvinnor stora entourage? Borde inte dessa pengar kunna användas till vanliga hederliga reguljära polisinsatser istället – inte minst i Göteborg, som är en hårt kriminellt belastad stad?

EU-topparna
Bild: Europaportalen

Om nu Sverige nödvändigtvis måste ha ett EU-toppmöte, varför lokaliseras inte detta till Skellefteå eller Falun? Varför ska man lägga ett gigantiskt toppmöte mitt inne i en storstad? Dessutom kommer detta att ske på bekostnad av vanliga människors vardagsliv. Folk kommer inte att kunna ta sig till och från jobbet, dagiset eller skolan på grund av avspärrningar, säkerhetsrisker och ren självbevarelsedrift. Uppmaningen från polisledningen i Göteborg att ”folk ska hålla sig inne” är så till den grad cynisk och kränkande mot all medborgerlig rättskänsla att man kan gråta.

EU-toppmöte
Biid: Council of European Union

Jag tror heller inte att EU som institution blir mera populär efter det här. Folk är redan om inte kritiska så i varje fall skeptiska till EU och till alla pengar som EU-medlemskapet kostar, så det krävs inte särskilt mycket för att vanliga svenskar ska vända EU ryggen. Det saknas politisk fingertoppskänslighet, både i Sverige och i övriga Europa. Den saken är klar.

Att placera EU-toppmötet i Göteborg en gång till är ett gigantiskt politiskt klavertramp, som inte gagnar något men som kommer att kosta skattebetalarna stora pengar, särskilt som EU har egna lokaler i centrala Bryssel, den s k Rådsbyggnaden, där toppmötena normalt hålls idag.

Hotel Gothia Towers

 

Utsikt från Hotell Gothia Towers över Liseberg
Bild: Elisabet Höglund

Delegaterna kommer att bo på Hotel Gothia Towers mitt emot Liseberg och kommer att transporteras genom hela stan för att komma till toppmötescentrat i Eriksbergshallen på Hisingen för att sedan transporteras tillbaka igen – kanske flera gånger.

Utsikt från Gothia Towers
Bild: Elisabet Höglund

Det enda som detta gigantiska toppmöte kanske kan resultera i är att polisen i Västra Götaland den här gången lyckas visa att man klarar av uppgiften att hålla toppmötet fritt från incidenter, olyckor, kravaller och upplopp. Det är kanske gott nog men det var väl inte riktigt det vi önskade.

Jag ser placeringen av EU-toppmötet till Göteborg och ett politiskt klavertramp