Även jag är släkt med Olof Skötkonung!!!

 

Många fick väl kvällskaffet i vrångstrupen häromkvällen när de satt och tittade på SVT:s program ”Vem tror du att du är?”. Kvällens gäst var ingen mindre än höjdhopparstjärnan Stefan Holm. Under ledning av historikern Bo Eriksson har redaktionen kartlagt Stefan Holms släkthistoria under inte mindre än 29 generationer tillbaka i tiden och det var ett imponerande släktträd man fått fram – med stora överraskningar.

Stefan Holm högt uppe i luften Foto: assets.olympic.org
Stefan Holm högt uppe i luften
Foto: assets.olympic.org

 

Och vem tro ni är hans anfader? Jo, mycket riktigt. Sveriges förste kristne konung Olof Skötkonung (på fornnordiska Ólafr skotkonungr).

Staty av Olof Skötkonung, min anfader sv.wikipedia.org
Staty av Olof Skötkonung, min anfader
sv.wikipedia.org

 

 Det var verkligen grejer, det! Ättling till Olof Skötkonung, född cirka år 980 och kung i Sverige mellan ca 995 – 1022 e.Kr. Olof Skötkonung var son till Erik Segersäll och (sannolikt) Sigrid Storråda, om ni är intresserade av att veta det.

Olof Skötkonung (som han kanske såg ut) Copyright: myheritage.se
Olof Skötkonung (som han kanske såg ut)
Copyright: myheritage.se

 

Stefan Holm blev naturligtvis överlycklig. Aldrig hade han väl trott att han var av kunglig börd.

Olof Skötkonung, min anfader Copyright: commons.wikipedia.org
Olof Skötkonung, min anfader
Copyright: commons.wikipedia.org

 

Men nu ska jag, min tråkmåns, för evigt förstöra glädjen för Stefan Holm. Jag är nämligen också släkt med Olof Skötkonung – i rakt nedstigande led jag också. Detta fick min idoga syster Birgitta fram när hon under flera år grävde ner sig i kyrkoböckerna och lyckades få fram hennes och min släktsaga. Hon kom ändå tillbaka till 1000-talet.

En dag ringde hon plötsligt och närmast gallskrek i telefonen: Syster, du och jag är släkt med Olof Skötkonung – i rakt nedstigande led!!! Jag blev förstås paff och kanske också lite glad. Men eftersom jag är en kritiskt lagd person som inte köper allt så där bara rakt upp och ner, så började jag ifrågasätta hennes släktforskning.

Mynt från Olof Skötkonungs tid sv.wikipedia.org
Mynt från Olof Skötkonungs tid
sv.wikipedia.org

 

Hon stod på sig. Hon hade verkligen grävt sig ner till vikingatiden och funnit detta sensationella släktskap mellan systrarna Elisabet och Birgitta Höglund (och förstås deras övriga familj) med den förste kristne konungen i Sverige.

"Drottning" Elisabet Höglund, släkt i rakt nedstigande led med Olof Skötkonung Bilden lånad av Sveriges Radio P4 Humor, där jag var rolig i somras
”Drottning” Elisabet Höglund, släkt i rakt nedstigande led med Olof Skötkonung
Bilden lånad av Sveriges Radio P3 Humor, där jag var rolig i somras

 

– Men Gittan, tror du inte att alla svenskar är släkt med Olof Skötkonung, när det kommer till kritan? Sverige var ju ett mycket folkfattigt land på den tiden så alla måste väl egentligen vara släkt med Olof Skötkonung.

Nej, det trodde hon absolut inte på. Jag fick ge mig. Ett tag funderade jag på att på mitt visitkort skriva till följande text: ”Elisabet Höglund, ättling i rakt nedstigande led till Olof Skötkonung 995-1022”. Sen ångrade jag mig. Det lät kanske lite väl skrytsamt. Dessutom trodde jag innerst inne inte på det. Så enkelt kunde det ju inte vara.

När det nu visar sig att även Stefan Holm är i rakt nedstigande led ättling till Olof Skötkonung så måste vi ju vara syskon på något sätt, han och jag. Eller …? Funkar det så? Troligtvis inte. Men Stefan Holm kan i fortsättningen inte vara särskilt stolt över sitt nya ursprung. Han är nämligen inte ensam. Sannolikt finns det fler släktforskare  i Sverige som av någon outgrundlig anledning har kommit fram till att de är ättlingar till Olof Skötkonung.

Jag ska sluta med att citera den isländske politikern, författaren och skalden Snorre Sturlasson (född 1179 – död 1241), som skrivit följande om Olof Skötkonung:

     ”Alla Kung Olavs barn var vackra och kloka”.

Det stämmer ju, om vi tittar på mig och Stefan Holm. Kanske är vi släkt i alla fall.

Stefan Holm foto: socialdemokraterna.se
Stefan Holm
foto: socialdemokraterna.se