Coronaläget ljusnar alltmer i Sverige – färre insjuknar, färre avlider och färre vårdas på IVA – men faran är absolut inte över!

Det gick en skälvning av hopp genom Sverige när Folkhälsomyndighetens enhetschef Sara Byfors klocka 14.00 idag i samband med den ordinarie presskonferensen meddelade att coronabilden i Sverige nu såg mycket ljusare ut än tidigare.

Sara Byfors
Bild: Folkhälsomyndigheten/pressbild

Alla kurvor pekar just nu nedåt. Smittspridningen minskar. Dödligheten i covid-19 sjunker. Antalet vårdade för covid-19 på landets intensivvårdsavdelningar går ner. Antalet smittade i Sverige sen coronautbrottet förra vintern är idag 576 606. Det är en mycket hög siffra men ökningstakten har nu tack och lov avtagit.

Sen i fredags har 224 människor i Sverige avlidit i covid-19. Det är 224 fall för mycket men ändå ett tecken på att dödligheten minskar. Sammanlagt har 11 815 svenskar avlidit av den här sjukdomen sen det första dödsfallet inträffade för nästan ett år sen.

Så här ser kurvan över antalet smittade ut i Sverige sen i höstas fram till idag. Tendensen är alltså fallande.
Källa: Folkhälsomyndigheten

Men samma nedåtgående trend ser vi i de flesta länder i Europa och i USA, så Sverige är ingalunda unikt på den här punkten. Samtidigt ser vi hur det muterade coronavirus som först upptäcktes i Storbritannien nu sprider sig över Europa. I Sverige råder enligt Sara Byfors idag en allmän samhällsspridning av det muterade viruset. Hon tror att den här mutanten snart kommer att ta över helt efter den ursprungliga virusvarianten.

Stängt!
Bild: Shutterstock/köpt bild
Stanna hemma!
Bild: Shutterstock/köpt bild

I förra veckan togs 2 200 stickprov i fyra län, Skåne, Västra Götaland, Västmanland och Gävleborg. Av de positiva stickproven visade sig inte mindre än 11 procent härröra från den muterade varianten. Det är en kraftig ökning på bara några veckor.

Enligt Folkhälsomyndigheten finns det många tecken som tyder på att det är det muterade viruset som nu håller på att ta över i Europa – samtidigt som smittspridningen paradoxalt nog sjunker. Det är iögonenfallande eftersom alla säger att den muterade virusvarianten är mera smittsam än sin föregångare.

Utmattad sjukhuspersonal
Bild: Shutterstock/köpt bild

Samtidigt är den globala bilden av coronavirusets framfart fortfarande mycket allvarlig och smittspridningen är på framfart i många länder utanför Europa och USA. Så här ser bilden av smittspridningen och dödligheten ut idag. I hela världen har hittills 104 miljoner människor smittats av covid-19 och 2,2 miljoner har avlidit.

Dagens situation i stora delar av världen
Grafik: Elisabet Höglund

Samtidigt rullar vaccinationerna på i Sverige, dock med en alldeles för låg hastighet. Fram till idag, den 2 februari, hade  256 978 personer fått sin första vaccindos. Det motsvarar bara 3,13 procent av Sveriges befolkning.

Vaccinationerna i Sverige
Grafik: Elisabet Höglund
Källa: Folkhälsomyndigheten

Med tanke på att vaccinet har funnits i Sverige sen den 27 december, alltså i en månad och en vecka, har alltså bara drygt 3 procent av befolkningen vaccinerats med den första dosen. Samtidigt kommer dagligen nya avslöjanden om hur personer som inte tillhör riskgrupperna och inte arbetar med covid-19-sjuka patienter tränger sig före i vaccinationskön och därmed äventyrar livet för de sköra personer som var utlovade vaccin först av alla.

Detta är skurkaktigt. Det är kriminellt. På flera håll pågår utredningar av dessa grava vaccinmissbruk men utredningarna kommer naturligtvis att läggas ner. Ingenting kommer att hända. Ingen kommer att få något straff. Ingenting är ju olagligt i Sverige.

Vaccinering mot covid-19
Bild: Shutterstock/köpt bild

Idag kom det till exempel fram att mellan 30 och 40 anställda inom vården i region Norrbotten hade gått före i kön och blivit injicerade med det vaccin som skulle ha gått till mera behövande personer. Detta ofog måste upphöra – NU!

Idag meddelade också Folkhälsomyndigheten att AstraZenecas vaccin bara ska ges till personer som är under 65 år gamla. Detta på grund av att det fortfarande råder ovisshet om det här vaccinet ger människor över 65 år något fullgott skydd. Bristerna hos AstraZenecas vaccin bidrar till att det kommer att dröja ännu längre innan de svagaste människorna i vårt land kommer att få sin utlovade vaccindos.

Ingen kan ge något svar om vaccinationerna
Bild: Shutterstock/köpt bild

Allt är fortfarande höljt i dunkel hur vaccinationerna ska gå till, vart man ska vända sig för att bli vaccinerad, om man får någon kallelse till vaccination eller om man själv ska boka tid. Vi vet inte när vaccineringen av 70-plussarna kan komma igång trots att löftet var februari.

Jag har själv flera gånger tagit kontakt med både 1177.se och min vårdcentral för att få ett besked men hela tiden har jag fått svaret att ingen vet något, att jag inte kan beställa vaccinationstid på min vårdcentral och att jag måste avvakta ytterligare order. Det är inte ens klart om det är vårdcentralerna som ska handha vaccineringarna eller om det är någon annan. Detta är förstås en skandal!

På min vårdcentral svarar man överhuvudtaget inte i telefon längre!

Stor osäkerhet om vaccinationerna i Sverige
Bild: Shutterstock/köpt bild

Jag kan sätta en förmögenhet på att vi 70-plussare inte kommer att få något vaccin förrän tidigast sent i vår. Hanteringen av hela coronapandemin i Sverige har varit omgärdad av  skandaler. Jag är övertygad om att dessa skandaler kommer att fortsätta att plåga oss – nu även när det gäller vaccinet.