Nu är jag utled på de ständiga grälen mellan ”coronaexperterna”! Börja gilla läget istället, Agnes Wold, Björn Olsen och alla ni andra som alltid ska ha en annan uppfattning än Folkhälsomyndigheten!

 

Statsepidemiolog Anders Tegnell förklarade igår, fredag, att det med stor sannolikhet kommer en andra våg av coronasmitta till hösten. När svenska folkets sommarsemestrar är till ända är det enligt Tegnell sannolikt att en ny våg av covid-19-smitta kommer att skaka om Sverige.

Anders Tegnell
Bild: folkhalsomyndigheten.se

”Att det kommer att hända någonting under hösten tror jag att vi ska vara helt förberedda på”, sa Anders Tegnell. Jag har ingen anledning att misstro honom. Anders Tegnell tror samtidigt att vi i Sverige har lärt oss en hel del om hur vi ska hantera smittspridningen men han är ändå orolig inför hösten. Han har jämfört med hur andra virusepidemier har uppträtt.

Även i Norge är man oroliga över en ny våg av coronasmitta nu när så många människor har börjat röra sig fritt.

Peking
Bild: svenskkinesiska.se
Peking
Bild: kinaupplevelser.nu

Anders Tegnell hade inte ens hunnit avsluta sitt uttalande förrän det i morse kom rapporter om att en ny smittspridning hade upptäckts i Kina. Nu är det Kinas huvudstad Peking som har drabbats. Peking kunde idag rapportera om sitt första nya coronafall på två månader. Ytterligare sex fall har senare under dagen rapporterats från Peking.

Enligt uppgift finns det kopplingar mellan den nya smittan och en köttmarknad i södra Peking. Elva bostadsområden i Peking har försatts i karantän. Skolor har stängts och nu arbetar myndigheterna febrilt på att spåra smittan. Tiotusentals människor kommer att testas.

Peking
Bild. inbeijing.se

Det är svårt för utomstående att veta om det handlar om en andra våg av coronasmitta i Kina men det finns all anledning att vara försiktig.

Björn Olsen
Bild: media.medfarm.uu.se

Anders Tegnells varningar om en andra våg även i Sverige till hösten finns det därför stor anledning att ta på allvar. Men det gör inte hans kollegor bland virologer och epidemiologer.

För idag säger Björn Olsen, infektionsläkare och professor vid Uppsala universitet, att han inte delar Anders Tegnells oro:

”Det blir ingen andra våg i Sverige i höst”, säger han till Dagens Industri . ”Pratet om en andra våg kan man lämna därhän”.

”Vi är fortfarande inne i en slags första våg och i slutet av den. Sedan är det fråga om hur snabbt och abrupt den vågen kommer att avslutas”.

Björn Olsen
Bild: norstedts.se

Björn Olsen menar att tron på en andra våg beror på att man har sett på denna genom ”influensaglasögon” men  hävdar själv  att coronaviruset inte sprids i samhället på samma sätt som vanliga influensor.

”Det blir ingen andra våg, men däremot kan man få en lång svans med fall och utbrott om

Agnes Wold
Bild: youtube.com

Därmed går Björn Olsen än en gång emot Anders Tegnell uppfattningar. Men det är inte bara Björn Olsen som protesterar mot Tegnells uttalande. Även Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi protesterar idag mot Anders Tegnell förutsägelser:

”Någon andra våg är inte att vänta”, säger hon. Hon tror istället mera på en långt utdragen pandemi som klingar av mot slutet. Hon hänvisar till att coronaviruset inte muterar på samma sätt som vanliga influensavirus.

Hur sjutton kan hon och Björn Olsen veta idag att det inte kommer någon andra pandemivåg i höst?

Agnes Wold
Bild: science.gu.se

Jag tycker att den här pajkastningen mellan våra epidemiologiska experter i Sverige är både obehaglig och förvirrande. Så fort Anders Tegnell uttalar sig om något så kastar sig Björn Olsen och Agnes Wold över honom och ifrågasätter hans uppfattning. Även om vi naturligtvis ska slå vakt om en fri debatt i Sverige så blir de här akademiska striderna totalt kontraproduktiva. Framförallt skapar de förvirring hos svenska folket, som redan är tillräckligt förvirrat av alla motsägelsefulla besked som kommer både från regeringen och från Folkhälsomyndigheten.

Anders Tegnell
Bild: sv.wikipedia.org

Jag kan inte bedöma om det blir en andra smittvåg i Sverige. Jag är ingen virolog. Anders Tegnell kan dock mycket väl ha rätt. I varje fall är han på rätt spår. Vi ser hur smittspridningen tilltar i landet. Varje dag kommer nya chocksiffror över antalet människor som har testats positivt för covid-19.

Idag inrapporterades 1 252 nya bekräftat smittade sen igår. Bara sen i måndags den här veckan har 5 563 nya smittfall bekräftats. Det är en oroande utveckling

Om det ska kallas ”en andra våg” eller en ”förlängd smittspridning” skiter jag fullständigt i. Det viktiga är att vi blir varse att smittspridningen absolut inte är över i Sverige. Istället räknar vi varje dag in nya rekordsiffror över antalet smittade. Dödstalen sjunker visserligen men på intensivvårdsavdelningarna syns ännu ingen ljusning.

Sommar och sol och många turister
Bild: ockero.se

När Björn Olsen och Agnes Wold ifrågasätter Anders Tegnells uttalanden så ser jag en risk  att svenska folket luras att tro att faran är över. DEN ÄR INTE ÖVER. DEN PÅGÅR FÖR FULLT. Om det sen kallas en andra våg eller något annat är fullständigt irrelevant. Så länge smittan finns kvar i landet och fortsätter att sprida sig finns det all anledning att vara försiktig.

Sluta med denna akademiska pajkastning och ägna er istället åt konstruktiva förslag och lösningar. Läget är redan alldeles för allvarligt i Sverige.

Bild: destinationgotland.se

Idag var det den första dagen som svenska folket kunde resa hur långt som helst och hur länge som helst i Sverige. Rapporter visar att antalet bokningar av resor sköt i höjden redan första dagen. Nu hänger det på att alla resenärer följer Folkhälsomyndighetens råd och anvisningar om social distansering och om att stanna hemma om man känner sig sjuk.

Västerlånggatan i Gamla stan i Stockholm
Bild: sv.wikipedia.org

Jag är högst osäker på att svenska folket klarar detta stora anvarstagande. Vi har redan sett tillräckligt många bevis på motsatsen. När nu två framstående forskare som Björn Olsen och Agnes Wold dessutom återigen ifrågasätter allt vad Anders Tegnell säger så finns risken att de invaggar svenska folket i en falsk trygghet. ”Det är nog inte så allvarligt i alla fall”, tänker många.

Men det är allvarligt. Djupt allvarligt är också de dubbla budskap som på senare tid har gått ut från regeringen och myndigheterna. Vi får nu röra oss precis hur fritt vi vill men vi ska samtidigt göra allt för att undvika smittan. Det är en ekvation som inte går ihop.

Jag säger det igen: Det var ett misstag att regeringen släppte alla resor fria från och med idag, ett misstag som vi alla kan få betala ett högt pris för.