Det fasansfulla terrordådet i Kabul flyttar tillbaka USA till ruta ett. Världsterrorismen är tillbaka och USA är berett på fler IS-attacker.

D. Den fasansfulla terroristattacken utanför Kabuls flygplats igår, torsdag, har fram till nu (fredag kväll) skördat minst 110 dödsoffer och mer än 120 skadade. Det talas enligt den amerikanska TV-kanalen CNN till och med om 170 skadade. Enligt Expressen ikväll ska antalet döda vara uppe i 213. Siffrorna ändras hela tiden. De bara stiger och stiger.

Gårdagens sjävmordsattack i Kabul
Skärmdump från Al Jazeera
Gårdagens sjävmordsattack i Kabul
Skärmdump från Al Jazeera

Det som hände utanför Kabuls flygplats igår eftermiddag lokal tid var inget mindre än ett blodbad. Situationen redan före terrorattacken var minst sagt kaotisk. Men det finns inga ord som kan beskriva den situation som uppstod efter det att bomberna hade detonerat.

Det talades först om att det var två självmordsbombare som hade utlöst sina bomber men den amerikanske generalmajoren William D. Taylor sa idag till journalister i Pentagon att det inte rörde sig om mer än en bombattack igår.

Generalmajor William D.
Taylor
Bild. en.wikipedia.org

”Vi tror inte att det förekom en andra explosion i närheten av Baron Hotel”, sa Taylor . ”Det rörde sig sannolikt om en enda självmordsbombare.”

Explosionen inträffade runt klockan 15.40 lokal vid vid ingången Abbey Gate där brittisk militär hade varit stationerad. En självmordsbombare ska ha utlöst sin bomb i ett dike med kloakvatten där många flyktingar hade samlats för att försöka ta sig ut ur landet via flygplatsen. Vid attacken dödades förutom 13 amerikanska soldater minst 30 talibaner. Resten av de omkomna tillhörde den civilbefolkning som väntade på att kunna ta sig in på flygplatsen för att kunna fly landet.

Bild från IS-cellen Den Islamska staten i Khorasan i Afghanistan
Bild: aljazeera.com

Det är fortfarande något oklart vilken terrorgrupp som stod bakom terrorattacken. Islamiska statens cell i Afghanistan, som kallar sig The Islamic State in Khorasan Province, tog snabbt på sig ansvaret för attacken. Den ska ha utförts av en självmordsbombare med krigarnamnet Abdulrahman al-Loghari. Efteråt lade cellens kommunikationsapp Telegram ut en bild på den man som skulle ha utfört dådet som man påstår heter Adbulrahman al-Loghari. På bilden ses han maskerad och håller ett automatvapen i handen. Med ena fingret pekar han upp mot himlen. Så här skriver IS:

Gårdagens sjävmordsattack i Kabul
Skärmdump från Al Jazeera

”En krigare från Islamiska staten lyckades att ta sig genom alla väg- och säkerhetsspärrar som amerikanska styrkor och Talibanmilisen slagit runt huvudstaden Kabul. Han tog sig fram till en stor folksamling av tolkar och andra som samarbetar med amerikanska armén i närheten av lägret Baran vid flygplatsen i Kabul och sprängde sitt bälte. Han dödade 60 och skadade 100”,

Enligt uppgift ska den här terroristen ha detonerat bomberna. Hans namn ska ha varit Abdulrahman al-Lohgari
Bild. IS

Exakt vilken person  som utförde själva dådet har förstås mindre betydelse för omvärlden. IS vill förstås framhålla självmordsbombaren som en hjälte. Det som betyder något är att IS själv senare tog på sig det fulla ansvaret för terrorattacken, alltså inte bara den förgrening som var stationerad i Afghanistan.

Gårdagens sjävmordsattack i Kabul
Skärmdump från Al Jazeera

Det här betyder att världsterrorismen återigen har visat sitt grinande fasansfulla ansikte. Joe Bidens säkerhetsrådgivare informerade idag presidenten om att man kan vänta fler bombattacker i Afghanistan. När amerikanarna nu talar om risken för fler attacker så finns det all anledning att dra slutsatsen att IS nu har vaknat till liv igen.

Gårdagens sjävmordsattack i Kabul
Skärmdump från Al Jazeera

När IS inte lyckades bilda det jättelika kalifatet i Syrien och Irak vänder man sig kanske nu till Afghanistan. Kanske ska Afghanistan bli Islamiska Statens nya kalifat. Talibanerna är dessutom Islamiska Statens hatobjekt nummer ett. Det finns anledning att anta att talibanernas styre i Afghanistan kanske inte blir långvarigt – eller i alla fall nedblodat av hänsynslösa terrorattacker utförda av IS.

Gårdagens sjävmordsattack i Kabul
Skärmdump från Al Jazeera

Dessa kommer naturligtvis i första hand att drabba det afghanska folket på samma sätt som terrorattacken igår. Risken finns att Afghanistan framöver kommer att bli en ännu värre krutdurk än tidigare.

När USA 2001 bestämde sig för att gå in med trupper i Afghanistan så var det inte i första hand för att slå ner talibanerna utan för att komma åt den Islamiska Staten som hade sitt fäste i Afghanistan. Usama bin-Laden hade ju sin bas i just Afghanistan. När USA nu har lämnat Afghanistan återtar IS sin forna position där.

Gårdagens sjävmordsattack i Kabul
Skärmdump från Al Jazeera

Men världen ska inte invaggas i tron att ett IS med Afghanistan som bas bara kommer att döda talibaner och afghaner. De kommer att försöka göra allt för att terrorisera och döda västerlänningar – för hatet mot USA och Europa, som lyckades stoppa Islamiska Statens framfart i Syrien och Irak, har bara växt.

Var det då fel av USA och Nato att lämna Afghanistan? Både ja och nej. Det blev naturligtvis i längden en ohållbar situation för USA att ha militär stationerad i Afghanistan i årtionden men när man nu drar sig ur går man ur askan mitt in i elden.

Kanske hade USA rentav räknat med detta.

.