Dödsstraff är också mord

Drygt två år efter det fasansfulla och blodiga terrordådet under Boston Maraton i april 2013 har det rättsliga
efterspelet nu avslutats. Igår fick vi veta att den överlevande av de två terroristbröderna, Dzjochar Tsarnajev, 21, av en jury i en federal domstol i Boston har dömts till döden med en giftinjektion.

Dzjochar Tsarnajev

Tsarnajevs sju år äldre bror Tamerlan dödades i samband med terrorattacken.

Tamerlan Tsarnajev

Bröderna var födda i Tjetjenien men uppvuxna i den ryska delstaten Dagestan. 2001 flyttade familjen till USA, där bröderna levde ett till synes välanpassat liv, var duktiga i skolan, framstående i idrott och populära bland sina kamrater. Att de inom sig var militanta islamister som planerade ett blodigt terrorattentat var det ingen som kunde ana.

Dödsstraffet mot Dzjochar Tsarnajev ska verkställas i det federala fängelset Terre Haute i delstaten Indiana.
Delstaten Massachusetts, där Boston ligger, avskaffade dödsstraffet redan 1982 men för personer som begått terroristbrott kan lagens strängaste straff, döden, utmätas ändå, eftersom den sortens allvarliga brott faller under federal lagstiftning. Då gäller inte Massachusetts egna regler mot dödsstraff längre.

Ändå kan det dröja år innan giftinjektionen sätts in i Dzjochar Tsarnajevs kropp eftersom verkställigheten av dödsstraff nästan alltid drar ut på tiden. Det beror bl a på överklaganden och protester. Vilka som skulle vilja överklaga den här domen vet jag inte. Möjligen kan det vara Tsarnajevs föräldrar men vanliga amerikanska medborgare betraktar nog – liksom den civiliserade världen i övrigt – denne unge terrorist med förfäran och avsky.

När jag idag på nätet tittade på bilder från det bestialiska terrordådet vid målplatsen för Boston Maraton 2013
var jag nära att kräkas. Jag har aldrig sett så hemska bilder tidigare. Jag ska visa några av dem, som jag inte tror har publicerats i någon svensk tidning. De är helt enkelt för skrämmande. Men sådana här fruktansvärda skador drabbas människor av som utsätts för samvetslösa terrorister som kastar ut hemmagjorda bomber, bomber som dödar och trasar sönder människors kroppar och skapar ett blodbad utan motstycke.

Trots att bröderna Tsarnajevs brott är vedervärdigt, omänskligt och hänsynslöst, så kvarstår ändå min generella syn på dödsstraffet. Dödsstraff borde avskaffas – överallt. Det är märkligt att ett land som USA, där så många delstater fortfarande har dödsstraffet kvar, använder sig av denna medeltida och primitiva juridistik.

Min inställning till dödsstraff beror inte på att mördare och terrorister inte skulle vara värda att avrättas på grund av sina brott utan på att samhället genom dödsstraffet använder samma metoder som brottslingarna själva. Brottslingar och terrorister mördar och samhället mördar tillbaka. Dödsstraff är inget annat än mord – även om många av dem som döms till dödsstraff av somliga inte anses förtjäna något annat än döden.

Det är primitivt när ett land tar till den urtida vedergällningsprincipen "Öga för öga, tand för tand" när det finns humanare men lika effektiva bestraffningsmetoder. Livstids fängelse utan nödutgångar som benådning eller tidsbegränsning av straffet är en sådan bestraffningsmetod. USA kritiserar diktaturregimer för dessas brott mot mänskliga rättigheter. Men hur civiliserade amerikanerna än anser sig vara själva tillämpar de med dödsstraffet exakt samma bestraffningsmetoder som diktaturstater som Saudiarabien och Nordkorea.

Jag fördömer terrorism av hela min själ men försvarar varje människas rätt att leva, även om de har begått bestialiska handlingar. Handlingar som samhället självfallet ska bestraffa. Jag hoppas att dödsdomen mot den 21-årige terroristen i Boston kan dra igång en ny debatt om dödsstraffet, även om det kan bli svårt eftersom det den här gången inte handlar om ett "vanligt" mord utan om ett terroristbrott.

Kanske gör just det här brottet och bevisen i form av hemska blodiga bilder på stympade kroppar det extra svårt att debattera dödsstraffet men frågan om dödsstraff är ju en principfråga, som ska gälla vid varje tillfälle och oavsett brottets karaktär..