Donald Trumps nidbild av Sverige riskerar att tysta den självkritiska svenska debatten

Det är redan tillräckligt många som har kommenterat den amerikanske presidenten Donald Trumps nidbild av Sverige som ett totalt kaos på grund av det stora svenska flyktingmottagandet. Jag borde egentligen hålla tyst.

Donald Trump pekar finger – igen
Bild: www.askmen.com

Men det finns aspekter på det som Trump sa som ingen har vidrört men som jag gärna vill ventilera, nämligen att den amerikanske presidentens kritik mot Sverige i värsta fall kan riskera att strypa den interna debatten i Sverige om just de problem som Donald Trump pekar på.

Det var i fredags i ett tal i Florida som Donald Trump gjorde sitt häpnadsväckande utspel om Sverige. Först var det ingen som förstod vad han menade eftersom han hänvisade till ”det som hände i Sverige igår kväll”. Vadå hände? Hade Sverige utsatts för en terroristattack? Nej då, inte alls. Donald Trump visade sig i själva verket ha tittat på en hårt vinklad film om den svenska invandringspolitiken i den konservativa TV-kanalen Fox News och fått det som hävdades i reportaget att framstå som om det verkligen hade inträffat i Sverige ”igår kväll”.

Donald Trump pekar finger
Copyright: Americanspirit/Dreamstime.com

Trumps sätt att smutskasta Sverige på det här sättet är naturligtvis osmakligt men bekräftar än en gång hur olämplig DonaldTrump är som USA:s president. Hans sätt att hantera fakta, ljuga och i bästa fall slira på sanningen och dessutom vara dåligt påläst gör Donald Trump till världens farligaste och mest oberäkneliga politiska ledare.

Många i Sverige har med rätta ondgjort sig över Trumps uttalanden. Trump ljuger och ägnar sig åt smutskastning. Problemet är att det Donald Trump uttryckte om Sveriges sociala problem tyvärr inte var helt gripet ur luften. Sverige har stora integrationsproblem. Problemen med grov kriminalitet, mord och skjutningar i storstäderna går inte att förneka. Tvärtom skriver svenska journalister om detta varje dag. Själv tänker jag med fasa på vad jag kommer att läsa i tidningen nästa dag om nya mord och nya illdåd. Och jag är inte ensam.

Den havererade integrationspolitiken är en skam för ett välfärdsland som Sverige. Frånvaron av poliser och social verksamhet i utsatta områden har gjort vissa förorter till isolerade kriminella ghetton. Värst just nu är situationen i Malmö, där 13 mord har förblivit ouppklarade.

Upploppet i Rinkeby
Bild: Samtiden

Till detta kommer upploppet i Rinkeby igår kväll (måndag). När polisen kom till Rinkeby vid 20-tiden för att hämta en efterlyst man överfölls man av mellan 30 och 50 personer som kastade sten på polisen, brände bilar, slog sönder butiker, förstörde en pizzarestaurang i Rinkeby centrum, misshandlade en fotograf från Dagens Nyheter allvarligt och spärrade vägen för brandbilar som kom till Rinkeby för att släcka bilbränderna.

Rinkeby torg
Bild: Geographers travel photos

Det hela kulminerade i att en polisman såg sig tvungen att ta fram sin pistol och skjuta verkanseld mot de unga män som anföll honom och hans kollegor och som hindrade dem från att göra sitt jobb. Verkanseld betyder att polisen skjuter i avsikt att träffa ett mänskligt mål. Någon människa skadades såvitt jag vet inte vid skottlossningen.

Upploppet i Rinkeby
Bild: Samtiden

Jag har full förståelse för att polismannen såg sig nödsakad att skjuta för att skydda sig själv och sina arbetskamrater. Han handlade i nödvärn. Ofta nöjer sig polisen med att skjuta varningsskott men den här gången skulle det inte ha hjälpt.

Polismännen var senare tvungna att söka skydd på en bensinstation för att undkomma de vildsinta vandalerna.

Detta är en del av Sverige 2017. Tyvärr är det så. Ingen kan låtsas att Rinkeby den 20 februari 2017 aldrig har inträffat. Det värsta är att jag misstänker att Donald Trump triumferade när han fick höra talas om upploppet i Rinkeby, om det nu kom till hans kännedom. Vad var det jag sa?

Donald Trump
Bild: The Hustle

Men strunta i DonaldTrump. Det viktigaste är att vi som lever i Sverige visar att vi själva tar de här problemen på allvar. Det värsta som kan hända efter händelser som dessa är att Sverige tystnar av rädsla för att Donald Trump ska få rätt. Det värsta som kan hända är att tidningar, radio och TV slutar kommentera och rapportera om mord, gängvåld och upplopp i tron att dessa hemskheter inte existerar. Det man inte talar om finns inte? Eller…?

Det värsta som kan hända är om medier och politiker i skön förening stoppar debatten och åsiktsutbytet om de problem vi har med integration och kriminalitet därför att vi inte vill att omvärlden ska få veta något eller få vatten på sin kvarn. Det värsta är om tystnaden lägger sig som en våt filt över Sverige. Det värsta är om det bara är Sverigedemokraterna som ännu mer högljutt fortsätter att driva sin invandrarfientliga propaganda medan det övriga Sverige tiger. Detta får inte hända.

Förstår ni vad jag menar? Att sopa problem under mattan för att skydda bilden av Sverige som ett lugnt, välanpassad och fridfullt land är det största brott vi kan göra mot oss själva och varandra.

Inrikesminister Anders Ygeman (S)
Bild: regeringen.se

Det var därför skrämmande att höra hur inrikesminister Anders Ygeman idag betecknade det som hände i Rinkeby för ”lite stök”. Är det så regeringen ser på det brutala våldet och gängkriminaliteten? Som ”stök”. Det låter inte som om Anders Ygeman tänker ta krafttag mot brottsligheten.

Inrikesminister Anders Ygeman (S)
Bild: regeringen.e

Samtidigt är det dags att sluta odla bilden av Sverige som unikt och fridfullt. Sverige är idag som vilket annat europeiskt land som helst. Någon sörgårdsidyll finns inte längre – om den ens har funnits. Vi tvingas dagligen bevittna kravaller, gängmord och grov kriminalitet på precis samma sätt som folk tvingas göra i Frankrike, i Belgien, i Storbritannien, i Tyskland, i Österrike, i Italien, ja i vilket EU-land som helst. Vi är varken bättre eller sämre. Vi är som alla andra. Det är dags att inse det nu.

En sak är dock viktig att påpeka. Den grova kriminalitet vi läser om och hör talas om så gott som varje dag i Malmö, Göteborg och Stockholm har inte något att göra med den stora flyktinginvandring Sverige hade under hösten 2015 och stora delar av 2016. Det är inte dessa flyktingar som kastar sten, avlossar sina AK 47:or, rånar och våldtar. Det är andra som redan har levt här länge, som kanske till och med är födda i Sverige men som tidigt har hamnat i utanförskap och sökt sig till kriminella karriärer därför att framgångarna där kommer snabbare än om de tvingas studera och arbeta.

Denna gängkriminalitet är istället resultatet av gamla försyndelser från det svenska samhällets sida, försyndelser från den tid då vi fortfarande låtsades som om problemen med integrationen inte fanns eller att de skulle lösa sig själva. Uppvaknandet är brutalt.

Godnatt, önskar Elisabet.