En helg av smärta och lidande sen min tandläkare slaktade mina kindtänder!

Från ett prydligt tandgalleri till tandlöshet. Ja, så skulle jag vilja beskriva mig själv idag. Sent i fredags eftermiddag tvingade min tandläkare dra ut tre kindtänder på mig i höger underkäke. Det betyder att jag nu har fyra stora luckor i munnen, förutom dessa tre också den lucka som uppstod när min vänstra hörntand i överkäken ramlade ut i början av oktober och som jag ännu inte har kunnat ersätta med ett implantat.

Sen två och en halv månad tillbaka går jag omkring med ett stort hål i vänster överkäke

Orsaken till detta visade sig vara att tanden bredvid den försvunna hörntanden var infekterad av en svår varbildning. Innan något implantat kunde sättas in måste infektionen vara hävd och tanden rotfylld. Den rotfyllningen kommer att göras först på torsdag i nästa vecka.

Men detta problem känns nu plötsligt mindre sen en varbildning i tre kindtänder i höger underkäke upptäcktes av min tandläkare i förra veckan. I onsdags gjorde hon ett försök att rensa rotkanalerna från var men det var bara i en en av tänderna hon lyckades ta sig ner med borren och filen. Jag fick gå hem, fortsatte att äta penicillin och hoppades att infektionen skulle hävas ändå.

En mun full av hål

Så blev det inte. Värken fortsatte och tillsammans med antibiotika tvingades jag äta Citodon, som är mycket starka värktabletter som man mår kolossalt dåligt av. Kodeinet i Citodonen omvandlas i levern tillmorfin. De känslor detta skapade fick mig inte att känna någon större lust att bli morfinist.

I fredags morse gick det inte längre. Värken var då värre än någonsin. Jag ringde till tandläkaren igen och fick en akuttid klockan fyra på eftermiddagen. Då återstod bara ett alternativ: Att dra ut alla tre kindtänderna, varav den ena är en hörntand.

Fullproppad med bedövning genomled jag operationen. Hörntanden satt så hårt fast i tandbenet att det tog en kvart för tandläkaren att få loss den.

Sen gick jag hem försedd med med en förpackning med sterila bomullskompresser för att stoppa blödningarna.

När bedövningen släppte efter en dryg timma kom värken. Jag har aldrig upplevt något liknande. Eftersom jag aldrig har fått barn vet jag inte hur det känns. Det gör förmodligen ännu mera ont. Men den tandvärk jag drabbades av i fredags kväll var de värsta fysiska smärtor jag någonsin har utsatts för.

En mun full av hål

Smärtorna har fortsatt även under helgen men den akuta blödningen har avstannat. Jag kan dock inte tugga maten längre. Dels eftersom jag inte har några kindtänder kvar i höger underkäke. Dels därför att hela bettet i munnen försköts på något sätt när tandläkaren försökte dra ur tänderna. Nu kan jag inte bita ihop vänster käke längre och har därför svårt att äta fast föda.

Jag hoppas att detta är ett tillfälligt problem och att käkarna så småningom ska återgå till sina normala positioner.

Jag kommer nu att tvingas fira jul och nyår med stora gapande luckor i munnen. Det betyder att det inte kan bli tal om vare sig något uteliv eller annat umgänge med folk. Jag måste isolera mig och hoppas att tiden går fort.

Jag fick också ett jättestort blåmärke på hakan p g a bedövningen

Om några månader kommer de här problemen att vara ur världen. Då kommer att ha fått implantat i munnen som ska ersätta de förlorade tänderna. Samtidigt blir detta en dyr affär för mig.

Jag vet inte vilka råd jag skulle kunna ge andra efter mina förfärliga tandupplevelser. Men se till att undvika infektioner och varbildning i tänderna. Jag tror att jag har gått med mina varbildningar i munnen i flera år utan att de har besvärat mig alltför mycket. Men plötsligt förmår inte immunförsvaret hålla emot längre. Infektionerna följs av inflammationer. Kinderna och käkarna svullnar upp och värken blir outhärdlig.

Så här ser en riktigt infekterad mun ut. OBS: Detta är i n t e jag.
Bil: klemendz.com

Själv har jag alltid skött mina tänder exemplariskt med borste, tandtråd och mellanrumstandborstar. Det har inte hjälpt. Bakterierna vinner på något sätt alltid till slut.

Tilläggas kan att de utdragna kindtänderna också lämnade ett jättestort mörkblått blåmärke efter sig på hakan. Det uppstod när bedövningarna sattes in. Det var heller inte någon vacker syn.

Koloskopi av tjocktarmen
Bild: oznd.nu

En positiv sak har dock hänt de senaste veckorna i mitt liv. Förra lördagen genomgick jag en så kallad koloskopi, alltså en undersökning med kamera av hela tjocktarmen. Mina mag- och tarmproblem blev till slut så besvärande att jag bad om att få göra en total genomlysning av tarmen. Den gjordes på Ersta sjukhus i Stockholm förra lördagen.

Koloskopi
Bild: sv.esperantotv.net

Svaret fick jag omedelbart: Min tjocktarm var fullt frisk. Inga cancertumörer, inga inflammationer, inga polyper. Allt såg jättebra ut.

Då undrar jag bara stilla: Vad i h-e beror det onda i magen på då när det inte finns några synliga orsaker?

Kanske blir magen bättre nu när tandläkaren har åtgärdat varbildningarna och inflammationerna i tänderna. Ja, jag skojar inte. Trasiga och infekterade tänder är oerhört farligt – för hela kroppen. Bakterier letar sig från tänderna ut i blodbanorna och når hjärtat, lungorna, magen, njurarna och andra organ. Jag läste i morse någonstans på nätet att de främsta orsakerna bakom cancer och hjärtinfarkt är just – infekterade tänder.

Snart kommer jag förhoppningsvis att kunna visa upp ett så här vackert leende.
Bild: hovsjotandvård.se

Jag vet inte om jag tror på det men allt är möjligt i en värld som denna.