En historisk guldtriumf för de svenska skidtjejerna! Den norska dominansen är bruten. Äntligen slog en svenska Therese Johaug!

Äntligen!    ÄNTLIGEN!    Ä N T L I G E N!

Äntligen hände det som ingen i skidvärlden hade vågat drömma om, nämligen att en svensk skidåkerska skulle besegra världens bästa åkare i en skidtävling. Det hände idag, denna historiska dag i österrikiska Seefeld, där skid-VM pågår. Det skedde i damstafetten, som ganska tidigt utvecklade sig till en envig mellan Sverige och Norge.

Stafettguldlaget
Bild. Sportbibeln

Låt mig börja från slutet, någon kilometer från mål. Norska Therese Johaug hade kört ifatt Stina Nilsson som åkte den sista sträckan för Sverige. Johaug hade åkt in 18 sekunder från växlingen. Som en besatt furie rusade hon fram i det lösa spåret i den 14-gradiga värmen, tog in sekund efter sekund på Stina Nilsson, som fortfarande ledde skidstafetten. I den sista branta uppförsbacken var Johaug ifatt Nilsson. Stina lät henne passera men tog Johaug rygg som hon sen aldrig släppte.

Avgörandet
Bild: Langd.se/Josef Marklund

Några hundra meter från mål passerade Johaug och Nilsson en ganska skarp vänsterkurva. Stina Nilsson gick in mot sargen i kurvan där snön var hårdare och krispigare och där skidorna gled bättre. Vips var hon förbi Therese Johaug som blev helt överrumplad.

Stina Nilsson
Bild: Sweski.com

Efter det var spurten igång. Johaug kämpade en stund men kunde snabbt konstatera att Stina Nilsson drog ifrån meter för meter. I mål var Stina 3,4 sekunder före Johaug och den norska guldsviten i VM-stafetterna var bruten. I VM i Seefeld 2019 blev det det urstarka svenska damlaget som tog hem segern. Norge var slagna. Therese Johaug var slagen. Hon var otröstlig. Detta hade hon aldrig räknat med, hon som var världens bästa skidåkare. Hon var alla ansåg vara oslagbar.

Charlotte Kalla
Bild: Sweski.com

Men det var inte bara Stina Nilsson som fixade det svenska guldet. Den viktigaste insatsen gjorde kanske istället Charlotte Kalla. Kalla som under hela säsongen haft en svag och osäker form. Ingen visste vad hon skulle gå för idag. Men hon gick för guld.

Hon gick ut på den tredje sträckan tillsammans med den starka norskan Astrid Jacobsen. De höll ihop i ungefär 2,5 km. Sen gjorde Kalla ett jätteryck, fick ett försprång och bara försvann bort ur Astrid Jacobsens synfält. Charlotte Kalla var i mål 18.2 sekunder för Jacobsen och Sverige hade guldvittring.

Guldlaget
Bild: Snow Aps

Charlotte klappade iväg Stina Nilsson som körde sista sträckan. Stina körde lugnt och metodiskt men Johaug tog in hela tiden. Resten har jag redan berättat.

Detta var en historisk och storstilad svensk insats, inte både ett styrkebesked utan också ett bevis på att den som inte bara åker med benen utan även med huvudet har störst chans att vinna. Stina Nilsson är nog världens smartaste skidåkerska. Det har hon visat i alla de sprinttävlingar som hon har vunnit. När hon besegrade Therese Johaug i spurten så var det tack var hennes osannolika förmåga att ta sig fram, att hitta vägar att komma förbi och att sen kunna glida ifrån. Det var precis denna sprinttaktik som genom Stina Nilsson grundlade den svenska stafettsegern. Stina är världens bästa sprintåkare. Denna förmåga utnyttjade hon till hundra procent idag.

Guldlaget
Bild: BTA.bg

Sverige har ett osannolikt duktigt damlandslag. Just nu är det världens bästa. Men jag menar därmed inte att Therese Johaug är slagen för all framtid. Redan nu på lördag när damerna ska köra 30 km masstart i fri stil, så är nog grundtipset att Therese Johaug är den som klyver mållinjen först av alla.

Ebba Andersson
Bild: vaaju

Några ord om de två andra svenska skidtjejerna som ingick i dagens stafettlag. Ebba Andersson körde första sträckan. Det var hon som såg till att fyra åkare kom loss från den övriga klungan. Hon var med i täten ända in i mål och kunde ge 19-åriga skidfenomenet Frida Karlsson en ganska enkel resa.

Frida Karlsson
Bild: Stronger Performance and Rehab

Men det var som sagt Stina Nilsson och framförallt Charlotte Kalla som såg till att det till slut gick hela vägen hem. Jag vill ge en särskild blomma till Charlotte, som idag äntligen fick visa vilken stor skidåkare hon är. Grattis Charlotte – och glöm inte att du måste fortsätta att tävla på skidor och försvara ditt stafettguld i nästa VM i tyska Oberstdorf om två år.

Charlotte Kalla
Bild: Youtube.com