Idag lades mordutredningen om familjetragedin i Bjärred ned, där två föräldrar mördade sina två små flickor.

Idag på fömiddagen den 1 mars 2019 beslutade polisen i Skåne att lägga ner förundersökningen kring morden i skånska Bjärred förra året.

Ann-Charlotte Anevski
Chefsjurist i Malmö
Bild: Brottslingar-blogspot.com

Det berättade chefsjuristen vid Polisen i Malmö, Ann-Charlotte Anevski, för mig när jag ringde henne vid lunchtid idag. Anevski berättade också att juristerna vid Rättscentrum i Malmö under fredagen även kommer att fatta beslut om huruvida några ytterligare uppgifter från förundersökningen kommer att offentliggöras utöver de uppgifter som polisen under det gångna året redan har gått ut med.

Tragedin i Bjärred upptäcktes den 9 januari i fjol

Det var sent på eftermiddagen den 9 januari 2018 som en polispatrull upptäckte att en hel familj hade utplånats i samband med ett familjedrama i ett villaområde i Bjärred. Familjen bestod av två föräldrar och två små döttrar, 11 resp. 14 år gamla.

Vid genomsökningen av villan påträffade polisen senare bland annat ett testamente och ett avskedsbrev, eller förklaringsbrev. Detta brev var undertecknat av båda föräldrarna. I brevet förklarade föräldrarna varför man beslutat att döda sig själva och sina två små barn.

Tragedin i Bjärred
Bild: twitter.com

Båda barnen hade enligt föräldrarna fått diagnosen ME, alltså ett slags kroniskt trötthetssyndrom. Ingen av flickorna gick längre i skolan utan fick sin undervisning i hemmet med hjälp av lärare som varje dag kom hem till familjen. Skälet till hemundervisningen var att flickorna inte orkade gå till skolan.

Familjedramat i Bjärred kom som en chock för många, inte minst för de anhöriga. Den här sortens familjemord, familicide, som de kallas, är mycket ovanliga, både i Sverige och i andra delar av världen. Polisen i Skåne startade omgående en förundersökning om morden och självmorden. Själva utredningsarbetet har varit klart länge.

Under de senaste månaderna har polisen framförallt arbetat med vissa administrativa uppgifter kring utredningen, bland annat utlämning av beslagtagna föremål som familjen ägde.

I det här villaområdet i Bjärred bodde familjen

Det har länge varit känt att utredningen skulle läggas ner. Det har bara handlat om den exakta tidpunkten. Ärendet är ju sedan lång tid tillbaka polisiärt uppklarat. Eftersom alla inblandade är döda så har det inte funnits någon gärningsman att åtala och döma.

Det har under hela det här året rått en bedövande tystnad kring familjetragedin i Bjärred. Av hänsyn till de anhöriga har polisen valt att offentliggöra bara ett fåtal uppgifter. Inledningsvis offentliggjordes fyndet av avskedsbrevet och testamentet. Den 11 december i fjol berättade polisen i Malmö om hur brotten hade gått till.

Spaningsledare Stefan Svensson tillsammans med polisens presstaleskvinna Ewa-Gun Westford i Malmö
Bild: SVT Nyheter

Enligt spaningsledaren Stefan Svensson hade man hittat en person hängd. Det var den 46-årige pappan. Den 49-åriga mamman låg nedbäddad i sin säng sen hon blivit strypt (av sin man, min anm.). På övervåningen hittade polisen den ena flickan som hade mördats genom strypning eventuellt i kombination med kvävning. Den andra flickan hade kvävts till döds.

När polisutredningen idag har lagts ner så återstår frågan om juristerna i Malmö är beredda att lämna ut hela eller delar av förundersökningen till media och allmänheten, eller om hela utredningen ska sekretessbeläggas. Själv håller jag för troligt att bara de delar av utredningen som polisen redan har avslöjat för offentligheten kommer att lämnas ut. Resten kommer att hemligstämplas.

Jag har själv liksom många andra begärt att få förundersökningsprotokollet. Det återstår att se om det blir så.