VM-festen i Seefeld skakas av en gigantisk dopingskandal! Värdnationen Österrike närde två dopingmisstänkta skidåkare vid sitt bröst!

Nej, inte nu igen!

Det blev min omedelbara reaktion när SVT:s sportankare André Pops vid halv tvåtiden idag, onsdag, med allvarlig min kunde meddela att en dopingskandal hade briserat mitt under brinnande skid-VM i österrikiska Seefeld.

Österrikiska skidåkare gör reklam för skid-VM i Seefeld.
Bild: Inside the games Seefeld

Den tyska och den österrikiska polisen hade på förmiddagen i en dopingrazzia gjort två tillslag, det ena på ett hotell i Seefeld, där de österrikiska VM-åkarna befann sig, det andra i den tyska staden Erfurt där polisen misstänker att det finns ett centrum för ett världsomspännande dopingnätverk. En f d tysk landslagsläkare vid namn Mark Schmidt, greps idag misstänkt för att sen många år tillbaka organisera doping åt olika slags elitidrottsmän. Schmidt har varit jagad av dopingpolisen i tio år. Han har främst varit involverad i bloddoping av proffscyklister.

Fem VM-åkare från tre länder greps idag i Seefeld och togs in för förhör misstänkta för att ha bloddopat sig. Det handlar om de två österrikiska åkarna Max Hauke och Dominik Baldauf.

Max Hauke
Bild: Sweski.com/Nordic Focus
Dominik Baldauf
Bild: Olympia.at

Det handlar om Kazakstans världsstjärna Alexej Poltoranin.

Alexej Poltoranin
Bild: Sweski,com

Och det handlar om Estlands två bästa skidåkare Karel Tammjärv och Andreas Veerpalu. Samtliga fem åkare skulle ha deltagit i dagens VM-tävling över 15 km klassisk stil i Seefeld. Ingen av dem kom till start.

Karel Tammjärv
Bild:Jooksja.ee
Andreas Veerpalu
Bild: Delfi sport

Polisen tog de dopingmisstänkta åkarna på bar gärning. En av de österrikiska åkarna höll på att ge sig själv en blodtransfusion genom en kanyl i armvecket när polisen stormade in på hans hotellrum i Seefeld. Tala om att torska! Dopingbrott av det här slaget kan ofta vara svåra att bevisa. Men när en idrottsman grips ”in flagrante”, som det heter på latin, alltså under själva handlingen, i det här fallet blodtransfusionen, så behövs det inte särskilt många fler bevis. Hur kan man vara så korkad att man dopar sig på sitt hotellrum bara några timmar före start?

Bild:Olympiaregion Seefeld

Det ska också sägas att de båda österrikarna kom på sjätte plats i sprintstafetten häromdagen i Seefeld, en placering som redan då överraskade många. Österrike har ju inga särskilt framstående åkare. Det är ofta så med doping att det inte är de allra bästa idrottsmännen som dopar sig utan de som befinner sig ett stycke under den yppersta eliten. Det är sådana idrottare som hellre tar genvägen till framgång via doping än via hård träning.

Bild: Olympiaregion Seefeld

Jag är inte det minsta överraskad över att det just är Österrike, Estland och Kazakstan som nu har fastnat i den fälla som tysk och österrikisk polis har gillrat. Österrike har en mångårig dopingkultur med flera åkare som ertappats med att ha varit dopade och därefter stängts av från tävling.

Andrus Veerpalu
Bild: Delfi Sport

Den estniske åkaren Andreas Veerpalu, som fastnade i nätet idag, är son till Estlands genom tiderna störste skidåkare, Andrus Veerpalu. Denne Andrus misstänktes för doping under sin sista tävlingssäsong 2011. Han fälldes dock aldrig. Sen kommer det minst sagt lustiga sambandet. Pappa Andrus Veerpalu arbetar som tränare i Kazakstan bland andra åt storstjärnan Alexej Poltoranin. Samme Poltoranin som nu är misstänkt för att ha dopat sig. Cirkeln är sluten. Andrus Veerpalu importerade den estniska dopingkulturen till Kazakstan.

Alexej Poltoranin
Bild: Sweski.com

Själv har jag för övrigt alltid misstänkt Alexej Poltoranin för att inte vara helt ren. Han är ofta borta från tävlingar under långa perioder under tävlingssäsongerna för att sen som en gubben i lådan dyka upp på de stora mästerskapen och få fina placeringar. Sådant är alltid skumt.

Bild: Innsbruck und seine Feriendörfer

Vad beträffar estländaren Karel Tammjärv, som också greps idag, så har jag på senare tid sagt till mig själv flera gånger: Vad roligt att Estland nu håller på att bygga upp ett starkt skidlandslag igen. Karel Tammjärv har nämligen flera gånger visat att han kan åka skidor. Nu vet vi varför han kan åka fort.

Det är självklart upprörande och chockerande att dopingpolisen nu har avslöjat ett världsomspännande dopingnätverk. Det visar att dopingen inom elitidrotten på intet sätt har bekämpats. Samtidigt visar resultatet av dagens razzior att antidopingarbetet faktiskt fungerar. De fula torskarna fastnar till slut i nätet.

Martin Johnsrud Sundby, dagens guldmedaljör, flankerad av ryssen Alexander Bessmertnykh, silvermedaljör, och den finländske bronsmedaljören Ivo Niskanen
Bild: Sweski.com

Frågan är nu återigen: Vilka skidåkare och proffscyklister är  i n t e  dopade. Jag hoppas att norrmannen Martin Johnsrud Sundby inte var dopad när han idag tog sitt livs första VM-guld genom att vinna herrarnas 15 km. Samme Sundby avslöjades nämligen för två år sen med att helt i strid med dopingreglerna ha överdoserat astmamedicin och därmed hjälpt sig själv till bättre resultat.

Sveriges silvermedaljör Frida Karlsson gratuleras av norska Therese Johaug
Bild: Langd.se

I morgon kör damerna VM-stafetten. Då ska den svenska kvartetten Charlotte Kalla, Ebba Andersson, Frida Karlsson och Stina Nilsson kämpa mot de norska skidtjejerna med tidigare dopingavstängda Therese Johaug i spetsen. Som jag skrev på min blogg häromdagen tror jag att norskorna vinner damstafetten, att det svenska laget tar silvermedaljen medan ryskorna tar bronset. Jag tror att det är ett tips som kommer att stå sig även över morgondagen.

Men otippat är förstås alltid bäst.