En STOR seger i Wien!

Han gjorde det! Han gjorde det! Min store idol Måns Zelmerlöw gjorde vad så många hade drömt om! Han vann Eurovision Song Contest med hela sextiotre poäng före ryska skönsjungande favoriten Polina Gagarina. Han gjorde sitt jobb, Måns. Han gav allt. Grattis…grattis…grattis!

Jag skrev häromdan att jag inte trodde att Måns skulle vinna utan bli slagen av de skönsjungande operadivorna Il volo från Italien. Jag ska villigt erkänna att när Bosse och jag satt där TV-soffan igår kväll och lyssnade på Il volo, så sa Bosse: "Dom här kommer Måns inte att klara. Dessa killar är alldeles för bra".

Jag höll med. Men det blev inte så. Istället fick Italien nöja sig med en tredjeplats, slagna även av den
underbara Polina Gagarina.

Resultatet av Eurovision igår kväll var både förutsägbart och oförutsägbart. I förhandsspekulationerna var det dessa tre länder det handlade om: Sverige, Ryssland och Italien. Så blev till slut också ordningen i resultatlistan. Men strax före sändningen igår gick flera vadslagningsfirmor ut och spådde Italien som segrare med Måns på andra eller tredje plats. Kanske var det detta som fick mig att en stund tvivla på Måns´ segerchanser. Måns hade ju hela veckan varit den störste lågoddsaren i tävlingen och förutspåtts en promenadseger.

Aldrig någonsin har jag hört Måns Zelmerlöw sjunga "Heroes" så bra som igår kväll. Allt var perfekt. In i minsta detalj gav han allt. Samarbetet med de små gulliga streckgubbarna var perfekt. Måns hade bestämt sig för att vinna. Och han vann.

Många kommentatorer har skåpat ut årets Eurovision Song Contest med att säga att det aldrig någonsin varit så många usla deltagare och usla sånger med som i år. Jag håller inte alls med. Det vimlade av bra låtar. Sveriges var naturligtvis bäst. Vi har förstås Ryssland och Italien som fick de höga poäng de förtjänade. Men även andra länder hade kanonlåtar, t ex Norge, Estland, Montenegro, Rumänien, Belgien, Frankrike, Cypern, Australien, Armenien, Azerbadzjan och till och med Ungerns låt var vacker, liksom Polens. Så konkurrensen var hård, Mot bakgrund av detta var Måns Zelmerlöws seger en ännu mer imponerande prestation.

Sedan ska jag komma med ett s k avslöjande. Jag har faktiskt tränat sång i Måns Zelmerlöws fantastiska lägenhet på Kungsholmen i Stockholm – tillsammans med Ola Selmén. Vi ackompanjerades på flygel av Måns egen pianist. Måns var också där och kompade oss på akustisk gitarr. Det var häftigt och en oförglömlig händelse. Måns själv skrev själv om detta "överraskande besök" på sin blogg samma dag.

Det hela hände den 10 maj i fjol. Ola Selmén och jag skulle delta i Doobidoo, som skulle spelas in i slutet av maj. Där skulle vi sjunga Abbas enligt min mening bästa låt "Dancing queen". Ola, som bor i Malmö, lovade att fixa en replokal i Stockholm. Jag blev mer än överraskad när det visade sig att "lokalen" var Måns Zelmerlöws lägenhet. Tack Måns för att du upplät ditt vackra hem för vår träning.

Efteråt var jag mycket nöjd med mitt framförande av Dancing queen i Sveriges Television. Programmet sändes i december i fjol, om jag inte minns fel. Ändå kommer jag nog aldrig att bli tillfrågad om att delta i Eurovision Song Contest. Men jag gråter inte för det.