Äggning – ett vedervärdigt nöje bland ungdomar

Äggning, det vill säga att kasta råa ägg på varandra, är ett "nöje" som många skolungdomar har ägnat sig åt på senare år. Ibland förekommer äggning när en kompis fyller år och han eller hon ska firas. Men äggning förekommer också som mobbningsteknik och bestraffningsmetod. Det är ett obehagligt fenomen som borde bekämpas med all kraft..

Varför jag tar upp detta kanske udda ämne idag beror på att min man Bosse blev vittne till en våldsam äggning bland ett tiotal tonårstjejer utanför Konsum i Tungelsta i eftermiddags. Tjejerna var i åldern 13 – 15 år och gav sig på varandra med råa ägg så att det bokstavligt talat stänkte om det. Särskilt obehagligt tyckte Bosse att det var när en av tjejerna fick hela håret insmort med ägg. Hon hade ett långt, mörkt och praktfullt hår.

Samtidigt som några av tjejerna bombarderade varandra med råa ägg stod de andra och filmade med sina mobilkameror och skrattade så att de höll på att tappa andan.

Bosse tyckte att det hela var obehagligt och såg till att så snabbt som möjligt komma utanför "kastavstånd" från äggen:

– Varför sa du inte till tjejerna att sluta? frågade jag.
– Nä, det vågade jag inte, svarade han. Jag var rädd för att få ett ägg i huvudet och det hade jag inte lust med.

Jag förstår hans känslor av obehag. Samtidigt är det just vi vuxna som ska tala om för unga tjejer och killar att de inte borde ägna sig åt så förnedrande lekar som äggning. Om ingen vuxen reagerar, ja då fortsätter dessa
tjejer att kasta ägg på varandra. Vi vuxna har ett ansvar. Men de flesta av oss är för fega för att lägga oss i.

Hade jag själv befunnit mig utanför Konsum under tjejernas äggning så hade jag gått fram till dem och talat om för dem att det de sysslade med var helt oacceptabelt. Även om äggning är en accepterad lek bland ungdomar så är det en avart som måste bekämpas.

Dessutom kan ägg användas till bättre ändamål än att kastas råa på andra. Man kan t ex baka en sockerkaka.
Det är mycket trevligare.
¨

Godare än äggning

OBS: Bilderna i den här bloggartikeln har inget med den aktuella äggningen i Tungelsta att göra.