Facit för augusti 2016: 13 mord, 51 mordförsök, 37 fall av grov misshandel, 25 fall av misshandel och 17 mordbränder

 

Det grova våldet fortsätter att öka i Sverige. Enligt den statistik för augusti 2016 som jag nu har sammaställt begicks det 13 mord, 51 mordförsök, 37 fall av grov misshandel, 25 fall av misshandel och 17 mordbränder. Det betyder en total ökning om man ser till det sammanlagda antalet fall av grovt våld. I juli i år begicks 14 mord (ett mord mer än i augusti), 51 mordförsök (samma som i augusti), 30 fall av grov misshandel (37 fall i augusti), 14 fall av misshandel (i augusti 25 fall) och 26 mordbränder (17 i augusti).

Det innebär att antalet mord och mordförsök i augusti ligger kvar på samma nivå som i juli 2016, medan vi ser en dramatisk ökning av antalet misshandelsfall: 62 fall sammanlagt i augusti mot ”bara” 44 fall i juli!

Om detta är en trend är för tidigt att svara på.

När jag ser till det grova våldet under de första månaderna i år så ser resultatet ut så här:

Antal mord januari t o m augusti: 106 

Antal mordförsök januari  t o m augusti: 282

Jag reserverar mig som vanligt för att det kan förekomma oavsiktliga fel som insmugit sig i statistiken eller brott som jag helt enkelt missat, men jag försäkrar att jag har gjort allt som stått i min makt när det gäller att kolla och dubbelkolla att allt stämmer. Jag har t ex uteslutit de fall där polisen först trott att det handlat om mord men där dödsfallen senare visade sig vara sjukdom eller självmord.

Under augusti har tre fall av mord och mordförsök fått större uppmärksamhet än andra. Det gäller dels det s k sommarstugemordet utanför Arboga, där en äldre man mördades och hans hustru utsattes för mordförsök och där den 41-åriga dottern och hennes 18-årige pojkvän står misstänkta. Det andra spektakulära fallet är pappan som kastade sin bebis från en kraftstation i Jämtland i syfte att döda henne, medan det tredje fallet handlar om 8-årige Yousuf som omkom när en handgranat exploderade i en lägenhet  i Biskopsgården i Göteborg.

Så här ser den totala bilden ut för augusti 2016:

Ja

1 augusti 

GROV MISSHANDEL I JÖNKÖPING

En man utsätts för grov misshandel på Ekhagen i Jönköping. En person ringer in till polisen vid halv sex-tiden på lördagsmorgonen och berättar att han ser hur en man blir misshandlad av flera personer. En polispatrull åker till platsen och hittar mannen. Han har skador i ansiktet.

Polisbil Foto: Polisen.se
Polisbil
Foto: Polisen.se

 

Polisen gör en anmälan om grov misshandel.

 

1 augusti

MORDBRAND PÅ GOTLAND

Ett hus i När på sydöstra Gotland börjar brinna natten till måndag. Den man som bor i huset vaknar av brandvarnaren och lyckas ta sig ut ur huset. Huset brinner ner till grunden och polisen inleder en förundersökning om mordbrand.

Närs fyr på Gotland Foto: Wikipedia.se
Närs fyr på Gotland
Foto: Wikipedia.se

 

Enligt brandpersonalen handlar det om en byggnad byggd 1776 som förstörs av elden. Räddningstjänsten koncentrerar sig enbart på att förhindra att branden sprider sig.

 

1 augusti

GROV MISSHANDEL,  EV. MORDFÖRSÖK,  I HUSBY

En man hittas skjuten på Oslogatan i Husby i norra Stockholm vid halv ett-tiden på natten till måndag. Mannen förs omedelbart till sjukhus där han opereras. Enligt vittnen springer två maskerade män från platsen. Offret har fått skottskador i ett ben och en arm. Mannen har skjutits med flera skott. Han vill dock inte samarbeta med polisen eller lämna någon information om händelsen.

Oslogatan i Husby Foto: Hitta.se
Oslogatan i Husby
Foto: Hitta.se

 

Många personer har blivit vittnen till händelsen och polisen inleder en förundersökning om grov misshandel.

 

1 augusti

DRÅPFÖRSÖK MOT TVÅ POLISER UTANFÖR UDDEVALLA

När en man i 20-årsåldern, som kör vingligt på E6:an mellan Kungälv och Uddevalla, försöker undkomma en poliskontroll startar en dramatisk biljakt. Biljakten slutar med att 20-åringen försöker köra över två polismän. Mannen misstänks för dråpförsök.

Motorvägen E6 genom Uddevalla
Motorvägen E6 genom
Uddevalla

 

Det är vid midnatt natten till måndag som en polispatrull i Kungälv försöker stoppa en bilist som kör vingligt på motorvägen. Föraren vägrar stanna och polisen lägger ut en spikmatta för att hindra 20-åringens framfart. Men föraren struntar i spikmattan och kör med en hastighet av 80 km/timmen över mattan och rakt mot poliserna, som tvingas kasta sig åt sidan för att inte krossas av bilen.

Mannen är känd av polisen sen tidigare. Han förs till polishuset i Uddevalla.

 

1 augusti

GROV MISSHANDEL OCH TVÅ FALL AV FÖRSÖK TILL GROV MISSHANDEL I VÄNERSBORG

Sent på söndagskvällen försöker en man avsiktligt köra på tre personer i centrala Vänersborg. Två män lyckas hoppa åt sidan medan den tredje blir överkörd av bilen med sådan kraft att han slungas upp på motorhuven på bilen. Bilisten smiter från platsen och offret körs till sjukhus.

Centrala Vänersborg Foto: Vänersborgs kommun
Centrala Vänersborg
Foto: Vänersborgs kommun

 

Senare på natten hämtas två personer in till polisen för förhör. Polisen upprättar en anmälan om grov misshandel och två fall av försök till grov misshandel.

 

1 augusti

MORDBRAND I SVEDALA

En radhuslänga med fyra lägenheter i Svedala i Skåne drabbas av en våldsam brand under natten till måndag. Fyra lägenheter totalförstörs i branden och en av de boende i en av lägenheterna saknas.

Polisen inleder en förundersökning om mordbrand eftersom brandorsaken är okänd. Det tar flera dygn innan branden är släckt.

 

2 augusti

GROV MORDBRAND PÅ FÖRSKOLA I FALKÖPING

En brand med kraftig rökutveckling rasar i en förskolan Urd i centrala Falköping. Förskolan blir totalskadad. Den eldhärjade byggnaden har en längre tid stått tom men under den senaste tiden har förskolan använts som boende för ensamkommande flyktingar.

Förskolan Urd i Falköping brinner ner till grunden Foto: Commons.Widimedia.org.
Förskolan Urd i Falköping brinner ner till grunden
Foto: Commons.Widimedia.org.

 

Förskolan Urd i Falköping brinner Foto: Commons.widimedia.org
Förskolan Urd i Falköping brinner
Foto: Commons.widimedia.org

 

Fokus i räddningstjänstens arbete ligger på att hindra att elden sprider sig. Ingen människa ska ha blivit skadad i samband med branden.  Polisen inleder en förundersökning om mordbrand.

Förskolan Urd i Falköping förstörs genom mordbrand Foto: Commons.Widimedia.org
Förskolan Urd i Falköping
förstörs genom mordbrand
Foto: Commons.Widimedia.org

 

En tonårspojke tros ha anlagt branden i förskolan och har anhållits misstänkt för mordbrand. Samtidigt misstänks han för att ha förberett en brand en månad tidigare mot en skola i Falköping. Tonårspojken åtalades också för två år sen för att ha bränt ner lagret till en godisfabrik i Falköping. Den gången dömdes han för allmänfarlig vårdslöshet.

 

2 augusti

GROV MISSHANDEL I SKÖVDE

Under natten till tisdagen är flera män inblandade i ett knivbråk i Skövde. Två personer skadas och förs i ambulans till sjukhus. Alla inblandade är i åldern 20 – 25 år. Händelsen inträffar vid halv ett-tiden på natten i en park i Skövde. Sex män finns kvar i parken när polisen kommer till platsen men några av de inblandade är försvunna.

Centrala Skövde Foto: skovde.se
Centrala Skövde
Foto: skovde.se

 

Polisen har ännu inte gripit några gärningsmän. Händelsen rubriceras som grov misshandel och olaga hot.

 

 

3 augusti

GROV MISSHANDEL I HELSINGBORG

En 38-årig man vårdas på Helsingborgs lasarett sen han har huggits i ryggen av en okänd gärningsman. Det är sjukhuset som larmar polisen om att 38-åringen sökt vård för knivskärning i ryggen.

Polisen upprättar en anmälan om grov misshandel. Gärningsmannen är okänd.

 

 

3 augusti

MISSHANDEL I HAPARANDA

En 65-årig man attackerar en kvinna i en livsmedelsaffär i Haparanda på tisdagskvällen. Polisen betecknar attacken som ”oprovocerad”. Polisen griper mannen på plats.

Haparanda stad foto: haparanda.se
Haparanda stad
foto: haparanda.se

 

65-åringen har tagit stryptag på kvinnan, som han är helt obekant med. Polisen inleder en förundersökning om misshandel.

 

3 augusti

MORDBRAND I NORRKÖPING

Här skedde brottet på Koppargatan i Norrköping foto: hitta.se
Det är i det här området som branden på Koppargatan i Norrköping uppstår.
foto: hitta.se

 

Under onsdagskvällen anlägger någon en brand utanför Länsförsäkringars kontor på Koppargatan i Norrköping. Dessutom har någon kastat in en sten genom en fönsterruta på försäkringsbolagets fastighet.

Enligt vittnesuppgifter är det två pojkar som har åkt förbi på moped som har anlagt branden och som också har

legat bakom stenkastningen.

 

3 augusti

MORD OCH MORDFÖRSÖK UTANFÖR ARBOGA

Det hela börjar med att en 63-årig kvinna den 4 augusti anhålls för mord på sin 68-årige make i parets sommarstuga vid Hjälmaren utanför Arboga. Mordet begås den 3 augusti. Både mannen och kvinnan är bosatta i Eskilstuna.

Mordet skedde i ett sommarhus vid Hjälmaren Foto: lansstyrelsen.se
Mordet skedde i ett sommarhus vid Hjälmaren
Foto: lansstyrelsen.se

 

Med detta inleds sommarens mest spektakulära mord/mordförsök och sommarens mest spektakulära mordutredning, som fortfarande väntar på sin lösning. Den mordmisstänkta hustrun släpps kort efter gripandet av polisen. Istället inleder polisen en förundersökning om mord på henne. Den 63-åriga kvinnan är själv svårt knivskuren och vårdas på sjukhus.

Polisen kommer fram till att kvinnan inte längre är misstänkt för mordet på sin man. Istället inleder polisen jakten på en ny gärningsman och startar en ny förundersökning om mord och mordförsök. Nästa heta spår i utredningen är två fulla mopedister som ska ha sett vid parets sommarstuga dagen före mordet. Den ene mopedmannen ärr enligt vittnesuppgifter äldre, den andre medelålders. Men snart falnar polisens intresse även för mopedmännen.

Vid Hjälmarens strand Foto: orebro.se
Vid Hjälmarens strand
Foto: orebro.se

 

Istället falle polisens blickar på parets 41-åriga dotter som skyldig till mord och mordförsök tillsammans med sin 18-årige pojkvän, enensamkommande flykting från Afganistan. Paret blir nu polisens huvudspår i utredningen. Kvinnan är en känd företagsledare i Eskilstuna.. Hon äger bl a ett vårdboende för pojkar. Hennes 18-årige pojkvän är en sådan flykting som kvinnan har tagit hand om.

 

Fru Justitia, Rättvisans symbol Foto: Polisen
Fru Justitia, Rättvisans symbol
Foto: Polisen

 

Polisen griper kvinnan och mannen på Arlanda. Då är kvinnan på väg till Thailand. 18-åringen däremot har bara kört henne till flygplatsen. Polisen anser att paret är skäligen misstänkta för mordet och mordförsöketpå den 41-åriga kvinnans föräldrar,  alltså den lägre misstankegraden.

Paret nekar till brott. Den 41-åriga kvinnan har figurerat i tidigare brottsutredningar, bl a två sexbrottsutredningar. Kvinnan fick också misstankarna på sig i augusti ifjol när hennes f d make under mystiska omständigheter drunknade i Hjälmaren i närheten till svärföräldrarnas sommarstuga. Den Utredningen lades emellertid ner av polisen. Men Försäkringsbolaget If har gjorde en egen utredning eftersom den då 40-åriga kvinnan uppgivits som förmånstagare för en livförsäkring som tecknades strax före makens död i fjol.

 

Strand vid Hjälmaren Foto: orebro.se
Strand vid Hjälmaren
Foto: orebro.se

 

Den 19 augusti i år tar fallet en helt ny vändning igen. 41-åringen och hennes sambo släpps fria eftersom åklagaren inte anser sig ha tillräckligt starka skäl att fortsätta hålla dem anhållna, än mindre häkta paret. Efter det åker kvinnan och hennes familj till Thailand, dock utan den 18-årige pojkvännen.

En resa till Thailand lockar och skyddar den 41-åriga kvinnan, Copyright: Dimitry Pichugin/Dreamstime.com
En resa till Thailand lockar och skyddar den 41-åriga kvinnan,
Copyright: Dimitry Pichugin/Dreamstime.com

.

Kvinnan lämnar Thailand efter någon vecka och sammanstrålar med sin 18-årige sambo på ett hotell i Trondheim. Där grips de av norsk polis. Paret överlämnas till svensk polis och paret häktas på sannolika skäl misstänkta för mord och mordförsök. Rättegången inleds den 30 september.

 

4 augusti

MORDBRAND I TYRESÖ

Ett uthus i Brevik i Tyresö söder om Stockholm börjar brinna sent på onsdagskvällen. Elden sprider sig i den torra terrängen och hotar hela bostadsområdet. Branden upptäcks av helikopter strax före klockan 23 på onsdagskvällen. Området är mycket tätbebyggt och spridningsrisken därför stor. Brandorsaken är okänd.

Polishelikopter Foto: Polisen
Polishelikopter
Foto: Polisen

 

Polisen inleder en förundersökning om mordbrand.

 

 

4 augusti

GROV MORDBRAND I HUDDINGE

Under natten till den 28 juli brinner en villa ner till grunden i Huddinge söder om Stockholm. Villan är uthyrd till en barnfamilj från utlandet, som lyckas rädda sig ur lågorna. Polisen misstänker nu att en fiende till den familj som äger villan lejt en 17-årig pojke för att tända eld på huset. Ägarna till villan ska en länge tid ha levt under hot på grund av en konflikt som handlar om pengar.

Den 3 augusti häktar polisen 17-åringen misstänkt för grov mordbrand. En 22-årig kumpan till 17-åringen är också misstänkt men inte häktad.

 

5 augusti

MISSHANDEL OCH RÅN I STOCKHOLM

En 23-årig kvinna misshandlas och rånas på Gärdets tunnelbanestation i Stockholm. Den 31-årige rånaren kastar sig över sitt offer i rulltrappan, släpar ut henne från tunnelbanan och rånar henne på en Rolex-klocka.

Gärdets tunnelbanestation i Stockholm foto: Commons.wikimedia.org
Gärdets tunnelbanestation i Stockholm
foto: Commons.wikimedia.org

 

Rånet äger rum några dagar tidigare och rånaren åtalas nu för rån och misshandel. Han riskerar upp till sex års fängelse. Det är bilderna från SL:s övervakningskameror på tunnelbanestationen som avslöjar det blodiga rånet. Även vittnen har berättat för polisen om händelsen.

Rånaren grips något senare i ett bostadsområde på Gärdet. Mannen är tidigare dömd för flera våldsbrott och även för rån.

 

5 augusti

GROV MISSHANDEL OCH GROV STÖLD I GÖTEBORG

En man försöker tränga sig in i flera lägenheter i stadsdelen Frölunda i Göteborg natten till fredag. I ett fall går han till attack med en kniv mot en av de boende. Kniven träffar dock inte. I en annan lägenhet försöker mannen stjäla föremål och i en tredje lägenhet försöker han ta sig in via balkongen och hugger med kniven mot lägenhetsinnehavaren.

Stadsdelen Frölunda med Frölunda torg i Göteborg Foto: goteborg.com
Stadsdelen Frölunda med Frölunda torg i Göteborg
Foto: goteborg.com

 

Polis kallas till platsen och mannen grips. Polisen rubricerar ärendet som försök till grov misshandel, grov stöld och olaga hot i flera fall.

 

5 augusti

DRÅPFÖRSÖK I HOVMANTORP 

Vid 23-tiden på torsdagen larmas polis och ambulans till en adress i Hovmantorp i Småland. En man i 40-årsåldern har blivit knivskuren och förts i ambulans till sjukhus. Polisen griper den 40-årige gärningsmannen och anhåller denne misstänkt för dråpförsök. De båda männen känner varandra ytligt.

Anhållandet görs när gärningsmannen själv tar sig till polishuset i Växjö för att ge sin version av händelsen. Det finns flera vittnen till händelsen.

 

5 augusti

MORDFÖRSÖK I FARSTA I STOCKHOLM

En 15-årig gärningsman grips i närheten av Farsta tunnelbanestation söder om Stockholm vid halv sju-tiden på fredagskvällen. Gärningsmannen har en stund innan knivskurit en 43-årig man i ryggen och buken i närheten av tunnelbanestationen. Mannens skador är omfattande och mycket allvarliga. Polis larmas och på platsen hittar man den svårt knivskurne mannen som omedelbart förs till sjukhus.

Farsta tunnelbanestation Foto: stockholmskallan.se
Farsta tunnelbanestation
Foto: stockholmskallan.se

 

Den knivskurne mannen vårdas på sjukhus i flera dagar på grund av allvarliga skador. Samtidigt beslutar åklagaren några dagar senare mycket överraskande att frige den 15-årige gärningsmannen på grund av dennes låga ålder. Gärningsmannen har alltså begått ett mordförsök men går fri utan att samhället gör något ingripande mot honom. Åklagarbeslutet att frige pojken möter mycket hård kritik efteråt.

 

5 augusti

GROV MISSHANDEL I JÄMTLAND – MEN POLISEN KOM INTE

Två asylsökande tonårsflickor i en by i Jämtland blir beskjutna och misshandlade av en man. Flickorna ringer 112 men polisen bedömer inte händelsen som akut och skickar ingen polispatrull till platsen. Bakgrunden till misshandeln är följande: sex asylsökande ungdomar går in på en gård för att fotografera djuren. Då kommer gårdsägaren och ytterligare en person ut. Husägaren skjuter mot benen på en av flickorna och misshandlar den andra. Detta leder till att de asylsökande larmar 112.

Samtalet hamnar hos regionledningscentralen i Umeå och flickorna får prata med en operatör. Det är där beslutet tas att inte skicka någon polispatrull till gården.

Detta beslut får hård kritik i efterhand av polisområdeschefen som menar att det här är ett s k prio 1-ärende och att en polispatrull omgående borde ha skickats till platsen. Regeln är att polisen omedelbart ska ingripa  när vapen finns inblandade.

Polisen ska göra en internutredning om händelsen.

 

5 augusti

MISSHANDEL I JÖNKÖPING

Vid tretiden på fredagseftermiddagen får polisen larm om ett bråk på en adress i centrala Jönköping. När polisen kommer till platsen hittar man en svårt misshandlad man.

Samtidigt griper polisen gärningsmannen som är misstänkt för misshandel.

 

6 augusti

MORDFÖRSÖK I GRUMS

En 45-årig man utsätts för ett mordförsök i Grums i Värmland på lördagsmorgonen. Mannen blir huggen med ett vasst föremål i huvudet och kroppen och förs i ambulans till sjukhus. Polisen får larmet vid sextiden på lördagsmorgonen.

Brottet begås i en lägenhet i Grums kommun i Värmland Foto: grums.se
Brottet begås i en lägenhet i Grums kommun i Värmland
Foto: grums.se

 

Enligt uppgift är offret och gärningsmannen, också det den man, bekanta med varandra. Mordförsöket äger rum i en lägenhet i Grums. Polisen inleder en förundersökning om mordförsök.

 

6 augusti

GROV MISSHANDEL I SURAHAMMAR

En 35-årig man blir nedslagen med en brandsläckare i samband med ett bråk i Surahammar under natten. Mannen fös till sjukhus i ambulans med ett tio centimeter lågt jack i huvudet. Bråket utbryter utanför en restaurang i centrala Surahammar. Förutom misshandeln med en brandsläckare blir den 35-årige mannen även sparkad och slagen.

Det är med en brandsläckare som mannen i Surahammar blir skadad Foto: brandsakerhet.se
Det är med en brandsläckare som mannen i Surahammar blir skadad
Foto: brandsakerhet.se

 

Gärningsmannen hinner fly från restaurangen innan polisen är på plats. Polisen har upprättat en anmälan om grov misshandel.

 

6 augusti

MORDBRAND PÅ ASYLBOENDE I ÅSTORP

Ett larm kommer in vid tvåtiden på natten om en brand på ett asylboende i Åstorp i Skåne. Enligt polisen är branden anlagd och en förundersökning om mordbrand inleds. Det är en hittills okänd gärningsman som har tänt på ett pappersföremål inne i byggnaden.

Branden anlades vid ett asylboende i Åstorps kommun Foto: astorp.se
Branden anlades vid ett asylboende i Åstorps kommun
Foto: astorp.se

 

Ingen människa skadas vid branden men spridningsrisken är stor. Det finns ingen misstänkt för den anlagda branden.

 

6 augusti

GROV MISSHANDEL I TVÅ FALL I ESKILSTUNA 

En 37-årig man grips i Eskilstuna misstänkt för grov misshandel av två personer. Larmet kommer in vid åttatiden på lördagskvällen. Polis åker till platsen och får veta att 37-åringen har misshandlat två personer med sparkar och slag.

Eskilstuna från luften Foto: eskilstuna.se
Eskilstuna från luften
Foto: eskilstuna.se

 

En av de skadade har brutit foten och fått skador i huvudet. Gärningsmannen är berusad.

 

6 augusti

MISSHANDEL UTANFÖR SKÖVDE

En kvinna i 50-årsåldern anhålls misstänkt för att ha misshandlat en man under natten till lördagen. Den misshandlade mannen förs till sjukhus med skador i ansiktet. Misshandeln äger rum i ett samhälle utanför Skövde.

Den 50-åriga kvinnan grips av polisen. Hon anhålls senare misstänkt för misshandel.

 

 

6 augusti

MORDFÖRSÖK I MALMÖ

Sent på lördagskvällen får polisen larm om en skottlossning i stadsdelen Lindängen i Malmö. När polisen är på plats anträffas en man med allvarliga skottskador. Mannen förs omedelbart till sjukhus.

Lindängens centrum i Malmö - en plats för brott Foto: Lindangenidag.se
Lindängens centrum i Malmö – en plats för brott
Foto: Lindangenidag.se

 

I samband med skottlossningen går polisen in i flera lägenheter.  Polisstyrkan är beväpnad med förstärkningsvapen och utrustad med hjälmar och sköldar. Enligt polisen inträffar skottlossingen på en innergård.

 

7 augusti

MORDFÖRSÖK I SÖDRA STOCKHOLM

En man blir knivskuren tidigt på söndagsmorgonen vid Västertorps tunnelbanestation i södra Stockholm. Gärningsmannen har flytt från platsen enligt uppgifter till polisen som omedelbart inleder en förundersökning om mordförsök.

Det var här vi Västertorps T-banestation i Stockholm som mordförsöket ägde rum. Foto: mapio.net
Det var här vi Västertorps T-banestation i Stockholm som mordförsöket ägde rum.
Foto: mapio.net

 

Mordförsöket inträffar vid 4-tiden på morgonen. Förbipasserande hittar en man med knivskador på överkroppen. Offret är ovilligt att prata om vad som har hänt. Den knivskurne förs med ambulans till sjukhus. Polisen vädjar till allmänheten om att lämna in vittnesuppgifter.

 

7 augusti

TVÅ FALL AV MORDFÖRSÖK I HELSINGBORG

Två män i 25-30-årsåldern förs tills sjukhus med skottskador.  Skottskadorna har männen fått sen de varit inblandade i ett bråk. Polisen larmas vid 22-tiden på kvällen till Högaborg i Helsingborg efter larm om skottlossning. Vittnen har hört tre skott i snabb följd.

Polisen är snabbt på plats med flera patruller och spärrar av ett stort område. En av de båda skadade hittas i en lägenhet i närheten. Den andre hittas i en bil. Båda förs till sjukhus samtidigt som polisen inleder en förundersökning om mordförsök i två fall.

 

8 augusti

GROV MORDBRAND I HUDDINGE

Utsäljeskogan i Huddinge före mordbranden Foto: grundskolor.huddinge.se
Utsäljeskogan i Huddinge före mordbranden
Foto: grundskolor.huddinge.se

 

En häftig brand utbryter på Utsäljeskolan i Huddinge söder om Stockholm vid 23-tiden på kvällen. Det brinner kraftigt i takkonstruktionen på skolan. Kraftiga rök- och vattenskador drabbar klassrummen. Enligt uppgift befinner sig inga människor i skolbyggnaden när branden bryter ut.

Polisen misstänker att branden är anlagd och rubricerar händelsen som grov mordbrand.

 

9 augusti

MORDBRAND I ULRICEHAMN

Det brinner i en sommarstuga i Hulu i Ulricehamn. Enligt polisen kommer huset att brinna ner till grunden. Larmet om branden kommer in till polisen via SOS Alarm strax före midnatt natten mot torsdag. Branden är då fullt utvecklad.

Polisen inleder en förundersökning om mordbrand. Ingen människa tros vara skadad av branden.

 

9 augusti

GROV MISSHANDEL I STOCKHOLM

Strax efter klockan 13 00 på tisdagen larmas polisen till Gullmarsplan i Stockholm. En man hotar personalen i en butik. När ordningsvakter ingriper hotar han dem med flera knivar. Med hjälp av knivarna lyckas mannen ta sig ut ur butiken och bege sig mot tunnelbanan. Mannen är uppenbarligen påverkad, sannolikt av droger.

Gullmarsplan i Stockholm Foto: Commons.wikimedia.org
Gullmarsplan i Stockholm
Foto: Commons.wikimedia.org

 

Polisen anländer en timma senare och griper mannen. Ingen ska ha kommit till skada men mannen misstänks för försök till grov misshandel och olaga hot. Sannolikt misstänks han också för hot mot tjänsteman.

 

9 augusti

GROV MISSHANDEL I HÄSSELBY, STOCKHOLM

En man blir allvarligt skjuten i benet i Hässelby villastad i västra Stockholm. Polisen larmas vid 19-tiden på kvällen. Den person som larmar har just mött en person som sagt att han har blivit skjuten. Polisen åker till platsen och hittar den skadade mannen som förs i ambulans till sjukhus med en blödande skada i ena benet.

Polisen har inga uppgifter om var och när skjutningen ägt rum. Mannen är heller inte särskilt angelägen om att samarbeta med polisen. Polisen inleder en förundersökning om synnerligen grov misshandel.

 

9 augusti

GROV MISSHANDEL I KUNGSBACKA

En 20-årig kvinna misshandlas grovt i samband med ett krogbesök i Kungsbacka på lördagskvällen. Kvinnan var tillsammans med några väninnor i Kungsbacka för att titta på bilcruising. Därefter går sällskapet till en restaurang.

Det var i centrala Kungsbacka som en ung kvinna blev utsatt för grov missandel. Foto: Commons.wikimedia.org
Det var i centrala Kungsbacka som en ung kvinna blev utsatt för grov missandel.
Foto: Commons.wikimedia.org

 

I samband med krogbesöket blir den 20-åriga kvinnan misshandlad och nedslagen utanför restaurangen. Förutom blödande skador i ansiktet ådrar sig kvinnan även hjärnskakning i samband med misshandeln. Hon har också drabbats av partiell minnesförlust.

Händelsen är polisanmäld.

 

10 augusti

MORD I HÄSSLEHOLM

En man i 50-årsåldern hittas mördad vid järnvägsstationen i centrala Hässleholm strax före klockan 23 00 på tisdagskvällen. Polisen larmas av en förbipasserande person om att det ligger en död man vid järnvägsstationen. Den döde har utsatts för mycket grovt våld. Den döde mannen påträffas i en inglasad gångbro över järnvägsspåren.

Det var här vid Hässleholms järnvägsstation som en man, en misstänkt uteliggare, mördades brutalt. Foto: Commons.wikimedia.org
Det var här vid Hässleholms järnvägsstation som en hemlös man uteliggare, mördades brutalt av en 17-åring.
Foto: Commons.wikimedia.org

 

Polisens efterforskningar visar att mannen är hemlös och att han brukar uppehålla sig på Resecentrum både i Hässleholm och Kristianstad. Enligt polisen går mannen med kryckor. Han är tidigare känd av polisen men inte för någon brottslig verksamhet. Polisen betraktar mordet på dem hemlöse mannen som ett vansinnesdåd.

Några dagar senare grips en 17-åring misstänkt för mordet på den hemlöse mannen. 17-åringen är också misstänkt för rån och har tidigare straffats för brott mot knivlagen. Den mordmisstänkte har tidigare haft en problemfylld tillvaro och varit tvångomhändertagen av myndigheterna. Nu anhålls han på sannolika skäl misstänkt för mord men nekar till anklagelserna. På järnvägsstationen finns flera övervakningskameror men inte just på den plats där den hemlöse mannen blir mördad.

17-åringen häktas senare på sannolika skäl misstänkt för mord.

 

10 augusti

MORDFÖRSÖK I GÖTEBORG

En man i 30-årsåldern attackeras av två okända män vid en spårvagnshållplats i centrala Göteborg. Han blir huggen två gånger i halsen och förs till sjukhus med mycket allvarliga skador. Där sövs han ner. Attacken äger rum vid spårvagnshållplatsen i korsningen Vasagatan-Viktoriagatan i Göteborg.

Spårvagnshållplats Vasagatan i Göteborg Foto: sparvagnssallskapet.se
Spårvagnshållplats Vasagatan i Göteborg
Foto: sparvagnssallskapet.se

 

Polisen har inledningsvis ingen misstänkt för dådet och vädjar till allmänheten om tips. Enligt polisen, som har inlett en förundersökning om mordförsök, förefaller överfallet vara helt oprovocerat.

 

10 augusti

MORDFÖRSÖK I GÖTEBORG

Vid 23-tiden på tisdagskvällen får polisen larm om skottlossning på Danska vägen i Göteborg. Gärningsmännen ska enligt vittnesuppgifter ha flytt på moped. Polisen vet inte vad syftet med skottlossningen är.

Ett mordförsök äger rum på Danska vägen i Göteborg. Foto: eniro.se
Ett mordförsök äger rum på Danska vägen i Göteborg.
Foto: eniro.se

 

Enligt andra vittnesuppgifter handlar det om två gärningsmän som skjuter skarpt utanför en bostad. Polisen hittar senare två tomhylsor utanför bostaden. Polisen hittar också två oavfyrade patroner. Samtidigt genomför polisen operation dörrknackning i området.

På onsdagsmorgonen vet polisen fortfarande inte vem eller vilka som har varit föremål för attacken.

 

10 augusti

MORDFÖRSÖK PÅ VÄRNHEM I MALMÖ

En 17-årig pojke blir allvarligt knivskuren i samband med ett bråk utanför ett hus på Zenithgatan. Flera personer är inblandade i bråket. Den skadade förs i ambulans till sjukhus.

Händelsen inträffar strax före klockan halv tio på kvällen i Värnhem i Malmö. Polisen kallas dit och polishelikopter och vapenhund sätts in i sökandet efter gärningsmännen. Pojken blir sannolikt utsatt för en knivattack. Det finns samtidigt obekräftade uppgifter om att även skottlossning har ägt rum.

Polisen inleder en förundersökning om mordförsök.

 

11 augusti

MISSHANDEL I HUSKVARNA

En 40-årig man attackeras på söndagsmorgonen av ett gäng okända män i närheten av Esplanaden i Huskvarna. Den skadade mannen ringer själv till polisen som kommer till platsen. Misshandeln äger rum vid tretiden på natten.

Det är i närheten av Esplanaden i Huskvarna som en man blir svårt misshandlad av ett antal okända män. Foto: Huskvarna-javisst.se
Det är i närheten av Esplanaden i Huskvarna som en man blir svårt misshandlad av ett antal okända män.
Foto: Huskvarna-javisst.se

 

Mannen har fått en allvarlig revbensskada. Det är inledningsvis oklart hur allvarligt skadad mannen är. Gärningsmännen är okända och den 40-årigen känner inte till dem tidigare.

Händelsen rubriceras som misshandel.

 

11 augusti

MORD I YSTAD

En 70-årig kvinna hittas på torsdagskvällen mördad på den avsides liggande gård utanför Ystad där hon bor tillsammans med sin man. Polisen misstänker att det är mannen som bragt sin hustru om livet. Mannen, som är 67 år gammal, är också skadad och förs till sjukhus kraftigt berusad. Hans skador bedöms inte som livshotande.

En man har mördat sin hustru på en gård utanför Ystad. Foto: ostsvenskaturistradet.se
En man har mördat sin hustru på en gård utanför Ystad.
Foto: ostsvenskaturistradet.se

 

Polisen larmas till gården strax efter klockan sex på kvällen. När räddningstjänsten anländer till gården ser man rökutveckling från huset och tror att det handlar om en brand. Men sen kan polisen konstatera att  ett mycket allvarligt brott har begåtts. Åklagaren meddelar dagen därpå att den 67-årige maken har förhörts och anhållits misstänkt för mord.

Enligt uppgifter från chockade grannar var det paret ordentliga människor som normalt inte drack alkohol. Både mannen och kvinnan är pensionerade från bra jobb i offentlig förvaltning. Mannen är pensionerad yrkesofficer. Han har varit officer på Skaraborgs regemente. Han har också haft en hög befattning inom Försvarsmakten och varit placerad vid Högkvarteret i Stockholm.

Den misstänkte mördaren hade tidigare en tjänst hos Försvarshögkvarteret i Stockholm Foto: forsvarsmakten.se
Den misstänkte mördaren hade tidigare en tjänst hos Försvarshögkvarteret i Stockholm
Foto: forsvarsmakten.se

 

Mannen begärs häktad för mord på sin hustru på sannolika skäl misstänkt för mord.

 

11 augusti

MORDFÖRSÖK I MALMÖ

Flera skott avlossas under torsdagskvällen mot en bil i Jägersro i Malmö. Minst ett av skotten träffar en person som befinner sig i bilen. Den skottskadade är i 20-årsåldern och skottet träffar i ryggen.

Här på Agnesfridsvägen i Jägersro i Malmö sköts en man som satt i en bil. Foto: kartor.eniro.se
Här på Agnesfridsvägen i Jägersro i Malmö sköts en man som satt i en bil.
Foto: kartor.eniro.se

 

Polisen får larmet strax efter klockan sju på kvällen om att flera skott har hörts i området. Brottsplatsen är korsningen mellan Agnesfridsvägen och Almgårdsvägen. Polisen beslagtar en bil med skottskador. Vad som ligger bakom skottlossningen är okänt. Enligt uppgifter har flera personer setts springa från platsen i samband med skottlossningen. Polisen har hittat flera tomhylsor i närheten av brottsplatsen.

Polisen rubricerar händelsen som mordförsök.

 

11 augusti

GROV MISSHANDEL I LANDSKRONA

En 25-årig man förs på onsdagsförmiddagen svårt misshandlad till sjukhus i Landskrona sen han enligt uppgift utsätts för ett kidnappningsförsök. Polisen får larmet kl. 10.35 att en man håller på att kidnappas på Pilängsrundeln i Landskrona.

När polisen kommer till platsen hittar de mannen svårt skadad vid ett buskage på Silvergården. Ambulans kallas till platsen och de skadade mannen förs till sjukhus. Enligt polisen har mannen skyddad identitet varför hans namn inte kommer att avslöjas.

Polisen rubricerar ärendet som grov misshandel. Det är oklart hur många gärningsmän det handlar om. Polisen vet heller inte varför mannen befinner sig i Landskrona eftersom han inte bor där.

 

12 augusti

GROV MISSHANDEL I HÄSSELBY

En man blir skjuten i benet i Hässelby Villastad väster om Stockholm på tisdagskvällen. Det är en person som var ute och motionerar som möter den skadade mannen. Den skjutne skriker att han har blivit skjuten.

Mannen har blödande sår på benet och förs till sjukhus. Skadorna är dock inte livshotande. Polisen inleder en förundersökning om synnerligen grov misshandel. Ingen gärningsman är gripen.

 

12 augusti

MISSHANDEL I STOCKHOLM

En skadad och mycket chockad kvinna hittas i ett buskage vid Gamla Tyresövägen på gränsen till Kärrtorp i södra Stockholm. Kvinnor har skador på kroppen och enligt uppgift har hon slängt sig ut genom ett fönster från en lägenhet. Händelsen polisanmäls och fem-sex polispatruller och en hundpatrull är strax på plats i området.

Det var vid Gamla Tyresövägen i närheten av Kärrtorp som den misshandlade kvinnan hittades. Foto: hitta.se
Det var vid Gamla Tyresövägen i närheten av Kärrtorp som den misshandlade kvinnan hittades.
Foto: hitta.se

 

Polisen misstänker inte bara att kvinnan har blivit misshandlad. Hon har också utsatts för olaga frihetsberövande.

 

12 augusti

MORDBRAND I HÖGSÄTRA PÅ LIDINGÖ 

Ett boende för ensamkommande flyktingar i Högsätra på Lidingö eldhärjas under natten till fredagen. Samtliga femton barn och ungdomar, pojkar i åldrarna 14-19 år, evakueras och ingen kommer till skada. Polisen inleder en förundersökning om mordbrand.

Automatlarmet går på boendet  vid halv fyra-tiden på fredagsmorgonen. Det brinner för fullt i entrén och trapphuset till boendet. 32 brandmän från tio enheter kommer till plats och arbetar hårt med att släcka en fullt utvecklad brand.

Det är vårdbolaget Vårljus som driver flyktingboendet på uppdrag av Lidingö stad.

 

12 augusti

MORDFÖRSÖK I STOCKHOLM

En man påträffas svårt skadad vid korsningen Tegnérgatan-Luntmakaregatan i centrala Stockholm vid halv sju-tiden på morgonen. Polisen utreder händelsen som mordförsök alternativt försök till dråp. Mannen blöder mycket kraftigt och förbipasserande människor försöker lägga tryckförband på hans skador i väntan på ambulansen.

Ett mordförsök begick i korsningen Tegnérgatan-Luntmakaregatan i centrala Stockholm Foto: Wikipedia.se
Ett mordförsök begick i korsningen Tegnérgatan-Luntmakaregatan i centrala Stockholm
Foto: Wikipedia.se

 

Mannen förs till sjukhus. Polisen konstaterar att mannen även har blivit av med sin mobiltelefon, varför man drar slutsatsen att det också handlar om ett rån. Gärningsmannen ska ha sprungit från platsen. Ingen är gripen eller misstänkt i nuläget.

 

12 augusti

MORD I LANDSKRONA

En 68-årig kvinna hitta död i sin lägenhet på Tränggatan i Landskrona.
En 68-årig kvinna hitta död i sin lägenhet här på Tränggatan i Landskrona. Foto: Hemnet

 

En 68-årig kvinna hittas död i sin lägenhet på Tränggatan i Landskrona. Det är oroliga grannar som hittar henne död i hallen sen kvinnan inte har svarat i telefonen på hela dagen. Till att börja med tror inte polisen att kvinnan blivit mördad utan att det rör sig om ett ”normalt” dödsfall. Men sen kvinnans kropp obducerats framträder en annan bild. Enligt polisen är kvinnans inre skador av sådan art att det sannolikt rör sig om mord.

Polisen inleder därför en förundersökning om mord. Polisen söker vittnen som kan ha gjort iakttagelser kring kvinnans bostad eller om kvinnan fått besök vid den aktuella tidpunkten.

 

13 augusti

MORDBRAND I UPPSALA

En förskola på Flogstavägen i Uppsala börjar brinna strax efter klockan ett på natten till lördagen. En av tre huskroppar brinner ner till grunden. Polisen misstänker att branden är anlagd.

När räddningstjänsten kommer till platsen ser man att det var en fullt utvecklad brand i en av förskolans tre huskroppar. Det har redan börjat brinna i det andra huskroppen men brandpersonalen lyckas rädda de två återstående husen. Räddningstjänsten har under natten haft 20 brandmän på plats.

Det är oklart hur branden uppstod men polisen inleder en förundesökning om mordbrand. Ingen person skadas i branden.

 

13 augusti

MORDFÖRSÖK I CENTRALA GÖTEBORG

En man i övre tonåren blir allvarligt knivhuggen i närheten av Avenyn i centrala Göteborg strax efter klockan tre natten till lördagen. Mannen är enligt uppgift från Sahlgrenska sjukhuset livsfarligt skadad. Polisen jagar mellan fyra gärningsmän.

Mordförsöket begicks i närheten av Avenyn i Göteborg Copyright: Alexandre Fagundes de Fagundes/Dreamstime.com
Mordförsöket begicks i närheten av Avenyn i Göteborg
Copyright: Alexandre Fagundes de Fagundes/Dreamstime.com

 

Tonåringen blir huggen med ett vasst föremål, förmodligen en kniv, på Teatergatan, en tvärgata till Avenyn. Knivskärningen börjar med ett bråk som eskalerar och offret faller till marken inför ögonen på vittnena. Polisen rubricerar händelsen som mordförsök, möjligen försök till dråp. Enligt ett vittne får mannen flera allvarliga hugg i bröstkorgen.

Offret får hjälp av förbipasserande. En person försöker stoppa den kraftiga blödningen med sina egna händer. Tillsammans ser vittnena till att mannen hålls vaken i väntan på ambulans. Vakter från en krog i närheten kommer med tryckförband som läggs om mannens sår för att han inte ska förblöda.

Den knivhuggne mannen opereras på Sahlgrenska sjukhuset under natten till lördag. På söndagsmorgonen har mannens tillstånd förbättrats något. Polisen inleder en förundersökning om mordförsök, alternativt försök till dråp.

 

13 augusti

GROV MISSHANDEL I RÅGSVED I STOCKHOLM

Under natten till lördag misshandlas en man på väg från tunnelbanan i Rågsved i södra Stockholm. Mannen är på väg hem till en kompis när han attackers utanför Snösätraskolan. Han får ta emot knytnävsslag och blir knivhuggen och förs omedelbart till sjukhus.

 

Det är här utanför Snösätraskolan i Rågsved i Stockholm som en man utsätts för mycket grov misshandel. Foto: stockholm.se
Det är här utanför Snösätraskolan i Rågsved i Stockholm som en man utsätts för mycket grov misshandel.
Foto: stockholm.se

 

Polisen rubricerar händelsen som synnerligen grov misshandel, en rubricering som kan komma att ändras till mordförsök. I nuläget är ingen gripen.

 

13 augusti

GROV MISSHANDEL I VÄXJÖ

En 17-årig man misshandlas svårt på Stortorget i Växjö strax före klockan elva på fredagskvällen. Han blir bland annat slagen i ansiktet med ett tillhygge. 17-åringen förs till sjukhus och polisen rubricerar händelsen som grov misshandel.

Ingen person har gripits under lördagen.

 

13 augusti

MORDFÖRSÖK I KALMAR

En man blir knivskuren i samband med ett bråk vid centralstationen i Kalmar under natten till lördag. Den skadade mannen får flera knivhugg i ryggen. Polis larmas och anländer till platsen och griper två män i 25-årsåldern. Männen är på väg därifrån men polisen hinner före.

En man blir utsatt för mordförsök här utanför centralstationen i Kalmar. Foto: kalmar.com
En man blir utsatt för mordförsök här utanför centralstationen i Kalmar.
Foto: kalmar.com

 

Den knivskurne mannen förs till sjukhus och polisen anhåller de två gärningsmännen misstänkta för dråpförsök. En av männen är dessutom misstänkt för drograttfylleri och olovlig körning.

 

14 augusti

DRÅPFÖRSÖK I GÖTEBORG

Vid midnatt natten till söndag misshandlas och knivskärs en 20-årig man på Silvergatan i Kungsten i västra Göteborg.  Polisen får larmet några minuter över tolv på natten om att en man blivit sparkad, slagen och knivskuren i ansiktet. Misshandeln begås av en annan man som omedelbart försvinner från platsen.

Den misshandlade mannen förs till sjukhus för vård.  Polisen rubricerar händelsen som försök till dråp. Under dagen hämtas en man i 20-årsåldern in till förhör. Efter förhöret anhålls han av åklagare misstänkt för dråpförsök.

 

13 augusti

MORDFÖRSÖK I BORÅS

En man i 30-årsåldern kommer in till Borås lasarett strax före klockan halv sju på lördagskvällen med svåra skottskador. Mannen förs direkt till operation. Det är oklart för polisen var skottlossningen har ägt rum.

Den skottskadade mannen kommer själv till akutmottagningen på sjukhuset.  Det är inte känt hur många skott mannen har träffats med. Polisen inleder en förundersökning om mordförsök.

 

14 augusti

ÄNNU ETT MORDFÖRSÖK I BORÅS

En ny skottlossning bryter ut tidigt på söndagsmorgonen i centrala Borås. En 21-årig man blir skjuten och kommer in till Borås lasarett, där han opereras. Enligt polisen har 21-åringen träffats av flera skott och vittnen ska ha sett två män springa från brottsplatsen. Där har polisen också hittat blodspår.

Säs-Borås-entré-3-800px

 

Polisen får in larmen om skottlossning vid halv fem-tiden på söndagsmorgonen. Polisen spärrar av ett område runt Stora Torget i Borås där man misstänker att skottlossningen har ägt rum. En boende området vittnar om hur han vid cirka 04.15 på natten väcks av fyra – fem höga smällar. Polisen har inte hittat några tomhylsor inom det avspärrade området.

Polisen inleder en förundersökning om mordförsök. Detta är det andra mordförsöket i Borås inom loppet av ett halvt dygn. Det finns stora likheter mellan de båda skjutningarna.

 

14 augusti

TVÅ MORDFÖRSÖK I GÖTEBORG

Strax före klockan sju på söndagsmorgonen blir två taxichaufförer i Göteborg knivhuggna av svarttaxiförare. En av chaufförerna, som är i 40-årsåldern, blir huggen flera gånger i ryggen och nacken och får livshotande skador. Den andre taxichauffören får lindrigare knivskador.

Här utanför det gamla Sockerbruket i Majorna i Göteborg blir två taxichaufförer vid ett bråk med en svarttaxi. Foto:
Här utanför det gamla Sockerbruket i Majorna i Göteborg blir två taxichaufförer vid ett bråk med svarttaxiförare.
Foto: hitta.se

 

Polisen får in larmet om knivhuggningen klockan 06.52 på morgonen. Bråket uppstod när ett antal taxibilar stod uppställda i väntan på kunder vid Sockerbruket i stadsdelen Majorna i Göteborg. Plötsligt anländer ett antal svarttaxibilar och bråk uppstår mellan de ”vita” och de ”svarta” taxichaufförerna om kundena. Det är då som de livshotande knivhuggen utdelas. Den svårast skadade taxiföraren förs i ambulans till Sahlgrenska sjukhuset med livshotande skador.

Under söndagen grips en man i 20-årsåldern. Polisen inleder en förundersökning om mordförsök i två fall.

 

14 augusti

MORDFÖRSÖK I HYLTEBRUK

En 25-årig man skottskadas i benen i Hyltebruk i Halland under natten till söndagen. Han förs till sjukhus med livshotande skador och vårdas på intensiven.

Här i Hyltebruk blir en man allvarligt skottskadad i benen. Foto: hylte.se
Här i Hyltebruk blir en 20-årig man allvarligt skottskadad i benen.
Foto: hylte.se

 

Händelsen inträffar vid tvåtiden på söndagsmorgonen på Brogatan i Hyltebruk. Den 20-årige mannen har blivit skjuten i båda benen och förs omedelbart till sjukhus. Hans tillstånd är livshotande eftersom han också har fått invärtes skador.

Två maskerade män ses lämna brottsplatsen och och polisen spärrar av området och inleder en förundersökning om mordförsök. Senare griper polisen en man misstänkt för delaktighet i mordförsöket. Mannen släpps dock senare.

 

14 augusti

MORDFÖRSÖK I ENKÖPING

Polisen larmas vid 20-tiden på lördagskvällen till Enöglavägen i Enköping. På platsen hittar polisen en 32-årig man som är skjuten i båda benen. Polisen inleder en förundersökning om mordförsök och under söndagskvällen kan två män anhållas misstänkta för mordförsöket. Männen är 26 respektive 21 år gamla.

Polisen börjar söka efter de här personerna redan under lördagskvällen. Polisen får tidigt en bra bild av vilka männen är och i vilka kretsar de rör sig. Gärningsmännen och offret har haft någon form av konflikt.

På söndagskvällen får polisen larm om en ny skottlossning i det aktuella området. Skott ska ha hörts i närheten av Örtagatan i Enköping, alltså samma stadsdelen där lördagens mordförsök begicks.

 

14 augusti

MORDFÖRSÖK OCH GROV MISSHANDEL I RAGUNDA – PAPPA KASTADE SITT BARN FRÅN KRAFTSTATION

Polisen får ett larm vid niotiden på söndagsmorgonen om ett misstänkt mordförsök i Bispgården i Ragunda i Jämtland. En man i 30-årsåldern grips på platsen och anhålls senare på sannolika skäl misstänkt för mordförsök. Offret förs med ambulanshelikopter till sjukhus.

Utskov vid vattenkraftstation
Utskov vid vattenkraftstaottion  Foto: fortum.se

 

Polisen är mycket förtegen om det här ärendet men snart rullas den fasansfulla historien upp. Den 30-årige mannen har försökt mörda sitt eget barn. Folk på orten chockas när de får veta vad som har hänt. Senare häktas mannen för mordförsök på sin elva månader gamla dotter och för grov misshandel och olaga hot mot sin hustru.

Det är vid en kraftstation vid Indalsälven som den 30-årige mannen försökte döda sin elva månader gamla dotter genom att kasta henne utför utskovet på kraftverket, där det vid det aktuella tillfället inte forsade något vatten. Foto: Vattenfall.se
Det är vid en kraftstation vid Indalsälven som den 30-årige mannen försökte döda sin elva månader gamla dotter genom att kasta henne utför utskovet på kraftverket, där det vid det aktuella tillfället inte forsade något vatten.
Foto: Vattenfall.se

 

Senare framkommer det att den 30-årige pappan kastat sin lilla dotter från hög höjd från ett kraftverk i Bispgården inte långt från familjens hem. Flickan faller hårt mot betongen under kraftverksbron eftersom kraftverket så här års inte släpper ut något vatten. Hennes skador blir mycket allvarliga.

När 30-åringens hustru försöker hindra mannen misshandlar han henne grovt och hotar henne. Pappan nekar till att ha försökt mörda dottern utan påstår att han begett sig till kraftverket för att ta sitt eget liv. Varför han tog den elva månader gamla flickan med sig har inte gått att få klarhet i. Mannen häktas för mordförsök, grov misshandel och olaga hot.

 

14 augusti

MISSHANDEL I VÅRBERG

En person blir knivhuggen i samband med ett rånförsök vid Vårbergs tunnelbanestation i södra Stockholm vid halv fyra-tiden på söndagen. Polisen fick kännedom om misshandeln/rånförsöket först en timma senare.

Enligt uppgifter försöker rånaren stjäla brottsoffrets mobiltelefon. I samband med rånförsöket blir rånoffret utsatt för knivhuggning. Polisen rubricerar händelsen som misshandel och rånförsök.

 

14 augusti

MORDFÖRSÖK I SKENE

Polis larmas på söndagseftermiddagen till Skene i Marks kommun söder om Borås sen vittnen uppgett att en person har blivit beskjuten. Skottlossningen har enligt vittnesuppgifter ägt rum i ett bostadsområde i Skene vid 17-tiden på söndagen.

Det är här i Skene söder om Borås som ett mordförsök på en man äger rum. Foto: commons.wikimedia.com
Det är här i Skene söder om Borås som ett mordförsök på en man äger rum.
Foto: commons.wikimedia.com

 

Polisen rubricerar ärendet som mordförsök och hämtar under söndagseftermiddagen in två personer till förhör. Dessa personer är inte misstänkta för själva skottlossningen. Polisen har hittat en tomhylsa i närheten av den plats där skottlossningen ägt rum. Trots att polisen ännu inte har några uppgifter om att någon person har skadats betecknar man ändå händelsen som mordförsök.

 

15 augusti

GROV MISSHANDEL I HANINGE

En man i Haninge förs till sjukhus efter att ha blivit överfallen och svårt knivskuren i sin lägenhet på måndagsmorgonen. Han har fått skador på bålen och på ena benet och blöder kraftigt. Han förs omedelbart till sjukhus.

Polisen rubricerar händelsen som grov misshandel. Förövaren försvinner omedelbart från platsen men polisen har gott hopp om att hitta honom. Det är oklart varför mannen blir misshandlad.

 

15 augusti

GROV MISSHANDEL I SÖDERHAMN

Polisen får larm vid halv två-tiden på måndagen om misshandel av en 28-årig man i bostadsområdet Norrberget i Söderhamn. Mannen har blivit slagen i huvudet med ett tillhygge.

Infarten till Söderhamn Foto: Söderhamn.se
Infarten till Söderhamn
Foto: Söderhamn.se

 

Offret förs till sjukhus och polisen inleder en förundersökning om grov misshandel. Misshandeln ska ha skett i anslutning till ett bostadshus men det är inte känt om den skett inomhus eller utomhus.

 

15 augusti

MORD I GÖTEBORG

En medelålders man hittas död i vattnet vid Rosenlundsbron i centrala Göteborg. Polisen inleder en förundersökning om mord. Larmet om att en man hittats död i vattnet kommer in vid kvart i åtta-tiden på morgonen. Mannens identitet är inte känd. Räddningspersonalen vet heller inte hur länge mannen kan ha legat i vattnet.

Det var i Rosenlundskanalen som en mördad man påträffades i början av augusti
Det var i Rosenlundskanalen som en mördad man påträffades i början av augusti

 

Det finns inga tecken på yttre våld på mannens kropp. Den döda kroppen hittas vid nattklubbsbåten Rio Rio i Rosenlundskanalen vid Pusterviksplatsen.

Dagen därpå lyckas polisen identifiera mannen som är från Göteborgsområdet. Polisen fortsätter jakten på en eller flera mördare. Det har visat sig att det finns tecken på yttre våld på mannen. Senare tar mordutredningen en oväntad vändning. Obduktionsresultatet visar nämligen att de skador mannen fått ska ha tillfogats honom efter det att han har avlidit. Brottsrubriceringen mord alternativ dråp kvarstår dock.

 

15 augusti

MORDFÖRSÖK PÅ LIDINGÖ

En 40-årig man från Käppala på Lidingö utanför Stockholm blir knivskuren av en bekant natten till måndag. Han förs till sjukhus med ambulanshelikopter för vård av sina allvarliga skador. Polisen inleder en förundersökning om mordförsök.

En man förs i ambulanshelikopter från Lidingö där han utsatts för mordförsök. Foto: en.wikipedia.com
En man förs i ambulanshelikopter från Lidingö där han utsatts för mordförsök.
Foto: en.wikipedia.com

 

Larmet kom in till polisen strax före klockan halv ett på natten sen den 40-årige mannens hustru har hittat honom svårt knivskuren. Han har svåra stickskador på överkroppen. Polisen söker en misstänkt gärningsman som är en bekant till offret.

Dagen därpå anhålls en 25-årig man i sin frånvaro efter mordförsöket i Käppala natten till måndagen. Mannen är på sannolika skäl misstänkt för mordförsök.

 

15 augusti

GROV MISSHANDEL I VÄSTERÅS

En 35-årig man som arbetar inom hemtjänsten i Västerås knivskärs i magen i samband med ett hembesök hos en klient. Polisen har ingen aning om varför mannen blir knivskuren. Ambulans och polis larmas till Malmabergsgatan i Västerås strax före klockan tolv natten till måndagen.

Västerås Foto: Vasteras.se
Västerås
Foto: Vasteras.se

 

35-åringen har precis varit på hembesök hos en äldre man som bor på adressen. När han går ut ur huset och går fram till sin tjänstebil attackeras han av en okänd person och S blir knivskuren i magen.

Den misstänkte gärningsmannen flyr från platsen. Polisen rubricerar ärendet som grov misshandel.

 

15 augusti

MISSHANDEL I SAMBAND MED FOTBOLLSMATCH I JÖNKÖPING

En maskerad 17-årig yngling springer plötsligt ut på planen under det allsvenska mötet mellan Jönköping Södra och Östersund på Stadsparksvallen i Jönköping. 17-åringen anfaller och misshandlar Östersunds målvakt. Han grips snabbt av polis och påstårr då att han har placerat en väska med en bomb på en läktare vid Stadsparksvallen. Matchen avbryts och alla läktare undersöks men någon bombväska hittar man inte.

Stadsparksvallen i Jönköping Foto: jonkoping.se
Stadsparksvallen i Jönköping
Foto: jonkoping.se

 

Det är i slutet av den allsvenska fotbollsmatchen mellan Jönköping Södra och Östersund när det fortfarande stod 1-1 mellan de båda lagen som 17-åringen från Södertälje rusar in på plan och attackerar Östersundsmålvakten Aly Keita. 17-åringen anhålls senare under natten misstänkt för misshandel, olaga hot och falskt bomblarm.

 

16 augusti

MORDFÖRSÖK I GÖTEBORG

Två män är inblandade i ett slagsmål på Hisingen i Göteborg under natten mot tisdagen. En av männen är allvarligt knivskuren av den andre. Enligt polisen påträffas männen i två olika lägenheter och man tror att männen har bråkat med varandra.

Polisen larmas om bråket strax efter midnatt. En man hittas knivskuren i en lägenhet och en skadad man påträffas i en annan lägenhet i samma område. Den knivskurne mannen förs i ambulans till sjukhus medan den andre mannen får hjälp på plats.

Polisen rubricerar händelsen som mordförsök alternativt dråpförsök och anhåller de båda männen misstänkta för dessa brott.

 

16 augusti

GROV MISSHANDEL I MALMÖ

En man misshandlas svårt i samband med Malmöfestivalen på måndagskvällen. Fyra andra män ger sig på mannen med slag och sparkar. Polisen rubricerar händelsen som grov misshandel.

Malmöfestivalen 2016 Foto: malmo.se
Malmöfestivalen 2016
Foto: malmo.se

 

Enligt uppgifter deltar alla fyra männen i misshandeln. Den misshandlade mannen förs med ambulans till sjukhus. Fyra män grips och förhörs av polis misstänkta för grov misshandel.

 

16 augusti

NY MISSHANDEL I MALMÖ

En man blir stucken med kniv vid ettiden på natten till tisdag på Klippergatan i Malmö. Mannen förs i ambulans till sjukhus. Polisen har inledningsvis ingen misstänkt gärningsman.

 

16 augusti

MORDFÖRSÖK I MALMÖ

En 24-årig man hittas skadad efter larm om skottlossning i bostadsområden Kastanjegården i Malmö strax före klockan sju på tisdagen. Kastanjegården är ett lugnt och fridfullt villaområde i Fosie i Malmö. Inte mindre än sju skott ska ha avlossats mot 24-åringen. Enligt vittnen lämnar två gärningsmän brottsplatsen på moped.

Polisen bekräftar att man har hittat den skottskadade mannen på marken bredvid sin motorcykel. Skotten har träffat flera delar av kroppen. Även motorcykeln är sönderskjuten. Mannen förs till sjukhus i ambulans.

Ambulans med skadad patient Foto: Räddningstjänsten
Ambulans med skadad patient
Foto: Räddningstjänsten

 

Enligt vittnen på plats är det alltså en man på motorcykel som har blivit skjuten. Motorcykeln ligger kvar på platsen. Markeringar visar att sju tomhylsor har hittats. Polisen söker vittnen till mordförsöket.

 

17 augusti

GROV MISSHANDEL OCH MISSTÄNKT MORD UTANFÖR SÖDERHAMN

Den 28-årige man som två dagar tidigare förts till sjukhus i Söderhamn efter att ha blivit misshandlad försvinner plötsligt från sjukhuset. Dagen därpå hittas mannen död i ett avlägset beläget hus utanför Söderhamn. Polisen inleder en förundersökning om eventuellt mord.

Det är klockan 13.30 på måndagen som polis och ambulans larmas till bostadsområdet Norrberget i centrala Söderhamn på grund av ett bråk där. Där hittas den 28-årige mannen slagen med ett tillhygge. Mannen körs med ambulans till Hudiksvalls sjukhus. Polisen inleder en förundersökning om grov misshandel och spärrar av platsen.

Den 28-årige svårt misshandlade mannen försvann plötsligt från Hudiksvalls sjukhus, där han vårdades för sina skador. Bild: Webbkamera Hudiksvalls Sjukhus
Den 28-årige svårt misshandlade mannen försvann plötsligt från Hudiksvalls sjukhus, där han vårdades för sina skador.
Bild: Webbkamera Hudiksvalls Sjukhus

 

28-åringen stannar dock inte kvar på sjukhuset utan försvinner därifrån. Men han kan ha varit mer skadad än polisen trott. Enligt uppgifter får mannen hjälpas in i bostaden av sina vänner när han kommer från sjukhuset.

På tisdagsmorgonen ligger han död i hallen. Polisen söker nu en 23-årig man för misshandeln av den 28-årige mannen i Söderhamn. 23-åringen är anhållen i sin frånvaro och misstänkt för misshandel och grovt vållande till annans död.

Dagen därpå överlämnar sig 23-åringen fivilligt till polisen.Han erkänner misshandeln men nekar till anklagelsen om grovt vållande till annans död. Mannen släpps men kvarstår som misstänkt för grov misshandel och grovt vållande till annans död.

 

17 augusti

MORDFÖRSÖK I HELSINGBORG – HÄMND FÖR SKOTTLOSSNING

Den 24-årige man som skottskadas på sin motorcykel på tisdagskvällen i ett bostadsområde i Fosie i Malmö anhålls på onsdagen i sin frånvaro för ett mordförsök på en 28-årig man den 4 augusti på en lekplats i Helsingborg. 28-åringen blir knivhuggen i ena benet och måste uppsöka läkare.

Hämnd för detta mordförsök i början av augusti kan alltså vara motivet bakom skjutningen i Malmö två veckor senare. 24-åringen är känd sen tidigare av polisen.

 

18 augusti

MORD I HÄLLEFORS

Natten till torsdagen hittas en död man i en bostad i Hällefors. Polisen får larmet klockan ett på natten och skickar flera polispatruller till platsen. När polisen kommer fram hittas mannen död och blodig på en altan bland omkullvälta möbler, tecken som gör att polisen inte kan utesluta mord. Polisen inleder därför en förundersökning om mord alternativt dråp.

Hällefors Foto: hellefors.se
Hällefors
Foto: hellefors.se

 

Den döde mannen är i 50-årsåldern.

 

18 augusti

MORDFÖRSÖK I KRISTIANSTAD

Polisen larmas till en skola i Kristianstad efter larm om skottlossning utanför skolområdet. Enligt ögonvittnen har en man i 25-årsåldern blivit beskjuten från en bil. Larmet kommer in till polisen strax före halv tolv på torsdagsförmiddagen. Händelsen ska ha föregåtts av ett bråk på gatan utanför skolan.

Översiktsbild över Kristianstad foto: kristianstad.se
Översiktsbild över Kristianstad
foto: kristianstad.se

 

Enligt polisen har ett vittne hört två skott. Skotten avlossas från en bil. Skottdramat har inga kopplingen till skolan, inte heller till den kyrka som ligger i närheten. När polisen kommer till platsen är skytten försvunnen. Den skjutne mannen tas om hand. En hundpatrull sätts in för att leta efter tomhylsor.

Hundpatrull Foto: Polisen
Hundpatrull
Foto: Polisen

 

Inga barn eller skolpersonal har blivit skadade.

 

18 augusti

MISSHANDEL I GÖTEBORG

En 45-årig man misshandlas strax efter klockan nio på torsdagskvällen i Göteborg. Mannen ringer själv till SOS Alarm och berättar att han har blivit slagen av en person som försvinner från platsen i samma ögonblick. Men gärningsmannen kommer tillbaka och slår och sparkar 45-åringen igen.

Den misshandlade mannen har fått skador i ansiktet, på nästan, på hakan och på underläppen och förs till sjukhus för vård. Gärningsmannen är fortfarande på fri fot.

 

18 augusti

MORDBRAND PÅ HISINGEN I GÖTEBORG

Ett flerfamiljshus brinner ner i Länsmansgården på Hisingen i Göteborg. Flera lägenheter måste evakueras. Branden uppstår på en balkong och sprider sig till en annan balkong och vidare upp på vinden. Larmet kommer in vi halv elvatiden på torsdagskvällen om en brand i ett flerfamiljshus. Det brinner med öppna lågor.

Ett flerfamiljshus här i Länsmansgården på Hisingen i Göteborg eldhärjas Foto: Commons.Wikimedia.org
Ett flerfamiljshus här i Länsmansgården på Hisingen i Göteborg eldhärjas
Foto: Commons.Wikimedia.org

 

Totalt måste 6-8 lägenheter evakueras på tredje våningsplanet. Enligt SOS Alarm har ingen människa behövt uppsöka sjukhus på grund av branden. Polisen inleder en förundersökning om mordbrand.

 

18 augusti

MISSHANDEL PÅ HISINGEN I GÖTEBORG

En man blir knivhuggen på Hisingen i Göteborg under torsdagskvällen. Mannen har förts till sjukhus för vård. Polisen söker en misstänkt gärningsman.

Larmet kommer in till polisen vid kvart i åtta-tiden på kvällen och polis och ambulans åker till platsen. Där hittar polisen en skadad man. Polisen rubricerar händelsen som misshandel.

 

19 augusti

MORDFÖRSÖK I MÖLNDAL

Klockan halv fyra på torsdagsnatten kommer en man in på ett kafé i Mölndal. Mannen är svårt knivskuren och personalen kallar på ambulans. Polisen misstänker att mannen har utsatts för ett mordförsök.

Mannen visar sig ha en stickskada i kroppen. Knivskärningen ska ha skett tidigare på kvällen. Mannen vill inte berätta för polisen vad som har hänt. Polisen har heller ingen brottsplats.

Händelsen rubriceras som mordförsök, eventuellt försök till dråp.

 

19 augusti

MORDFÖRSÖK I NÖDINGE

Nödinge järnvägsstation. Här i Nödinge blir en man beskjuten. Foto: ale.se
Nödinge järnvägsstation. Här i Nödinge blir en man beskjuten.
Foto: ale.se

 

Tre gärningsmän står och väntar på sitt offer på en gata i Nödinge norr om Göteborg. När offret dyker upp blir han beskjuten men klarar sig oskadd men är skakad av händelsen. Händelsen inträffar vid ettiden på natten mot fredag. Då befinner sig den man som senare ska beskjutas utomhus. De tre männen överraskar offret och skjuter offret med ett hittills okänt antal skott.

Mannen lyckas ta sig därifrån. Gärningsmännen flyr också från platsen till fots. Polisen vet inte vilka de är. Polisen rubricerar händelsen som mordförsök.

 

19 augusti

MORDFÖRSÖK I GÖTEBORG

En 30-årig man skjuts efter midnatt utanför entrén till ett hus i Göteborg. Han förs till sjukhus med allvarliga skador. Polisen får in larmen vid halv ett-tiden på natten via vittnen som bor i stadsdelen Eriksberg på Hisingen skottlossningen inträffar.

Bockkranen i västra Eriksberg i Göteborg. I den här stadsdelen görs ett mordförsök. Foto: vastraeriksberg.se
Bockkranen i västra Eriksberg i Göteborg. I den här stadsdelen görs ett mordförsök.
Foto: vastraeriksberg.se

 

När polisen kommer till platsen påträffas en skottskadad man. Mannen förs direkt till Sahlgrenska universitetssjukhuset. Han är då fortfarande vid medvetande.

Polisen har ingen gärningsman och inget motiv till skottlossningen. Polisen inleder en förundersökning om mordförsök.

 

19 augusti

MORDFÖRSÖK I BORÅS

Flera skott avlossas mot en fastighet i Borås som kopplas till en man med ledande ställning i ett kriminellt gäng i Borås. Dådet rubriceras som mordförsök. Ingen person skadas men kulhål vittnar om att skottlossning har ägt rum.

Huset är knutet till en ung man med en framträdande position i ett av de gäng i Borås som tros ligga bakom ett antal allvarliga brott under sommaren. Polisen vill dock inte kommentera om det finns några sådana samband.

 

20 augusti

MORDFÖRSÖK I UMEÅ

En man påträffas svårt skadad i Ålidhem utanför Umeå. Hans skador är av den karaktären att polisen bedömer att han har utsatts för brott. Polisen utgår ifrån att brottet har begåtts utomhus.

I stadsdelen Ålidhem i Umeå utsätts en man för mordförsök. Foto: en.wikipedia.org
I stadsdelen Ålidhem i Umeå utsätts en man för mordförsök.
Foto: en.wikipedia.org

 

Det är vid 22-tiden på fredagskvällen som polisen får information om en man som fått skador i magen. Skadorna är av den karaktären att polisen inleder en förundersökning om mordförsök. I övrigt är polisen förtegen om händelsen.

Polisen har ingen misstänkt eller gripen för mordförsöket.

 

20 augusti

SKOTTLOSSNING OCH MORDFÖRSÖK I ARLÖV

Vid 19-tiden på kvällen får polisen samtal om att skottlossning pågår i närheten av Sockerbitstorget i Arlöv. Polisen ger sig till platsen och håller förhör med flera vittnen som hört skottlossningen. En kvinna säger att hon hört flera smällar i rask följd. Ett manligt vittne uppger att han hörde fyra-fem smällar.

Sockerbruket i Arlöv - inte långt från platsen för skottlossningen Foto. Commons.wikimedia.org
Sockerbruket i Arlöv – inte långt från platsen för skottlossningen
Foto. Commons.wikimedia.org

 

Enligt de första uppgifterna ska flera personer ha varit inblandade i skottlossningen. Personerna lämnar platsen i bil. Polisen har ännu inte påträffat någon skadad person men söker både eventuellt skadade och gärningsmän.

Senare griper och anhåller polisen en person misstänkt för medhjälp till mordförsök. Mannen släpps dock. I samband med den tekniska undersökningen har polisen säkrat flera bevis, bl a ett tiotal tomhylsor. Teknikerna har också hittat kulhål i minst en balkong och i minst en bil.

Polisen rubricerar skottdramat som mordförsök och grovt vapenbrott. Dock har polisen fortfarande ingen misstänkt gärningsmän, inte heller någon målsägare. Polisen vill ha upplysningar om de bilar som setts lämna området i samband med skottlossningen.

 

20 augusti

MISSHANDEL I TVÅ FALL VID UPPLOPP PÅ ASYLBOENDE I GÖTENE

Polis kallas till ett asylboende i Götene i Västergötland under lördagseftermiddagen. Där pågår ett jätteslagsmål med minst 40 personer inblandade. Det gjorde att polisen tvingades skicka efter förstärkning. Polisen tar upp två anmälningar om misshandel men inga gripanden görs.

Slagsmålet handlar om ett bråk mellan två olika grupper på boendet. Polisen håller händelsen under bevakning.

 

20 augusti

DRÅPFÖRSÖK I TRE FALL I UDDEVALLA

Tre personer, två män och en kvinna har förts till sjukhus efter efter ett våldsamt bråk på Kungsgatan i centrala Uddevalla på lördagskvällen. I bråket har enligt polisen använts knivar och andra stickvapen. De tre misshandlade personerna förs till sjukhus med knivskador. Skadorna ska dock inte vara livshotande.

Kungsgatan i Uddevalla Foto: uddevalla.se
Kungsgatan i Uddevalla
Foto: uddevalla.se

 

Tre personer ska vara inblandade i bråket och alla tre har blivit skadade. De är samtliga anhålla för dråpförsök alternativt misshandel. De inblandade ska enligt polisen vara bekanta med varandra sen tidigare. Sent på lördagskvällen vårdas fortfarande en av de misshandlade på sjukhus med skärskador i huvudet. De två andra har fått lämna sjukhuset efter att ha blivit omplåstrade.

 

21 augusti

MORD I MALMÖ

Strax efter klockan åtta på söndagskvällen får polisen larm om att en knivskuren man påträffats i ett flerfamiljshus vid Lindängsplan i Malmö. Mannen har blivit knivskuren inomhus, men inte i någon lägenhet. En polispatrull skickas till platsen och den knivskurne mannen förs i ambulans till sjukhus. Där avlider han senare av sina skador.

Lindängens centrum i Malmö - en plats för brott Foto: Lindangenidag.se
Lindängens centrum i Malmö – en plats för brott
Foto: Lindangenidag.se

 

En person grips misstänkt för mord alternativ dråp. Det är okänt om den döde mannen och gärningsmannen har känt varandra.

 

21 augusti

MISSHANDEL I KVISSLEBY

En 40-årig man knivskär en kvinna i en bostad i Kvissleby utanför Sundsvall. Polisen larmas till bostaden och hittar den knivskurna kvinnan. Mannen har också hackat sönder parkettgolvet i bostaden med sin kniv.

Kvinnan får skärsår på händerna och mannen är nu misstänkt för misshandel och skadegörelse. Mannen och kvinnan har tidigare haft en relation med varandra.

 

21 augusti

ETT FALL AV GROV MISSHANDEL OCH TVÅ FALL AV MISSHANDEL I FÄRGELANDA

En man i 20-årsåldern har häktats misstänkt för att misshandlat tre personer under en bärsärkagång i Färgelanda i Dalsland så söndagen. Det börjar med att 20-åringen misshandlar sin morfar i dennes bostad. Misshandeln fortsätter sedan i morfaderns trädgård. Där tvingas den gamle mannen ner på marken och får ta emot sparkar och slag.

Det var i Färgelanda som en 20-årig man gick bärsärkagång och misshandlade tre personer. Foto: fargelanda.se
Det var i Färgelanda som en 20-årig man gick bärsärkagång och misshandlade tre personer.
Foto: fargelanda.se

 

Morfadern lyckas senare fly in i sin bostad. Då ska 20-åringen av okänd anledning ha klätt av sig naken och tagit sig igenom bostadsområdet. Där träffar han två kvinnor som han anfaller och misshandlar med sparkar och knuffar. En av kvinnorna flyr in i sin bostad. Mannen följer efter och fortsätter att misshandla kvinnan inne i hennes bostad. Förutom för misshandel utsätts kvinnan också för kvinnofridskränkning.

Kvinnan förs till Norra Älvsborgs Länssjukhus i Vänersborg med oklara skador.

En kvinna från Färgelanda förs till Norra Älvsborgs Läns sjukhus för vård efter misshandel. Foto: vastfast.vgregion.se
En kvinna från Färgelanda förs till Norra Älvsborgs Läns sjukhus för vård efter misshandel.
Foto: vastfast.vgregion.se

 

Orsaken till mannens beteende är inte klarlagd men han ska enligt åklagaren har ”en viss historia med drogmissbruk” som kan ha utlöst de våldsamma attackerna. Tingsrätten har beslutat att mannen ska genomgå en mindre sinnesundersökning.

 

22 augusti

MORD I BISKOPSGÅRDEN I GÖTEBORG

En åttaårig brittisk pojke, Yousuf Warsame, dödades vid en kraftig explosion i en lägenhet i Biskopsgården i Göteborg under natten till måndagen. På den adress där pojken vistas bor en av de män som dömts för de brutala morden på restaurangen Vår krog och bar i Biskopsgården.

8-årige Yousuf Warsame blev det oskyldiga offret för en hämndaktion mot en lägenhet på Dimvädersgatan i Göteborg. Foto: Privat
8-årige Yousuf Warsame blev det oskyldiga offret för en hämndaktion mot en lägenhet på Dimvädersgatan i Göteborg.
Foto: Privat

 

Strax efter klockan tre på natten får polisen in larm om en explosion i ett flerfamiljshus på Dimvädersgatan i Biskopsgården i Göteborg. Polisen åker dit och upptäcker att flera personer befinner sig i lägenheten och kan konstatera att en åttaårig pojke är mycket svårt skadad av explosionen. Pojken bärs ut från lägenheten och körs i ambulans till sjukhus med mycket svåra skador men avlider senare.

Polisen inleder en förundersökning om mord. Enligt polisen kan dådet vara en hämndaktion för morden på Vår krog och bar förra året. Detonationen i lägenheten är mycket kraftig och orsakar skador både i lägenheten och trapphuset. Ett vittne uppger att det är en handgranat som har exploderat. Förutom den åttaårige pojken är det ingen annan i lägenheten som kommit till skada. I lägenheten finns flera personer, däribland ett antal barn. Dessa sover i andra rum i lägenheten. Det är bara den dödade åttaårige pojken som sover i det rum där handgranaten kastas in.

Åttaåringen var på besök hos sina släktingar i Biskopsgården. Han har samma efternamn som en av de dömda för morden på restaurangen Vår gård och bar. Hans familj har länge levt under hot efter de brutala morden. Det är alltså ett helt oskyldigt barn som blivit offer för hämndaktionen. Pojken och hans familj är bosatta i Birmingham men är nederländska medborgare.

 

22 augusti

MORD I KARLSHAMN

En man hittas svårt misshandlad i en bostad i Karlshamn i Blekinge på söndagseftermiddagen. Mannen förs med svåra skador med ambulans till sjukhus men avlider senare av sina skador. En minderårig anhörig till mannen grips misstänkt för mord alternativt dråp.

Här i Karlshamn blev en man mördad av en ung anhörig. Foto: karlshamn.se
Här i Karlshamn blev en man mördad av en ung anhörig.
Foto: karlshamn.se

 

Det är vid halv sextiden som mannen hittas svårt skadad i sin bostad. Den misstänkte gärningsmannen överlämnas till socialtjänsten.

 

22 augusti

GROV MISSHANDEL I AKALLA

En man i 40-årsåldern blir under måndagskvällen knivskuren i Akalla i norra Stockholm. Mannen kontaktar själv SOS Alarm och berättar att han har blivit knivskuren. Polisen griper en person misstänkt för grov misshandel.

 

Här i Akalla i norra Stockholm blev en man i 40-årsåldern knivskuren. Foto: en.wikipedia.org
Här i Akalla i norra Stockholm blev en man i 40-årsåldern knivskuren.
Foto: en.wikipedia.org

 

Polisen larmas till ett flerfamiljshus i Akalla strax efter halv åtta på måndagskvällen. En ambulans kallas av den skadade till brottsplatsen. Ambulanspersonalen larmar i sin tur polisen. Mannen påträffas knivskuren i en hiss och förs i ambulans till sjukhus. Mannen är knivskuren i benen med flera hugg.

 

22 augusti

MORD I HÖRBY – DÖD MANSKROPP HITTAD I BRUNN

Benrester från en människa hittas i en brunn på en gård i Hörby kommun. Det är en slamsugare som i hittar likdelarna i samband med slamsugning gör det makabra fyndet. Polisen hämtar benresterna som överlämnas till rättsmedicin.

Det var här i Långaröd i Hörby kommun som ett lik från en man påträffades i augusti. Foto: ortshistoria.se
Det var här i Långaröd i Hörby kommun som ett lik från en man påträffades i augusti. Foto: ortshistoria.se

 

Slamsugaren berättar att han när han suger upp hö ur brunnen först hittar ett revben som har fastnat i slangen. Till att börja med tror han att benresterna kommer från en häst eller ett får men får sedan tänka om. Slamsugaren är själv övertygad om att det handlar om rester från en död människa. Så anser han till exempel att lårbenshalsen ut som lårbenshalsen hos en människa. Däremot han han inte hittat någon skalle.

Senare bekräftar polisen att likresterna i brunnen kommer från en människa som sannolikt blivit mördad.

 

23 augusti

GROV MISSHANDEL I KÖPING

Vid 23-tiden på måndagskvällen larmas polisen till en lägenhet i Köping sen en 43-årig kvinna knivhuggits av sin man. Kvinnan och hennes man börjar gräla. Mannen, som druckit en del alkohol, blir arg och hugger kvinnan med en kniv.

Polisen kommer till platsen och hittar kvinnan. Hon förs med ambulans till sjukhus. Hon hörs av polis innan hon förs till lasarettet. Enligt polisen har kvinnan fått ett knivhugg mot halsen och har fått en avvärjningsskada på ena handen.

Händelsen rubriceras som grov misshandel.

 

23 augusti

GROV MISSHANDEL I SUNDBYBERG

Polisen jagar två maskerade män som strax efter klockan tolv ska ha rånat en telebutik i Sundbybergs centrum. En äldre man sparkas ner av rånarna när han försöker stoppa deras flykt från brottsplatsen och förs till sjukhus med ett brutet ben.

Den äldre mannen kommer helt enkelt i vägen för rånarna. Han ställer sig framför förardörren till männens bil och försöker stoppa dem. Då slår och sparkar rånarna mannen och knuffar omkull honom. Sen kör de iväg och lämnar mannen svårt skadad med benbrott.

I samband med rånet hotas även personal i butiken med en kofot. Rånarna får med sig en stor mängd stöldgods.

 

24 augusti

MORDFÖRSÖK I LUND

Polisen får vid halv två-tiden på natten larm om skottlossning utanför Good Morning Hotel på Förhandlingsvägen i Lund. En man skadas vid skottlossningen. Polisen rubricerar händelsen som mordförsök.  Personal på hotellet hör skotten och larmar polisen.

Den skottskadade mannen är sen tidigare känd av polisen. Mannen har ännu inte förhörts och det finns ännu ingen gripen för brottet. Polisen rubricerar händelsen som mordförsök.

 

24 augusti

MORDBRAND I SKARA

Ett garage på Timmermansgatan i Skara brinner ner under natten. Larmet kommer in till SOS Alarm strax före klockan kvart i tre på natten till onsdagen. Det är boende i det hus som garaget tillhör som vaknar på natten och ser att garaget brinner.

Polisen rubricerar ärendet som mordbrand. Branden sprider sig inte till det intilliggande bostadshuset och tre timmar senare är branden i princip släckt. Polisen misstänker att branden är anlagd.

 

24 augusti

MORDFÖRSÖK I TUNGELSTA

Strax före klockan tre på natten till onsdag får polisen larm om att en man skadats med ett vasst föremål på en adress i norra Tungelsta sydost om Stockholm. Brottet har sannolikt begåtts utomhus på en tomt.

Mannen är vid medvetande när polisen kommer till platsen. Gärningsmannen finns inte på platsen när polisen anländer. Den skadade mannen förs till sjukhus. Polisen inleder en förundersökning om mordförsök. I övrigt vill inte polisen kommentera mordförsöket.

 

24 augusti

MORDFÖRSÖK I JÖNKÖPING

På måndagskvällen larmas polisen till en lägenhet i stadsdelen Torpa i Jönköping. Någon har skjutit rakt in i en lägenhet genom ytterdörren. Polisen rubricerar ärendet som mordförsök. När boende i huset hör den kraftiga smällen ringer flera till fastighetsägaren som i sin tur ringer polisen. När polisen kommer till platsen hittar man mycket riktigt ett kulhål i ytterdörren. Däremot har ingen människa kommit till skada fysiskt.

Någon ha skjutit rakt in i en lägenhet här i stadsdelen Torpa i Jönköping Foto: sv.wikipedia.org
Någon ha skjutit rakt in i en lägenhet här i stadsdelen Torpa i Jönköping
Foto: sv.wikipedia.org

 

Den person som bor i lägenheten är inte intresserad av att hjälpa polisen. Därför söker polisen kontakt med andra vittnen som kan berätta om händelsen. Ingen misstänkt gärningsman har gripits.

 

25 augusti

MORDFÖRSÖK I UMEÅ

Det är strax efter klockan elva på onsdagskvällen blir en kvinna attackerad med en kniv i en lägenhet i Umeå. Polisen rubricerar ärendet som mordförsök alternativt försök till dråp. En man grips senare i lägenheten och sitter nu anhållen.

Kvinnan klarar sig utan allvarligare skador.

 

25 augusti

MORDFÖRSÖK I JÄMTLAND

Vid niotiden på kvällen får polisen larm  om ett bråk i byn Alsen mellan Krokom och Järpen i Jämtland. När polisen kommer till plats hittar man en 55-årig man som har utsatts för grov misshandel. Mannen är från Stockholm och förs till sjukhus med allvarliga skador.

Alsens kyrka i Jämtland. I den här byn utsattes en 55-årig man för grov misshandel. Foto: Upload.wikimedia.org,
Alsens kyrka i Jämtland. I den här byn utsattes en 55-årig man för grov misshandel. Foto: Upload.wikimedia.org,

 

Polisen griper samtidigt en misstänkt gärningsman i 60-årsåldern hemmahörande i Jämtland. Gärningsmannen är så berusad att polisen inte kan hålla något förhör med honom samma kväll. Polisen är mycket förtegen om vad som ha hänt.

Polisen inleder en förundersökning om mordförsök.

 

25 augusti

MISSHANDEL I GRÄNGESBERG

Polis och räddningstjänst får under kvällen in ett larm om misshandel vid stationshuset i Grängesberg. Två män har attackerat en tredje man och misshandlat denne. Den misshandlade mannen förs i ambulans till Falu lasarett men är då fortfarande vid medvetande.

Grängesbergs station i Dalarna Foto: en.wikipedia.org
Grängesbergs station i Dalarna
Foto: en.wikipedia.org

 

Polisen är förtegen om händelsen men rubricerar brottet som misshandel.

 

26 augusti

MORDBRAND PÅ SKOLA I FARSTA

En större brand bryter ut på Gubbängsskolan i Farsta i södra Stockholm. Enligt polisen är det åtta baracker som brinner. Barackerna ligger i anslutning till skolan. Polisen inleder omedelbart en förundersökning om mordbrand.

Gubbängsskolan i Farsta Foto: stockholm.se
Gubbängsskolan i Farsta
Foto: stockholm.se

 

Branden startar under natten till torsdagen och polisen får in larmet vid halv fyratiden på natten. Det är till en början oklart om några personer har befunnit sig i de brinnande barackerna. Polisen tror att det är någon person som har tänt på barackerna vid skolan.

 

26 augusti

GROV MISSHANDEL I LUND

25-åriga Therese Larsson från Lund misshandlas grovt mitt i natten av två okända män. Männen slår ner henne, sparkar henne i i magen och stampar på hennes huvud. Hon hittas medvetslös flera timmar senare.

Therese bestämmer sig vid tvåtiden på natten att ta en promenad eftersom hon inte kan somna. I en uppförsbacke möter hon två män som går snabbt mot henne. Hon blir orolig och förstår att något ska hända. Den ene mannen säger till henne: ”Du ska inte vara så tuff, din lilla fitta”. Därefter slår han henne så att hon faller. Hon slår huvudet i marken. När hon ligger på marken får hon en spark rakt i magen av samme man. Hon reser sig men då slår han henne i ansiktet igen och hon faller tillbaka mot marken. Mannen slår henne i huvudet ännu en gång och den andre mannen stampar henne i ansiktet. Efter det gick männen därifrån.

Therese försöker ta sig hemåt. I närheten av hemmet förlorar hon medvetandet. Hon vaknar av att poliser och ambulansfolk stor runt henne. Hon förs till akuten. På sjukhuset konstateras att Therese blivit illa misshandlad. Hon har svullnader, rivsår, blåmärken och skrubbsår.

Enligt Therese Larsson var de män som angripit henne i 22-25-årsåldern. Polisen i Lund upprättar en anmälan om grov misshandel. Det finns ännu inga misstänkta gärningsmän.

 

26 augusti

ETT FALL AV MORDFÖRSÖK OCH ETT FALL AV MISSHANDEL I ALBY

Två män attackeras av ett antal yngre män i Alby centrum i Botkyrka kommun söder om Stockholm. En av männen blir slagen av ett tillhygge i huvudet och förs till sjukhus. Där försämras hans tillstånd på ett dramatiskt sätt. Mannen, som är i 40-årsåldern, har fått livshotande skador.

Här i Alby i Botkyrka kommun utsätts två män för mordförsök respektive grov misshandel. Foto: botkyrka.se
Här i Alby i Botkyrka kommun utsätts två män för mordförsök respektive grov misshandel.
Foto: botkyrka.se

 

Polisen rubricerar händelse som mordförsök resp. misshandel. Ännu ha inga gärningsmän gripits.

 

27 augusti

MORD I GUSTAVSBERG

 

Strax efter klockan ett på natten får polisen larm om ett lägenhetsbråk i Gustavsberg. När polisen anländer till platsen hittar man en kvinna i 40-årsåldern död.  En man i 60-årsåldern som känner kvinnan sen tidigare anhålls misstänkt för mord.

Här i Gustavsberg i Värmdö kommun mördas en kvinna i 40-årsåldern. Foto: alltomvarmdo.se
Här i Gustavsberg i Värmdö kommun mördas en kvinna i 40-årsåldern.
Foto: alltomvarmdo.se

 

Ytterligare två personer befinner sig i lägenheten. De tas in för förhör. Inga misstankar är riktade mot dessa. Polisen vill inte kommentera vilken typ av våld som har använts mot den döda kvinnan. Enligt grannar har det varit bråkigt på den här adressen under en längre tid.

Händelsen rubriceras som mord. Den 60-årige mannen häktas två dagar senare för mord. Han har också gjort vissa medgivanden. Åtal väcks senast den 9 september.

 

27 augusti

GROV MISSHANDEL I MARKS KOMMUN

Två gäng drabbar samman vid en skola i Marks kommun vid 23-tiden på fredagskvällen. En person förs till sjukhus med en allvarlig sårskada. Mannen har skadats med en kniv och en såg.

Vad som har orsakat slagsmålet är ännu inte känt.

 

27 augusti

GROV MISSHANDEL PÅ AVENYN I GÖTEBORG

En säkerhetsvakt attackeras på en restaurang vid Avenyn i Göteborg under natten till lördagen. Mannen förs till sjukhus med skador i huvudet.

Det är utanför restaurangen Lilla London i Göteborg som misshandeln äger rum Foto: avenyn.se
Det är utanför restaurangen Lilla London i Göteborg som misshandeln äger rum
Foto: avenyn.se

 

Det är strax före klockan ett på natten som händelsen inträffar på krogen Lilla London på Avenyn i Göteborg. Bråk bryter ut mellan minst två personer och en dörrvakt. Vakten blir attackerad med något slags form av tillhygge, antingen en batong eller en käpp. Den misshandlade mannen blöder från huvudet och måste sys.

Polisen griper två män efter misshandeln.

 

27 augusti

MISSHANDEL PÅ ANDRA LÅNGGATAN I GÖTEBORG

Efter ett rånförsök blir en man knivhuggen i ryggen mitt på den populära restauranggatan Andra Långgatan i Göteborg. Polisen larmas till Sahlgrenska universitetssjukhuset vid halv tvåtiden på natten sen en man kommit in till akuten med skador efter  flera knivhugg.

Misshandeln sker på den berömda kroggatan Andra Långgatan i Göteborg foto: hitta.se
Misshandeln sker på den berömda kroggatan Andra Långgatan i Göteborg
foto: hitta.se

 

Mannen tror enligt polisen att gärningsmännen varit ute efter hans mobiltelefon. Polisen ser allvaligt på händelsen. Enligt presstalesmannen Thomas Fuxborg så är det allvarligt att få flera knivhugg i kroppen. Det kan sluta med mord.

Presstalesman Thomas Fuxborg foto: polisen.se
Presstalesman Thomas Fuxborg
foto: polisen.se

 

Polisen har inga vittnen till händelsen och rubricerar ärendet som misshandel.

 

27 augusti

MISSHANDEL I BODEN

En person blir skuren med ett vasst föremål utanför en bensinstation i Boden. Polisen har gripit minst en person misstänkt för gärningen. Polisen larmas till bensinstationen där man hittar en man som har utsatts för skärskador.

Polisen har flera misstänkta gärningsmän och rubricerar händelsen som misshandel.

Under natten till söndagen anhålls tre personer misstänkta för att ha varit delaktiga i lördagens knivskärning. Två personer anhålls misstänkta för mordförsök och den tredje personen för olaga hot. Enligt åklagaren är samtliga personer på sannolika skäl misstänkta för brotten.

 

27 augusti

MORDFÖRSÖK ELLER GROV MISSHANDEL I GÖTEBORG

Under natten till lördagen blir en man brutalt misshandlad i stadsdelen Angered. Tillståndet för mannen uppges vara mycket kritiskt.

 

En man hittas svårt knivskuren vid spårvagnshållplatsen vid Angereds centrum Foto: Commons.Wikimedia.org
En man hittas svårt knivskuren vid spårvagnshållplatsen vid Angereds centrum
Foto: Commons.Wikimedia.org

 

Polisen larmas strax efter klockan två på natten till en spårvagnshållplats vid Angereds torg. Vid hållplatsen påträffar polisen en svårt skadad man. Fortfarande efter fem dagar vårdas mannen på sjukhus med mycket allvarliga skador.

Polisen rubricerar händelsen som grov misshandel och vädjar till allmänheten om hjälp med tips som kan underlätta sökandet efter gärningsmannen för polisen.

 

27 augusti

MISSHANDEL VID PRIDEFESTIVAL I JÖNKÖPING

En man som i samband med en Pride-festival i Jönköping protesterar mot samkönade äktenskap blir överfallen och misshandlad. Mannen knuffades och föll över en barnvagn där det satt två barn.

Det är en grupp ungdomar som anfaller mannen. Polisen upprättar en anmälan om misshandel och personer som gått i paraden kan komma att bli misstänkta för misshandeln. Ännu på lördagen har ingen misstänkt person gripits.

 

28 augusti

MORDFÖRSÖK I TVÅ FALL I ARBOGA

Ett större bråk utbryter på lördagseftermiddagen i Arboga. I samband med bråket blir en man knivskuren. En annan man blir påkörd av en bil. Ett av offren bär pistol.

Stadsbild från Arboga Foto: arboga.se
Stadsbild från Arboga
Foto: arboga.se

 

Polisen har upprättat anmälningar om mordförsök och förberedelse till mord. Två personer förs skadade till sjukhus.

 

28 augusti

MISSHANDEL VID BRÅK I PERSTORP

Under natten till lördagen har flera rivaliserande gäng i Perstorp börjat bråka. I samband med bråket skadas en 13-årig pojke. Han blir slagen av en storväxt man som enligt pojkens mamma har dolt ett vapen i sin hand.

Perstorps centrum foto: perstorp.se
Perstorps centrum
foto: perstorp.se

 

Polisen larmas till platsen. Enligt uppgift har de bråkande gängen slagits med stenar, knivar och basebollträn. Enligt polisen är bråket gängrelaterat.

Polisen upprättar en anmälan om misshandel men något misstänkt gärningsman har polisen ännu inte.

 

28 augusti

MORDFÖRSÖK, GROV MISSHANDEL OCH HOT MOT TJÄNSTEMAN VID ASYLBOENDE I VÄSTERVIK

Under lördagskvällen blir en 50-årig man skjuten av en polis på ett asylboende i Västervik. Mannen har under kvällen hamnat i bråk på boendet och när en polispatrull anländer hotar han också dem med ett tillhygge. Polisen uppfattar mannen som farlig och skjuter honom i benet.

I det idylliska Västervik inträffar på lördagskvällen ett bråk på ett asylboende som leder till att två skadade personer förs till sjukhus. Foto: vastervik.se
I det idylliska Västervik inträffar på lördagskvällen ett bråk på ett asylboende som leder till att två skadade personer förs till sjukhus.
Foto: vastervik.se

 

Mannen förs till sjukhus där han opereras. Han misstänks bland annat för mord- eller dråpförsök, hot mot tjänsteman och grov misshandel. Dråpförsöket riktas mot poliserna.

Ytterligare en man grips av polis misstänkt för grov misshandel, försök till grov misshandel och skadegörelse. Polisen anhåller den mannen under natten. Den person som misshandlas är en man i 45-årsåldern. Även han förs till sjukhus för vård av skärskador.

Den särskilda åklagarkammaren utreder polisens beslut att skjuta mannen i benet. Det är rutin vid den här sortens händelser.

 

29 augusti

GROV MISSHANDEL I ÖLME I VÄRMLAND

 

Strax efter klockan 22.00 på måndagskvällen får polisen in ett larm om grov misshandel i Ölme i Värmland. Polisen ger sig till platsen och hittar en man med svåra skador i huvudet.  Mannen förs till sjukhus för vård. Den grova misshandeln ska ha börjat med ett bråk mellan två bilförare. Den ene föraren blinkar med helljuset när han tycker att den andre bilisten kör vårdslöst.

Det är vid en bensinstation i Ölme som en man misshandlas grovt sen han kritiserat en annan bilist för vårdslöshet i trafik. Foto: Commons.wikimedia.org
Det är vid en bensinstation i Ölme som en man misshandlas grovt sen han kritiserat en annan bilist för vårdslöshet i trafik.
Foto: Commons.wikimedia.org

 

Båda bilisterna stannar vid en bensinstation och ”gör upp”. Det slutar enligt polisen med ett handgemäng. Anmälaren blir slagen i huvudet med ett tillhygge. Polisen vill inte avslöja vilket slags tillhygge det handlar om.

Det är offrets hustru, som finns med i bilen, som larmar polisen. När polisen kommer till platsen har gärningsmannen redan försvunnit därifrån. Polisen söker efter honom eftersom man vet vilken slags bil han har. Polisen utreder händelsen som grov misshandel och vårdslöshet i trafik.

 

30 augusti

MISSHANDEL I TUVE PÅ HISINGEN

Polisen får ett larm om misshandel i Tuve på Hisingen där det pågår ett bråk. När polisen kommer till platsen påträffar man en kvinna med knivskador i huvudet. Hon har gått ut ur bostaden och väntar på polisen.

Kvinnan pekar ut den lägenhet där misshandeln har ägt rum. I lägenheten griper polisen en man misstänkt för att ha misshandlat kvinnan, som förs till sjukhus för vård. Den misstänkte gärningsmannen har även hotat två andra personer i samband med misshandeln. Polisen upprättar därför dels en anmälan om misshandel, dels en anmälan för två fall av olaga hot.

 

30 augusti

MORD VID ÅRSTAVIKEN I STOCKHOLM

En 41-årig man hittas död i ett skogsområde i närheten av Årstaviken i södra Stockholm. Polisen misstänker att mannen har skjutits till döds. Larmet kommer in till polisen vid 17-tiden på tisdagseftermiddagen och enligt uppgift ska mannen vara vid liv när han påträffas men han avlider senare av sina skador.

Årstaskogen i södra Stockholm Foto: stockholm.se
Årstaskogen i södra Stockholm
Foto: stockholm.se
Årstaskogen vid Årstaviken i södra Stockholm Foto: stockholm.se
Årstaskogen vid Årstaviken i södra Stockholm
Foto: stockholm.se
Årstaskogen i södra Stockholm - platsen för ett mord Foto: stockholm.se
Årstaskogen i södra Stockholm – platsen för ett mord
Foto: stockholm.se

 

Den skjutne 41-åringen hittas i närheten av ett populärt träningsspår i Årstaskogen. Mannen hittas inom ett område mellan Skanskvarnsskolan nära Gullmarsplan och och motionsspåret vid Årstavikens strand. I området finns gamla kolonistugor och ett välbesökt utegym. Området är populärt och besöks regelbundet av motionärer och hundägare på promenader.

Polisen har till att börja med mycket få uppgifter att gå på men arbetar för fullt med att säkra spår i området. En förundersökning om mord inleds.

 

30 augusti

GROV MISSHANDEL I TVÅ FALL – ANHÖRIG FÖRGIFTADE ÄLDRE PAR

En man har gripits i Torshälla misstänkt för att ha förgiftat ett äldre par. Paret hittas utomhus på en cykelbana. Det är förbipasserande som hittar det förgiftade paret strax före klockan 20.00 igår kväll. Ambulans tillkallas och ambulanspersonalen fattar misstankar om att paret är förgiftat. Paret förs till sjukhus för vård.

Ett äldre par i Torshälla blir förgiftat av en anhörig Foto: eskilstuna.nu
Ett äldre par i Torshälla blir förgiftat av en anhörig
Foto: eskilstuna.nu

 

Tidigt på tisdagsmorgonen anhålls en man, en anhörig till det äldre paret, misstänkt för två fall av grov misshandel. Mannen som är i 40-årsåldern misstänks för att ha tvingat i eller lurat i paret ett giftigt preparat. Mannen nekar till brott. Han är känd av polisen sen tidigare.

 

31 augusti

MORDBRAND I BOTKYRKA

En familj tvingas fly från sitt hem i Botkyrka söder om Stockholm sen deras villa eldhärjas strax efter midnatt natten till onsdagen. Branden startar i själva husfasaden och har sen spridit sig till flera rum i huset. Huset är en trävilla som tidigare använts som skola men som byggts om till privatbostad.

Brandstationen i Botkyrka Foto: Södertörns Brandförsvarsförbund
Brandstationen i Botkyrka
Foto: Södertörns Brandförsvarsförbund

 

Eftersom branden startat i fasaden rubricerar polisen händelsen som mordbrand.

 

31 augusti

MORDBRAND PÅ SKOLA I STOCKHOLM

På tisdagskvällen den 30 augusti börjar det brinna i Hjulstaskolan i Spånga i västra Stockholm. Polisen inleder omedelbart en förundersökning om mordbrand.

En mordbrand drabbar Hjulstaskolan i Spånga i västra Stockholm. Foto: sisab.se
En mordbrand drabbar Hjulstaskolan i Spånga i västra Stockholm.
Foto: sisab.se

 

Räddningstjänsten får larmet om branden strax efter klockan tio på tisdagskvällen. När brandkåren kommer till skolan är branden fullt utvecklad i ett kök och ett klassrum. Den del av skolan som eldhärjas är en nybyggd del som är tänkt att användas som fritidsgård.

 

31 augusti

MORDBRAND I F D KYRKOBYGGNAD I LIMMARED

Ett sommarhus utanför Limmared i Tranemo kommun brinner under natten ner till grunden. Enligt räddningstjänsten har sommarhuset tidigare varit en kyrkobyggnad. När räddningsmanskapet kommer till platsen är fastigheten helt nedbrunnen.

Det fanns inga människor i huset när branden startade. Polisen har upprättat en anmälan om mordbrand och genomför en teknisk undersökning för att utröna brandorsaken.

 

31 augusti

TVÅ FALL AV MISSHANDEL I MALMÖ

Strax efter klockan åtta på tisdagskvällen attackeras ambulanspersonal som håller på att hjälpa en misshandlad man i 50-årsåldern på Munkhättegatan i Malmö. Den som utför attacken är en 17-årig kille som senare grips misstänkt för misshandel. De andra gärningsmännen är fortfarande på fri fot.

Flera personer har vid åttatiden på kvällen blivit vittne till hur ett gäng killar misshandlar en man i 50-årsåldern i korsningen Munkhättegatan-Eriksfältsgatan i stadsdelen Fosie. Gänget springer sedan iväg från platsen och låter mannen ligga kvar misshandlad på marken med skador i ansiktet.

Det är här på Munkhättegatan i Malmö som misshandeln av bl a en man i 50-årsåldern äger rum. Foto: Commons.widimedia.org
Det är här på Munkhättegatan i Malmö som misshandeln av bl a en man i 50-årsåldern äger rum.
Foto: Commons.widimedia.org

 

Men när ambulanspersonal anländer till platsen och börjar ta hand om den skadade mannen kommer killgänget tillbaka och misshandlar även en ambulansman. Han får en cykel kastad över sig.

Gärningsmännen är fyra till antalet. Den misshandlade mannen förs till sjukhus där han förhörs av polis. Mannen har många skador och smärtor i ansikte, arm, kön och rygg.

Polisen upprättar en anmälan om misshandel i två fall, dels gällande den misshandlade 50-åringen, dels gällande ambulansmannen. Polisen har gripit en 17-årig pojke misstänkt för delaktighet i brotten. Pojken ska självmant ha överlämnat sig till polisen. De tre andra gärningsmännen är fortfarande på fri fot.

 

31 augusti

GROV MISSHANDEL I KIRSEBERG I MALMÖ

En 26-årig man utsätts för knivskärning nära järnvägsspåret i Kirseberg i Malmö. Mannen förs med ambulans till sjukhus. Polisen spärrar av ett stort område vid gång- och cykelbanan längs cykel Lundavägen.

En yngre man utsätts för grov misshandel i Kirseberg. Foto:
En yngre man utsätts för grov misshandel i Kirseberg.
Foto: commons.wikimedia.org.

 

Polisen rycker ut till Kirseberg strax före klockan sex på kvällen efter larm om misshandel. Mannen har fått stickskador på överkroppen. Knivskärningen inträffar i eller i närheten av koloniområdet vid Midhem.

Polisen rubricerar ärendet som grov misshandel.

 

31 augusti

GROV MISSHANDEL I BORÅS

Ett brutalt överfall mot en man i 40-årsåldern görs utanför McDonalds i centrala Borås på onsdagskvällen. Flera personer går till angrepp mot mannen och utsätter honom för grov misshandel.  Polisen larmas till platsen och kan konstatera att mannen fått flera slag och sparkar, både när han står upp och sen han har tvingats ner på marken.

En man blir svårt misshandlad i centrala Borås. Foto: Commons.wikimedia.org
En man blir svårt misshandlad i centrala Borås.
Foto: Commons.wikimedia.org

 

Polisen kör den misshandlade mannen till sjukhuset i Borås. Polisen rubricerar ärendet som grov misshandel. Gärningsmännen är spårlöst försvunna.

Polisbil foto: polisen.se
Polisbil
foto: polisen.se

 

Jag vill avslutningsvis påpeka att jag i den här sammanställningen inte har tagit med ett stort antal fall av misstänkta skottlossningar där polisen inte har hittat vare sig offer eller gärningsman.

Ha det så bra till nästa gång! Hälsningar från ett soligt och alldeles för varmt Spanien. Elisabet

Bild tagen på en mysig restaurang med god mat i La Duquesa, Solkusten
Bild tagen på en mysig restaurang med god mat i La Duquesa, Solkusten