Filmerna om ”de flygande cyklisterna” kan inte vara något annat än bluff!

 

Har ni sett videoklippen med tävlingscyklisterna som lägger sig på sadeln, får upp en enorm fart på cykeln och rullar förbi alla sina motståndare – inte ens motorcykeln som ligger framför klungan har någon chans att hänga med i denna fabulösa hastighet.

Det här sättet att ”cykla fort” har förklarats med att en cyklist som ligger framåtlutad på sin racer med magen på sadeln och benen rakt ut bakom sig besegrar aerodynamiken så till den grad att cykeln verkar gå hur fort som helst.

Visst har cyklisterna, bl a den italienske tävlingscyklisten Michael Guerra, nästan eliminerat allt luftmotstånd och kan därmed teoretiskt sett kunna få upp betydligt högre fart på cykeln än cyklister som sitter mera normalt på sadeln och trampar. Titta på de här videoklippen, så återkommer jag om ett ögonblick med min tolkning av vad det här handlar om!

Jag är övertygad om att det här inte är något annat än bluff. Titta på pedalerna. De snurrar hela tiden som ett vindkraftverk i storm trots att cyklisten inte vidrör pedalerna. Titta igen. Detta är mekanisk doping, inget annat. På en racercykel med frihjul står pedalerna helt stilla trots att hjulen snurrar. Det är inte så att pedalerna rör sig hela tiden.

Jag tror att de här cyklisterna har en osynlig motor inmonterad i vevpartiet som driver pedalerna snabbt hela tiden medan cykelns hjul rullar och cyklister ligger platt på mage på sadeln. Så här går det inte till i den seriösa cykelsporten.  Det finns inga racercyklar som beter sig på det här sättet. Men visst är det kul och visst är killarna skickliga när det gäller att hålla balansen och dessutom våga bete sig så här på cykeln.

Bilderna här hämtade från YouTube. Visst är motorcyklisten kul att titta på också!