Förre finansministern Anders Borg har skandaliserat sig själv – men kollegorna och partivännerna förlåter honom.

 

Jag trodde inte att det var sant när jag läste Aftonbladet idag. Men det verkar vara sant. Förre finansministern Anders Borg har gjort bort sig så till den grad att åtminstone inte jag kommer att återfå förtroendet för honom.

Det var på idylliska Husarö norr om Stockholm som Anders Borg gjorde bort sig.
Bild: Svenska Gästhamnar

Förra helgen deltog Anders Borg i en skärgårdsfest på Husarö i Stockholms mellersta skärgård. Enligt tidningen Aftonbladet blev Anders Borg kraftigt berusad under festen och chockade de övriga gästerna. Enligt vittnesuppgifter ska den förre finansministern ha visat snoppen, klämt andra män i skrevet och velat jämföra sin penis med deras. Han ska också ha kallat kvinnor för ”horor” och ”slampor” och dessutom ha riktat hot mot festarrangören.

Anders Borg kallade kvinnor for horor och slampor. Bild: kommunisterna.org

Anders Borg var finansminister i Fredrik Reinfeldts två regeringar mellan 2006 och 2014. Han stod alltid vid Reinfeldts sida och var Reinfeldts stora stöd. Borg var en mycket populär och kunnig finansminister, som åtnjöt stort förtroende långt utanför regeringskretsen och nationsgränsen.

Anders Borg var alltid ett stort stöd för förre statsministern Fredrik Reinfeldt. Bild: muf.se
Anders Borg
Bild: moderat.se

Idag är Anders Borg bland annat vice ordförande i investmentbolaget Kinnevik. Han är ordförande för ett globalt finansinitiativ vi World Economic Forum (som årligen sammanträder i schweiziska Davos) och även senior rådgivare åt banken Citigroup. Hans uppdrag är prestigefulla och internationellt präglade.

Anders Borg tog fram sin penis i samband med en stor fest här på Husarö. Bild: comhem

Det var alltså denne Anders Borg som drog ner gylfen och tog fram sin penis i samband med Husaröfesten i fredags och uttryckte sig klandervärt mot kvinnor. Efteråt har Anders Borg i ett Facebookinlägg bett om ursäkt för sitt beteende och skyllde på att han hade drabbats av en ”blackout”. Blackouten i sin tur berodde enligt Borg på att han hade varit väldigt pressad den senaste tiden.

Men tror ni att Anders Borgs uppdragsgivare fördömer honom och hans uppförande? Nej, inte alls. Istället säger Eirik Winter som är Nordenchef på Citigroup till Aftonbladet att vad Anders Borg har gjort är en privatsak. Jaså, jag trodde att det var högst anmärkningsvärt och inte alls privat  att en tidigare finansminister ställer till med en sådan skandal inför femtio gäster. Detta kan inte bara viftas bort som en privatsak.

Anders Borg
blld: moderat.se

Enligt Aftonbladet var orsaken till Anders Borg klandervärda uppträdande att Borg hade tilldelats en sovplats över natten i en stuga ett stycke bort. Han ville hellre övernatta hos värden. I detta låg tydligen mycket prestige. Kanske hade Anders Borg fått övernatta hos värden om han fortfarande hade varit finansminister men idag har kanske hans status sjunkit något. Bland festdeltagarna fanns flera personer med höga positioner i näringslivet.

Partikollegan Catharina Elmsäter-Svärd skickade ett hjärta till Anders Borg. Bild: Wikipedia

Det värsta av allt är inte att hans uppdragsgivare ursäktar honom och hänvisar till ”en privatsak”. Ännu värre är att hans tidigare moderat- och statsrådskollegor stöttar honom. Förra infrastrukturministern Catharina Elmsäter-Svärd skickade idag en gullig hund med ett hjärta till Borg på Facebook.

Kristoffer Thamsons (M) trafiklandstingsråd. Bild: Stockholms stad och län

Och moderata trafiklandstingsrådet i Stockholm Kristoffer Thamsons skriver så här ömsint till Anders Borg:  ”Så länge vi är människor gör vi fel. Ibland stora och ibland mindre. Det som gör oss mänskliga är att vi erkänner och ber om ursäkt för våra fel och brister”. 

Ja, jag säger då det. Men det räcker nog inte för Anders Borg att be om ursäkt och skylla på stress. Istället löper han risk för att hans klandersvärda uppträdande kan bli föremål för rättslig prövning. Advokaten Elisabeth Massi-Fritz anser att Anders Borg själv borde kontakta polisen så att polisen kan utreda det som hänt.

Försvarsadvokaten Elisabeth Massi-Fritz anser att Anders Borg borde polisanmäla sig själv. Bild: elisabethmassifritz.se

Det är nämligen lagbrott att utsätta kvinnor för sexuella trakasserier och sexuellt ofredande, som Borg har gjort. Han har också gjort sig skyldig till förargelseväckande beteende enligt mig.

Flera andra jurister har ikväll, fredag, påtalat det misstänkt brottsliga i Anders Borgs beteende.

Det går nämligen inte alltid att skylla på spriten.

Anders Borg
BildÖ Wikimedia Commons

Men det blir säkert ingen rättslig prövning av Anders Borgs handlingar. Han skyddas av näringslivet. Han skyddas av sina politiska kollegor. Han skyddas av alla som har kommit upp sig på samhällsstegen.

Det råder inte någon likhet inför lagen, som vi alla vet. Är man f d finansminister så gäller naturligtvis ett annat regelverk.