DN:s förra chefredaktör Hans Bergström – en politisk kameleont!

 

Jag liksom tusentals andra svenskar blev minst sagt chockade när vi i förmiddags läste Aftonbladet och konfronterades med en av den senaste tidens största nyheter om framträdande mediapersonligheter.

Hans Bergström, f d chefredaktör Dagens Nyheter Copyright: Pressbild
Hans Bergström, f d chefredaktör Dagens Nyheter
Copyright: Pressbild

 

Dagens Nyheters förre chefredaktör Hans Bergström var enligt Aftonbladets avslöjande i hemlighet rådgivare åt Sverigedemokraterna hösten 2014 när Stefan Löfven som nybakad och oerfaren statsminister drabbades av det politiska stålbadet. Det var när han misslyckades med att få igenom sin budget eftersom Sverigedemokraterna valde att rösta med de borgerliga allianspartierna och därmed skjuta regeringens budget i sank. Jag ska inte gå in på vad som senare hände med den olyckliga decemberöverenskommelsen och allt det andra.

Men idag kunde alltså Aftonbladet avslöja att Hans Bergström, en av de senaste 25 årens stora mediapersonligheter och både chefredaktör senare ansvarig utgivare för Dagens Nyheter, i en uppseendeväckande mejlväxling med Sverigedemokraterna uppmanade dessa att välta den nybildade S-MP-regeringen.

Efteråt har Hans Bergström förklarat att hans syfte med den politiska ”rådgivningen” åt SD var att se till att socialdemokraterna och moderaterna började förhandla om att bilda regering tillsammans. Hur dum får man vara? Visst vore det i en krissituation bra för landet om de två största partierna kunde gå samman och bilda regering men alla vet att det för närvarande är en politisk omöjlighet och totalt orealistiskt.

Bergströms förklaring klingar därför som något av en efterhandskonstruktion. Samtidigt kan man i alla fall konstatera att han med sitt agerande inte uppnådde sitt syfte.

 

Foto: Elisabet Höglund
Foto: Elisabet Höglund

 

Jag ifrågasätter inte att Hans Bergström som liberal självklart stod på den borgerliga sidan och stödde allianspartierna. Men att han gick så långt att han hade hemliga överläggningar  med ledande Sverigedemokrater för att fälla regeringen, det hade jag aldrig trott. Jag måste säga att hans handlingssätt inte bara var smaklöst utan också ett tecken på politisk dubbelmoral. Han hade själv som utgivare för DN sagt nej till sverigedemokratiska annonser i sin egen tidning Dagens Nyheter under valrörelsen 2002.

Tolv år senare fungerade han som hemlig rådgivare åt samma parti. Visserligen var Sverigedemokraterna hösten 2014 ett annat (och framförallt större) parti än det var 2002 när Bergström stoppade SD:s annonser i DN. Men sverigedemokraternas innersta grundbult, invandrarfientligheten och xenofobin finns fortfarande där och styr fortfarande partiets politik, även om SD under Jimmy Åkessons ledning skaffat sig en viss politisk polityr.

En annan sak som kan förklara Hans Bergströms häpnadsväckande politiska omdömeslöshet är att han är bosatt i USA. Bor man i ett annat land så förlorar man mycket snabbt den politiska fingertoppskänslighet och ”hemkänsla” som man i bästa fall förvärvar om man är bosatt i det egna landet. För Hans Bergströms agerande visar främst av allt brist på politiskt omdöme och politisk fingertoppskänslighet.

Peter Wolodarski, chefredaktör Dagens Nyheter Foto: Wikipedia
Peter Wolodarski,
chefredaktör Dagens Nyheter
Foto: Wikipedia

 

Det vore bra om DN:s nuvarande chefredaktör Peter Wolodarski och DN:s ägare tog öppet avstånd från Hans Bergströms agerande. Det gör att risken för att ”fina” DN inte smutsas ner minskas. Jag tycker att Dagens Nyheter är en jättebra tidning. Jag har också stort förtroende för Peter Wolodarski som journalist.

God natt.

sigrid, selfies m m 022