Brottsfacit för april 2016: 14 mord, 44 mordförsök och 17 mordbränder

 

Enligt min egen månatliga brottsstatistik begicks det under april månad i år sammanlagt 14 mord, 44 mordförsök, 15 fall av grov misshandel, 6 fall av misshandel och 17 mordbränder i Sverige. Det betyder en kraftig ökning av samtliga brottskategorier jämfört med mars månad, då det begicks 12 mord, 40 mordförsök, 13 fall av misshandel och 8 mordbränder i Sverige. Ändå var april månad en dag kortare än mars.

Mördad kvinna Copyright: Artemfurman/Deamstime.com
Mördad kvinna
Copyright: Rafael Ben-Ari/Deamstime.com

 

Det betyder att det sen årsskiftet begicks 54 mord och 101 mordförsök i Sverige. Det verkar också som om det dödliga och blodiga våldet ökar för varje månad. Särskilt tydlig är ökningen av antalet mordbränder. De flesta mordbränder sker i byggnader som används som asylboenden eller håller på att byggas om till asylboenden.

En kommun som särskilt utmärker sig när det gäller våldsbrotten under april är Malmö. Jag vill fortfarande poängtera att min statistik kan vara behäftad med felaktigheter eller överskatta/underskatta antalet brott. Tendensen verkar ändå tydlig: Våldsbrottsligheten i Sverige har ökat under de fyra första månaderna i år.

Mordoffer Copyright: Artemfurman/Dreamstime.com
Mordoffer
Copyright: Artemfurman/Dreamstime.com

 

Så här ser bilden ut dag för dag i april 2016:

 

1 april 

TVÅ FALL AV GROV MISSHANDEL I GÖTEBORG

Två män i åldern 35-40 år utsätts för grov misshandel i Göteborg. Männen förs till Östra Sjukhuset med svåra stick- och huvudskador. Polisen inleder en förundersökning om grov misshandel i båda fallen. De skadade männen är sedan tidigare kända av polisen.

 

1 april

MORDFÖRSÖK I STOCKHOLM

En man i 40-årsåldern utsätts för grov misshandel i Johanneshov i Stockholm och förs svårt skadad till sjukhus. Fem personer grips av polisen misstänkta för brottet. Samtidigt visar vittnesuppgifter att den allvarligt skadade mannen inledningsvis var aktiv i knivbråket.

 

2 april

TVÅ FALL AV GROV MISSHANDEL/MORDFÖRSÖK I SÖLVESBORG

En man i 30-årsåldern kommer allvarligt skadad till sjukhus med ambulans. Mannens skador tyder på att han har blivit misshandlad. Senare påträffar polisen ytterligare en allvarligt skadad man i 35-årsåldern i den lägenhet där de båda männen tidigare hade befunnit sig. En man i 20-årsåldern grips av polisen och anhålls misstänkt för grov misshandel.

Mordvapen Foto: Elisabet Höglund
Mordvapen
Foto: Elisabet Höglund

 

2 april

MORDFÖRSÖK I VÄSTRA STOCKHOLM

En man hittas knivskuren vid en bensinstation i Råcksta i västra Stockholm. Enligt uppgift ska mannen ha dumpats där efter att ha blivit skadad i ett bostadsområde några kilometer från bensinstationen. Polisen griper flera män som tas in till förhör.

 

2 april

MORDFÖRSÖK I NORRKÖPING

En kvinna i 45-50-årsåldern grips av polis misstänkt för mordförsök på en man i en lägenhet i Norrköping. Polisen larmas tidigt på morgonen och hittar en svårt skadad man i lägenheten. Kvinnan, som är i samma ålder, grips på plats misstänkt för mordförsök.

 

3 april

3 MORDFÖRSÖK I NORRA STOCKHOLM

Tre män skadas allvarligt i ett knivdrama i Husby i norra Stockholm. Vi 12-tiden på dagen larmas polisen av en knivskuren man som själv ringt till SOS Alarm. Polisen hittar senare ytterligare en knivskuren man utomhus på samma plats. De båda männen är 20 resp. 50 år gamla och har förts till sjukhus.

En dryg timma senare kommer larm om ytterligare en knivskärning på en annan gata i Husby. Tre män grips senare av polisen misstänkta för mordförsök. En fjärde man grips en stund senare misstänkt för delaktighet i mordförsöken.

Två blodiga knivar har påträffas där mordförsöken skett.

Dagen därpå anhålls två av männen misstänkta för mordförsök. En tredje man släpps men är fortfarande misstänkt. De skadade männen är själva delaktiga i mordförsöken på varandra.

Blodspår Foto: Elisabet Höglund
Blodspår
Foto: Elisabet Höglund

 

3 april

MORDFÖRSÖK I SÖDRA STOCKHOLM

En 16-årig pojke i Alby i södra Stockholm påträffas knivskuren.  Pojken flygs med helikopter till sjukhus. Pojken är knivhuggen i magen och polisen rubricerar händelsen som mordförsök.

När polis kommer till Alby på kvällen befinner sig mellan 30 och 40 personer på plats inklusive den skadade pojken. Pojken forslas i ambulanshelikopter till sjukhus. Där konstaterar man att hans skador inte är livshotande.

 

4 april

MORDBRAND PÅ FÖRSKOLA

Natten till den 4 april kallas räddningstjänsten till en förskola i Falkenberg där en brand har uppstått i ett av rummen. Tack vare en snabb räddningsinsats kan branden släckas innan den har hunnit sprida sig. Polisen upprättar en förundersökning om mordbrand.

 

4 april

MORDFÖRSÖK I SOLNA SLUTAR MED MISSHANDEL AV GÄRNINGSMANNEN

En 32-årig man börjar skjuta omkring sig utanför en krog i Solna. Men vapnet klickar varför inga skott avlossas. Istället blir mannen övermannad och svårt misshandlad av flera andra personer.

Polisen griper den 32-årige mannen misstänkt för mordförsök samtidigt som han förs till sjukhus med svåra skador. Polisen startar även en förundersökning om grov misshandel mot de personer som misshandlat 32-åringen.

Mord och ond bråd död, Copyright: Corepicsvof/Dreamstime.com
Mord och ond bråd död,
Copyright: Corepicsvof/Dreamstime.com

 

4 april

MORDBRAND PÅ ASYLBOENDE I LAXÅ

Ett asylboende i Laxå utanför Örebro sätts i brand. Branden startar i vindsdelen till en av byggnaderna som används som kontor och matsal. Detta är en av flera bränder som anlagts på asylboenden i Sverige i vinter.

 

4 april

MORDFÖRSÖK PÅ VÄRMDÖ

En svårt misshandlad man påträffas i området Hemmestahöjden på Värmdö. Mannen är i 60-årsåldern och har misshandlats med både kniv och ett järnrör. Mannen förs svårt blödande i ambulans till sjukhus.

Polisen inleder en förundersökning om mordförsök. Polisen förhör vittnen som sett det misstänkta mordförsöket. Senare grips en 25-årig man i en bostad i närheten. Polisen misstänker att det är han som är förövaren.

 

5 april

GROV MISSHANDEL I SÖDERHAMN

En 23-årig man blir vid halv sextiden på morgonen knivskuren utanför Resecentrum i Söderhamn. Mannen själv larmar polisen. Han har svåra knivskador i benen och ena skinkan.

När polis och ambulans anländer till platsen vill mannen inte berätta om knivskärningen. Polisen upprättar en förundersökning om grov misshandel.

 

5 april

MORDBRAND I SPÅNGA

En brand bryter ut i en källare till ett stort hyreshus i Spånga i västra Stockholm. Polisen inleder en förundersökning om mordbrand. Branden sprider sig snabbt från källaren till fyra av trappuppgångarna innan räddningstjänsten lyckas släcka elden.

Branden har enligt uppgift startat i ett källarförråd. Ingen person har kommit till fysisk skada.

 

5 april

MORDFÖRSÖK I BLACKEBERG 

En man knivskärs i magen och ansiktet i stadsdelen Blackeberg i västra Stockholm strax efter midnatt. Poliser inleder en förundersökning om mordförsök. Mannen ska ha attackerats på gatan av en gärningsman som sedan tidigare är bekant med offret. Enligt polisen ligger en ouppklarad konflikt bakom mordförsöket.

 

5 april

GROV MISSHANDEL OCH RÅN I ÅKERSBERGA

En kvinna i 50-årsåldern blir allvarligt knivskuren utanför sporthallen i Hacksta friluftsområde i Åkersberga. Kvinnan är ute och rastar sin hund när hon blir överfallen av en gärningsman.

Mannen hugger henne i magen med en kökskniv. När han sen försöker råna kvinnan griper hunden in och gärningsmannen flyr från platsen. Kvinnan förs till sjukhus med ambulanshelikopter.

Polisen inleder en förundersökning om grov misshandel och rånförsök.

 

5 april

GROV MISSHANDEL I MALMÖ

Polisen griper en 35-årig man i Malmö misstänkt för grov misshandel. Mannen har oprovocerad gått fram till en annan man och börjat hugga honom med en kniv. De båda männen känner inte varandra sen tidigare enligt polisen. Den angripne mannen ådrar sig allvarliga avvärjningsskador i händerna.

Den misstänkte försöker ta sig från platsen men grips av polis. Mannen än sen tidigare välkänd hos polisen och betraktas som en brottsaktiv person. Sen han kom till Sverige har han varit inblandad i flera knivbrott och har 24 anmälningar på sig på kort tid.

 

Mordvapen Foto: Elisabet Höglund
Mordvapen
Foto: Elisabet Höglund

 

6 april 

DRÅPFÖRSÖK OCH DROGRATTFYLLERI I TIDAHOLM

En man i Tidaholm förs till sjukhus efter att ha blivit knivhuggen i ryggen, skinkan och benet. Det handlar enligt polisen om flera svåra knivhugg. Överfallet äger rum utomhus. Gärningsmannen, som är i 35-årsåldern, grips senare av polis. En förundersökning om misstänkt dråpförsök inleds. Den bil mannen färdas i visar sig vara stulen och 35-åringen misstänks dessutom för drograttfylleri.

 

6 april

MORDFÖRSÖK I ROTEBRO

Två personer skjuter mot en tvättstuga i Rotebro. Personerna grips av polisen, som inleder en förundersökning om mordförsök och brott mot vapenlagen. Ingen person ska ha skadats i samband med skottlossningen.

 

6 april

GROV MISSHANDEL I SKARA

Polis och ambulans tillkallas efter larm om att en man blivit knivskuren i buken. Enligt polisen vill mannen först inte följa med till sjukhuset.

Två män hämtas in för förhör. Vad som ligger bakom knivskärningen är inledningsvis oklart. Polisen rubricerar brottet som grov misshandel.

 

7 april

GROV MISSHANDEL OCH RÅNFÖRSÖK I LINDESBERG

Mitt i natten bryter sig två maskerade män in i lägenheten hos en barnfamilj i Lindesberg. Då ligger familjen ligger och sover. Gärningsmännen slår sönder entrén med ett kraftigt verktyg. Där möter de pappan i familjen. Rånarna skriker åt honom att ge dem ”prylarna”. När de inte får någonting kastar de sig över pappan och slår honom i huvudet med en hammare som de hittar i lägenheten. Mannen blöder kraftigt.

Till sist lyckas kvinnan i familjen larma polisen. Då flyr gärningsmännen. De får med sig hammaren och en nyckelknippa. Männen flyr bort i en bil som står parkerad utanför bostaden. Polisen upprättar en förundersökning om grov misshandel och rånförsök.

Det ska enligt uppgift inte tidigare ha funnits någon hotbild mot den här familjen, som nyligen har flyttat in i området.

Laddat mordvapen Copyright: Grzegorz Kula/Dreamstime.com
Laddat mordvapen
Copyright: Grzegorz Kula/Dreamstime.com

 

8 april

MORDFÖRSÖK I UPPSALA

En man utsätts för mordförsök under kvällen. Enligt vittnesuppgifter stannar plötsligt en bil. Tre män hoppar ur och knivskär en man på Vaksala torg i centrala Uppsala. Mannen förs med ambulans till sjukhus med oklara skador.

Polisen hittar senare den bil som männen färdats i. Två av gärningsmännen, båda i 20-årsåldern, grips av polisen. Polisen är inte övertygad om att mordförsöket skett på Vaksala torg utan på någon annan plats.

 

8 april

GROV MISSHANDEL AV ASYLSÖKANDE I HALLSTAVIK

En asylsökande man överfalls och knivhuggs av en 60-årig man när den asylsökande spelar fotboll med sina brorsbarn utanför ett asylboende i Hallstavik i Uppland. Privatpersoner lyckas avväpna mannen tills polisen kommer.

Knivmannen bor i närheten av asylboendet. Polisen tror inte att offret och gärningsmannen känner varandra sen tidigare. Knivattacken tycks också ha skett helt oprovocerat.

Händelsen rubriceras som grov misshandel.

 

9 april

MORDFÖRSÖK OCH MORDBRAND I MALMÖ 

En arabisk friskola i Malmö utsätts för ett brandattentat. En polispatrull befinner sig i närheten när de hör en detonation från skolan på Sporregatan. Attentatsmännen flyr från platsen. När en polisman försöker stoppa flyktbilen blir han nästan påkörd. Polisen rubricerar händelsen som mordförsök.

Polisen avlossar verkanseld efter flyktbilen men inget tyder på att bilen träffas.

Ännu en timma efter attentatet rasar en kraftig brand i den arabiska skolan. Byggnaden är helt övertänd och rökutvecklingen är kraftig.

 

9 april

GROV MISSHANDEL OCH MISSHANDEL I MÖLNLYCKE

En man i 20-årsåldern blir brutalt nerslagen med ett basebollträ av ett knivbeväpnat gäng i Mölnlycke utanför Göteborg. Gänget skadar också en 20-årig gravid kvinna och slår henne i magen. Våldsmännen flyr sedan från platsen.

Totalt är sju män inblandade i misshandelsbrotten. En man i 20-årsåldern har anhållits av polisen misstänkt för misshandel. Överfallen mot mannen och den gravida kvinnan ska ha varit oprovocerade.

Brottsrubriceringen är grov misshandel av den gravida kvinnan och misshandel av den man som skadades med ett basebollträ. Det misshandlande männen ska även ha varit utrustade med kniv men uppenbarligen användes aldrig den.

Blodspår Foto: Elisabet Höglund
Blodspår
Foto: Elisabet Höglund

 

9 april

MORDFÖRSÖK I AVESTA

En man i Avesta misshandlas på natten brutalt i en lägenhet i Avesta i Dalarna. Dock kan mannen själv ta sig till sjukhus. Polisen anhåller en 35-årig man i sin frånvaro. Vid misshandeln används någon form av tillhygge.

Polisen inleder omedelbart en förundersökning om mordförsök och polisen gör också husrannsakan i den misstänkte 35-åringens bostad i Avesta. Där grips gärningsmannen.

 

9 april

KVINNA MÖRDAD I STOCKHOLM

En kvinnan hittas död i en lägenhet på Liljeholmen i Stockholm. Polisen utreder mord. Enligt polisen har kvinnan dött under oklara omständigheter. En man i 45-årsåldern som befinner sig i samma lägenhet grips av polisen. Det är enligt polisen omständigheterna kring händelsen som gör att polisen misstänker våld och att ett mord har begåtts.

Det är den 45-årige mannen själv som larmar ambulans.

 

10 april

4 MORDBRÄNDER UTANFÖR KATRINEHOLM

En man i 30-årsåldern anhålls misstänkt för fyra olika mordbränder i bostadsområdet Valla utanför Katrineholm. Det första larmet kommer in vi halv 3-tiden på natten. Totalt rör det sig enligt polisen om fyra olika brandplatser. På två av dem uppstod utvecklade bränder.

Brottsrubriceringarna mot mannen gäller två fall av mordbrand och två fall av försök till mordbrand. Inga personer ska ha skadats vid bränderna.

 

10 april

MORDFÖRSÖK I SOLLEBRUNN

En man i 25-årsåldern blir knivskuren i magen i samband med ett bråk i Sollebrunn utanför Alingsås. Enligt polisen får 25-åringen magen uppsprättad vid bråket. Händelsen inträffar utanför en festlokal. Många vittnen finns på plats.

En man i 45-årsåldern grips misstänkt för mordförsök.

 

10 april

MAN MÖRDAD I SÖDERTÄLJE

En man i 20-årsåldern hittas skjuten i en bil i Södertälje. Mannen dödförklaras på sjukhuset och polisen utreder händelsen som mord. Minst två bilar bärgas bort från den gata där den skjutne mannen hittas. Enligt polisen har den mördade mannen suttit i en av bilarna.

20-åringen misstänks enligt vittnesuppgifter ha blivit skjuten med upp till fem skott.

 

11 april

MORDFÖRSÖK I HALLONBERGEN

En man hittas skottskadad på Skidbacken i Hallonbergen i Sundbybergs kommun. Skadorna bedöms som allvarliga. Mannen förs till sjukhus för vård. Polisen misstänker mordförsök.

 

11 april

MORDBRAND I SKOLA I MALMÖ

En brand uppstår i Kroksbäcksskolan i Malmö. Polisen misstänker att någon eller några personer sprutat tändvätska på väggarna i ett klassrum och sedan tänt på. Händelsen rubriceras som mordbrand.

Enligt vittnesuppgifter försvinner tre unga män springande från platsen. Branden begränsas till ett klassrum men spridningsrisken anses vara hög.

 

12 april

MAN MÖRDAD I MALMÖ

En man skjuts till döds i närheten av en lekplats i stadsdelen Fosie i Malmö. Mannen hittas på en innergård mellan två flerfamiljshus. Mordet äger rum vid tvåtiden på natten. Personer i området hör av sig till polisen sen de hört flera skott avlossas. Polisen beger sig till platsen och påträffar en man död. Polisen inleder en förundersökning om mord alternativt dråp.

Några dagar senare identifieras offret som en 39-årig svensk medborgare, som inte längre är skriven i Sverige.

 

12 april

MORDFÖRSÖK I BORÅS

En man i 25-årsåldern hittas knivskuren på Sjöbo torg i Borås. Enligt polisen finns det blodspår på torget. En man har vid lunchtid påträffat den knivskadade mannen svårt skuren med stickskador. Mannen är förd till Borås lasarett med oklart skadeläge.  Enligt polisen finns det inget som tyder på att den man som hittat den knivskurne känner denne sen tidigare.

Enligt tidningsuppgifter är den 25-årige mannen svårt skadad i halsen. Gärningen rubriceras som mordförsök.

 

12 april

MORDFÖRSÖK I MALMÖ

En man i 30-årsåldern får livshotande skador efter att ha blivit knivskuren på Möllevångstorget i Malmö i samband med ett större bråk. Polis larmas till platsen och polisen griper senare en misstänkt gärningsman. Polisen rubricerar ärendet som mordförsök.

Inledningsvis är det flera personer som bråkar med varandra på torget. Plötsligt blir den 30-årige mannen nedknuffad på marken. I samma ögonblick rusar en annan man fram och sticker en kniv i honom.

Den skadade 30-åringen ska själv  hagit sig till sjukhus. Där bedöms han som knivhuggen alternativt knivskuren. Polisen griper en stund senare en man som bär kniv.

Enligt sjukhuset är det 30-årige brottsoffrets tillstånd livshotande. Ärendet rubriceras som mordförsök.

Mordvapen i beredskap Copyright: Yobro10/Dreamstime.com
Mordvapen i beredskap
Copyright: Yobro10/Dreamstime.com

 

12 april 

KIDKAPPNING OCH MORD I GÄVLE

Den 4 april kidnappas en 23-årig man vid Slottsparkeringen i Gävle. Kidnappningen visar sig växa till en omfattande brottshärva där till slut 7 personer misstänks för delaktighet, däribland den kidnappade 23-åringens flickvän.

Till en början är fyra män, 20, 20, 21 och 32 år gamla, misstänkta för människorov. Den kidnappades 23-åriga flickvän misstänks för medhjälp till människorov.

Den 15 april påträffas den bil utbränd och övergiven som 23-åringen misstänks ha blivit bortrövad i. Den utbrända bilen hittas i Västernorrland. Samma dag häktas sex män vid Gävle tingsrätt misstänkta för kidnappning.

Den 20 april hittas en död oidentifierad manskropp i byn Maj söder om Njurunda. Enligt polisen är den döde identisk med den bortrövade 23-årige Ramin Sherzaj. Polisen ändrar nu brottsrubriceringen till människorov och mord.

Två av de anhållna, en 20-årig och en 22-årig man, är svenska och irakiska medborgare, Flera av de gripna är tidigare dömda för olika slags brott.

 

12 april

MORDFÖRSÖK I SOLNA

Flera kulhål upptäcks i fasaden till ett flerfamiljshus i Solna i det bostadsområde som kallas ”Blåkulla”. Grannar har under flera nätter sett beväpnade män springa mellan höghusen. Grannarna har larmat polis. Folk har också hört skottsalvor eka mellan husen. En boende har t ex hittat ett kulhål i porten till flerfamiljshuset, ett kulhol strax ovanför porten och ett kulhål i fasaden. Det sistnämnda skottet antas till och med ha gått in i golvet till en av lägenheterna.

 

12 april

2 MORDBRÄNDER I MALMÖ OCH LANDSKRONA

Natten till tisdagen den 12 april omkommer en person i en lägenhetsbrand i Limhamn i Malmö. Senare samma dag okommer en kvinna i en bostadsbrand i centrala Landskrona. Polisen rubricerar båda händelserna som mordbränder.

 

 13 april

MORDFÖRSÖK I NORRKÖPING

En taxichaufför förs till sjukhus svårt knivskuren i bröstet och buken. Polisen söker efter taxichaufförens sista kund för att hitta gärningsmannen. Brottet rubriceras som mordförsök.

Taxichaufförens skador är livshotande. Taxichauffören, som är i 50-årsåldern, har svårt skadad själv tagit sig till en polisstation i Norrköping. Mannen skriker att han är knivskuren och förs i ambulans till sjukhus. Skadorna bedöms som mycket allvarliga. Taxichaufförens sista kund beskrivs som en man i 40-50-årsåldern och klädd i en beige mockajacka.

 

13 april

MORDFÖRSÖK I HANDEN

En man blir knivskuren vid Handenterminalen i Handen utanför Stockholm. Förövaren ses fly i bil. Polisen har inlett en förundersökning om mord- alternativt dråpförsök. Flera vittnen har blivit vittne till mordförsöket. Brottsoffret ännu inte har kunnat höras av polisen.

 

14 april

MORDFÖRSÖK I VÄSTRA FRÖLUNDA

En man blir knivskuren på Frölunda torg i västra Göteborg. Mannen larmar själv SOS och förs i ambulans till sjukhus.

Händelsen inträffar vid 3-tiden natten till den 14 april. Polisen rubricerar händelsen som mordförsök alternativt dråpförsök.

 

15 april

BARNAMORD I MALMÖ

Ett föräldrapar anhålls misstänkta för att ha mördat sitt fyra veckor gamla spädbarn. Polisen misstänker att barnet har utsatts för våld.  Barnet hittas dött vid 3-tiden på natten i en lägenhet i Malmö. Det livlösa barnet påträffas av sjukvårdspersonal, som omedelbart slår larm.

Polisen griper omedelbart båda föräldrarna som misstänks för mord. Föräldrarna är i 30-årsåldern.

 

15 april

MORDBRAND PÅ ASYLBOENDE I SKÅNE

En brand bryter ut på ett HVB-hem i Tjörnarp i Skåne natten till fredag. Polisen misstänker mordbrand. Samma asylboende eldhärjades redan höstas. Enligt polisen har en person kommit till boendet på natten, slagit in fönsterrutor till uterummet och tänt på. Ett tidningsbud upptäcker branden vid 4-tiden på natten och slår larm. Enligt tidningsbudet brinner det då på två platser på boendet med bara några meters mellanrum.

Boendet är et s k HVB-hem. Hemmet hyser pojkar mellan 15 och 19 år med sociala problem. Boendet är alltså inte ett renodlat asylboende. När boendet brann i höstas hittade man ett hakkors målat på en vägg.

Polisen betecknar händelsen som mordbrand.

 

15 april

MORD PÅ KVINNA I GÄVLE

En 83-årig kvinna hittas mördad i sin lägenhet utanför Gävle. Rättsläkare har gjort fynd på kvinnans kropp som inte anses ha tillkommit på ”naturligt” sätt. Därför inleds först en förundersökning om vållande till annans död men brottsrubriceringen ändras sedan till mord.

Två dagar senare, den 17 april, erkänner en 18-årig pojke att det var han som mördade den 83-åriga kvinnan. Under förhören framkommer att den 83-åriga kvinnan var mormor till 18-åringen. 18-åringen ska genomgå en mindre rättspsykiatrisk undersökning.

 

15 april

MORDBRAND I KOPPARBERG

En person dör i en lägenhetsbrand i Kopparberg. När räddningspersonal kommer till platsen är branden fullt utvecklad. Polisen rubricerar händelsen som mordbrand. Vid 17-tiden på eftermiddagen kallas polisen till lägenheten efter larm om bråk. När polisen anländer till platsen upptäcker man kraftig rökutveckling från lägenheten. En kvinna evakueras på ett dramatiskt sätt ur lägenheten genom ett fönster. Kvinnans make befinner sig då fortfarande i den brinnande bostaden.

Först vid halv 8-tiden på kvällen hittas en avliden person, nämligen kvinnans make i lägenheten. Kvinnan ska förhöras om händelsen.

 

15 april

MORDFÖRSÖK I FAGERSTA

En 55-årig man hittas svårt knivskuren i bröstet i en lägenhet i Fagersta. Polisen griper senare en kvinna i 50-årsåldern misstänkt för mordförsök. Mannen är allvarligt skadad och förs i ambulans till sjukhus.

Enligt polisen har mannen och kvinna en relation med varandra.

 

16 april

MORDFÖRSÖK I SÖDRA STOCKHOLM

En 25-årig man blir knivhuggen i båda benen av en okänd man i Skarpnäck i södra Stockholm under natten till lördagen. Enligt uppgift till polisen är gärningsmannen helt obekant för brottsoffret. Polisen betecknar ärendet som mordförsök.

En förbipasserande hör den knivhuggne mannens skrik och larmar 112. Mannen förs i ambulans till sjukhus.

 

16 april

MISSHANDEL PÅ ASYLBOENDE

En kvinna och två barn misshandlas på ett asylboende i Varberg. Tre män anhålls misstänkta för misshandel. De tre misstänkta är i åldrarna 20 – 40 år. Det finns inga uppgifter om barnens ålder eller hur allvarligt skadade de är.

 

16 april

MORD I KORTEDALA

En 40-årig kvinna hittas död på marken nedanför en balkong i Kortedala i Göteborg. Polisen inleder omedelbart en förundersökning om mord. Enligt uppgift ska kvinnan ha avlidit sedan hon anlänt till sjukhuset.

Enligt larmet till polisen ska kvinnan ha fallit från tredje våningen i huset och senare avlidit av sina skador.

 

18 april

MORD I BERGSJÖN I GÖTEBORG

Klockan 01.33 på natten kallas polisen till en lägenhet i Bergsjön i Göteborg efter larm om knivskärning. Två personer ska ha hamnat i bråk med varandra. Knivskärningen är så allvarlig att en av männen avlider på plats. Polisen griper en man för knivdådet.

Polisen inleder en förundersökning om mord och anhåller den misstänkte mannen för brottet.

Vapen Copyright: Dreamstime.com
Vapen
Copyright: Dreamstime.com

 

18 april

MORDFÖRSÖK/SYNNERLIGEN GROV MISSHANDEL I TENSTA

En 35-årig skjuts i benet i närheten av en lekplats utanför ett hyreshus i Tensta. Efter en snabb polisinsats med hundpatruller, helikopter och beväpnade piketpoliser grips två män, som misstänks för delaktighet i skottlossningen.

Motivet till skottlossningen är oklart. Den beskjutne mannen är inte villig att prata med polisen. Han förs till sjukhus. Inledningsvis rubricerar polisen brottet som mordförsök men nedgraderar det senare till synnerligen grov misshandel.

 

19 april

KVINNA MÖRDAD I PARKERINGSHUS I LUND

En kvinna i 40-årsåldern avlider sen hon blivit allvarligt knivskuren av en man i ett parkeringshus i centrala Lund. Den misstänkte gärningsmannen krockar senare med en buss på länsväg 108 och förs till sjukhus. Mannen misstänks för mord alternativt dråp. Mannen och kvinnan känner varandra.

Kvinnan är vid liv när hon hittas i garaget men avlider senare på sjukhus.

Nio dagar senare i samband med häktningsförhandlingen erkänner den misstänkte mannen att han är mördaren. Han är 42 år och mordoffret är hans egen fru.

Mannen själv skadas mycket allvarligt när han i bil flyr från mordplatsen och krockar med en buss. Han ådrar sig armbrott, benbrott och en ryggfraktur.

Mordvapen Foto: Elisabet Höglund
Mordvapen
Foto: Elisabet Höglund

 

19 april

MORDFÖRSÖK I ÖSTERSUND

En småbarnsmamma i 30-årsåldern knivhuggs mycket allvarligt i en trappuppgång till sin bostad i Östersund. En man i 40-årsåldern pekas ut som gärningsman av en granne och grips av polis. Grannen ska ha sett mannen lämna trappuppgången med blod ”från händerna ända upp till armbågarna”. Han promenerar i lugn takt hem till sin egen bostad i närheten.

Kvinnan knivskärs i trappuppgången till sitt hus. Hon flyr in i sin lägenhet och låser dörren. Polisen tvingas bryta sig in. I sovrummet hittar polisen den svårt sargade kvinnan liggande i sängen. I lägenheten finns också ett litet barn.

Det finns ingen känd koppling mellan gärningsmannen och kvinnan. Mannen häktas misstänkt för mordförsök.

 

21 april

MORDFÖRSÖK I MALMÖ

En man bli skjuten i underkroppen. Polisen söker efter två unga gärningsmän på moped som ska ha avlossat ett antal skott mot mannen. Polisen larmas till Claesgatan där man hittar en skottskadad man utanför ett kafé.

Skottlossningen ska ha inträffat när offret befinner sig inne på kaféet.

 

22 april

GROV MISSHANDEL I TROLLHÄTTAN

Två rånare tränger sig in hos en man. De sprayar honom i ansiktet med rödfärg och misshandlar honom med delar från en cykel. Våldsverkaren hotar att döda offret om denne ringer till polisen.

Det börjar med att offret öppnar dörren och släpper in två personer. Han får omedelbart ett slag som träffar höger öga. Samtidigt sprayas han med röd färg. Senare misshandlas offret med sadelstolpen till en cykel. Offret blir sittande medan blodet sprutar. Mannen vädjar till gärningsmännen att sluta slå honom: ”Sluta, sluta, ni slår ihjäl mig”, är det enda han får fram.

Rånarna får med sig två datorer och två telefoner innan de försvinner från lägenheten.

 

22 april

MORDFÖRSÖK PÅ RUNMARÖ

En man knivhuggs på en krog i på Runmarö i Stockholms skärgård. Knivhuggningen sker inför ett 20-tal middagsgäster. Knivskärningen börjar med ett bråk mellan ett antal middagsgäster. Någon ringer SOS Alarm och den misshandlade mannen förs till sjukhus med ambulanshelikopter.

Gärningsmannen försvinner efter bråket från brottsplatsen i en golfbil. Efter en stund kommer han tillbaka med en kniv i handen.

Polisen griper gärningsmannen och för honom till fastlandet.

 

23 april

MORD-DRÅPFÖRSÖK I VÄSTERÅS

En man i Västerås blir på fredagskvällen knivhuggen i bröstet. Han blir mycket allvarligt skadad. Brottet sker utomhus i stadsdelen Råby i Västerås.

Tre män grips kort därefter när polisen kommer till platsen. Männen anhålls för dråpförsök. Samtliga inblandade är hemmahörande i Västerås och sedan tidigare kända av polisen.

 

23 april

MORD I GÖTEBORG

En man i 35-årsåldern hittas död i en lägenhet i ett serviceboende i Göteborg för personer som lider av psykisk ohälsa. En 27-årig man larmar polisen. 27-åringen visar sig vara gärningsmannen. Han bor i närheten av brottsplatsen och grips och anhålls av polisen, som inleder en förundersökning om mord.

Den 35-årige mannen ska ha dödats med uppemot 20 knivhugg.

 

24 april

MORDFÖRSÖK I MÄRSTA

En person i Märsta i Sigtuna kommun attackeras med kniv natten till söndagen. Polisen larmas kl. 04.17 på natten. När polisen anländer till platsen hittar de en livlös och mycket allvarligt skadad man. Polisen startar omedelbart livsuppehållande åtgärder.

När ambulans anländer till platsen säger ambulanspersonalen att polisens rådiga insatser sannolikt räddat livet på mannen, som flygs till sjukhus med ambulanshelikopter.

En misstänkt gärningsman grips på platsen av polisen som inleder en förundersökning om mordförsök alternativt dråpförsök.

 

24 april

GROV MORDBRAND I AVESTA

En villa i Avesta i Dalarna utsätts för mordbrand. På lördagskvällen kastar en person in en flaska med tändbar vätska genom en fönsterruta i huset. Vätskan brinner redan när den kastas in och bostaden tar snabbt eld.

Familjen som bor i villan är hemma när brandattentatet äger rum. Polisen ser mycket allvarligt på händelsen och har inlett en förundesökning om grov mordbrand.

 

24 april

MORDBRAND UTANFÖR VÄXJÖ

En villa i Väderlanda utanför Växjö brinner på lördagskvällen ner till grunden. Polisen rubricerar händelsen som mordbrand.

Det är en granne som larmar polis och räddningstjänst. När dessa kommer till platsen är villan redan övertänd och går inte att rädda. Ingen person ska befunnit sig i huset när branden startar och ingen har rapporterats skadad. Det finns fortfarande ingen misstänkt.

 

24 april

GROV MISSHANDEL OCH SKADEGÖRELSE I KÖPING

En 40-årig man utsätts för grov misshandel när flera personer under natten utsätter Arabiska vänföreningens lokal i Köping för skadegörelse. Mannen får svåra skärskador i huvudet.

Det är 5-6 gärningsmän som ska ha krossat flera fönsterrutor i Arabiska vänföreningens lokaler. I samband med skadegörelsen attackeras och misshandlas en man i 40-årsåldern.

Händelsen rubriceras som grov misshandel och skadegörelse.

 

25 april

MORDFÖRSÖK OCH GROV MISSHANDEL I UPPSALA

En man blir allvarligt knivskuren och en kvinna sparkas i huvudet vid korsningen Trädgårdsgatan-Munkgatan i Uppsala. En man i 25-årsålders grips senare av polis och anhålls skäligen misstänkt för mordförsök och grov misshandel.

Polisen söker vittnen till attentatet.

 

25 april

MORD I VENDELSÖ

En man i 50-årsåldern hittas tidigt på måndagsmorgonen svårt skadad i ett lägenhetshus i Vendelsö i Haninge kommun söder om Stockholm. Ambulansmän kommer till platsen men den skadade mannens liv går trots upplivningsförsök inte att rädda. Enligt polisen råder det oklara omständigheter kring dödsfallet. Polisen misstänker att mannen har blivit mördad.

Ärendet rubriceras därför som misstänkt mord alternativt dråp och en förundersökning inleds.

Polisen tar i ett inledningsskede in två män i 40- resp. 60-årsåldern för förhör. Männen befinner sig i den mördade mannens lägenhet när polisen kommer dit. Männen försätts senare på fri fot. De två männen har någon sorts relation till den döde.  Det är också de som larmar SOS.

 

25 april

MORDBRAND PÅ ASYLBOENDE I HÄRNÖSAND

Viksjö gamla skola i Härnösand sätts i brand och står i lågor när polis och räddningstjänst kallas till platsen. Skolan håller på att byggas om till HVB-hem för ensamkommande flyktingbarn. Det är andra gången det brinner i den här skolan. Första gången var den 9 april, alltså bara två veckor tidigare.

Byggnaden blir snabbt helt övertänd och totalförstörs. Polisen rubricerar händelsen som mordbrand.

 

26 april

MORDBRAND I RÖSTÅNGA

Vid halv 8-tiden på morgonen larmas polis och räddningstjänst till en fullt utvecklad villabrand i Ask utanför Röstånga i Skåne. Inga personer kommer till skada men huset blir totalförstört.

Räddningspersonalen får inrikta sig på att förhindra spridning till intilliggande byggnader. Händelsen rubriceras som mordbrand.

 

26 april

MORDFÖRSÖK I HANINGE

Under natten till tisdagen skjuts en man i stadsdelen Brandbergen i Haninge kommun utanför Stockholm. Mannen förs till sjukhus och hans tillstånd är allvarligt. Mannen skjuts ner mitt på gatan och det finns flera vittnen till händelsen. Tre skott träffar offret i ryggen.

Polisen rubricerar brottet som försök till mord alternativt dråp. Försämras mannens tillstånd kommer brottsrubriceringen att ändras.

Så sent som dagen innan skjuts en man i 60-årsåldern till döds i en lägenhet i Vendelsö bara fyra kilometer från Brandbergen. Polisen ser dock i nuläget inget samband mellan de båda brotten.

 

26 april

GROV MISSHANDEL/MORDFÖRSÖK I MALMÖ

En 19-årig man blir svårt knivskuren i en lägenhet eller i ett trapphus på Lantmannagatan i Malmö. Knivskärningen sker i samband med ett bråk. 19-åringen får vid slagsmålet allvarliga stick- och skärskador.

En timma senare griper polisen en 20-årig man som misstänkt gärningsman. Brottet rubriceras som grov misshandel men brottsrubriceringen kan komma att ändras.

 

27 april

MORD PÅ VÄRMDÖ

En död  man hittas i ett skogsområde på norra Värmdö utanför Stockholm. Polisen har inlett en förundersökning om mord. Fyndet är kvarlevor från en människa, som troligen legat på platsen en längre tid, kanske hela vintern.

Den döda kroppen hittas av en person som arbetar på en gård i närheten. Polisen vet vad det är för kön på kroppen. Däremot är personen ännu inte identifierad. Det handlar om en vuxen person och om en person som varit saknad en längre tid.

En dag senare, den 28 april, avslöjas att den döde mannen på Värmdö har blivit mördad på ett brutalt sätt. Enligt uppgift ska den döde tidigare ha anmälts försvunnen. Polisen misstänker att han kidnappats. Polisen tror sig nu veta vem mannen är.

 

28 april

KNIVMAN SKJUTEN AV POLIS I GÖTEBORG

En aggressiv man beväpnad med kniv skjuts av polisen på Hisingen i Göteborg. Mannen går till attack mot polisen med två stora knivar i händerna. För att försvara sig skjuter polisen verkanseld mot mannen.

Upprinnelsen till händelsen är ett telefonsamtal till SOS Alarm från en kvinna som säger sig frukta för sitt liv i samband med ett bråk mellan henne och en man. När polisen kommer till lägenheten på Hisingen möts de av en man i 20-årsåldern beväpnad med två stora knivar, enligt uppgift macheteknivar. Mannen är mycket aggressiv. Polisen försöker lugna ner mannen utan resultat. Då avfyrar en av polisen ett skott mot mannens ben.

Mannen grips och tas om hand av ambulanspersonal. Mannen misstänks för hot och våld mot tjänsteman och mordhot mot kvinnan.

 

29 april

MORDFÖRSÖK I NORRKÖPING

En ung kvinna knivskärs svårt och vårdas för allvarliga skador. Hon har själv lyckats ta sig ut ur en bostad och bett allmänheten att slå larm. Polisen vet redan vem den misstänkte gärningsmannen är. Denne ska själv ha gått till polisstationen. Mannen i fråga är kvinnans f d make.

Knivskärningen äger rum i en bostad i området Silverringen i Norrköping.

Exmaken misstänks för mordförsök.

 

29 april

MORD I LOMMA

En kvinna sitter anhållen hos polisen i Lomma i Malmö misstänkt för att ha mördat sin man. På torsdagsmorgonen larmas poliser av grannar. När polisen är på plats hittar man en man i 50-årsåldern död.

Polisen misstänker omedelbart att dödsfallet inte är ”naturligt”. Senare på dagen anhålls mannens fru, också hon i 50-årsåldern, misstänkt för mord.

 

29 april

MISSHANDEL I MALMÖ

En man blir knivskuren på Norra Dragspelsgatan i Malmö. En förbipasserande person kontaktar SOS Alarm. Polis och ambulans är på väg till platsen.

Några timmar senare bekräftar polisen att det rör sig om stickskador. Polisen söker två mörkklädda män som enligt vittnen är skyldiga till misshandeln.

Polisen inleder en förundersökning om misstänkt misshandel.

 

30 april

FEM FALL AV MORDFÖRSÖK OCH ETT FALL AV MISSHANDEL I TYLÖSAND

Flera personer skadas i samband med ett knivslagsmål vid Hotell Tylösand utanför Halmstad i natt. Hotellet ägs av artisten Per Gessle. Både knivar och basebollträn har använts vid misshandeln. Bland annat är en person knivskuren i rygg och nacke. Två andra har avvärjningsskador på händerna och ytterligare en man har slagits i huvudet med ett basebollträ. Enligt polisen rör det sig om ett ”jätteslagsmål”.

Polisen bekräftar att minst sex personer ska ha varit inblandade i bråket. Detta har resulterat i fem misstänkta mordförsök och ett fall av grov misshandel. Två personer har gripits.

Samtliga skadade har förts till sjukhus med ambulans.

 

30 april

MORDFÖRSÖK I STOCKHOLM

En 40-årig man skjuts i armen vid Thorildsplan i Stockholm under natten mot lördagen. Mannen är förd till sjukhus. Det är mannen själv som vid halv ettiden på natten ringer polisen och berättar att han har skjutits i armen.

Händelsen rubriceras som mordförsök.

 

30 april

MISSHANDEL OCH VAPENBROTT I MALMÖ

En kvinna förs till sjukhus natten till Valborgsmässoafton efter misstänkt misshandel. Fyra män grips av polisen misstänkta för misshandel, grovt vapenbrott och narkotikabrott.

 

30 april

MORDFÖRSÖK I MALMÖ

En 21-årig man blir knivhuggen i magen strax före klockan tre natten till lördagen. Knivskärningen sker utanför en svartklubb på Industrigatan i Malmö.

Den knivskurne mannen skjutsas av en privatperson till sjukhuset. Mannen ska inte ha fått livshotande skador men kommer att opereras. Polisen rubricerar händelsen som mordförsök.

 

30 april

MORD VID DALARÖ

En död man hittas i en kanal vid Dalarö söder om Stockholm. En man och en kvinna är gripna misstänkta för mord.

Det är strax efter lunchtid på Valborgsmässoafton som polisen larmas av privatpersoner till Dalarökanalen i Dalarö i Haninge kommun. Man har upptäckt en död kropp i vattnet.

Bara efter en halvtimma grips en man i 50-årsåldern misstänkt för mord. Han grips i närheten av den plats där den döda kroppen hittats. Senare tas en kvinna i 35-årsåldern in för förhör. Hon anhålls misstänkt för delaktighet i mordet.

Selfie
Selfie

 

Nu arbetar jag som bäst med mord- och brottsstatistiken för maj månad. Det ser redan ut att ha hänt väldigt mycket obehagligt.