Hur ska president Erdogan kunna tro att han blir omvald till president efter all korruption och allt byggfusk som har avslöjats efter jordbävningskatastrofen i Turkiet!

Över 35 000 döda i jordbävningen i sydöstra Turkiet och norra Syrien. Det är de senaste officiella siffrorna men dödstalet kommer att stiga. Somliga i Turkiet talar redan om 50 000 döda.

Jordbävningen inträffade vid 03-tiden på natten till den 6 februari, alltså för mer än en vecka sen. Det första skalvet mätte 7.8 på Richterskalan. Det följdes av ännu ett skalv, som mätte 7,5 på Richterskalan. Den här jordbävningen är den värsta som drabbat Turkiet sen 1939 och en av de värsta i världen.

Grafik: Elisabet Höglund

Jag har under de senaste dagarna samlat in bilder från jordbävningskatastrofen i Turkiet, bilder som folk bör ta sig en titt på så att de inte glömmer att livet ibland kan vara mycket skört. Jag ber om ursäkt för att bildkvaliteten inte är så hög.

Hjälpinsatser har strömmat in till Turkiet från världens alla hörn. De outtröttliga räddningsarbetarna har därför lyckats dra fram många människor ur rasmassorna som överlevt katastrofen. Men alldeles för många har dött en hemsk död under den nedrasande betongen.

Grafik: Elisabet Höglund
Bilderna är hämtade från Instagram

Kritiken mot president Recep Tayyip Erdoğan var hård redan på ett tidigt stadium. Det tog nämligen lång tid för myndigheterna i Turkiet att få igång räddningsarbetet. Många människor som begravts under husmassorna han dö innan hjälpen nådde fram. Till och med president Erdogan har beklagat att räddningsinsatserna dröjde.

Erdogan står nu själv mitt uppe i sin valkampanj inför president- och parlamentsvalen den 14 maj. En jordbävningskatastrof av den här dimensionen var inte vad han behövde just nu, tvärtom. Han leder inte ens i opinionsmätningarna.

Grafik: Elisabet Höglund
Bilderna är hämtade från Instagram
Grafik: Elisabet Höglund
Bilderna är hämtade från Instagram

Den gångna veckan har därför ägnats åt att leta syndabockar i Turkiet. I de drabbade städerna rasade höghusen som korthus när jordskorpan började skaka. Det visade sig att husen inte var byggda enligt byggnormerna. Många höghus saknade till exempel armeringsjärn som binder fast betongen. Hade husen varit byggda på ett säkrare sätt så menar många att dödstalen inte skulle ha blivit så höga.

En förtvivlad och trött liten flicka nyss påträffad i rasmassorna. Var finns hennes föräldrar och syskon? Kanske har hon inga anhöriga längre.
Bild: Instagram
Smutsen från jordbävningen har färgat den lille pojkens tårar svarta.
Bild: Instagram

Det visar sig nu att det bräckliga motstånd som höghusen och flerfamiljshusen bjöd skalven när dessa kom berodde på byggfusk. För några år sen infördes nya och striktare byggnormer i Turkiet. Men det var mest på papparet. För byggherrarna fick dispens från de nya kraven. De kunde betala sig fria från ansvar för att de hus de byggde inte blev jordbävningssäkra utan istället dödsfällor för de människor som flyttade in.

En flicka kryper fram ur rasmassorna för att ta tag i en väntande räddningsarbetares trygga hand.
Bild. Instagram
En liten bebis är räddad!
Bild: Instagram

Presidenten själv lovordade för några år sen den s k amnesti som byggherrarna fick genom dispensen från de hårdare byggreglerna. Vad tänker gubben om detta idag?

Att bygga fuskbyggen är särskilt allvarligt i det nu jordbävningsdrabbade området. Här är normalt nämligen risken för jordskalv betydligt större än i andra regioner i Turkiet.

Ett litet barn har somnat i armarna på en lika uttröttad räddningshjälte.
Bild: Instagra

Räddningspersonal gör hjärt-lungräddning på en ung pojke (?) som har grävts fram under ett raserat hus.
Bild: Instagram
En liten kisse fick också fortsätta att leva
Bild: Instagram
Och en liten svårt skadad kalv också.
Bild: Instagram

För att rädda sitt eget skinn skjuter nu Erdogan, hans regering och de ansvariga myndigheterna på byggherrarna för att denna oerhörda katastrof kunde inträffa. Byggherrarna var ansvariga för att deras fuskbyggen blev dödsfällor för tiotusentals människor. Risken finns nu att Erdogan förlorar valet eftersom det finns även i de här områdena människor som skulle ha röstat på honom om inte denna katastrof hade inträffat.

Men det är inte bara barn och vuxna människor som räddas.¨
Bild: Instagra
En hand som griper efter en räddande människas hand. Det är en sök hund som har hittat en överlevande.
Bild: Instagram
En ensam liten flicka kramar sin rosa docks framför rasmassorna. Var finns hennes föräldrar och syskon?
Bild: Instagram
Ännu en flicka är räddad!
Bild: Instagram

En räddningsarbetare som inte orkar längre …
Bild: Instagram
Stämningsbild (?) från Dijarbakir i sydösta Turkiet.
Bild: Instagram

Det finns de som idag till och med talar om byggfusket som ett ”brott”. Jakten pågår som bäst på de mest försumliga och flera byggare har redan arresterats. Men vad hjälper det? Skadan är ju redan skedd. Människor är ju redan döda. I de drabbade regionerna bor – eller kanske bodde – 10 miljoner människor. Många av dessa är – eller var – sympatisörer med president Erdogan. Är de fortfarande det?

En skadad räddningsarbetare tas om hand
Bild: Instagram
Räddad hon också!
Bild: Instagram
Sökhundar letar överallt i rasmassorna efter överlevande
Bild: Instagram
En flicka dras fram ur rasmassorna.
Bild: Instagram
Ännu ett barn har räddats!
Bild. Instagram
En liten pojke får dricka vatten ur en kapsyl
Bild: Instagram
Ett litet barn är räddat undan döden
Bild: Instagram

I Sverige verkar folk och medier redan ha glömt jordbävningskatastrofen i Turkiet. I Sverige har politikerna varit betydligt mer sysselsatta med att älta Nato-frågan. Den har varit viktigare än allt annat. Dessutom är sympatierna för president Erdogan just nu minst sagt svala i det ledande politiska skiktet i Sverige. Det var ju Erdogan som stoppade det svenska medlemskapet i Nato – för tillfället i alla fall.

Ett barn räddat ur rasmassorna
Bild: Instagram
Armen av ett barn eller en ung flicka. Varje gång en överlevande hittas tänds hoppet om att hitta fler.
Bild: Instagram
Bild: Instagram
Bild: Instagram

Och idag blev det klart att Natopakten mellan Sverige och Finland har brutits. Finland meddelar nu att man går sin egen väg och träder in som medlem i Nato utan Sverige. Jag förstår dem. Finland är närmaste granne med Ryssland. Sverige känner sig ofta hotat av Ryssland – men Finland har anledning att känna att hotet är ännu större mot dem. Den som har en 134 mil lång gemensam gräns med sin värsta fiende sover inte gott om natten.

Människor rusar undan de förföljande rasmassorna
Bild: Instagram

Nu tror jag att våra finska grannar kommer att sova bättre. Och när Finland går med i Nato före Sverige så tröstar sig Sverige med att vi i alla fall fått en ny buffertstat mot Ryssland, d v s Finland.

Kanske sover Ulf Kristersson ganska bra på sin blå kudde trots att Sverige nu är rejält akterseglat.

Sov gott, Ulf Kristersson