IS-terrorismen visar sitt blodiga ansikte – igen

Copyright: Neydtstock/Dreamstime.com

Knappt hade de hårt prövade fransmännen hämtat sig från terroristattacken mot satirtidningen Charlie Hebdo i januari i år förrän ett nytt, ännu värre, ännu blodigare, ännu grymmare dåd drabbade inte bara Frankrike utan Frankrikes hjärta och pulsåder, Paris.

Copyright: Aleksan/Dreamstime.com

Den självutnämnda Islamiska staten (IS) tog på sig de fasansfulla terroristattackerna på sex olika platser i Paris sent igår kväll, fredag, där i skrivande stund 129 människor dödades och 352 skadades, många mycket allvarligt. Fler dödsoffer kommer därför med stor sannolikhet att skördas.

Copyright: JovanVitanovski/Dreamstime.com

Enligt uppgifter ikväll, lördag, ska de åtta terroristerna ha tillhört en fransk IS-cell bestående av franska medborgare som återvänt från kriget för IS i Syrien och Irak. Detta visar alltså vilken potentiell fara de hemvändande IS-krigarna är för Europas medborgare.

Copyright: santamaradona/Dreamstime.com

Frankrikes president Francois Hollande beskrev det här fruktansvärda terrordådet som en krigshandling och förklarade att Frankrike tänker svara med samma mynt. Vad det i sak betyder vågar jag inte spekulera om men man kan räkna med en formidabel klappjakt på misstänkta IS-krigare i Frankrike i fortsättningen. Man kan också räkna med att Frankrike intensifierar sina bombningar av den islamiska statens fästen i Syrien och Irak. Frankrike stängde idag sina gränser mot utlandet, vad nu detta i praktiken betyder. Helt kan ju ett land inte stänga sina gränser men man ska räkna med att varje flykting från muslimska länder kommer att avvisas från franska gränser, om det finns den minsta misstanke om att de är potentiella terrorister.

Copyright: Victor Gladkly/Dreamstime.com

Dagens terrordåd i Frankrike visar att IS inte längre bara är en fara för människor i Mellanöstern. Nu har de slagit till mot Europas hjärta genom massakern i Paris. Det betyder att inte bara Frankrike är hotat av hemvändande terrorister. Samma sak gäller Storbritannien, som också deltar i bombningarna av IS. Samma sak gäller Sverige, som visserligen inte aktivt deltar i kriget mot IS i Syrien. Däremot har Sverige skickat ett antal militära experter som ska utbilda soldaterna i den kurdiska Peshmergamilisen i norra Irak, en armé som strider mot IS. Detta anser naturligtvis IS vara en fientlig handling från Sveriges sida.

Därför är det helt nödvändigt att den svenska säkerhetspolisen höjer risknivån i Sverige och ökar den polisiära beredskapen. Även om den svenska militären hittills aldrig har samarbetat med polisen i Sverige, borde politikerna idag tänka om och ge militären en helt roll i kampen mot terrorismen.

Jag säger inte att Sverige är omedelbart hotat men det vore att lura svenska medborgarna om politiker och polis
hävdar att den svenska risknivån inte har höjts. Den har höjts. Den saken är ställd utom all tvivel.

Copyright: Canonman29/Dreamstime.com

Därför var det bra att regeringen införde gränskontroller i torsdags. Redan har åtskilliga personer utan pass avvisats. Men de här kontrollerna måste skärpas efter dagens terrordåd i Paris. Idag tar gränspolisen bara stickprov när de kontrollerar flyktingar som vill in i Sverige. Dessa stickprov måste utvidgas till regelrätta identitetskontroller. Detta för att inga s k hemvändare från Syrien ska kunna slinka igenom nätet. För att det finns potentiella terrorister bland de tiotusentals flyktingar som strömmar in i Sverige det kan man vara ganska övertygad om.

Vi ska heller inte bortse från risken att potentiella IS-anhängare redan finns – och verkar – i Sverige. Mona Sahlin och andra har tagit som sin uppgift att "återanpassa" dessa radikaliserade muslimer som återvänt till Sverige. Pyttsan. Idag är det knappast läge längre för flumsnack om återanpassning. Nu är det handling som gäller.

Stefan Löfven har sin vana trogen legat påfallande lågt efter terrordådet i Paris igår kväll. Man får hoppas att det pågår en betydligt skarpare tankeverksamhet bakom de politiska kulisserna, en tankeverksamhet som förhoppningsvis resulterar i betydligt hårdare tag mot misstänkta terrorister.

I morgon bitti, söndag, flyger jag till Malaga i Andalusien i Spanien. Jag är inte rädd för själva resan. Jag tror inte heller att Spanien i nuläget är hotat av IS. Däremot har ledningen för IS ända från början förklarat att det kalifat som terrororganisationen har för avsikt att skapa inte bara ska omfatta länderna i Mellanöstern. IS tänker också ta tillbaka Andalusien från spanjorerna, eftersom araberna (läs: morerna) på medeltiden hade herraväldet över Andalusien.

Copyright: Lenise Calleja/Dreamstime.com

Notre Dame de Paris

Må Gud se till att detta inte sker. Europa är i sorg idag. Stora delar av världen är i sorg. Sverige är i sorg – för att inte tala om Frankrike. En ny fas i terrorkriget har startat. Måtte bara Europas politiker orka med att stå emot terrorn.

Notre Dame de Paris
Copyright: Pavel Kavalenkau/Dreamstime.com