Jag blir alltmer upprörd över folks flagranta likgiltighet över att smittan sprider sig – och statsministern verkar just nu mera bekymrad över Nyamko Sabuni än att nya smittrekord slås varje dag.

16 427 nya smittfall sen i fredags. Totalt nästan 800 000 smittade i covid-19 i Sverige. Antalet patienter på intenvårdsavdelningarna ökar. Belastningen på sjukvården går mot nya höga nivåer.

I världen som helhet stiger smittkurvan brant uppåt. Hittills har världen räknat in 124 miljoner människor som har smittats av covid-19. Särskilt stark är smittökningen i Europa, där Sverige är ett av de ”rödaste länderna”. Se kartan!

Så här sprider sig smittan i världen. De mörkröda länderna är de som just nu drabbas hårdast. Sverige är ett av dem.
Bild: Europeiska smittskyddsmyndigheten EDCD

 

Här är en ny bild som visar ungefär samma sak:

Graf över smittspridningen i världen. Det mörkblå fältet längst ner på grafen visar smittspridningen i Europa. Det turkosblå fältet representerar USA. Bild: Europeiska smittskyddsinstitutet ECDC

 

Om två dagar kommer vi in i april, den första vårmånaden. Inget tyder på att smittan håller på att mattas av. Tvärtom. Den muterade brittiska virusvarianten är nu den dominerande på många håll i både Sverige och Europa. Denna mutation verkar också vara flera gånger så smittsam som den ursprungliga varianten.

Men detta bryr sig stora delar av svenska folket inte om. Länsstyrelserna har i den ena rapporten efter den andra konstaterat att efterlevnaden av restriktionerna blir allt sämre. En påtaglig restriktionströtthet breder ut sig och med den en tilltagande ansvarslöshet.

Bild: Shutterstock/köpt bild

Det är särskilt bland ungdomar som smittan sprids. Det är inte så att ungdomar är mer mottagliga för virussmittan än äldre personer. Det är istället så att ungdomar rent ut sagt skiter i restriktionerna. ”Vi måste ju får leva”, säger de. ”Vi måste få vara sociala”.

Vadå sociala! Det är ju det vi inte ska vara just nu. Känner inte ungdomarna till att Sverige befinner sig mitt i en galopperande smittspridning och att det enda botemedlet mot den är att människor håller sig ifrån varandra, att de inte får vara sociala, att de inte får leva ut sitt kontaktbehov just nu? Senare kanske, men inte just nu.

Bild. Shutterstock/köpt
bild

Har ni inte fattat ett dyft av att de som struntar i restriktionerna också är de som blir ansvariga för att smittan sprids, för att pandemin aldrig går över, för att ingen av oss under överskådlig tid får möjlighet att leva det liv vi vill, nämligen att få leva ut vår längtan och våra känslor?

Idag rapporterades att en olaglig studentfest vid högskolan i Halmstad ledde till att minst 53 ungdomar smittades av covid-19. Detta trots att smittskyddsläkare och alla andra som försöker uppmana till efterlevnad av restriktionerna dagligen predikar att det inte är tillåtet att festa och supa.

Bild: Shutterstuck/köpt bild

I samband med Folkhälsomyndighetens presskonferens idag kunde Anders Tegnell visa att situationen i just Halland nu är katastrofal. I Sverige som helhet går det idag 686 smittade på 100 000 invånare.

I Halland är siffran nästan dubbelt så hög, 1 263 smittade per 100 000 invånare.

Ett annat län där smittan skenar är Dalarna medan smittspridningen i Västerbotten har gått tillbaka till en mer ”normal” nivå efter att för några veckor sen ha varit mycket alarmerande.

På torsdag inleds påskhelgen. Det innebär ett nytt gyllene tillfälle för folk att samlas och smitta ner varandra.

Var finns Stefan Löfven nu när han behövs som bäst???
Bild: Ninni Andersson/regeringskansliet

Vad gör statsminister Stefan Löfven i detta läge? Ingenting. Han syns överhuvudtaget inte. Han verkar vara mer orolig över i vilken riktning Nyamko Sabunis driver Liberalerna än att tusentals svenskar fortsätter att smitta ner varandra och riskerar att dö.

Han verkar vara mer orolig över att Liberalernas beslut häromdagen att satsa på en borgerlig regering efter valet nästa år kan leda till att Löfven förlorar en viktig del av sitt regeringsunderlag. Regeringsmakten verkar vara överordnat allt annat.

Lena Hallengren – var finns hon nu
Bild: regeringen.se/Kristian Pohl

Och vad gör Lena Hallengren, vår socialminister? Hon har inte synts till på flera veckor. Är hon sjuk? Hon borde gå ut och mana till försiktighet och ansvarsfullhet hos medborgarna när det gäller risken för smittspridning. Men icke …

Det är bara Anders Tegnell som står i TV och predikar från hemmet i Östergötland som verkar hålla ut. Han upprepar samma mantra som han började med i mars förra året när pandemin gjorde sitt intåg i Sverige. ”Tvätta händerna”, ”Håll avstånd”. ”Stanna hemma om du känner dig det minsta sjuk”. ”Träffa inga nya människor” . ”Jobba hemma om det är möjligt.”

Bild: Shutterstock/köpt bild

Ingen lyssnar på detta mantra längre. Det låter som en raspig grammofonskiva som snurrar oavbrutet hela tiden men som ingen vill höra på eftersom man för längesen har slagit dövörat till. Nu är mantrat bara ett bakgrundsbrus som alla andra bakgrundsbrus. Inget engagemang. Ingen inspiration. Ingen upprördhet. Bara samma gamla vanliga monotona upprepningar.

Folkhälsomyndigheten, regeringen och Myndigheten för Säkerhet och Beredskap måste  tänka om. Även om det gamla grundbudskapet var riktigt så måste detta omformuleras när ingen lyssnar längre.

Det räcker inte länge med lågmäldhet. Det räcker inte att försöka vädja till människors sunda förnuft. Folk måste skrämmas upp. De måste göras medvetna om vad som pågår. Svenska folket måste väckas ur sin uttråkade coronasömn.

Höj rösten, för sjutton!