Jimmie Åkesson – Det är kanske inte är så dumt att vara med EU i alla fall? Men vad beror hettan på?

 

Sverige brinner. Så har det varit i flera veckor nu. Det har knappast undgått någon. Skog för nära 1 miljard kronor har slukats av lågorna. Fastigheter har fallit offer för elden. Hundratals människor har tvångsevakuerats från sina hem och inte vetat om deras hus kommer att finnas kvar när de återvänder.

Bild: pt.se
Bild: Offensiv

Den värsta brandkatastrofen i svensk modern historia skakar just nu om Sverige. Tyvärr visade det sig tidigt att Sverige inte var utrustat för den här sortens brandkatastrofer. Visserligen har det funnits helikoptrar som kunnat brandbomda stora arealer skog. Ett stort antal brandkårer från hela landet har kallats in och gjort heroiska insatser för att få stopp på lågorna.

Bild: utkiken.net
Bild: HeliAirsweden.com

Men utan hjälp från andra EU-länder skulle skogsbrändera inte ha kunnat bemästras i den utsträckning som nu har skett. Italien skickade tidigt ett antal brandflygplan till Sverige. Frankrike har också ställt upp med brandflyg liksom Portugal. Polen har skicka ett stort antal brandbilar som välkomnats av tacksamma svenskar med flaggor och blommor. Norge har också ställt upp med brandflyg för att understödja sitt kära grannland.

Polska brandbilar på väg genom Sverige
Bild: SN
Polska brandbilar
Bild: norrkopingnews.se

EU-kommissionen har medverkat till att dirigera brandbekämpningsstyrkor till Sverige.

EU-kommissionen i Bryssel
Bild: KPwebben

Även om brandkatastrofen inte på långa vägar är bemästrad utan fortsätter att skövla skog och hota människors liv och försörjning så har insatserna från de olika EU-länderna visat att EU-samarbetet faktiskt fungerar. Många svenskar har under årens lopp hånat EU för att vara en maktlös koloss som bara vill suga ut pengar från medlemsländerna.

bild: mp.se

De senaste veckornas välkomna brandsläckningshjälp till Sverige visar att medlemskapet i unionen faktiskt kan vara till stor nytta för oss svenskar.

Jimmie Åkesson
Bild: qx.se

Sverigedemokraterna och Jimmie Åkesson vill att Sverige ska lämna EU. Det finns säkert också ett antal svenskar som tycker att vi skulle klara oss bättre och bli rikare på egen hand bara vi slapp bojorna från Bryssel. Vi skulle säkert klara oss bra men jag tror att vi klarar oss bättre inne i EU än utanför.

Bild: Om flygplan

Det kanske kan bli svårt för Jimmie Åkesson att driva kravet att lämna EU nu när valet närmar sig. Samtidigt måste regeringen omedelbart planera för nästa skogsbrand – för den kommer. Sverige med sina oändliga arealer av granskog måste ha ett brandförsvar med kapacitet att effektivt släcka skogsbränder. Det är skandal att ansvariga politiker och myndigheter inte lärde sig ett dugg av den omfattande skogsbranden i Västmanland 2014.

Bild: pengar.se

När brandkatastrofen i Norrland och norra Svealand startade stod Sverige utan brandflyg, utan tillräckligt antal helikoptrar för brandbekämpning, utan tillräckligt antal brandkårer som skulle kunna släcka bränderna. Detta är en gigantisk politisk skandal som det inte finns någon ursäkt för. Nästa gång det brinner i våra skogar ska vi inte behöva gå till EU och be om hjälp.

Bild: kretsloppsbloggen.se

Sedan vill jag säga några ord om grundorsaken till de fasansfulla skogsbränderna, nämligen hettan. Ända sen mitten av maj har det rått extremt varmt väder i Sverige och över stora del ar av Nordeuropa. Det är snart augusti och hettan ser inte ut att släppa taget. Hettan leder inte bara till skogsbränder utan till vattenbrist och katastrofer för bönder som odlar sin jord och föder upp djur.

Het sol
bild: dinsakerhet.se

Visserligen verkar den vanlige Svensson inte lida särskilt mycket av hettan. Jag tror till och med att många svenskar gläds över det varma vädret. Nu behöver de inte åka till Thailand. Men snart fastnar skrattet i halsen. Jag själv avskyr hetta som gör det omöjligt för oss människor att leva ett normalt liv.

Bild: Ambassade de France

När extremvärmen kommer på tal så dyker det upp ett antal personer, bl a miljöpartiets språkrör Isabella Lövin, som anger klimatförändringarna som orsak till hettan och skogsbränderna. Det är ansvarslöst att argumentera så. Även om vi har sett en viss höjning av den globala medeltemperaturen under de senaste hundra åren så är det ohederligt att tolka den här sommarens extrema hetta som en direkt följd av pågående klimatförändringar.

Het sol
Bild: fenomen i fokus

Klimatförändringar är något som sker mycket mycket långsamt och under hundratals år. Det är inte så att klimatförändringarna visade upp sitt fula ansikte den 15 maj i år. Den här sortens väder beror inte på klimatet utan på andra faktorer. Även svenska klimatforskare håller med mig på den punkten.

Att skylla sommarens hetta på klimatförändringarna är att skrämma upp folk på ett både ohederligt och felaktigt sätt. Man kan inte förklara tillfälliga vädersituationer som en effekt av en långsam temperaturhöjning på jorden. Det är intellektuella falsifikationer.

Bild: meteoweb.eu

Däremot skulle jag gärna vilja höra, läsa eller se någon person på ett pedagogiskt sätt förklara varför vi den här våren och sommaren har haft detta extremväder. Det beror ju på något. Är det starka jetströmmar som tränger undan mera lågtrycksbetonat väder? Eller är det El Nino eller La Nina? Eller är orsaken det stora antalet vulkanutbrott på jorden? Eller beror hettan på något annat?

Bild: folkochforsvar.se

Det måste väl för sjutton finnas någon enda person i Sverige eller Europa som har någon teori om detta. Jag hatar att inte få veta, att inte bli informerad, att inte få någon förklaring till denna mycket ovanliga vädersituation. Visst viftar många bort hettan med att säga att det alltid har förekommit torra och varma somrar. Javisst, men inte så här heta och så här torra. Julitemperaturen i Sverige är den högsta på 260 år!!!

Bild: extrakt

Det måste finnas en förklaring. Jag kräver en förklaring.