Klockan klämtar än en gång för rikspolischefen Dan Eliasson

 

Så var det dags igen med en hög svensk myndighetschef som struntat i säkerhetsförordningen och låtit ett utländskt företag ta hand om känsliga uppgifter om myndighetens personal.

Rikspolischefen Dan Eliasson    Bild: frieord.no

Den här gången handlar det om rikspolischefen Dan Eliasson, en man som det blåst om rejält under de senaste två åren och som haft avgångskrav hängande över sig under lång tid.

Det var igår som Sveriges Radios Ekoredaktion avslöjade att rikspolischef Dan Eliasson har låtit ett privat företag få tillgång till hemlig och känslig information ur polismyndighetens personal- och lönesystem, det s k Palasso-systemet. Systemet innehåller uppgifter om polisanställdas personnummer men också om de anställdas närmaste anhöriga och barn. I systemet finns därtill uppgifter om enskilda personers resor och arbetsscheman.

Rikspolischefen Dan Eliasson
bild: elakafarbrorn.se

Det hela började när rikspolisstyrelsen våren 2015 insåg att man själva inte klarade av att sköta det här data- systemet. Polisen tog då kontakt med det kanadensiska företaget CGI, som äger Palasso. På det sättet fick detta företag åtkomst till de viktiga uppgifterna om polisens lönesystem. Detta förfaringssätt är inte tillåtet enligt säkerhetsskyddsförordningen. Hemliga uppgifter som kan påverka rikets säkerhet måste krypteras med ett system som godkänts av försvarsmakten. Så har inte skett. Istället beslöt rikspolischefen att göra ett undantag från förordningen enligt egen utsago i syfte att spara tid och pengar.

Rikspolischef Dan Eliasson
bild: publikt.se

Men några befogenheter att fatta beslut om sådana undantag har inte en enskild myndighetschef. Det har bara regeringen. Idag meddelade justitieminister Morgan Johansson (S) att han har gett säkerhetspolisen i uppdrag att utreda om Dan Eliasson har begått någon brottslig gärning. Morgan Johansson säger sig dock fortfarande ha förtroende för rikspolischefen fram tills något annat kommer fram som kan förändra bilden.

Justitieminister Morgan Johansson har fortfarande förtroende för rikspolischefen.
bild: Europaportalen

När nyheten briserade igår kväll krävde både moderaterna, liberalerna och sverigedemokraterna Dan Eliassons avgång.

Två socialdemokratiska statsråd, inrikesminister Anders Ygeman och infrastrukturminister Anna Johansson, fick redan i somras sparken efter IT-skandalen inom statliga Transportstyrelsen. Den borgerliga oppositionen tänker även rikta misstroende i riksdagen mot försvarsminister Peter Hultqvist, som enligt de borgerliga inte har visat tillräcklig aktsamhet ifråga om känsliga uppgifter.

EU-minister Ann Linde
Bild: socialdemokraterna.se

Sedan dess har det dessutom visat sig att ytterligare statsråd och högt uppsatta tjänstemän i regeringskansliet på ett tidigt stadium haft information om IT-skandalen inom Transportstyrelsen. Det gäller bl a EU-minister Ann Linde. Linde informerades redan 2015 om säkerhetsbristerna inom Transportstyrelsen av Säpo men struntade i att agera.

Statsminister Stefan Löfvens närmaste medarbetare Emma Lennartsson tvingades avgå så sent som förra helgen sen hon undanhållit statsministern information om Transportstyrelsens outsourcing av säkerhetsklassade uppgifter.

Polisen
Bild: youtube.com

Så något mycket fundamentalt verkar vara fel med regeringens sätt att hantera känslig och säkerhetsklassad information. Först Transportstyrelsen, nu Rikspolisstyrelsen. Vilka fler myndigheter kan ha brutit mot lagen genom att ge privata företag tillgång till hemligt material? Kanske har vi bara sett toppen av ett isberg.

Rikspolischef Dan Eliasson
bild: Youtube.com

Jag är dock inte säker på att rikspolischefen Dan Eliasson kommer att få sparken efter den här fadäsen. Betydligt allvarligare är att han som högsta polischef i Sverige inte har lyckats komma till rätta med den grova brottsligheten, de ständiga dödsskjutningarna och det ursinningslösa våldet i utsatta förorter.

Igår kom uppgifter från en studie som visade att antalet skjutningar med dödlig utgång i Sverige är nästan lika högt som i södra Italien om man ser till antalet mord per capita, alltså en av de högsta nivåerna i Europa. Detta beror naturligtvis på det mångåriga förnekandet av att det förekommer dödligt våld i den här omfattningen i Sverige. Det talas istället från ledande håll om att det dödliga våldet minskar. Så är inte fallet.

Poliser med automatvapen
Bild: motgift.nu

Därför borde Dan Eliasson sova väldigt dåligt om nätterna när han vet att det dödliga våldet i Sverige har svingat sig upp till en nivå som kan jämföras med rena gangstervälden.

Poliser
Bild: newsner

Dan Eliasson bör bytas ut som rikspolischef – men inte på grund av att han slarvat med säkerhetsklassad information utan på grund av att han inte lyckats visa att kampen mot den grova brottsligheten har gett några synliga resultat. Istället har polis och andra myndigheter låtit det här problemet växa till en sådan omfattning att det har blivit totalt ohanterligt.