Knivmördaren i Visby Theodor Engström hade gjort personundersökningar på 300 kända svenskar före mordet, däribland jag själv. Jag betraktades som ”landsförrädare” eller ”måltavla” för honom.

Det var idag, tisdagen den 1 november, som kammaråklagare Henrik Olin vid Gotlands tingsrätt väckte åtal mot den terroristmisstänkte mördaren Theodor Engström. Det var nästan fyra månader sen som den nu 33-årige högerextremisten och nazisten Theodor Engström i besinningslöst hat höll ihjäl Ing-Marie Wieselgren med kniv när hon satt och drack kaffe med några kollegor  vid Volters gränd i Visby den 6 juli mellan två Almedalsseminarier. Huvudförhandling i målet kommer att hållas under vecka 45 och 46 med start den 8 november.
Theodor Engström idag
Bild: Polisen
Mordet kom som en chock för alla. Ing-Marie Wieselgren, som var läkare och psykiatrisamordnare vid Sveriges Kommuner och Regiioner och den första fråga som ställdes var: Vilket motiv hade gärningsmannen för att mörda just denna skyddslösa kvinna?
Det visade sig snart att Theodor Engström hade valt ut sitt offer noga. Han ansågs sig ha stora psykiska problem och var missnöjd med hur den psykiatriska vården fungerade i Sverige. Därför skulle Ing-Marie Wieselgren straffas med döden.
Så här varar han på en av förhörsledarens fråga:

”Förhörsledaren: Och då kan, bara fråga … varför hade du valt ut henne?

Engström:: För att jag ser henne som en psykopat. Eller åtminstone tjänandes psykopaterna som styr samhället och som i 10 år har gått runt i Almedalen och pratat och samtidigt har jag upplevt resultatet av det pratet.

Förhörsledaren: När valde du ut Ing-Marie?

Engström: Igår.”

Att det just skulle bli Ing-Marie Wieselgren som blev mordoffret var alltså inte alls planerat under lång tid. Han hade bara råkat få se henne i Almedalen och tyckte att hon var ett kämpligt offer. Det hade lika gärna kunnat bli centerledaren Annie Lööf!

Ing-Marie Wieselgren
Bild: vgregion.se
Åtalet mot Engström gäller alltså inte bara mordet på Ing-Marie Wieselgren. Han åtalas också för förberedelse till terroristbrott genom mord riktat mot en partiledare. Denna partiledare var centerledaren Annie Lööf.
Centerledaren Annie Lööf – tilltänkt mordoffer
Bild: centerpartiet.se
Hon befann sig också i Almedalen vid samma tidpunkt och hon var redan tidigare en av Theodor Engström måltavlor. Enligt förundersökningen ska Engström ungefär så här i ett polisförhör:
”Skulle jag inte lyckas döda Wieselgren så var planen att döda någon högre.”
Denne ’högre’ var i första hand Centerns partiordförande Annie Lööf.
Annie Lööf blev djupt chockad när hon kort tid efter mordet på Ing-Marie Wieselgren fick veta att hon var ännu en måltavla för Theodor Engström. Man kan i efterhand anta att Annie Lööfs beslut tidigare i höst att lämna partiledarposten i centern i stor utsträckning kan ha haft med detta mordhot att göra.
Theodor Engström
Bild: Polisen
Förundersökningen mot Theodor Engströmk, som blev offentlig idag,  innehåller en lång rad spektakulära och skrämmande detaljer om hur Theodor Engström planerade mordet på Ing-Marie Wieselgren men också vilka andra personer han planerade att döda, däribland alltså Annie Lööf.
Jag har beställt förundersökningen från Gotlands tingsrätt ikväll och har alltså ännu inte kunnat läsa den. De uppgifter jag publicerar på min blogg ikväll är det som under dagen har framkommit i medierna, framförallt Expressen, Aftonbladet, Dagens Nyheter, SVT Nyheter med flera. Jag hoppas kunna få förundersökningen via mejl under de närmaste dagarna.
Enligt förundersökningsprotokollet var det emellertid inte bara Ing-Marie Wieselgren och Annie Lööf som var Engströms måltavlor. I själva verket hittade Säpo när man gick igenom Engströms dator filer med ”mappar” och ”undermappar” på över 300 personer i Sverige som han hade kartlagt och som han ansåg var ”landsförrädare” eller ”måltavlor” för honom. Mapparna innehöll information om personer som denne klassat som ”landsförrädare”. Personerna var uppdelade i olika klasser och registrerade med bland annat födelsedatum, yrke och stjärntecken.

 

En av dessa måltavlor var jag själv, som han hade kartlagt på olika sätt.

Jag fick veta detta vid halv sextiden ikväll, tisdag. Då blev jag uppringd av HR-chefen, alltså personalchefen på SVT, som sökte mig eftersom jag tidigare hade varit anställd i många år på SVT och därför att hon ville delge mig viktig information. Hon meddelade mig att mitt namn fanns med bland de 300 kända svenskar som Theodor Engström hade kartlagt. Det handlade om högt uppsatta politiker, journalister som Engström ogillade, chefredaktörer och andra personer som han ansåg vara  landsförrädare eller måltavlor.
Hanna Stjärne, VD Sveriges Television
Bild: se-sv.facebook.com
En av dessa var ingen mindre än SVT:s VD Hanna Stjärne. Hon blev enligt SVT Nyheter chockad och omskakad när hon fick kännedom om att hon fanns på listan och att hon var en måltavla för Theodor Engström under Almedalsveckan i somras. Själv blev jag så chockad att jag hade ont i magen hela kvällen och inte kunde samla mig för att skriva det här inlägget förrän mycket sent ikväll/inatt
Än så länge har ganska få namn läckt ut från den 300 namn långa listan, Theodor Engströms ”dödslista” eller ”svarta lista”, hur man nu vill beskriva den. Här är de övriga namn som har nämnts idag:
Hanne Stjärne, VD för SVT
Bild: sv.wikipedia.org
Tidigare statsministern Fredrik Reinfeldt
Bild: facebook.com
Förre ärkebiskopen Antje Jackelén
Bild: svenskakyrkan.se
Skivbolagsdirektören Bert Karlsson
Bild: youtube.com
Förra socialdemokratiska partiledaren Mona Sahlin
Bild: sv.m.wikpedia.org
Även Jimmie Åkesson ogillades av Theodor Engström
Bild: youtube.com

och så alltså även jag själv:

Det återstår nu att vi veta vilka de andra drygt 290 personerna är som Thedor Engström hatade och betraktade antingen som landsförrädare och/eller måltavlor.

Theodor Engström
Bild: twitter.com

Det är ställt utom allt tvivel att Theodor Engström är en psykiskt mycket störd person. Detta har han också själv framhållit i många av de förhör polisen har haft med honom. Han kände sig sviken av samhället. Det var därför att planerade att resa till Almedalsveckan i Visby för att verkställa åtminstone ett mord. När rättsmedicinalverket tidigare i höst gjorde en stor sinnesundersökning på honom kom man fram till att han vid mordtillfället den 6 juli led av en allvarlig psykisk störning.

Engströms tält som han sov i på nätterna i Visby
Bild: Polisen

Engström har berättat ingående och detaljerat för polisen hur han planerade för Almedalen. Han hade åkt färja mellan Oskarshamn och Visby redan den 30 juni, alltså flera dagar innan Almedalsveckan startade. Han hade bott i tält i en skog utanför Visby och i tältet förvarat sina medhavda vapen. Förutom en pilbåge och tolv pilar hade han med sig två svärd och två knivar som han hade köpt på nätet. Det var med en av dessa knivar som han högg ihjäl Ing-Marie Wieselgren.

Engströms vapenförråd
Bild: Polisen

Han hade rökt cannabis under de här dagarna. I hans packning hittade polisen även LSD. I Engströms bostad hittade polisen stora mängder narkotika i samband med sin husrannsakan.

Theodor Engström
Bild: Expo

Under en veckas tid hade han gått omkring beväpnad på Visbys gator för att ”reka” inför mordet och studera sina tilltänkta offer. Efteråt har han inte ångrat någonting. Till polisen har han istället sagt att han begick ”ett hjältedåd”.

Polisen ingrep snabbt och med hjälp av en privatperson på plats kunde mördaren gripas.

Det är rimligt att anta att Gotlands tingsrätt kommer att döma honom för mord och förberedelse till terrorbrott. Däremot är det mera oklart vilket straff han kommer att dömas till. Eftersom rättsmedicinalverket kom fram till att han led av en allvarlig psykisk störning så borde han rimligtvis få fängelseförbud och istället dömas till rättspsykiatrisk vård.

I det här fallet är jag dock tveksam till fängelseförbud. För det första är han en farlig person. Han har redan pekat ut personer som han vill döda. Att bli dömd till rättspsykiatrisk vård innebär en stor risk den dag han eventuellt blir försöksutskriven eller utskriven på riktigt. För det andra planerade han ett terrorbrott. Det brukar bestraffas med fängelse.

Theodor Engström

Theodor Engström är en person som är farlig för allmänheten. Även av det skälet borde han dömas till livstids fängelse – inte minst för att förhindra att han begår fler mord. Men detta är domstolens sak att avgöra.

(Denna text uppdaterades onsdag eftermiddag den 2 november.)