Låt oss slippa höra Johan Olssons ständiga klagovisor – och varför får Anna Haag men inte Sofia Henriksson köra skid-VM

 

Jag hade inte tänkt ”trakassera” de svenska längdskidåkarna efter VM-uttagningarna till Lahtis igår, söndag, men vid närmare eftertanke vill jag ändå delge mina läsare några synpunkter. Jag tycker nämligen att skidornas förbundskapten Rikard Grip delvis har tagit ut fel trupp. Nåja, i stort sett är rätt folk uttagna men det finns några lysande undantag.

Vad kommer Johan Olsson att bidra med i VM? Bild: Vasaloppet.se

Det första är förstås Johan Olsson. Jag läste i Expressens nättidning idag, måndag, att Johan Olsson nu definitivt bestämt sig för att inte följa med skidlandslaget på träningslägret i Seiser Alm i Sydtyrolen i Italien den här veckan. Där ska åkarna trimmas på hög höjd för att vara fit for fight i VM i Lahtis som startar den 22 februari. Johan Ohlson säger:

”Jag är hemma och är fortfarande inte i träning. Kanske ansluter jag till lägret på fredag”. Suck, säger jag.

Johan Olsson
Bild: langd.se

Johan Olsson har en bedrövlig skidsäsong bakom sig. Om jag inte tar fel har han bara kört två skidtävlingar hittills den här säsongen. Vid världscuptävlingarna i Ulricehamn för några veckor sen kom Olsson på 48:e (!) plats på sin favoritdistans 15 km fristil. Han körde inte Tour de Ski. Han körde inte världscuptävlingarna i Falun och han körde inte en enda distans på SM i Söderhamn den gångna veckan. Och nu kanske han inte kommer att delta i höghöjdslägret i Italien heller.

Han säger att han fortfarande är sjuk och att han inte har ”kommit i träning” ännu. Tidigare i vinter skyllde han de uteblivna tävlingarna på att han hade tränat för hårt. Han avstod från Tour de Ski inte därför att han var sjuk utan därför att han var rädd för att  b l i  sjuk.

Johan Olsson har en friplats i VM på 15 km
Bild: fis-ski.com

Jag tycker att detta är bedrövligt. Jag undrar om inte förbundskapten Rikard Grip gnisslar tänder och knyter näven i byxfickan även om han hela tiden håller god min utåt. Om jag vore förbundskapten skulle jag skrika rakt ut: Nej, nej, nej …

Skidornas förbundskapten Rikard Grip borde gnissla tänder. Bild: Sweski.com

Nu är Johan Olsson uttagen i VM-laget. Han har ju en friplats på 15 km eftersom han vann VM-guld på den distansen i Falun 2015. Den friplatsen kan ingen ta ifrån honom men jag anser inte att han är kvalificerad för att köra någon annan distans i VM. I varje fall har han inte visat några resultat i vinter som tyder på detta.

Anders Svanebo, klubbkompis till Johan Olsson, borde ha blivit uttagen. Bild. Sweski.com

Därför tycker jag att Rikard Grip borde ha tagit ut Anders Svanebo till VM-laget till Lahtis. Jag tror att Svanebo skulle göra betydligt bättre ifrån sig i VM än Johan Olsson kommer att göra.

Emil Jönsson borde få åka sprint i VM
Bild: Sweski.com

Jag är också kritisk till att Rikard Grip så tidigt som två veckor före VM petade Emil Jönsson ur sprintlaget – trots att det är just sprint som Jönsson är bäst på. Jönsson hade i fjol en svag säsong men har kommit tillbaka starkare i år. Han är fortfarande inte i sin bästa form men han har chans att förbättra den under den tid som återstår till VM. Emil Jönsson borde vara given i sprintlaget. Istället satsar skidförbundet på den ganska orutinerade Karl-Johan Westberg, som jag inte tänker sätta några slantar på i VM.

Sofia Henriksson borde få köra i VM i Lahtis.
Bild: Sweski.com

Jag har också synpunkter på uttagningen av damlaget. Varför petades den duktiga Sofia Henriksson medan Anna Haag var given i laget utan att ha visat några som helst resultat  i år. Hon har i likhet med Johan Olsson mest varit hemma och sett om sin hälsa. I SM körde hon två distanser. Sen åkte hon hem till Östersund.

Sofia Henriksson borde ha ingått i damtruppen istället för Anna Haag – eller i alla fall tillsammans med Haag.

Anna Haag
Bild: skidor.com

Men livet är inte rättvist. Laguttagningar är en subjektiv historia, där förbundskaptenerna har en diktatorisk makt. Sofia Henriksson är kanske inte lika söt och trevlig som Anna Haag – men jag tror att hon åker bättre skidor. Framförallt verkar hon tycka att det är roligt att åka skidor.

I övrigt tycker jag att Sverige ställer upp med ett starkt landslag i Lahtis, både på dam- och herrsidan. Jag vågar också gissa att damernas VM kommer att bli en tvekamp mellan giganterna Charlotte Kalla och Marit Björgen. Jag tror inte att någon annan ska göra sig besvär. Kalla visade en form i världsklass under SM-veckan. Hon utklassade skoningslöst de andra svenska tjejerna på alla distanser. Jag tror att Kalla kommer att ta minst två guld i VM, ett individuellt och ett i stafett.

Charlotte Kalla sopade golvet med alla svenska skidtjejer på SM. Bild: Sweski.com

Grattis Charlotte! Du är bäst! Och du kämpar trots motgångar. De gör inte de andra.