Lunch med Marianne Bernadotte och Ann-Gerd Linander

Dagen började – som vanligt – på sämsta möjliga sätt med fruktansvärda diarréer. Jag var tvungen att gå och lägga mig igen efter frukost och vila i en och en halv timma tills magplågorna hade klingat av. Ibland undrar jag hur länge jag ska orka leva med de fasor som min sönderskurna mage nästan dagligen utsätter mig för.

Men idag hade jag i alla fall något roligt att se fram emot: En fantastisk tjejlunch på Tennstopet på Odengatan i
Stockholm. Min väninna och konstnärskollega Ann-Gerd Linander hade bjudit in sina bästa väninnor till lunch för att fira sin födelsedag. Det var en härlig upplevelse.

Jag fick än en gång träffa Marianne Bernadotte som i många år varit Ann-Gerds vän och konstnärliga "beskyddare". Marianne, som jag träffat många gånger, var självklart inbjuden till lunchen. Vilken underbar kvinna! Om drygt en månad fyller hon 91 år men hon är fortfarande lika vacker, spirituell och älskvärd.

Värt att påpeka är att Marianne var sommarpratare i radions P1 förra sommaren i samband med hennes 90-årsdag. Marianne Bernadotte bär verkligen sin ålder med värdighet och hon är en sann förebild för oss kvinnor. Till helgen blir hon en av huvudgästerna på Carl Philips och Sofias bröllop i Slottskyrkan i Stockholm.

Jag fick också träffa Christina, Ann-Gerds skolkamrat från barndomen i Trelleborg…

Christina
Jelena och Kerstin

…och Jelena, Ann-Gerds ryska väninna i Stockholm. Det var också upplevelserikt att få träffa Kerstin Friberg, en av Sveriges mest berömda glasgravörer utbildad på Orrefors. Hennes graverade glasvaser, skålar och fat har nått internationell berömmelse.

En av vaserna, graverad med svenska sommarblommor, skänktes av ett svenskt företag till den för två år sen avlidne Nelson Mandela i samband med installationen av honom som Sydafrikas president 1994. Kerstins vas blev en kär gåva för Nelson Mandela och intog enligt uppgift en framträdande plats i hans hem.

Ann-Gerd själv är bland annat en skicklig porträttmålare. Hennes andra målningar med mytologiska motiv är lika vackra som gåtfulla. Mera allmän spridning fick hennes konstnärskap, när hon 2011 i samband med 100-jubileet av Jussi Björlings födelse fick det åtråvärda uppdraget att illustrera omslaget till jubileumsboken om Jussi Björling.

Den vackra bokens framsida pryds nu av Ann-Gerds oljemålning av Jussi Björling, som hon gjorde 1990 på uppdrag av Jussi Björlings son Rolf Björling.

Det var en lunch i sann kulturell anda. Jag fick en ny vitamininjektion för att orka fortsätta måla så att jag kan anordna min konstutställning i Marbella i Spanien till hösten. Men magbesvären från i morse gjorde sig påminda ända fram till sena kvällen, så det blev inget arbete vid staffliet idag, bara detta enkla blogginlägg.

Foto: Elisabet Höglund