Min uppmaning till regering: Återinför fulla restriktioner! Smittan galopperar och folk klarar inte av den nyvunna friheten.

 

Sen igår ar 2 128 svenskar bekräftats smittade av covid-19! Det är den högsta dagssiffran sen pandemin startade i början av mars. Samtidigt har nio nya dödsfall i sjukdomen redovisats under det senaste dygnet.

Smittspridningen i Sverige
Grafik: Elisabet Höglund
Ökningen av smittan i Sverige
Skärmavbild Folkhälsomyndigheten
Kraftig smittökning i Sverige under de senaste veckorna
Bild:skärmavbild Folkhälsomyndigheten

Och det är inte bara så att de höga smittotalen beror på att många testar sig. Det vi ser är en faktiskt ökning av antalet sjukdomsfall. Hittills har 117 913 människor smittats av coronaviruset i Sverige. Nästan 6 000 svenskar har dött av sjukdomen.

Fram till idag har enligt Johns Hopkins Universty 44 229 969 människor smittats av covid-19 i hela världen. Samtidigt har 1.8 miljoner människor avlidit. 

Grafik: Elisabet Höglund

Det egendomliga är dock att smittspridningen i Kina är minst sagt obetydlig. Enligt statistik från Johns Hopkins University i USA redovisas bara 91 224 fall av covid-19 hittills i Kina medan ett land som USA redovisar 8.8 miljoner fall. Det är något som är lurt med dessa siffror. Kinas totala follkmängd ligger idag på 1,4 miljarder människor och därmed världens folkrikaste land! Samtidigt har man smittotal som bara ligger något över vad lilla Österrike redovisas!

Eftersom det var i Kina som smittan började uppstod så är det helt osannolikt att Kina idag skulle ha ett så lågt antal smittade, Detta kan inte stämma. Det är omöjligt att tro på dessa siffror.

Det betyder samtidigt att man inte heller ska ha någon tilltro till de siffror över antalet smittade och döda som redovisas för världen som helhet. När det hävdas att antalet smittade i världen idag ligger på 44 miljoner så är sanningen sannolikt det dubbla antalet.

Smittspridningen i världen idag
Bild: Johns Hopkins University

Oavsett om statistiken är trovärdig eller inte så är hela pandemisituationen nästan apokalyptisk. Vad kommer det här att sluta med? Total lockdown av hela världen? Kanske inte men vi närmar oss med stormsteg en sådan extraordinär situation. När jag studerar världskartan över smittspridningen blir jag iskall. Var är det egentligen som har hänt? Varför tar det aldrig slut?

Angela Merkel
Bild: sv.wikipedia.org

Idag meddelade Tysklands förbundskansler Angela Merkel att hela Tyskland i princip kommer att stängas ner. Kraftiga restriktioner väntar det tyska folket. Stora delar av samhället slår igen, till exempel barer, restauranger och teatrar.

”Vi måste agera nu för att undvika en nationell nödsituation”, sa Angela Merkel idag.

Emmanuel Macron
Bild: sv.wikipedia.org

Även Frankrike inför en ny nedstängning av delar av samhället från och med fredag. Skolor kommer dock att hålla öppet. Mer än 500 avlidna registrerades i Frankrike igår. Det är den högsta siffran för en enskild dag sen i april. Även kurvan för antalet coronapatienter pekar brant uppåt. Omkring 3.000 vårdas nu på landets intensivvårdsavdelningar.

”Vi befinner oss i en andra våg som kommer att bli värre och dödligare än den förra”, sa Frankrikes president Emmauel Macron ikväll. ”För oss finns inget viktigare än människoliv. Efter att ha vägt för och emot har jag nått slutsatsen att vi måste gå tillbaka till den nedstängning som fick stopp på viruset.”

Partiellt utegångsförbud införs nu i Frankrike från och med fredag och de flesta affärsinrättningar stänger. Men till skillnad från i våras får skolorna fortsätta att hålla öppet.

Världen befinner sig i en global nödsituation av oanade mått.

Nya och hårdare restriktioner införs  även i andra europeiska länder. Idag berättade min väninna som bor i Spanien, att spanjorerna nu måste ha munskydd på sig även när de är ute och springer eller träningscyklar.

Fulla bussar och tunnelbanevagnar
Bild: IStock köpt bild

De senaste dagarnas utveckling av smittan visar än en gång hur idiotiskt det var när vår regering i förra veckan släppte på restriktionerna när det gällde närvaron vid sociala sammankomster, fotbollsmatcher och teaterföreställningar från 50 till 300 personer.

Samtidigt tog man bort restriktionerna för människor i åldrarna över 70 år.

Stefan Löfven
Bild: regeringskansliet/fotograf: Kristian Pohl

Detta visar att regeringen och Stefan Löfven hellre vill hålla sig vän med lobbyisterna inom idrottsrörelsen och Kultur-Sverige än att skydda svenska medborgare och deras hälsa. Jag uppmanar därför regeringen ikväll: Återinför de strikta restriktioner som gällde i våras. Återinför besöksförbudet på äldreboendena hur smärtsamt detta än kan vara. Gör som Tyskland och Frankrike: skydda befolkningen mot covid-19.

Bild: Istock köpt bild

Uppenbarligen klarar folk varken i Sverige eller någon annanstans att själva hålla distans och skydda sig mot smittan. Därför måste regeringar och myndigheter gripa in.

Släpp på prestigen! Det gör inget att ni ändrar på redan fattade beslut. Det visar att ni bryr er om oss medborgare.

Ursula van der Leyen
Bild: sv.m.wikipedia.org

Att vänta på ett vaccin är inte längre någon idé. Under de senaste månaderna har det strömmat in många bud om vaccinet mot covid-19 och när detta kan vara klart. Det har till och med talats om att vaccin skulle kunna vara framme redan i slutet av det här året eller i början av 2021. Idag meddelade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen att vaccin kommer kunna distribueras till EU-länderna först tidigast i april nästa år.

Vi kan inte vänta på vaccinet. Vi måste skydda oss på andra sätt.