Ska Donald Trumps lögner om Corona-pandemin leda honom ända fram till presidentposten för ytterligare en mandatperiod?

 

Jag har för mitt psykiska välbefinnandes skull försökt att inte engagera mig för djupt i det stundande amerikanska presidentvalet helt enkelt därför att jag inte har någon möjlighet att påverka valet. Jag har också försökt låta bli att bli alltför upprörd över Donald Trumps upprepade dumheter. Det skulle bara göra mig ännu mer förtvivlad, ännu mer adrenalinstinn och ännu bittrare över all mänsklig dumhet som tillåts förvrida synen på oss.

Donald Trump
Bild: thehill.com

Men idag klarar jag inte av denna självpåtagna tystnad längre. Det finns något i Donald Trumps budskap inför valet på tisdag som gör honom farlig, mycket farlig, nämligen hans oförblommerade lögnaktighet. Detta är ingen nyhet. Han har ljugit sig igenom hela sin fyra år långa presidentperiod. Jag är inte den första som hävdar detta.

Men just nu är lögnen särskilt farlig eftersom Donald Trump står inför utsikterna att bli omvald till världens viktigaste ämbete.

Donald Trump
Bild: en.wikipedia.org

Tyvärr tror jag att han vinner valet på tisdag, den 3 november, inte därför att han är den bäst lämpade president som USA kan ha utan därför att hans motståndare, det demokratiska partiet, har valt en av de svagaste, mest färglösa och minst övertygande konkurrenterna till Donald Trump om makten över USA – och därmed om makten över världen – nämligen Joe Biden. Vilken flopp!

Det som de senaste dagarna har gjort mig djupt upprörd är Donald Trumps systematiska lögner om coronapandemin, en pandemi som faktiskt har drabbat inte bara honom själv utan även hans hustru och stora delar av Vita Husets personal.

Donald Trump och smittspridningen
Grafik: Elisabet Höglund
Källa: Johns Hopkins

USA – och även Vita Huset – redovisar idag galopperande siffror både över smittspridningen av covid-19 och antalet dödsfall i covid-19 i USA. Idag, lördagen den 31 oktober, har totalt 45 671 699 människor i världen smittats av covid-19 enligt Johns Hopkins Universitys preliminära statistik. Av dessa finns inte mindre än 9 048 177 i USA, alltså 20 procent av det totala antalet smittade i sjukdomen.

När det gäller dödstalen har fram till idag 1 190 098 människor i världen avlidit i covid-19. I USA handlar det om 229 710 dödsoffer. Det motsvarar 19,3 procent. Alltså närmare en femtedel av dem som har avlidit i covid-19 har varit hemmahörande i USA.

Smittspridningen i USA – trots Trumps påståenden
Grafik: Johns Hopkins/Elisabet Höglund

Ändå hävdar Donald Trump att covid-19 inte längre är något problem i USA. Han har länge hävdat att USA har passerat toppen när det har gällt både smittspridningen och dödligheten i covid-19. Han hävdade till och med häromdagen att antalet dödsfall i den nya infektionen var ”nästan obefintligt”.

Smittsspridningen i USA
Källa: Johns Hopkins University

I ett tal i delstaten Winsconsin i förra veckan påstod Donald Trump att de amerikanska sjukhusen överdriver antalet covid-19-patienter för att få mer pengar av staten.

”Våra läkare får mer pengar om någon dör i covid-19”, påstod Donald Trump.

Donald Trump
bild: en.wikipedia.org

Dessa påståenden har tillbakavisats av den amerikanska läkarkåren men vad hjälper det. Donald Trump är ju president och hans ord väger tungt – även om hans uttalanden är byggda på direkta lögner och verklighetsförfalskningar.

Donald Trump Jr
Bild: en.wikipedia.org

Läget blev inte bättre när Trumps egen son, Donald Trump Jr, igår levererade ännu grövre påståenden om coronaviruset och covid-19. I ett uttalande i TV-kanalen Fox News tonade Donald Trump Jr ner coronahotet till ett minimum.

”Antalet dödsfall har nästan gått ner till noll”, förklarade han. ”Dödstalen är nästan obefintliga.”

Enligt Donald Trump Jr har ”vi fått grejen under kontroll. Vi vet hur det fungerar. De har läkemedlen som kan klara av detta. Dödstalen har gått ner till nästan noll”.

Detta hävdade Donald Trump Jr samma dag som USA kunde uppvisa det högsta antalet smittade under hela pandemin, nämligen 99 321 nya fall och 1 030 nya dödsfall.

Samtidigt varnar experter för att dödstalen i USA kommer att öka eftersom smittan sprider sig i USA på ett närmast okontrollerat sätt. Tidningen Washington Post beskrev Donald Trump Jr:s uttalanden som ”otäcka”.

Presidenten i Vita Huset
Bild: White House

President Donald Trump har under hela pandemin gjort uppseendeväckande uttalanden om smittspridningen och dödsfallen i USA. Han har hela tiden spelat ner riskerna med smittan. Till att börja med beskrev han coronapandemin som ett påhitt från det demokratiska partiets sida för att försämra Donald Trumps möjligheter att bli återvald som president.

Problemet är att det finns många i USA som tror på Donald Trump och som vägrar se hotet från smittan som något stort problem. De kommer att rösta på den sittande presidenten utan att beakta att många av hans kampanjmetoder, särskilt när det har gällt uttalanden om coronapandemin, är direkt osanna och farliga.

Donald Trump
Bild: whitehouse.gov

Presidenten har bland annat betonat att covid-19 inte är någonting att vara rädd för. Han drabbades ju själv och var bara inlagd på sjukhus i några dagar. Sen blev han frisk.

Trump påstår att USA har bekämpat smittspridningen betydligt bättre än Europa. Jag kan inte bedöma den saken. En sak vet jag och det är att Europas länder definitivt inte har lyckats stoppa smittan.

”Inget land kan slå sig för bröstet och säga att man har bekämpat pandemin, allra minst USA.”

Inget land kan slå sig för bröstet och säga: ”We did it”. Alla länder är utsatta i större eller mindre utsträckning. USA är inget undantag.