Min uppmaning till Stefan Löfven: Utlys extraval nu och förstör inte midsommarhelgen med att försöka sy ihop ett regeringsunderlag som inte finns!

I morgon är det midsommarafton. Inte kan jag i min vildaste fantasi föreställa mig att Stefan Löfven då fortfarande skulle sitta kvar på sitt rum i regeringskansliet och försöka sy ihop en majoritet som skulle kunna stödja hans budget så att han inte behöver avgå som statsminister.

Statsminister Stefan Löfven
Bild: Kristian Pohl, regeringskansliet

Det går inte, Löfven! I måndags blev du nedröstad av riksdagen när de borgerliga partierna och vänsterpartiet i skön förening tog chansen att få bort dig. Samtidigt hoppade liberalerna och Nyamko Sabuni av den så kallade Januariöverenskommelsen och förklarade att hon nu eftersträvade en borgerlig regering. Hennes stöd i riksdagen har du inte längre, Stefan.

Du vet naturligtvis själv vad detta betyder? Jo, att den bräckliga majoritet som du lyckades tråckla ihop i januari 2019 inte längre finns. Du har inget stöd för din budget som är tillräckligt starkt för att du ska kunna fortsätta regera.

Mitt råd till dig är: Utlys nyval, helst redan idag, och gå sen och fira midsommar i lugn och ro tillsammans med Ulla. Du har inget att förlora på ett nyval. Däremot har du massor att förlora om du än en gång börjar förnedra dig och locka borgerliga partiers stöd genom att lova dem att driva borgerlig politik.

Stefan Löfven förnedrades genom Januariöverenskommelsen. Han tvingades gå med på en politik som han egentligen inte ville föra. Han ville mest av allt kunna sitta kvar vid makten – tydligen till vilket pris som helst. Men makten är inte så viktig, Löfven, att du varje gång ska förlora din själ.

Nooshi Dagostar
Pressbild från Vänsterpartiet. Foto: Anna Tärnhuvud

Ingen i Sverige verkar riktigt ha förstått konsekvenserna av den regeringskris som vänsterpartiets ordförande Nooshi Dadgostar iscensatte när hon bestämde sig för att fälla regeringen på grund av ett utredningsförslag om införande av marknadshyror i nyproducerade bostäder.

Jag har i sak all förståelse för vänsterpartiets och Dadgostars linje. Marknadshyror innebär att det kan kosta 20 000 kronor i månaden att hyra en nyproducerad lägenhet i Sverige, en hyra som bara de allra rikaste har råd med. Införande av så kallad fri hyressättning (marknadshyror) kommer att leda till ökad bostadssegregation i Sverige. Vanligt folk kommer inte att ha råd att hyra en hygglig bostad med de konsekvenser detta kommer att få.

Annie Lööf
Bild: Flickr/pressbild

Igår gjorde centerledaren Annie Lööf en mycket märklig piruett. Ja, det var nog till och med en variant av det indiska reptricket. Hon påstod att centern inte längre stödde kravet på marknadshyror och sällade sig därmed till Nooshi Dadgostars vänner. Lööf ville istället förhandla om hela Januariavtalet.

Somliga kommentatorer (alltför många, faktiskt) trodde att krisen nu var över. Annie Lööf säger nej till marknadshyror! Oj, oj, oj. Löfven är räddad! Krisen är över!

Annie Lööf
Bild: flickr/pressbild

Det är den inte alls. Den är fortfarande kvar. För hur mycket Annie Lööf än vrider och vänder på sin långa kropp och ändrar sig från den ena dagen till den andra så har Stefan Löfven ändå inte stöd av en majoritet i riksdagen för att få igenom en budget när Nyamko Sabuni nu har hoppat av tåget.

Nyamko Sabuni
Bild: Liberalernas presstjänst

Nyamko Sabuni tog i måndags tillfället i akt att lämna samarbetet med regeringen och lierade sig med den övriga borgerliga partierna. Annie Lööfs många åsiktsbyten ändrar inte på detta.

Stefan Löfven har för få mandat bakom sig i riksdagen för att få igenom sin politik. Därför bör han istället utlysa nyval – nu. Visserligen är det bara drygt ett år kvar till nästa val men vad gör det? Kan ett nyval lösa ett antal politiska knutar så vore det bra. Det är inte säkert att det kommer att göra det men ett nyval kan ändå leda till vissa viktiga politiska förändringar.

Liberalerna riskerar till exempel att åka ur riksdagen, om inte kamrat 4 procent bland de borgerliga ställer upp för Sabuni. Miljöpartiet riskerar också att åka ur, även om den risken kan vara något mindre.

Ebba Busch och KD befinner sig också farligt nära spärren.

Statsminister Stefan Löfven
Bild: Kristian Pohl, regeringskansliet

Mycket kan alltså hända i ett extraval. Den risken får Stefan Löfven ta. Det är bättre än att försöka sy ihop en majoritet som inte finns. Socialdemokraterna har tillräckligt gott om pengar för att klara av ett extraval – liksom centern.

Löfven borde heller inte vara rädd för ett extraval rent politiskt. Socialdemokraterna kan till och med öka sitt röstetal i ett sådant val. Men ingen vet det ännu.

Och Annie Lööf går ändå aldrig att lita på. Annie Lööf är ute efter egen makt och jag tror att hon är beredd att sälja sin morsa för att få den makten. Hon är ingen trygg kudde att luta ditt huvud mot, Stefan Löfven.

Så jag hoppas att innan den här dagen (torsdag) är slut har Stefan Löfven kallat till presskonferens och meddelat att han utlyser nyval. Några andra alternativ finns inte om han inte vill fortsätta att tänja på gränserna för sitt förtroende och förnedra sig själv i all oändlighet.