Nu har Peter Springare tappat all trovärdighet – Han fick komma in i värmen men tog inte chansen!

 

Nu har brottsutredaren vid örebropolisen Peter Springare definitivt tappat sin trovärdighet. Många tyckte det redan när han för en tid sen klagade över hur många grova brott utförda av kriminella med invandrarbakgrund som han tvingades utreda varje vecka.

Peter Springare
Bild: Washington Column

Springare var en av de första som öppet började tala om att invandrare står för en stor del av den grövsta brottsligheten i Sverige. Polisprofessorn Leif GW Persson har redan tidigare antytt detta – men det blev inte så tydligt som när Springare i sin egenskap av polisutredare av grova brott förde frågan på tal. Jag tyckte själv att Springare visade prov på stort civilkurage.

Men kritiken mot Springare lät inte vänta på sig. Han ansågs gå sverigedemokraternas ärenden och uttrycka rasistiska åsikter. Dessutom tyckte många att det var olämpligt av en erfaren och tung brottsutredare som Springare att öppet på Facebook göra den här sortens avslöjanden om de kriminella personers etniska bakgrund när han själv satt och utredde dessa brott. En polis med god etik behåller lämpligen sådana åsikter för sig själv. Peter Springare slängdes därför snabbt ut i kylan.

Peter Springare, Camilla Quartoft och Leif GW Persson i Veckans brott.
Bild: SVT

Emellertid halkade han snabbt in i värmen igen när Leif GW Persson för några veckor sen bjöd in honom till ett samtal om invandrarbrottslighet i SVT-programmet Veckans brott. Det blev ett ganska sansat samtal, tycker jag, där Springare och Leif GW tycktes stå på samma sida i den känsliga frågan om invandrarnas brottslighet. Själv tycker jag att det var bra att denna fråga öppet och sansat kunde ventileras i ett prestigeprogram i SVT istället för att sopas under mattan.

Efter programmet hoppades jag att denna fråga i fortsättningen skulle kunna diskuteras utan att folk beskyllde varandra för att vara nazister, rasister och sverigedemokrater. Så blir det nog inte, är jag rädd.

Jag anser själv att det är viktigt att prata om vilka personer det är som begår de grövsta brotten i Sverige. Om man inte öppet vågar identifiera de kriminellas bakgrund, kan man heller aldrig komma till rätta med den här sortens brottslighet. För att kunna sätta in effektiva åtgärder för att stävja kriminaliteten måste man börja med att tala om vilka grupper det är som ligger bakom den.

Peter Springare
Bild: Youtube

Åter till Peter Springare. Han har nu uppdaterat sin Facebook-sida med ett annat, ännu mera häpnadsväckande, uttalande som gör att jag nu betraktar honom som helt omdömeslös. Han är en polis vars ord man i fortsättningen inte kan fästa något större avseende vid. Häromdagen skrev han nämligen på Facebook att han ville ”förinta alla de vänsterextrema journalister som förpestar debatten med sina abnorma agendor”. Förinta var alltså ordet.

Utan att dra alltför vittgående paralleller med Förintelsen måste jag säga att uttalandet inte bara var uppseendeväckande utan direkt osmakligt. Hur kan en högt uppsatt polisutredare uttrycka sig så här? Hur korkad får man vara? Tror Peter Springare att klok och sansade människor i fortsättningen ska tro på vad han säger? Tror han att han med trovärdighet ska kunna fortsätta att debattera invandrarbrottslighet och bli respekterad för detta? Man bör vara försiktig med orden och med ordens valörer.

Peter Springare har med sina uttalanden blivit omtalad långt utanför Sveriges gränser. Bild: Bayern ist FREI

Det är en sak att ogilla personer med vänsterextrema åsikter. Att säga att dessa borde ”förintas” är magstarkt, för att inte säga kriminellt. När Springare hävdar att hans politiska motståndare borde förintas så talar han dessutom emot sig själv. Han har tidigare ondgjort sig över att yttrandefriheten är så inskränkt i Sverige att man inte öppet kan diskutera invandrarbrottslighet. Nu tillåter han själv inte ens att vänstersinnade personer ska få finnas till. Man kan säga att han har tagit ut svängarna rejält när det gäller yttrandefriheten! Den tycks bara gälla honom själv.

Peter Springare
Bild: The Tundra Tabloids

Idag såg jag också att han har börjat skriva krönikor på den invandrar- och mediekritiska sajten Nyheter Idag, en sajt som anses står Sverigedemokraterna nära. Det ökar heller inte hans trovärdighet som polis. Frågan är om inte hans arbetsgivare vid örebropolisen borde börja se sig om efter en efterträdare till Springare.

Peter Springare fick en stor chans att vinna gehör hos stora grupper i Sverige. Han tog den inte. Samtalet med Leif GW Persson kunde lika gärna ha varit ogjort. Tyvärr.

Inlägget uppdaterat och förtydligat den 22 mars 2017 klockan 21.05.