Presidentvalet i USA: En djup tragedi i ett land i demokratiskt förfall. Det som sker nu är en omoral utan gräns!

Det är en djup politisk tragedi vi just nu ser utspela sig framför våra ögon i USA. Ja, jag kan inte kalla det för något annat än en tragedi. Jag skulle kunna kalla det en skandal, en fars, vansinnesyttringar eller mytomana fantasier men jag håller fast vid ordet tragedi.

Joe Biden och Donald Trump

Tragedin handlar naturligtvis om hur president Donald Trump och hans stab hanterar den rösträkningsprocess som fortfarande pågår i USA trots att det snart har gått två dygn sen valet hölls. Det dröjde bara några timmar efter det att vallokalerna stängdes i många delstater och rösterna hade börjat räknas som Donald Trump utropade sig till segrare i valet trots att bara en liten del av rösterna då hade räknats. När han såg att han ledde ville han att all fortsatt rösträkning skulle stoppas.

Donald Trump
Bild: en.wikipedia.org

Han och hans stab sedan dess systematiskt anklagat Joe Biden och demokraterna för valfusk. I takt med att alltfler röster har hamnat på Joe Bidens sida har Donald Trumps invektiv mot Biden och hans stab trappats upp till det orimligas, till det omoraliskas gräns.

När detta skrivs torsdag kväll den 5 november är rösträkningen fortfarande inte avslutad. Sex stater återstår fortfarande där hundratusentals röster ännu inte har hunnit räknas. Det kan dröja ytterligare dygn innan världen får veta vem som ska bli USA:s näste president.

Joe Biden
Bild: oddchecker.com

Mycket lutar åt att Joe Biden kommer att vinna presidentvalet i USA men så länge det återstår röster att räkna går det inte heller att utesluta att Donald Trump kan sitta kvar som president. Han och hans kampanjstab inklusive hans advokater har utlovat att alla de delstater där Joe Biden sägs ha vunnit eller tagit in på Donald Trump kommer att utmanas rättsligt av Donald Trump. Rösterna ska med andra ord räknas om och hårdgranskas.

”Det finns massor av bevis för röstfusk”, säger Trump ikväll.

Donald Trump och Joe Biden – två motpoler
Grafik: Elisabet Höglund

Donald Trump och hans kampanjstab har skickat in stämningsansökningar till vågmästarstaterna Pennsylvania, Georgia och Michigan. Trump har redan överklagat valresultatet i Wisconsin där det redan igår kväll svensk tid stod klart att Joe Biden hade vunnit.

Donald Trumps tankemönster följer den märkliga logiken att om han själv vinner valet så har valet gått rätt till men om Joe Biden skulle vinna valet så beror det helt och hållet på valfusk.

Håller USA på att bli en bananrepublik? Håller Donald Trump på att bli en furste i en totalitär stat? Donald Trumps retorik tyder på det.

Anklagelserna om valfusk och riggade val har blivit allt högljuddare från Trumps sida trots att ingen oberoende person eller grupp säger sig ha upptäckt något som helst valfusk. Valfusk är dessutom en mycket ovanlig företeelse i USA. Den internationella valobservatörsmyndigheten OSCE anklagar idag Donald Trump för ”grova övertramp i sitt tjänsteutövande i samband med valet”.

Bild: marca.com

OSCE har placerat ut valobservatörer i varje delstat för att övervaka att valet har gått rätt till, att alla röstande har fått chans att lämna sina röstsedlar och att röstsedlarna sedan har hanterats på ett lagenligt vis.

Egentligen är jag inte överraskad över att denna tragedi/skandal/fars nu utspelar sig inför öppen ridå. Donald Trump är en egotrippad och lögnaktig narcissist som anser sig vara oövervinnelig, som aldrig skulle erkänna ett misstag eller acceptera ett nederlag. Han anser sig vara oslagbar, överlägsen och omöjlig att besegra. Kort sagt: han är en psykopat. En psykopat med storhetsvansinne.

Donald Trump
Bild: thehill.com

Samtidigt kan man se ett starkt inslag av desperation i republikanernas kampanj mot Joe Bidens framgångar. När Trump och hans stab ser att deras möjligheter att behålla presidentmakten håller på att försvinna växer desperationen. Det enda man då kan ta till är lagliga åtgärder, nämligen att stämma de delstater där Trump anser att det har förekommit valfusk.

Rudy Guiliani
Bild: report doror

Det mest absurda inslaget i Trumplägrets kampanj mot Joe Biden var som jag ser det när Donald Trumps egen advokat Rudy Guiliani, tidigare borgmästare i New York, igår kväll samlade till ett torgmöte i Pennsylvania, den kanske viktigaste delstaten där Trump tidigt intog en stor ledning för att sedan se ledningen successivt krympa till ett minimum. Vid mötet riktade Guiliani de mest groteska anklagelser mot Joe Biden och mot det valfusk som republikanerna påstår sig ha sett på flera håll i USA.

Rudy Guiliani
Trumps advokat
Bild: en.wikipedia.org

Han hävdade till och med att Joe Biden hade röstat 5 000 gånger på sig själv, att vissa Biden-röster kom från Kanada och att det fanns avlidna personer som hade röstat på Biden.

Det har från republikanskt håll talats om att valet har varit ”riggat och korrupt”, allt i syfte att kratta manegen för demokraten Joe Biden. Republikanerna har också krävt att rösträkningen i flera stater ska stoppas medan demokraterna å sin sida har krävt att alla röster ska räknas.

USA – ett djupt splittrat land
Bild: amazon/grafik: Elisabet Höglund

Just nu återstår det sex stater, där valresultatet ännu inte är färdigräknat. Det är Maine, Pennsylvania, Georgia, North Carolina, Arizona och Nevada. Tendensen i flera av dessa stater, framförallt i Pennsylvania och Georgia, är att Joe Biden alltmer knappar in på Donald Trumps försprång allteftersom poströster och förtidsröster räknas. Biden kan också vinna klart i Arkansas och även ha möjligheter att erövra Nevada, även om det återstår många röster att räkna i dessa båda delstater.

De lögner som har spridits från den republikanska valapparaten i allmänhet och från president Donald Trump i synnerhet är inte överraskande. Donald Trump har ljugit sig igenom sina fyra år som amerikansk president. Varje dag har han twittrat ut lögner, ogrundade anklagelser, och icke underbyggda påståenden.

När han under de senaste dagarna har twittrat som värst har företaget Twitter tvingats flagga hans inlägg för att uppmärksamma läsarna på att det Trump har skrivit inte har kunnat beläggas eller bevisas. Facebook såg sig ikväll svensk tid nödsakade att stoppa ett inlägg från Trump på grund av dess osakliga innehåll.

Joe Biden
Bild: en.wikipedia.org

Det återstår flera dygn innan vi får veta vem som blir USA:s näste president. Osvuret är bäst men just nu ser det ljusast ut för Joe Biden. Blir Joe Biden USA:s 46:e president så blir det i alla fall inte en lögnhals som hamnar i Vita huset utan en sansad, klok, lågmäld och samarbetsvillig person som tar över ledningen av USA och som igår kväll uttryckte en stark önskan om att hela detta sargade land igen, tona ner motsättningar och istället försöka samarbeta och kompromissa.

De amerikanska väljarna har redan bestämt vem som ska styra Vita huset men vi har ännu inte har fått se slutresultatet av den sanning som står på röstsedlarna.

Presidenten i Vita Huset
Bild: White House

Jag återkommer i ärendet.