Världen kan äntligen pusta ut: Joe Biden vald till USA:s 46:e president – men det kommer att dröja innan Donald Trump kommer att erkänna sig besegrad.

Så kom äntligen beskedet efter flera dagars väntan: Joe Biden blir USA:s 46:e president!

Det har legat i luften i flera dygn men eftersom rösträkningen fortfarande pågår i flera avgörande stater har ingen velat eller vågat tillkännage vem av Joe Biden eller Donald Trump som hade vunnit presidentvalet i USA. Det har i flera dygn stått klart att Biden har haft ett betydande försprång gentemot Trump i de avgörande nyckelstaterna, de så kallade swingstaterna, nämligen Pennsylvania, Georgia, Arizona och Nevada, men eftersom fortfarande många röster återstod att räkna så fanns det ingen anledning att utropa segraren för tidigt. Jag tror också att delstaterna kände ett starkt behov av att vara extra noggranna vid rösträkningen med tanke på Donald Trumps anklagelser om valfusk.

USA:s mye president Joe Biden
Bild: en.wikipedia.org

De stora amerikanska medierna väntade in i det sista med att utse Joe Biden till segrare. Men när det äntligen stod klart sen tillräckligt många röster hade räknats i nyckelstaterna Pennsylvania och Georgia kom det väntade beskedet från TV-bolagen CNN och NBC. Och Joe Biden själv var naturligtvis både glad och lättad. Klockan 17.52 ikväll lördag den 7 november svensk tid kom Joe Bidens egen kommentar på twitter till valsegern:

”Amerika, jag är hedrad över att ni har valt mig till att leda vårt stora land.

@JoeBiden

America, I’m honored that you have chosen me to lead our great country. The work ahead of us will be hard, but I promise you this: I will be a President for all Americans — whether you voted for me or not. I will keep the faith that you have placed in me.”

Stora delar av världen kunde andas ut. Många har följt den amerikanska rösträkningen med skräckblandad förtjusning. Rädslan för att Donald Trump skulle bli omvald har varit stor, inte bara här i Sverige. Möjligen är Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna de enda i Sverige som sörjer över att Donald Trump förlorade valet.

Joe Biden
Bild: oddchecker.com

Trots att Joe Biden för bara några timmar sen av de största amerikanska medierna utropades till president så var och är rösträkningen i de flesta delstaterna långt ifrån avslutad. Inte ens i Pennsylvania, som var presidentvalets stora nyckelstat, har rösträkningen blivit till hundra procent klar.

Men Joe Biden ansågs leda så mycket över Donald Trump i Pennsylvania att medierna  ändå strax före klockan 18 00 ikväll svensk tid kunde tillkännage att Joe Biden skulle bli USA:s näste  president.
Joe Biden
Bild: thehill.com
Joe Biden har i skrivande stund erövrat 273 elektorsröster mot Donald Trumps 213 trots att rösterna i Pennsylvania fortfarande inte är färdigräknade. Det återstår fortfarande tre stater där resultatet ännu inte har blivit officiellt. I Georgia står det fortfarande och väger. Här kan Trump fortfarande ta hem segern.
Däremot ser det mycket ljust ut för Joe Biden både i Arizona och framförallt i Nevada. Så Joe Biden kan räkna med att slutresultatet ger honom ett överväldigande övertag bland elektorsrösterna. Om Biden tar hem både Arizona och Nevada får kan han lägga ytterligare 17 elektorsröster till sina hittills 273 erövrade elektorsröster, alltså minst 290 elektorsröster. Det kan bli fler om Georgia till sist hamnar i det blå demokratiska bältet.
Valdeltagandet i USA har i det här valet varit rekordhögt. Samtidigt har antalet avlagda röster aldrig varit större. Joe Biden har erövrat fler röster än någon tidigare amerikansk president har gjort i ett presidentval, över 76 miljoner röster.
Donald Trump
Bild: shutterstock/köpt bild
Detsamma gäller även för Donald Trump som i det här valet har fått fler röster  – över 70 miljoner – än när han vann valet 2016. Det amerikanska folket har sett 2020 års presidentval som så viktigt att de har gått man ur huse för att rösta.  I många fall har det handlat om att rösta bort Donald Trump från makten över Vita Huset. Men även Trump har lyckats mobilisera sina väljare på ett förunderligt sätt.
Donald Trump har naturligtvis inte gratulerat Joe Biden till segern i presidentvalet. Det kommer inte heller att göra. Trump hävdar fortfarande att valet har varit riggat i det enda syftet att få bort honom från presidentmakten. På måndag drar Trump igång sina många rättsliga processer i flera delstater i hopp om att kunna riva upp valresultatet.
Donald Trump
Bild: en.wikipedia.org
Enligt de flesta bedömare lär Trump inte komma att lyckas. Om han skulle lyckas ogiltigförklara röster så kommer det antalet att bli så lågt att det inte kommer att påverka slutresultatet av presidentvalet.
Det är inte mindre än patetiskt att betrakta Donald Trumps krumbukter under dessa dagar. Han har med näbbar och klor slagits för att behålla presidentmakten – likt en korrumperad och maktgalen stamledare i ett u-land. Utan några som helst bevis har han riktat anklagelser mot det demokratiska partiet för att ha riggat valet, för att ha fabricerat röster till Joe Bidens fördel, för att ha låtit avlidna människor rösta i valet och för att med alla olagliga medel ha sett till att få bort Donald Trump från makten i Vita huset.
Donald Trump
bild: Shutterstock.com/köpt bild
Donald Trump saknar förmågan att se sig själv som en förlorare, som en besegrad. Under det senaste dygnet har det kommit uppgifter från USA som har gjort gällande att till och med klarsynta och realistiska republikaner förgäves har försökt få Trump att inse att han har förlorat valet.
Men Trump har inte gett upp. Detta spelar egentligen heller ingen större roll. Det är ju valresultatet som räknas. Kanske blir det agenter från Secret Service som till slut blir tvungna att bära ut Donald Trump ur Vita huset den 20 januari 2021 när Joe Biden ska installeras som president. Det skulle i så fall bara vara ännu en bekräftelse på vilken tragisk person Donald Trump är.
Donald Trump
Bild: thehill.com
Många runtom i världen är ikväll glada över att Trump försvinner från den yppersta politiska arenan. Trump har med sin lögner, sina ränksmiderier, sina obelagda påståenden, sina hysteriska utbrott, sina fake news, sitt lögnaktiga twittrande och sin totala omdömeslöshet inte bara skadat sitt eget rykte som president. Han har skadat presidentmakten i USA, världens viktigaste demokrati. Och han har framförallt skadat USA. Det var ett misstag att han överhuvudtaget blev vald 2016.
Joe Biden
bild: facebook.com
Det blir en tuff uppgift som den milde och lite saktmodige Joe Biden nu måste ta på sig. Frågan är om han orkar. Men han kommer att försöka. Han har redan lovat att en av hans främsta arbetsuppgifter som president blir att försöka lappa ihop det djupt splittrade USA, att försöka överbrygga oöverstigliga oceaner av misstro och misstänksamhet, att försöka så gott han förmår laga det som Donald Trump under fyra år så framgångrikt har ödelagt.
Joe Biden och Kamela Harris
Bild. joebiden.com
Vid sin sida kommer han att ha en kompetent kvinnlig vicepresident, Kamela Harris. Hon kommer med största sannolikhet att spela en helt annan politisk roll i Vita huset än vad vicepresidenter normalt brukar göra.
Kamela Harris
Bild: sv.wikipedia.org
En amerikansk vicepresident har hittills varit en galjonsfigur utan större politiskt inflytande. Jag tror att Kamela Harris kommer att omskapa den rollen och med Joe Bidens goda minne omvandla vicepresidentämbetet till ett ämbete där politisk kraft och förmåga kan utvecklas. De kommer tillsammans att utveckla något slags delat ledarskap. Det har redan märkts i deras gemensamma kampanj inför presidentvalet. Biden har redan gett Harris en större politisk tyngd än vad presidenter normalt brukar göra.
Joe Biden behöver en stark kvinna vid sin sida
Den 77-årige Biden behöver en stark kvinna vid sin sida. Kamela Harris kommer att bli denna starka kvinna. Dessutom är hon svart. Det är inte oviktigt i symbolisk bemärkelse. Men det viktigaste är att hon är stark och att hon tillsammans med Joe Biden kan driva en konstruktiv politik för att återupprätta USA:s förlorade heder.