Rätt av Aida Hadzialic att avgå – men Stefan Löfven drabbas av en jätteförlust

 

 

Två glas vin för mycket blev för mycket för Sveriges gymnasieminister Aida Hadzialic. Idag meddelade hon att hon på måndag lämnar in sin ansökan om entledigande från sin tjänst som gymnasieminister till statsminister Stefan Löfven. Orsak: Hadzialic åkte häromnatten fast i en poliskontroll och befanns ha 0.2 promille alkohol i blodet. Precis så mycket som man måste ha för att åka fast för rattfylleri.

Aida H. avgår efter rattfylla Foto: Mikael Lundgren/Regeringskansliet
Aida H. avgår efter rattfylla
Foto: Mikael Lundgren/Regeringskansliet

 

Hadzialic hade varit på fest i Köpenhamn där hon druckit ett glas vin och ett glas champagne. Efter två timmar tog hon bilen och åkte tillbaka till Malmö i tron att alkoholen hade gått ur kroppen. Oturligt nog hade polisen anordnat en nykterhetskontroll den kvällen och Aida fick blåsa. 0.2 promille visade mätaren. Sveriges yngsta statsråd med kanske de bästa framtidsutsikterna hade gjort sig skyldig till rattfylleri.

Hadzialic protesterade inte. Hon kommer att betala sina dagsböter. Hon blir förmodligen av med körkortet – och nu blir hon också av med jobbet som gymnasie- och kunskapslyftsminister, ett verkligt framtidsjobb. När hon meddelade statsminister Stefan Löfven att hon hade åkt fast för rattfylleri blev båda snabbt överens om att Aida måste lämna sin post som statsråd.

Anna H. tillsammans med bl a Stefan Löfven Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet
Anna H. tillsammans med bl a Stefan Löfven
Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

 

Det var självklart ett riktigt beslut. Förmodligen var beslutet Stefan Löfvens men Aida Hadzialic protesterade inte. Det hon hade gjort var klandervärt. Sverige kan inte ha en gymnasieminister – som ska vara ett föredöme för landets gymasieelever – som åker fast för rattfylleri och som bryter mot svensk lag. Hennes situation blev omöjlig.

Processen gick snabbt. En snabbinkallad presskonferens. Ett snabbesked att hon avgår. En intervju med statsministern där han säger att det hans minister hade gjort sig skyldig till inte var acceptabelt. Så var regeringskrisen över för den här gången.

Självklart var det skickligt agerat. Att dra ett rattfylleriärende i långbänk skulle bara förlänga pinan. Sverige kan inte ha en gymnasieminister som åkt fast för rattfylleri. Om Hadzialic hade försökt klamra sig fast vid makten och vägrat inse att hon hade gjort fel hade det bara gjort skadan värre. Nu minimerades skadan genom det snabba agerandet och det var bra.

Aida Hadzialic, avgående gymnasieminister Foto: Socialdemokraterna.se
Aida Hadzialic, avgående gymnasieminister
Foto: Socialdemokraterna.se

 

Att hon avgick var bra för regeringen. Genom att dricka flera glas vin bara två timmar innan hon satte sig i bilen för att köra till Malmö visade att Aida Hadzialic har mycket dåligt omdöme. Hon som minister borde varje sekund tänka på att hon måste handla rätt och följa svensk lag. Varje felsteg kan bli ödesdigert för henne. Att köra rattfull är kanske inte världens allvarligaste brott men det tyder på brist på insikt om att lagar och förordningar ska följas, inte bara av vanliga medborgare utan i högsta grad av politiska företrädare.

Jag tror att Stefan Löfven grät invärtes när han tvingades fatta beslutet att avskeda Hadzialic (även om det officiellt heter att det var hennes eget beslut). Aida Hadzialic var en av Löfvens favoritministrar. Hon var hans eget politiska ”fynd”. Hon är politiskt begåvad, bara 29 år gammal, flykting från kriget i Bosnien-Hercegovina, vacker, sympatisk, begåvad, ja hon har allt. Stefan Löfven hade hoppats mycket på Aida. Även om hon varit väldigt osynlig som statsråd så har hon de senaste månaderna gjort utspel som blivit uppskattade uppmärksammade och som visat att hon kan vara en politiker att räkna med i framtiden.

 

Stefan Löfven (S) statsminister
Stefan Löfven (S)
statsminister

 

Det kanske Stefan Löfven fortfarande kommer att göra –  men inte just nu. Hon lämnar på måndag sitt uppdrag som statsråd. Men hon kommer tillbaka i politiken, var så säkra. Dock måste det gå lite tid först, kanske ett år. Men jag skulle nog våga sätta en och annan krona på att Hadzialic är tillbaka i regeringen om ett år, kanske inte som gymnasieminister men med något annat uppdrag.

Hennes reträtt idag kan visa sig komma att rädda hennes politiska framtid. Hon lärde sig också en ordentlig läxa: Sveriges lagar gäller alla, även statsråd.