14 mord, 51 mordförsök och 30 fall av grov misshandel under juli 2016

 

 

Under juli månad 2016 begicks 14 mord, 51 mordförsök, 30 fall av grov misshandel, 14 fall av misshandel och 26 mordbränder i Sverige. Det visar den sammanställning för det grova våldet för juli månad i år som jag precis har blivit klar med. Det visar att det grova våldet ökade kraftigt under juli månad jämfört med under juni. Det gäller särskilt antalet mordförsök. Under juni månad begicks enligt min sammanställning 40 mordförsök men under juli månad inte mindre än 51 mordförsök. Det är en ökning med 27%! 

Denna ökning behöver inte vara en ny trend. Antalet grova brott varierar från månad till månad men tydligt är att man ändå kan konstatera en viss ökning. Samtidigt ska man ta i beaktande att sjukvården har räddat många liv. Många människor som fått livshotande skador i samband med ett mordförsök hade kanske dött om de intesnabbt hade kommit under läkarvård. Då hade mordstatistiken sett mycket värre ut.

Antalet mord i juli låg kvar på samma nivå som i juni, d v s 14 mord. Det gäller också antalet fall av grov misshandel – i juni 32 fall mot 30 fall i juli. Antalet mordbränder (24 under juni) ökade något till 26.

Om jag räknar samman siffrorna för de olika brottskategorierna för hela perioden 1 januari 2016 till och med 31 juli 2016, alltså under årets sju första månader, så har det i Sverige begåtts 93 mord och 231 mordförsök.

Många har undrat varför jag inte gör liknande sammanställningar av antalet våldtäkter. Det hade jag gärna gjort om jag hade haft tid. För närvarande har jag tillräckligt att göra med att sammanställa den statistik jag redan gör. Jag har heller inte tagit upp alla skjutningar och bilbränder som grasserar hela tiden. De är ytterst allvarliga brott men just nu hinner jag inte.

 

llenyhetsmorgon, selfies, marianne och jag mm 011

 

Så här ser bilden över det grova våldet ut dag för dag under juli månad 2016:

1 juli 2016

MÄNNISKOROV I BROMMA

En man tvingas under vapenhot in i en van utanför köpcentret Bromma Blocks i Stockholm. Polisen startar omedelbart jakten på förövarna. Larmet kommer in kl. 12.18 om att en van kört in i en personbil på vägen till köpcentret Bromma Blocks. Flerat män hoppar ur vanen och kidnappar under vapenhot en man som sitter i den påkörda bilen. Vanen är utlan dsregistrerad och vittnen berättar att minst en person varit beväpnad med motorsåg.

Polisen söker i området med flera patruller och helikopter och inleder en förundersökning om olaga frihetsberövande alternativt människorov,  olaga hot samt vapenbrott.

 

1 juli

GROV MISSHANDEL I MOTALA

En 45-årig man kommer in på polisstationen i Motala och anmäler att han har blivit knivskuren vid Platens grav i Motala. Den knivskurne pekar ut en gärningsman i 30-årsåldern. Polisen griper senare gärningsmannen i närheten av brottsplatsen. 30-åringen anhålls misstänkt för grov misshandel. Polisen beslagtar också flera brottsverktyg, bl a en kniv.

Den skadade 45-åringe är skuren i en överarmen och förs till sjukhus, dock utan livshotande skador.

 

2 juli

MORDBRAND VID FLYKTINGBOENDE I EKSJÖ

En person placerar en molotovcocktail vid ett av Migrationsverkets boenden i Mariannelund i Eksjö kommun. Sprängladdningen placeras i närheten av en carport i det hus där flyktingarna bor. Sprängladdningen fattar eld men de boende lyckas själva släcka branden.

Polisen inleder en förundersökning om mordbrand.

 

2 juli

MORDFÖRSÖK I PITEÅ

En 24-årig man i Piteå förs till sjukhus med livshotande skador. Han har ett 10 cm långt knivjack från höger örsnibb långt ner på halsen. Två män anhålls misstänkta för mordförsök. Polisen larmas på kvällen till en bostad i centrala Piteå och hittar den svårt skadade mannen. Polisen upptäcker att delar av 24-åringens halspulsåder är avskuren.

blodig kniv 002

24-åringen överlever mordförsöket och pekar efter några dagar ut en man som skyldig till mordförsöket. Händelsen sker enligt polisen i en drogrelaterad miljö.

 

2 juli

MORDFÖRSÖK I ESLÖV

Polisen larmas till en lägenhet i centrala Eslöv på grund av ett lägenhetsbråk. I lägenheten hittar polisen en svårt knivskuren man i 50-årsåldern. Mannen förs till sjukhus och en kvinna i 65-åldern grips misstänkt för att ha förorsakat mannens skador. Mannen är knivskuren i armen och i benet. Mannen och kvinnan har någon slags relation med varandra.

Eslövs kommun Foto: Vägverket
Eslövs kommun
Foto: Vägverket

 

Polisen inleder en förundersökning om mordförsök.

 

2 juli

TVÅ MORDFÖRSÖK I SÖDRA STOCKHOLM

En man och en kvinna i 20-årsåldern skadas när de blir beskjutna av ett okänt antal maskerade män i Östberga i södra Stockholm.  Offren satt i en bil, när denna prejades av en annan bil. Ur den andra männen rusade flera maskerade och svartklädda män och avlossade upp till sju skott i snabb följd med automatvapen mot personerna i den andra bilen.

Mannen är skadad i benet och kvinnan i armen. Polisen inleder omedelbart en förundersökning om mordförsök och grovt vapenbrott. Enligt polisen handlar skottlossningen sannolikt om en uppgörelse mellan kriminella.

Polisen får in larmet som en trafikolycka klockan 20.52 på lördagskvällen men det handlar alltså om skjutningar med automatvapen. Polisen jagar en silverfärgad bil. Tomhylsor från automatvapen hittas på brottsplatsen.

Polis i arbete Foto: Polisen.se
Polis i arbete
Foto: Polisen.se

 

2 juli

TVÅ MORDFÖRSÖK I TENSTA CENTRUM

Bara någon timma senare får polisen ett nytt larm om skottlossning. Larmet kommer in klockan 22.09 om att två män i 20-25-årsåldern har skottskadats i närheten av Tensta centrum. Polisen spärrar av ett stort område kring tunnelbanestationen.

Ett av offren ska ha skjutits med upp till tio skott och skadorna är allvarliga. Den andre mannen får lindriga skador. Även här inleder polisen en förundersökning om mordförsök och grovt vapenbrott. Någon misstänkt har inte gripits.

Polisen ser inget samband mellan mordförsöken i Tensta och mordförsöken i Östberga.

 

3 juli

MORDFÖRSÖK I LANDSKRONA

En kraftig detonation förstör en parkerad bil i Landskrona vid 4-tiden på söndagsmorgonen. Polisen rycker ut till platsen sen flera vittnen har slagit larm om att ha hört en kraftig explosion. Inga personer ska dock ha skadats vid explosionen. Polisen inleder en förundersökning om mordförsök.

 

3 juli

GROV MISSHANDEL OCH SKADEGÖRELSE I HELSINGBORG

En man i 35-årsåldern attackerar under lördagsnatten en bil med hjälp av en kofot. I bilen sitter mannens exfru, ytterligare en man och två barn. Både kvinnan och mannen skadas vid överfallet, som äger rum utanför Knutpunkten i centrala Helsingborg.

Vittnen som sett händelsen betecknar den som en ”skräckfilm”.

Mannen med kofoten grips på platsen misstänkt för grov misshandel, grov vårdslöshet i trafik, skadegörelse och olaga hot. Enligt vittnesuppgifter slår den 35-årige mannen in samtliga rutor på bilen och fortsätter sen överfallet med att misshandla mannen och kvinnan i bilen.

 

3 juli

TVÅ MORDFÖRSÖK I STOCKHOLM

Polisen får under söndagseftermiddagen larm om att en man i 20-25-årsåldern ska ha blivit knivskuren i en lägenhet i Blackeberg i nordvästra Stockholm. När polisen kommer till platsen visar det sig att ytterligare en man i lägenheten ska ha blivit knivskuren.

En av de skadade männen blöder kraftigt och förs till sjukhus. Polisen griper fyra personer som befinner sig i lägenheten för medverkan till mordförsök. Vilken relation de skadade och de gripna har med varandra är ännu okänt.

Polisen inleder en förundersökning om mordförsök i två fall.

 

3 juli

MORDFÖRSÖK I ÄLMHULT

En 34-årig man blir allvarligt knivskuren vid Norra Esplanaden i Älmhult i Småland. Mannen förs till sjukhus med svåra skärskador i ansiktet och ena handen. Knivskärningen sker vid halv tiotiden på kvällen. Polisen rubricerar ärendet som mordförsök.

Polisen griper senare en 18-årig man misstänkt för mordförsök. Den misstänkte nekar till brott. Tjugosex dagar senare, den 29 juli, åtalas 18-åringen för mordförsöket.

 

4 juli

MORDFÖRSÖK I MALMÖ

En 20-årig man skottskadas under natten till måndag på Sörbäcksvägen i stadsdelen Kroksbäck i Malmö. Flera vittnen larmar polisen efter att ha hört skottlossningen. Någon kör den skottskadade mannen till sjukhus. Även sjukhuspersonalen slår larm till polisen.

Det är oklart om ett eller flera skott har avlossats. Polisen inleder en förundersökning om mordförsök.

 

4 juli

MORDFÖRSÖK I HALMSTAD

Sent på måndagskvällen kallas polis, räddningstjänst och ambulans till Strandvallen på Vallås i Halmstad. En 38-årig man har blivit allvarligt knivskuren i magen och i axeln. Dessutom har han fått bensin hälld över sig. Mannen förs med ambulans till sjukhus.

Blodig kniv Foto: Elisabet Höglund
Blodig kniv
Foto: Elisabet Höglund

 

Mordförsöket ska enligt polisen ha skett inne i en lägenhet vid Strandvallen men när polisen kommer till platsen ligger den knivskurne mannen utanför bostadshuset. Någon gärningsman syns inte till. Däremot befinner sig en kamrat till en skadade på platsen. Både den knivskurne mannen och hans kamrat vet vem gärningsmannen är men vill inte avslöja detta.

Båda männen är kända av polisen tidigare, framförallt för drogrelaterade brott. Den knivskurne själv har ett gediget brottsregister. Han dömdes bl a 2007 till fängelse i sex månader för inblandning i en dödsmisshandel i Malmö.

Polisen har fått in detaljerad information om mordförsöket i Halmstad. Den misstänkte gärningsmannen är i 25-30-årsåldern och är tatuerad i ansiktet. Polisen inleder en förundersökning om mordförsök.

 

5 juli

GROV MISSHANDEL I VÄSTERÅS

En 20-årig man attackeras i sitt hem i Västerås under måndagsnatten av en okänd knivbeväpnad gärningsman. 20-åringen förs i ambulans till sjukhus. Där betraktas hans skador som allvarliga men inte livshotande. Hade mannen inte förts så snabbt tills sjukhus hade hans skador däremot blivit livshotande. Det är den knivskurne mannen själv som larmar ambulans.

Gärningsmannen ska ha brutit sig in i lägenheten och knivskurit offret i låret innan han försvinner igen. Den skadade säger sig inte ha en aning om vem gärningsmannen är. Polisen inleder en förundersökning om grov misshandel.

 

5 juli

GROV MISSHANDEL I SOLNA

En 20-årig man försöker ta sig ombord´på en buss i Västra skogen i Solna utan bussbiljett. När busschauffören vägrar låta mannen åka med drar 20-åringen fram en kniv och hugger chauffören i handen. När polisen kommer till platsen har gärningsmannen redan gripits av vaktpersonal som satt handfängsel på honom medan den knivskurne bussföraren förs i ambulans till sjukhus.

En förundersökning om misshandel alternativt grov misshandel inleds av polisen.

 

5 juli

MORD I SVENLJUNGA

En starkt förmultnad manskropp hittas vid ett torp i ett skogsområde i Svenljunga utanför Borås. Mannen, som är 86 år, ska ha varit försvunnen under mer än två år. Det är 86-åringens gode man som gör det makabra fyndet. Kroppen ligger gömd på tomten  på ett sådant sätt att polisen utgår ifrån att mannen har blivit mördad.  Polisen inleder en förundersökning om mord.

Huset på bilden har inget men den mördade mannen att göra. Foto: Elisabet Höglund
Huset på bilden har inget men den mördade mannen att göra.
Foto: Elisabet Höglund

 

Den 86-årige man, vars kropp man hittat, bodde tidigare i det här torpet, som han också ägde. Den döde mannen betraktades som en enstöring och uppträdde lite märkligt. Han har levt isolerat och har inte haft kontakt med sina anhöriga. Då och då har han rest utomlands.

Sista gången mannen sågs vid liv var i Göteborg 2014. Mannen ska ha gjort en banktransaktion den 30 april 2014. Under polisutredningen tätnar mystiken. Det finns inga tecken på strid, inte något mordmotiv och det har heller inte funnits något hotbild mot mannen.

Stugan på bilden har inget med den mördade mannen i Svenljunga att göra. Foto: Elisabet Höglund
Stugan på bilden har inget med den mördade mannen i Svenljunga att göra.
Foto: Elisabet Höglund

 

Polisen har inga starka förhoppningar om att kunna lösa mordet på den 86-årige mannen. Man ligger ju två år efter händelseutvecklingen. Polisen tror dock fortfarande att mannen har mördats. Kroppen ligger så gömd i skogen att den inte ska hittas. Kroppen borde enligt polisen inte har gömts på det här sättet om det hade handlat om en naturlig död.

 

5 juli

MORDBRAND I HAPARANDA

Ett övergivet tvåvåningshus i centrala Haparanda har satts i brand. Både polis och räddningstjänst är på plats men det finns inget att göra för att rädda huset, som är ett gammalt K-märkt garveri. Risken för spridning är stor eftersom närmaste fastighet bara ligger femton meter därifrån.

Polisen har inlett en förundersökning om mordbrand.

 

6 juli

DRÅPFÖRSÖK PÅ POLISMAN I GÄVLE

En 25-åring man tar strypgrepp på en polisman i samband med ett polisingripande i stadsdelen Andersberg i Gävle. Tumult uppstår när polisen försöker gripa en man. Mannens bror attackerar då polismannen och tar strypgrepp på honom.

Det hela slutar med att polisen griper tre bröder. Den yngste som är i yngre tonåren släpps på grund av sin låga ålder men de äldre bröderna, som är i 25-årsåldern, anhålls på kvällen.

Uppsalapolisen inleder en förundersökning om dråpförsök, våld mot tjänsteman, främjande av flykt och häleri. Polisen beslagtar två hyrbilar, kontanter och guld.

 

6 juli

MORDFÖRSÖK I UPPSALA

En 24-årig man i Uppsala blir knivhuggen i ansiktet, ryggen och buken på Fyristorg i centrala Uppsala.  Händelsen utspelar sig på natten. Mannens skador är mycket allvarliga och han förs i ambulans till sjukhus.

Blodig kniv Foto: Elisabet Höglund
Blodig kniv
Foto: Elisabet Höglund

 

Polisen griper två män för mordförsöket. Den ene gripne är i 30-årsåldern och den andre är en pojke på 16 år. Polisen inleder en förundersökning om mordförsök.

Efter en dryg vecka häktas 16-åringen misstänkt för mordförsök. 30-åringen släpps däremot men är fortsatt misstänkt för inblandning i mordförsöket.

 

6 juli

MORDBRAND I SÖDERTÄLJE

Sex personer måste föras till sjukhus efter en brand i Södertälje. Tre av dem är barn. Branden startar vid lunchtid på onsdagen i ett barnvagnsförråd i ett lägenhetshus. Rökutvecklingen från branden är mycket kraftig och ambulans skickas till platsen.

Alla sex som skickas till sjukhus har fått rökskador. Det är oklart hur allvarligt skadade de är. Senare på dagen meddelar polisen att man inlett en förundersökning om mordbrand.

 

 

5 juli

GROV MISSHANDEL I GÖTEBORG

Strax efter klockan ett på natten larmas polis till Östra sjukhuset i Göteborg sen en man i 30-årsåldern kommit in med svåra knivskador. Den knivskurne mannen har själv tagit sig till akuten. Han har blivit knivskuren i magen. Hans skador är så allvarliga att han sövs ner och opereras på natten.

Mannen är dock ovillig att samarbeta med polisen. Därför saknar polisen både uppgifter om brottsplats, vapen och andra viktiga detaljer.

Polisen inleder en förundersökning om grov misshandel.

 

6 juli

MORDFÖRSÖK UTANFÖR AVESTA

En person knivskadas allvarligt i byn Horndal utanför Avesta. Larmet kommer in klockan 19.22 på kvällen. Anmälaren uppger att en person är död.

En polispatrull skickas till en adress i Horndal och hittar där en svårt knivskuren man. På platsen finns en annan person som polisen misstänker har utfört knivdådet. Den knivskurne mannen förs till Falu lasarett.

Den misstänkte mannen anhålls misstänkt för mordförsök.

 

7 juli

MORDBRAND PÅ ASYLBOENDE I SURAHAMMAR

Ett asylboende på Westsura Herrgård i Surahammar utsätts på torsdagen för mordbrand. Det handlar om en fullt utvecklad brand med kraftig rökutveckling. Det tar flera timmar innan branden är under kontroll. En 28-årig man förs skadad till sjukhus. En 25-årig man bosatt på asylboendet har gripits misstänkt för mordbrand och polisen inleder en förundersökning om mordbrand.

Redan för en månad sen var det bråk på det här asylboendet. Misshandel och olaga hot polisanmäldes. Orsaken till bråket var att en 46-årig man på boendet vägrat dela rum med en nyanländ 26-årig man. Männen började bråka och 46-åringen kastade en stol i ryggen på den yngre mannen och hotade personalen.

Idag råder stor frustration bland de asylsökande som bor på Westsura Herrgård. Många ogillar att bo mitt ute i skogen och bristen på möjligheter att ta sig ”till stan”. De klagar på att maten är dålig internetuppkoppling.

 

7 juli

GROV MORDBRAND I TIDAHOLM

Det kända Thaipalatset i Tidaholm förstörs i en brand under natten mellan onsdag och torsdag. Polisen misstänker att branden är anlagd och rubricerar brottet som grov mordbrand. Sju personer befinner sig inne i byggnaden när branden bryter ut men klarar sig oskadda. Polisen i Skövde misstänker att branden startat i en bil som stått parkerad i närheten av restaurangen. Branden sprider sig snabbt från bilen till byggnaden.

Thaipalatset i Tidaholm före branden
Thaipalatset i Tidaholm före branden

 

En timma innan elden på Thaipalatset bryter ut kommer det in ett larm till SOS Alarm om att det brinner i en container bakom Coop-butiken. Avstånden mellan butiken och restaurangen är 300 meter. Enligt polisen finns det ett samband mellan de båda bränderna.

 

7 juli

GROV MISSHANDEL I HÄRNÖSAND

Vid halv elva-tiden på kvällen larmas polisen om en knivskärning i Härnösand. En man förs till sjukhus med svåra knivskador. Polisen griper en misstänkt gärningsman men släpper honom senare eftersom han inte längre är misstänkt.

blodig kniv 003

 

Oklarheterna kring knivskärningen är stora. Under natten finns ännu ingen känd brottsplats och i den knivskurne mannens lägenhet finns inga spår. Polisen inleder en förundersökning om grov misshandel.

 

7 juli

POLIS SKÖT MAN I TIMRÅ MISSTÄNKT FÖR MORDFÖRSÖK

Polisen skjuter en man med ett eller flera skott i en lägenhet i Timrå utanför Sundsvall. Orsaken är att polispatrullen säger sig ha blivit angripen av mannen. Mannen vårdas på sjukhus för allvarliga skador.

Polisen hänvisar till nödvärnsrätten när man skjuter verkanseld mot mannen. Enligt polisen är mannen ”aggressiv” och ”kan vara beväpnad”. Mannen är misstänkt för försök till mord alternativt dråp sen han angripit polispatrullen. Ingen av de inblandade polismännen är skadad.

Polismännen tas dock ur tjänst och polisen vidtar personalvårdande åtgärder. En förundersökning om tjänstefel har inletts.

 

7 juli

MORD I VIKSJÖ UTANFÖR STOCKHOLM 

En man i 40-årsåldern skjuts till döds av polis i Viksjö nordväst om Stockholm strax före klockan 23.00 på kvällen. Mannen ska ha uppträtt hotfullt mot personer i omgivningen. Vittnen tycker sig se att mannen är beväpnad. Han har ett pistolliknande föremål i handen.

Händelsen inträffar på en parkeringsplats i centrala Viksjö. Polisen vill inte avslöja med hur många skott mannen skjuts eller var skotten träffar. Han förs allvarligt skadad till sjukhus där han avlider. Ett vittne säger sig ha hört fyra skott.

Polisen inleder en förundersökning om grovt olaga hot, dels hotet mot en person innan polisen kommer till platsen, dels hotet mot polisen. Polisens agerande hanteras separat av den fristående avdelningen för särskilda utredningar. En polisåklagare har satts in på fallet.

 

8 juli

MISSHANDEL I NORRKÖPING

En 50-årig kvinna misshandlas på Stockholmsvägen i Norrköping vid halv sju-tiden på kvällen av en okänd gärningsman. Kvinnan fick två slag i ansiktet. Slagen kan ha lett till en fraktur på käkbenet och hon förs till sjukhus för vård.

Polisen rubricerar gärningen som misshandel och söker vittnen som kan ha sett händelsen.

 

8 juli

MORDFÖRSÖK I UPPSALA

Ett brutalt mordförsök inträffar i Uppsala natten mot onsdagen. En 25-årig man blir brutalt knivskuren i ryggen, buken och ansiktet. 25-åringen förs till sjukhus med mycket allvarliga skador.

Det är strax före  klockan 3.00 på natten som polisen får larm om en knivskärning i närheten av Fyristorg i centrala Uppsala. Flera polispatruller åker till platsen. Polisen griper två män i 30-årsåldern misstänkta för mordförsök. Senare anhålls de två gripna männen.

Det visar sig att en av gärningsmännen är en 16-årig pojke. Han häktas på fredagen på sannolika skäl misstänkt för mordförsök. En 30-årig man har suttit anhållen släpps på fredagen. Enligt polisen kvarstår misstankarna mot den äldre mannen men de är inte tillräckligt starka för att hålla honom frihetsberövad.

16-åringen nekar till brott.

 

8 juli

MORDFÖRSÖK PÅ CAMPING I TRELLEBORG

Polisen får vid halv tolv-tiden på torsdagskvällen den 7 juli larm om att en man i 20-årsåldern blivit knivskuren på Dalabadets campingplats i Trelleborg. Det är den knivskadade själv som talar om att han blivit knivskuren. Han lyckas också ta sig själv till sjukhus. Där konstaterar man att han har fått allvarliga men inte livshotande skador.

Dalabadets camping i Trelleborg Foto: Trelleborg.se
Dalabadets camping i Trelleborg
Foto: Trelleborg.se

 

Polisen lyckas få tag i den skadade mannen på sjukhuset och inleder en förundersökning om mordförsök. Någon misstänkt gärningsman finns inte. Flera personer försöker under natten att bryta sig in på sjukhuset genom att försöka slå in dörren till akutmottagningen. De säger att de vill hjälpa den skadade mannen.

 

8 juli

MISSHANDEL PÅ ASYLBOENDE I UMEÅ

En person grips misstänkt för misshandel och olaga hot på ett asylboende i Umeå. Polisen uppger att offret för misshandeln inte fått några allvarligare skador.

Brottet ska ha begåtts under torsdagseftermiddagen den 7 juli.

 

 

9 juli

GROV MEN MYSTISK MISSHANDEL I SÖLVESBORG

En 39-årig man misshandlas svårt natten till den 9 juli. Misshandeln sker när mannen är på väg hem efter att ha besökt den s k Killebomnatten i Sölvesborg. Mannen minns dock ingenting själv av misshandeln.

Polisen i arbete Foto: Polisen.se
Polisen i arbete
Foto: Polisen.se

 

Mannen kommer hem till sin bostad i Sölvesborg vid ettiden. Han är illa skadad och blöder och hämtas till sjukhus av ambulans.  På sjukhuset konstateras att mannen har fått flera skallfrakturer. Kindbenet och käken är krossade och mannen har ådragit sig en kraftig hjärnskakning. Läkarna bedömer att mannen har blivit misshandlad. Hjärnblödningen har orsakat total minnesförlust hos mannen. Han vet inte själv vad han har blivit utsatt för. Det kommer inte heller in någon information till polisen som kan skapa klarhet i vad som hänt.

Det sista mannen kommer ihåg är att han låser upp sin cykel som står parkerad vid hamnen för att åka hem. Cykeln är också försvunnen. Polisen står helt utan pusselbitar för att lösa den mystiska gåtan. Polisen inleder en förundersökning om grov misshandel.

 

9 juli

MORDFÖRSÖK OCH SKJUTNINGAR I SOLLENTUNA

En explosion från en misstänkt handgranat och flera snabba skott plågar de boende vid Malmvägen i centrala Sollentuna natten till lördagen den 9 juli. Skottlossningen kommer av allt att döma från automatvapen. Flera personer har tvingats söka skydd bakom bilar för att inte träffas av skotten. Ett tiotal larm kommer in till polisen och de boende i området är skräckslagna.

Malmvägen i Sollentuna Foto: Hitta.se
Malmvägen i Sollentuna
Foto: Hitta.se

 

Minst två bilar har skador från skott och fastigheter och fönster har träffats. Händelsen utreds som grovt vapenbrott, grovt olaga hot och framkallande av fara för annan. Tidigt på lördagsmorgonen utökas rubriceringen även till mordförsök eftersom personer har skjutit rakt in i bilar. Det är okänt om några människor har suttit i bilarna.

 

9 juli

MORDFÖRSÖK VID FARSTA STRAND

En man blir beskjuten med revolver vid tunnelbanestationen Farsta strand i södra Stockholm vid 16-tiden på lördagseftermiddagen. Gärningsmannen flyr omedelbart från platsen. Polisen larmas, kommer till brottsplatsen och inleder omedelbart en förundersökning om mordförsök.

Tunnelbanestationen Farsta Strand
Tunnelbanestationen Farsta Strand

 

Det är brottsoffret själv som ringer till polisen och berättar att han har blivit beskjuten. Polisen förhör mannen och dennes kamrater. Efter samtalet grips en man i 50-årsåldern i Hökaränge. Mannen är beväpnad med en revolver.

 

9 juli

GROV MISSHANDEL I MALMÖ

En 50-årig man förs till sjukhus sen han utsatts för grov misshandel på Stortorget i Malmö. Mannen misshandlas av upp till åtta personer, som alla slår och sparkar honom.

Mannen beskriver misshandeln som helt oprovocerad. Hans skador uppges inte vara livshotande.

 

9 juli

NY MISSHANDEL I MALMÖ

En 25-årig kvinna förs till sjukhus sen en polispatrull hittat henne misshandlad på Östra Farmvägen i Malmö vid 2-tiden på natten till söndag. Kvinnan är påverkad och blöder från ansiktet. Skadorna anses inte vara livshotande.

Ingen gärningsman är gripen.

 

9 juli

GROV MISSHANDEL I GÖTEBORG

En man som är anställd som spårsmörjare vid Göteborgs Spårvägar attackeras och misshandlas av ett ungdomsgäng på fem personer. Mannen tilldelas flera sparkar innan gärningsmännen flyr från platsen. Misshandeln sker vid hållplatsen Aprilgatan i Kortedala och utförs med ett hårt föremål.

Spårvagn mot Kortedala-Bergsjön i Göteborg Foto: Postvagnen.com
Spårvagn mot Kortedala-Bergsjön i Göteborg
Foto: Postvagnen.com

 

Den misshandlade mannen förs till Sahlgrenska med huvud- och armskador. Polisen har inte lyckats gripa gärningsmännen och signalementen är mycket svaga.

Polisen utreder händelsen som grov misshandel och våld mot tjänsteman.

 

9 juli

GROV MISSHANDEL I STOCKHOLM 

En man i 25-årsåldern delar ut mat till hemlösa när han blir påhoppad och misshandlad av fyra maskerade män i Fatbursparken vid Medborgarplatsen i Stockholm. De fyra männen slår och sparkar offret i huvudet och flyr sen från platsen. Misshandeln äger rum vid 17-tiden på lördagseftermiddagen.

De fyra maskerade männen, som alla har näsdukar över ansiktena, hoppar helt oprovocerat på den 25-årige mannen. Gärningsmännen är enligt vittnen i 20-årsåldern. Offret förs i ambulans till sjukhus med blödningar från örat.

Polis i arbete Copyright: Dreamstime.com
Polis i arbete
Copyright: Dreamstime.com

 

Enligt polisen kan överfallet vara politiskt eftersom den misshandlade mannen är aktiv i den högerextrema organisationen Nordisk ungdom.

 

10 juli

MISSHANDEL PÅ ASYLBOENDE I SUNNE

En man blir på söndagen knivskuren i samband med ett bråk på ett asylboende i Sunne i Värmland. Tre polispatruller och ambulans kallas till platsen. Den misshandlade mannen har ådragit sig en sårskada i handen.

 

11 juli

MORDBRAND UTANFÖR VARA

En häftig villabrand bryter under söndagsnatten ut i Stora Levene utanför Vara i Västergötland. Den familj som bor i villan lyckas ta sig ut men huset brinner ner till grunden. Polisen utreder händelsen som mordbrand.

Branden startar i husets källare men det är oklart varför det börjar brinna. Brandförloppet är mycket snabbt. Det är en kvinna och henne tre barn som bor i villan. Ingen av dem skadas.

 

11 juli

MISSHANDEL I TVÅ FALL I STOCKHOLM

Ett bråk på busslinje 4 i Stockholm börjar med att en passagerare vägrar betala sin bussbiljett. Detta sker på Långholmsgatan. Passageraren går till angrepp mot busschauffören. När bussen stannar igen ger sig chauffören i sin tur på passageraren, denna gång utanför bussen.  Chauffören slår passageraren med knuten näve. Passageraren faller till marken och blir liggande medvetslös. Så småningom vaknar han tll liv igen. Han har då fått en sårskada under ena örat.

SL-buss på busslinje 4 i Stockholm. Denna bild har inget att göra med den händelse som beskrivs. Foto: Stockholm.se
SL-buss på busslinje 4 i Stockholm. Denna bild har inget att göra med den händelse som beskrivs.
Foto: Stockholm.se

 

Polisen skriver en anmälan och en motanmälan om misshandel.

 

12 juli

BARNAMORD I TROLLHÄTTAN

Ett par i 20-25-årsåldern bosatta i Trollhättan anhålls misstänkta för att ha misshandlat sin sex månader gamla bevis till döds. Det är sjukvården som larmar polisen sen barnet avlidit under ”oklara omständigheter”. Händelsen ska ha inträffat den 8 juli och polis och åklagare är mycket förtegna om khur den misstänkta dödsmisshandeln har gått till.

Brott i nära relationer Foto: Polisen
Brott i nära relationer
Foto: Polisen

 

Redan i februari i år utreddes pappan misstänkt för att ha orsakat en lårbensfraktur på barnet. Socialtjänsten slog larm om vanvård. Kammaråklagaren vid Skaraborgs tingsrätt ansökte då om att det skulle utses en särskild företrädare för barnet. I ansökan skrev åklagaren att det inte kunde uteslutas att barnet hade utsatts för s k ”shaken baby syndrome”, alltså att barnet skakas av en vuxen så att barnen skadas eller dör.

Pappan misstänktes för misshandel alternativt vållande till kroppsskada men utredningen lades ner eftersom et inte gick att styrka brott.

 

12 juli

TVÅ MORDFÖRSÖK I KRISTINEHAMN 

En man i 25-årsåldern grips misstänkt för mordförsök på två personer i Kristinehamn på måndagskvällen. Han ska ha jagat en man och en kvinna med kniv, så att de tvingats låsa in sig i en garderob i lägenheten. För att komma in i garderoben försöker den knivbeväpnade mannen hugga sig igenom dörren.

Man med kniv. Bilden har inget att göra med mordfösöken i Kristinehamn. Copyright: Jormonago/Dreamstime.com
Man med kniv. Bilden har inget att göra med mordförsöken i Kristinehamn.
Copyright: Jormonago/Dreamstime.com

 

Mordförsöket sker i samband med en spritfest i en lägenhet i Kristinehamn. Plötsligt går allt snett för en av festdeltagarna, om griper en kniv och går till attack mot en man och en kvinna som befinner sig i sällskapet.

När en polispatrull anländer till lägenheten går mannen till attack även mot dessa. Mannen misstänks för två fall av mordförsök, grovt olaga hot och hot mot tjänsteman.

 

12 juli

MORDFÖRSÖK I SÖDERTÄLJE 

Larm kom in till polisen strax före klockan 17.00 på tisdagseftermiddagen om att en man blivit skjuten vid en camping vid Farstanäset i Järna i Södertälje kommun. Den misstänkte gärningsmannen brottas ner av en anhörig till den skottskadade sen gärningsmannen blivit omringad av folk som befinner sig på campingen. Gärningsmannen grips senare av polisen. Det skjutvapen gärningsmannen använt blir kvar på brottsplatsen. Men innan han grips befinner han sig fortfarande inom området, nu beväpnad med en kniv.

Offret förs i ambulanshelikopter till sjukhus. Polisen inleder en förundersökning om mordförsök.

 

13 juli

MORDFÖRSÖK I KRISTIANSTAD

En 80-årig man utsätts för mordförsök i sin lägenhet i Kristianstad. Den 35-årige gärningsmannen misshandlar 80-ringen med olika tillhyggen, bl a en kniv. Larmet kommer in till polisen strax efter klockan 22.00 på kvällen. Det är den misshandlade mannen själv som ringer polisen. Han förs senare med ambulans till sjukhus.

De båda männen känner varandra sen tidigare. När polisen gör en husrannsakan i en annan lägenhet griper de gärningsmannen. Polisen inleder en förundersökning om mordförsök.

 

13 juli

SKJUTNING/MORDFÖRSÖK I BORÅS

Vid halv två-tiden på onsdagen larmas polisen av en man som hävdar att någon har skjutit skott rakt in i hans lägenhet. Polisen åker till platsen och kan verifiera att det finns ett kulhål i ett fönster, en skadad vägg och en kopparbit som kan vara en del av en kula.

Vid skottillfället befinner sig två personer i lägenheten. Ett vittne har bekräftat för polisen att han sett en person avlossa skott in i lägenheten, innan han försvinner från platsen. Gärningsmannen ska ha flytt i ”en liten svart bil”.

Ingen blir skadad i samband med skottlossningen men brottet rubriceras som mordförsök.

 

13 juli

MORDFÖRSÖK I SANDVIKEN 

En 29-årig kvinna från Sandviken förs till sjukhus med skärskador efter att ha attackerats med kniv av sin 26-årige man. Mannen grips av polis i parets lägenhet och anhålls senare av åklagare misstänkt för synnerligen grov misshandel. Knivskärningen sker i parets bostad.

Mordförsöket är mycket brutalt. Medan parets son läser en bok i vardagsrummet knivhugger mannen sin hustru i sovrummet. Kvinnan blöder ymnigt och mannen ber henne att gå ut på toaletten och tvätta sig. Kvinnan vädjar för sitt liv och skriker: ”Snälla, blodet kommer att ta slut. Ring ambulans!”

Kvinnan går själv ut i trapphuset och ringer på hos grannar. Hon får till slut hjälp med att ringa efter ambulans.

Dagen därpå häktas den 26-årige mannen misstänkt för mordförsök.

 

13 juli

MORDFÖRSÖK I DOMSJÖ

En 30-årig man grips på onsdagskvällen misstänkt för mordförsök. En man i 50-årsåldern skadas med kniv och förs till Örnsköldsviks sjukhus för sina skador. Skadorna är inte livshotande.

Polisen i arbete Foto: Polisen.se
Polisen i arbete
Foto: Polisen.se

 

Polisen får in larmet vid 17-tiden om att en man utsatts för mordförsök i Domsjö. Polisen ger sig till platsen med hundar. Ett vittne uppger att han har sett två män som bråkat. Plötsligt faller en av männen ihop och den andra lämnar omedelbart platsen till fots. Vittnet ser att den skadade mannen har blivit knivskuren.

Redan vid halv åtta-tiden på kvällen griper polisen odramatiskt en misstänkt man en dryg kilometer från brottsplatsen. Polisen inleder en förundersökning om mordförsök alternativt försök till dråp.

 

14 juli

GROV MISSHANDEL PÅ SKATTEVERKET I MALMÖ

En man och en kvinna i 70-årsåldern grips inne på Skatteverkets och Försäkringskassans lokal på Kattsundsgatan i Malmö. Minst en av dem har burit kniv och hotat ett annat par i 50-årsåldern. Det 70-åriga paret är misstänkta för grov misshandel.

Paret grips på plats av en väktare. Det är oklart om det är mannen eller kvinnan som bär kniv men båda misstänkts för försök till grov misshandel med kniv och en käpp.

 

15 juli

GROV MORDBRAND I KALMAR

En frisörsalong på Ölandsgatan i Kalmar sätts i brand när någon kastar in ett brännbart material i lokalen. Händelsen rubriceras som grov mordbrand. Innehavaren till frisersalongen tror att någon vill ha bort honom från salongen, som är helt nyöppnad.

Strax före klockan två natten till fredag larmas polis och räddningstjänst till frisersalongen. Det brinner inne i lokalen och polisen misstänker att branden är anlagd. Polisen tar bevismaterial i beslag och inleder en förundersökning om grov mordbrand.

 

15 juli

MORDFÖRSÖK I LUDVIKA

En 23-årig man blir allvarligt knivskuren i Ludvika. Överfallet sker på bakgården till en restaurang vid 16-tiden den 12 juli. Offret får motta flera knivhugg mot överkroppen och blöder kraftigt.  Polisen rubricerar händelsen som mordförsök. Mannen förs i ambulans till sjukhus.

Välkommen till Ludvika Foto: Commons.Wikipedia.org

Foto: Commons.Wikipedia.org

 

Gärningsmannen, som är 20 år, grips två dagar senare i Smedjebacken. Efter förhör beslutar åklagaren att anhålla mannen på sannolika skäl misstänkt för mordförsök. Även den misshandlade mannen är bosatt i Smedjebacken. De båda männen känner varandra sen tidigare.

 

15 juli

MORDFÖRSÖK I TUMBA

En kvinna attackeras med en kniv och en hammare av en man utanför sitt hem i Tumba söder om Stockholm strax efter klockan halv elva på förmiddagen. Gärningsmannen uppges ha flytt på cykel men grips redan strax efter klockan elva av polisen. Kvinnan knivskurits i magen och slagits med en hammare i huvudet. Hon förs allvarligt skadad till sjukhus.

Copyright: Dreamstime.com
Copyright: Dreamstime.com – bilden har inget med texten att göra.

 

Polisen inleder en förundersökning om mordförsök och letar efter de tillhyggen som gärningsmannen har använt. Enligt polisen känner kvinna och mannen varandra men motivet är hittills okänt.

 

16 juli

MORD OCH MORDBRAND I UPPSALA

En person hittas död i en utbränd lägenhet i Uppsala. Brandorsaken är oklar och polisen arbetar med att identifiera den döde.

Det är natten till lördag som polis och räddningstjänst i Uppsala får in ett larm om en brand i en lägenhet. När de kommer till platsen hittar de en död person i lägenheten. Offret förs till Akademiska sjukhuset där man konstaterar att han har avlidit.

Polisen inleder en förundersökning om mord och mordbrand.

 

16 juli

MORDFÖRSÖK I MALMÖ

Natten till lördag sker två knivrån vid Folkets Park i Malmö. Det ena rånet slutar med att offret får föras till sjukhus med livshotande skador.

Det är strax efter klockan 04.00 på natten som knivrånen inträffar i området kring Möllevången och Folkets Park. Först rånas en man i 35-årsåldern på Falsterbogatan av två gärningsmän med kniv. Rånarna lyckas tvinga till sig en väska av offret som springande flyr från platsen och tillkallar polis.

Tio minuter senare påträffas en man i 25-årsåldern svårt knivhuggen vid korsningen Ystadgatan-Södra Arkgatan. Han förs till sjukhus med livshotande skador. Enligt polisen kan det röra sig om samma gärningsmän bakom de två händelserna.

Polisen rubricerar överfallet som mordförsök och inleder en förundersökning.

 

16 juli

TVÅ FALL AV GROV MISSHANDEL I ESKILSTUNA

Två flyktingpojkar i tonåren misshandlas brutalt i en bostad i stadsdelen Råbergstorp i Eskilstuna sent på söndagskvällen. En 25-årig man som tidigare är dömd för flera brott är misstänkt för grov misshandel. När polisen kommer till lägenheten hittar man de två pojkarna allvarligt skadade. En av pojkarna har fått ett benbrott och den andre har fått flera knivhugg.

Knivbeväpnad man. Personen på bilden har inget med misshandeln i Eskilstuna att göra Copyright: Dreamstime.com 41808337
Knivbeväpnad man. Personen på bilden har inget med misshandeln i Eskilstuna att göra
Copyright: Dreamstime.com 41808337

 

Åklagare Thomas Bergström bekräftar att de två skadade pojkarna är identiska med de som anonymt trätt fram i Eskilstuna-Kuriren och avslöjat att de blivit sexuellt utnyttjade av en kvinnlig chef för ett företag som placerar ensamkommande i familjehem och boenden. Pojkarna var placerade i ett av företagets boenden tills detta stängdes ner. Nu bor de i en annan kommun.

De 25-årige eskilstunabon är misstänkt för  grov misshandel, olaga hot och övergrepp i rättssak. Han är tidigare känd av polisen. Så sent som i fjol dömdes han för narkotikabrott, skadegörelse och brott mot knivlagen.

25-åringen är inte gripen. Orsaken är att polis och åklagare tror att flera personer kan vara inblandade.

 

16 juli

MORDFÖRSÖK I ESKILSTUNA

En man i Nyfors i Eskilstuna grips natten till lördagen misstänkt för mordförsök. Mannen har hotat sin fru med en kökskniv. Han har också tagit strypgrepp på henne och dunkat hennes huvud i väggen. Enligt polisen består mordförsöket av själva strypgreppet.

Händelsen inträffar strax före klockan två på natten. Mannen är berusad och kan inte höras av polisen direkt.

 

17 juli

TVÅ FALL AV MISSHANDEL I UMEÅ

Ett larm om misshandel kommer in till polisen strax efter klockan tre natten till söndagen. En man har blivit misshandlad utanför en bostad i Umeå och polisen beger sig till platsen. Polisen hittar mannen blodig utanför adressen Väst på stan.

Polisen griper senare två personer misstänkta för misshandeln. Det handlar om ett slagsmål där ytterligare en person har blivit skadad. Den man som är mest allvarligt skadad förs till sjukhus. Ingen av de inblandade vill prata med polisen om händelserna.

 

17 juli

MORDFÖRSÖK OCH GROV MISSHANDEL I STOCKHOLM 

Tre personer blir under natten till söndag knivskurna på nattklubben Marquise i centrala Stockholm. En 18-årig gärningsman grips misstänkt för mordförsök och grov misshandel sen vakter på nattklubben larmat polisen.

Poliser i arbete Foto: Polisen
Poliser i arbete
Foto: Polisen

 

Polisen inleder en förundersökning om mordförsök med kniv. En av de svårast skadade männen förs till sjukhus för vård.

 

17 juli

MORDBRAND I SKÅNSKA MÖRARP 

En ladugård i Mörarp i Skåne brinner ner till grunden under natten till söndagen. När brandpersonal anländer till brandplatsen är byggnaden helt övertänd. Det gäller därför att förhindra att elden sprider sig. Boningshuset ligger alldeles intill den brinnande ladugården och allt görs för att branden inte ska sprida sig dit.

Brinnande hus (genrebild) Copyright: Artzzz/Dreamstime.com
Brinnande hus (genrebild)
Copyright: Artzzz/Dreamstime.com

 

Polisen rubricerar händelsen som mordbrand. Inga människor eller djur kommer till skada.

 

17 juli

DRÅPFÖRSÖK I GRUMS

En 21-årig man blir under natten knivskuren på festplatsen Stuvstadsplatsen utanför Grums i Värmland. Mannen förs akut till sjukhus. Han säger sig inte ha en aning om vem gärningsmannen är, bara att gärningsmannen lämnar festplatsen i en grå bil.

Den skadade mannen får först ett slag i ansikte och faller omkull. Han blir även knivskuren i magen. Hans skador är allvarliga men inte livshotande.

Polisen utreder händelsen som försök till dråp.

 

17 juli

TRE FALL AV GROV MISSHANDEL I ÄLMHULT

Under söndagskvällen misshandlas tre personer i Älmhult blodiga av ett gäng på 10-15 personer. Nio personer grips av polis misstänkta för grov misshandel. Minst två av de skadade för till sjukhus i ambulans. Polisen har beslagtagit flera knivar men det är olart om de har använts vid tillfället eller ej.

Polis och åklagare inleder en förundersökning om grov misshandel i tre fall.

 

17 juli

MISSHANDEL AV 80-ÅRIG KVINNA I KRISTINEHAMN

En 24-årig man anhålls misstänkt för att ha misshandlat en 80-årig kvinna utanför en mataffär i Kristinehamn. Kvinnan sparkas omkull på marken och får skador i bland annat ansiktet. Hon förs i ambulans till sjukhus där hon vårdas i flera dagar.

Kvinnan är kapabel att lämna ett bra signalement på gärningsmannen. Det finns också övervakningskameror i området som styrker misshandeln. Polisen inleder en förundersökning om misshandel. Gärningsmannen grips flera dagar senare men nekar till brott.

 

18 juli

MISSHANDEL OCH MÄNNISKOROV I MALMÖ

Tre pojkar i 17-årsåldern misshandlar och rövar bort en jämnårig pojke under natten. Två av gärningsmännen har gripits av polis men den tredje är fortfarande på fri fot. Det är vid ettiden på natten till måndag som polisen larmas till Teknikergatan i Malmö. Det är den misshandlade pojkens flickvän som slår larm. Då grips två 17-åriga pojkar, som har både misshandlat och fört bort offret. Alla tre gärningsmännen är kända för polisen sen tidigare.

Polisen inleder en förundersökning om misshandel och människorov.

 

18 juli

MORD I AKALLA I STOCKHOLM 

En 35-årig man hittas blodig och svårt skadad vid en campingplats intill Akallalänken i nordvästra Stockholm vid lunchtid på måndagen. Polis och ambulans larmas till platsen och livräddande åtgärder sätts omedelbart in. Sen förs mannen i ambulanshelikopter till sjukhus men strax före klockan tre på eftermiddagen avlider han.

Knivdåd. Personerna på bilden har inget med mordet i Akalla att göra. Copyright: Petar Lazovic/Dreamstime.com
Knivdåd. Personerna på bilden har inget med mordet i Akalla att göra.
Copyright: Petar Lazovic/Dreamstime.com

 

Det handlar om ett extremt grovt våld. Enligt vittnesuppgifter huggs mannen först med en kniv ett femtontal gånger i bröstet och hjärtat. Därefter slår gärningsmannen offret med en rörtång i huvudet. Sen plockar han lugnt ihop sina saker och beger sig därifrån. Han agerar helt ”iskallt” enligt vittnen.

Vittnen uppger också att den mördade mannen är nyinflyttad på campingen och att gärningsmannen är helt okänd för dem som bor där. Dagen därpå har polisen identifierat den mördade mannen. Enligt vittnen ska gärningsmannen har ropat något om  ”krypterade filer”, Polisen har fortfarande inte hittad någon misstänkt.

 

18 juli

MORD I KISTA

Något senare samma dag sker ett nytt mord i ett näraliggande område, den här gången i Kista. Larm om skottlossning kommer in till polisen kl. 17.50 på måndagskvällen. En 24-årig man hittas död med en blödande skada i huvudet. Flera personer vittnar om att ha hört skottlossning.

Under natten till tisdag anhåller polisen fyra personer misstänkta för det här mordet. Enligt åklagaren har mannen skjutits till döds. Polis och åklagare inleder en förundersökning om mord. Det är oklart om det finns något samband mellan de båda morden.

 

18 juli

FÖRSÖK TILL MORDBRAND PÅ ASYLBOENDE  JÖNKÖPING

Två män anhålls misstänkta för att ha försökt tända eld på ett asylboende utanför Jönköping. Männen grips nära asylboendet under natten till måndagen sen ett vittne slagit larm.

De två anhållna männen, 30 resp. 40 år gamla, är misstänkta för försök till mordbrand.

 

19 juli

MORDFÖRSÖK I TRE FALL I MALMÖ

Under måndagsnatten inträffar tre olika skjutningar inom en radio av en kilometer och inom loppet av 10-12 minuter. Skjutningarna äger samtliga rum i trakterna av Jägersro i Malmö. Polisen anser att skjutningarna hänger ihop. Husfasader beskjuts. Kulor går rakt in i lägenheter genom fönster. Bilar har beskjutits och polisen har dessutom påträffat patronhylsor. Ingen människa har däremot rapporterats skadad.

Polisen har fått in uppgifter om att flera personer lämnat platserna i bil. Det är totalt tre bostäder som har beskjutits under natten.

Polisen rubricerar händelserna som mordförsök. Det finns uppgifter om att måltavlan för skjutningarna är en 27-årig man som har lånat pengar av folk utan att betala tillbaka. Mannen bor på en av adresserna, hans föräldrar på en annan och hans farbror på den tredje adressen.

 

19 juli

 

GROV MISSHANDEL I MINST TVÅ FALL I RONNEBY

Ett stort ungdomsgäng på upp tio män drar omkring i Ronneby och överfaller, missshandlar och rånar försvarslösa personer på undanskymda platser. Polisen talar om ett synnerligen rått våld. Männen är i åldern 20 – 30 år.

Den första grova misshandeln inträffar vid halv tre-tiden på natten till lördagen den 9 juli. En 32-årig man blir överfallen på Kyrkogatan i Ronneby. Han blir påhoppad bakifrån, slagen och sparkad. Enligt förundersökningsledaren svimmar mannen av på grund av misshandeln och ligger avsvimmad i nästan två timmar.

Den andra misshandeln inträffar söndagen den 10 juli vid halv fem-tiden på morgonen på Blasius Königsgatan i Ronneby. En 19-årig man blir överfallen när han är på väg till ett möte. Han bli sparkad och slagen. Gänget stjäl både hans keps och mobiltelefon. Även mannens kompis är med. Han blir också jagad av gänget men hinner undan i tid.

Polisen vädjar nu om tips från allmänheten som kan hjälpa polisen i förundersökningsarbetet.

 

19 juli

MORDBRAND PÅ ASYLBOENDE I FILIPSTAD

Ett asylboende i Filipstad evakueras sen ett förråd i byggnaden eldhärjas. Polisen gör en anmälan om misstänkt mordbrand eftersom man inte kan hitta någon naturlig brandorsak. Larmet om branden kommer in klockan 18.35 på tisdagen. Det finns en stor spridningsrisk. Kraftig rökutveckling uppstår. Därför måste boendet evakueras.

 

19 juli

MORDFÖRSÖK I GÖTEBORG

Polisen larmas till Wieselgrensplatsen på Hisingen vid kvart i åtta-tiden på kvällen sen en man har blivit knivskuren där. Enligt vittnen ska gärningsmannen ha flytt med spårvagn. Den knivskurne mannen förs till sjukhus medan polisen letar efter en gärningsman. Polisen anmäler händelsen som mordförsök.

 

19 juli

MISSHANDEL I JÖNKÖPING

Polisen larmas om en pågående misshandel i centrala Jönköping tidigt på kvällen. Flera personer uppges ha misshandlat en man. När polisen anländer till brottsplatsen finns offret och en av de misstänkta gärningsmännen där. Gärningsmannen grips men den misshandlade mannen vägrar medverka i någon polisanmälan. Den gripne mannen försätts på fri fot på kvällen.

 

19 juli

GROV MISSHANDEL I FINSPÅNG

Vid halv åtta-tiden på kvällen får polisen larm om att en person har blivit knivskuren på Bävervägen i Finspång. Offret får skador i en arm och förs i ambulans till sjukhus. Polisen upprättar en anmälan om grov misshandel.

 

19 juli

GROV MISSHANDEL PÅ ÖLAND

En asylsökande man misshandlas grovt av en bussförare på norra Öland på tisdagsmorgonen. En privatperson filmar händelsen och chockerande bilder visar hur mannen blir sparkad och slagen i huvudet. Busschauffören ska ha nekat den asylsökande mannen att följa med bussen till Borgholm där mannen har ett möte på socialkontoret inbokat. Den asylsökande får skjuts av en vän till nästa busshållplats där han tar bilder på bussföraren i syfte att anmäla honom.

Den asylsökande stiger på bussen vid nästa hållplats. Då kräver bussföraren att få ta en bild på mannen. Efter det urartar situationen. Den asylsökande blir sparkad och slagen i huvudet av chauffören som enligt filmklippet säger: ”Jag hatar era jävla svin”.

Polisen får kännedom om misshandeln först när den asylsökande lämnar in sin polisanmälan. Samtidigt gör chauffören en motanmälan om våld mot tjänsteman. Den 3 augusti tillkännager bussbolaget Novina, där chauffören är anställd, får sparken för olämpligt uppträdande.

 

20 juli

MORDFÖRSÖK OCH RÅN I ALVESTA

En 56-årig man i Alvesta rånas på väg hem från sitt jobb vid niotiden på kvällen av två maskerade rånare. Han har hela dagskassan, en ansenlig summa pengar, i plånboken när rånarna överfaller honom. Rånarna hugger mannen med kniv upprepade gånger. Bland annat skärs stora kroppspulsådern av och hade offret inte omedelbart kommit under vård hade han dött.

Polisen tror att rånarna har planerat rånet. Vittnen uppger att de sett två män lämna platsen till fots. Ännu efter två veckor har polisen fortfarande inga spår efter gärningsmännen.

Polisen rubricerar händelsen som mordförsök.

 

20 juli

MORD I ENKÖPING

I samband med att polisen undersöker en lägenhet i Enköping på onsdagsförmiddagen påträffar man en död man i bostaden. Vissa omständigheter på platsen gör att polisen misstänker brott och inleder en förundersökning om mord.

Polisen griper senare under odramatiska former en 30-årig man som förhörs under eftermiddagen. Polisen vill inte avslöja vilken relation den gripne mannen har till offret. Dagen därpå anhålls 30-åringen på sannolika skäl misstänkt för mord. 30-åringen förnekar brott men vill inte ha någon försvarare.

Den anhållne mannen visar sig vara folkbokförd på samma adress som den mördade men polisen är inte säker på att han verkligen bor där. Misstankarna mot 30-åringen stärks och dagen därpå häktas han på sannolika skäl misstänkt för mord.

 

20 juli

MORD I ÖREBRO

En 51-årig kvinna hittas död i sin lägenhet i Örebro. Polisen inleder en förundersökning om mord alternativt dråp. Den döda kvinnan hittas i lägenheten av en anhörig strax efter klockan tre på onsdagseftermiddagen.

Det är vissa omständigheter som gör att polisen misstänker mord eller dråp. Ingen är ännu gripen för gärningen.

 

21 juli

MISSHANDEL I HUSKVARNA

Polisen larmas sent på onsdagskvällen till en bostad i Öxnehaga i Huskvarna sen en kvinna hittats misshandlad. En man grips misstänkt för att ha misshandlat en kvinna han är släkt med. Den misstänkte ska även ha uttalat hotelser mot andra personer i bostaden och är därför även misstänkt för olaga hot.

Knivdåd. Personerna på bilden har inget med händelsen i Örebro att göra. Copyright: Vchalup/Dreamstime.com
Knivdåd. Personerna på bilden har inget med händelsen i Huskvarna att göra.
Copyright: Vchalup/Dreamstime.com

 

Kvinnan ska inte ha fått några allvarliga skador. Mannen får sova ruset av sig på polisstationen och förhörs dagen därpå. Efter förhöret beslutar åklagare att anhålla honom misstänkt för misshandel och olaga hot.

 

21 juli

GROV MISSHANDEL I KARLSTAD

En man i 40-årsåldern sitter och solar och lyssnar på en ljudbok. Plötsligt kliver en man i 30-årsåldern fram och bjuder solbadaren på öl. De två börjar prata med varandra under en timma. Därefter går de för att träffa ytterligare en person på en byggarbetsplats i närheten.

Efter det blir solbadaren överfallen. En diskussion går snett och 40-åringen blir skuren i ansiktet med ett vasst föremål. Han får också skador på andra delar av kroppen. Därefter försvinner de båda gärningsmännen spårlöst. Nu söker polisen vittnen och inleder en förundersökning om grov misshandel.

 

22 juli

GROV MISSHANDEL I SUNDSVALL

En man blir under torsdagsnatten knivhuggen i benet av en kvinna i en lägenhet i Sundsvall. Kvinnan grips av polis misstänkt för grov misshandel. Händelsen inträffar strax före midnatt men polisen larmas till lägenheten först två timmar senare.

 

23 juli

MORDFÖRSÖK OCH TVÅ FALL AV GROVT OLAGA HOT I MALMÖ

En man knivskärs på Södra Parkgatan i Malmö vid halv tre-tiden på natten. Han förs till sjukhus men hans tillstånd anses inte livshotande. Enligt polisen finns det flera gärningsmän bakom knivskärningen. En av gärningsmännen, en 16-årig pojke, grips sen han brottats ner och hållits fast av privatpersoner i väntan på polis.

16-åringen misstänks för mordförsök och två fall av grovt olaga hot. Enligt polisen har 16-åringen jagat två andra personer med kniv.

 

23 juli

MORD I BORLÄNGE

En man hittas död i natt i centrala Borlänge. Vittnen uppfattar mannen som kraftigt berusad en när polisen kommer till platsen visar det sig att mannen är död. Han har mördats. Polisen vill inte berätta vilka skador mannen har fått men bekräftar att han har utsatts för våld som lett till hans död.

Polisen söker vittnen till händelsen och inleder en förundersökning om mord.

 

23 juli

MORDFÖRSÖK I ÖREBRO

En man i 25-årsåldern får sin hand avhuggen med ett vasst vapen i samband med ett bråk i Örebro vid 3-tiden på natten. Polisen kallas till en adress i Örebro där det förekommit bråk och där en person skadats. Den skadade mannen påträffas utomhus och förs till sjukhus. Enligt polisen finns det risk för att även gärningsmannen är skadad.

Polisen har knutit brottet till en viss lägenhet. Den kniv som används vid slagsmålet har också hittats. Två män i 30-årsåldern har gripits. Den ene är misstänkt för mordförsök, den andre för skyddande av brottsling.

Polisen inleder en förundersökning om försök till mord alternativt dråp.

 

24 juli

GROV MISSHANDEL I NACKA

En kvinna blir knivhuggen av en annan kvinna på en sushirestaurang i Nacka vid halv två-tiden på söndagseftermiddagen.Hugget träffade offrets ena lår. Polisen rubricerar händelsen som grov misshandel.

Innan polis och ambulans hinner fram till platsen kör en privatperson den svårt blödande kvinnan till sjukhus. Den misstänkta kvinnan grips av polisen. De båda kvinnorna har någon slags relation.

 

24 juli

TVÅ BARNAMORD I EKSJÖ

En man och en kvinna i 30-årsåldern anhålls misstänkta för vållande till annans död i parets villa i Eksjö. Polisen är inledningsvis mycket förtegen om händelsen. Så småningom avslöjas en fasansfull tragedi. Det handlar om två föräldrar som dödat sina två spädbarn. Det 30-åriga paret misstänks för att ha dödat sina 3 månader gamla tvillingdöttrar.

Foto: Polisen Bilden har inget med den tragiska händelsen i Eksjö att göra.
Foto: Polisen
Bilden har inget med den tragiska händelsen i Eksjö att göra.

 

Det var kl. 02.31 natten mellan lördag och söndag som flera ambulanser larmas till ett hus i Eksjö kommun. Det är mannen i familjer som larmar SOS. När ambulanspersonalen kommer till platsen hittar de två döda flickebarn. Livräddande insatser görs på ett av barnen som fortfarande verkar vara vid liv, men hennes liv går ändå inte att rädda.

De båda spädbarnen ska inte ha avlidit samtidigt. Föräldrarna nekar till brott och hävdar att flickorna dött av okänd anledning när de sov tillsammans med föräldrarna i sängen.

Våld i nära relationer Foto: Polisen
Våld i nära relationer
Foto: Polisen

 

Den tragiska sanningen rullas så småningom upp. Det visar sig att socialtjänsten i Eksjö kommun redan tidigare har haft kontakt med familjen och känt till att det funnits problem men inte ingripit i tid. Den 30-åriga mamman har redan även två äldre barn. Dessa har tidigare varit omhändertagna av socialtjänsten. Grannar till familjen beskriver hushållet som misskött. De små flickorna har t ex aldrig setts utomhus. Det finns otroligt mycket hundbajs och hundkiss i huset. Många förundras över att socialtjänsten inte har haft någon kontroll.

 

25 juli

SEX MORDBRÄNDER I BROMÖLLA

Minst sex bränder har brutit ut i ett område i skånska Bromölla i natt. Enligt polisen finns ingen naturlig brandorsak. Därför misstänker polisen att bränderna är anlagda. Det finns enligt polisen ett tydligt samband mellan bränderna.

Sex mordbränder i Bromölla i juli Foto: Bromolla.se
Sex mordbränder i Bromölla i juli
Foto: Bromolla.se

 

Det första brandlarmet kommer in vid halv ett-tiden på måndagsnatten. Ett förråd i ett bostadshus på Ågatan börjar brinna. Därefter börjar det brinna i en husvagn i närheten och ytterligare några timmar senare brinner det på en balkong på samma gata.

Ingen har kommit till skada vid bränderna. Polisen inleder en förundersökning om sex fall av mordbränder.

 

25 juli

MORDFÖRSÖK UTANFÖR BOLLNÄS

Strax före klockan 02.00 natten till lördagen blir en man i 40-årsåldern attackerad på en gårdsplan på en mindre ort utanför Bollnäs. Offret kommer till gården i bil och blir attackera med en yxa av en man i 20-årsåldern. 40-åringen får allvarliga men inte livshotande skador. Han förs i ambulans till sjukhus.

Yxa färdig för anfall Foto: Elisabet Höglund
Yxa färdig för anfall
Foto: Elisabet Höglund

 

Yxmannen grips av polisen samma natt och häktas två dagar senare på sannolika skäl misstänkt för mordförsök och grovt olaga hot. Polisen har haft svårigheter att få fram vad som verkligen har hänt. Under häktningsförhandlingarna ska den misstänkte ha medgett att han slagit till den andre mannen men minns inte att han uttalat något hot. Han förnekar också att han har haft för avsikt att döda.

Tingsrätten beslutar om att en mindre sinnesundersökning ska göras på den häktade mannen.

 

25 juli

GROV MISSHANDEL I HUSKVARNA

Ett stort slagsmål utbryter bland ett antal personer vid en bensinmack i Huskvarna på måndagskvällen den 25 juli. Enligt vittnesuppgifter skadas en man med ett stickvapen i magen och bröstet men ändå klarat av att blödande ta sig därifrån. Men efter 50-100 meter faller mannen ihop på marken.

Han hittas av två kvinnor som är ute och joggar och av ett par på promenad. Kvinnorna har handdukar med sig och försöker stoppa blodflödet på mannen. Vittnena säger att mannen har stuckits med flera knivhugg. Polis larmas strax före klockan nio och den skadade mannen förs med ambulans till sjukhus. Polisen har beslagtagit bilder från bensinstationens övervakningskameror.

Polisen inleder en förundersökning om grov misshandel och inleder en förundersökning. Det finns ännu ingen misstänkt för brottet.

 

26 juli

MORDFÖRSÖK I ÖDESHÖG

En 50-årig man misshandlas svårt av två andra män i Ödeshög på måndagskvällen. Han misshandlas med två olika tillhyggen. Mannen faller till marken och slår huvudet i asfalten. Han förs till sjukhus där han opereras för skallskador. Mordförsöket är finalen i ett bråk som på kvällen uppstått mellan tre män. Den 50-årige mannen ska även ha blivit slagen i ansiktet med ett mindre tillhygge av en annan gärningsman.

Polisen griper senare de två gärningsmännen i en lägenhet misstänkta för mordförsök. Den ene mannen är i 40-årsåldern, den andre i 50-årsåldern. Båda är kända av polisen sen tidigare. De två gärningsmännen och offret känner varandra sen tidigare.

 

26 juli

NY MORDBRAND I BROMÖLLA

Natten till tisdagen börjar det än en gång brinna i Bromölla, nu på ett annat ställe. Den nya brandplatsen ligger 750 meter från Ågatan, där sex bränder härjade dagen innan.

Även den här branden tros vara anlagd. I nuläget har polisen inga misstänkta för de sammanlagt sju misstänkta mordbränderna.

 

26 juli

GROV MISSHANDEL I TYRESÖ

En man i 20-årsåldern blir på måndagskvällen skjuten i närheten av Njupkärrsskolan i Tyresö utanför Stockholm. Polisen upprättar en anmälan om synnerligen grov misshandel och letar efter misstänkta gärningsmän.

Mordvapen i beredskap Copyright: Yobro10/Dreamstime.com
Mordvapen i beredskap
Copyright: Yobro10/Dreamstime.com

 

Polisen får kännedom om skjutningen sen flera samtal kommit in från folk som har hört skott. När polisen kommer till platsen hittar man de skadade 20-åringen skjuten med flera skott. Offret förs till sjukhus i ambulans.

 

26 juli

MORDFÖRSÖK I ROSENGÅRD

En man i 30-årsåldern förs till sjukhus efter att ha blivit skjuten inne på Rosengårds centrum i Malmö. Mannen har blivit skjuten i benet. Polisen får larmet strax före halv fem på eftermiddagen om att en man blivit skjuten efter ett bråk inne i centrumet.

 

Rosengårds centrum Malmö
Rosengårds centrum Malmö

 

Den skjutne mannen förs i ambulans till sjukhus medan gärningsmannen enligt vittnesuppgifter ska ha lämnat platsen till fots. Skottlossningen har föregåtts av ett bråk med flera personer inblandade.

Men redan efter en vecka överlämnar gärningsmannen sig själv till polisen sen han i anhållits i sin frånvaro. Mannen har inte kunnat förhöras men han är fortfarande misstänkt för medhjälp till mordförsök. Gärningsmannen och hans offer känner varandra sen tidigare.

 

26 juli

GROV MISSHANDEL PÅ HVB-HEM I VÄSTERÅS

Sent på måndagskvällen utbryter ett bråk mellan två sextonåringar på ett HVB-hem i Västerås. Bråket slutar med att en av sextonåringarna blir knivskuren av den andre. Den knivskurne förs till sjukhus i ambulans.

Bråket uppstår efter osämja mellan de två tonåringarna om ett TV-spel. Plötsligt tar den ene pojken fram en kniv och hugger den andre.

3

27 juli

MORD I KIRUNA

En kvinna i 30-årsåldern hittas död i sin bostad i Kiruna. Polisen inleder omedelbart en förundersökning om mord.

Det är bekanta till kvinnan som slår larm till polisen sen de hittat kvinnan död i bostaden på tisdagseftermiddagen. Dagen därpå grips en man i 30-årsåldern i av tysk polis i Frankfurt i Tyskland misstänkt för mordet på kvinnan i Kiruna.

Polis i arbete Foto: Polisen.se
Polis i arbete
Foto: Polisen.se

 

30-åringen kommer att utlämnas till Sverige. Polisen misstänker att den misstänkte mördaren lämnat Sverige på grund av mordet men redan på ett tidigare stadium misstänker polisen mannen som skyldig. Han och den mördade kvinnan har haft någon form av relation. Mannen anhålls i sin frånvaro misstänkt för mord.

 

27 juli

MORDFÖRSÖK I LUDVIKA

En kvinna i Ludvika blir knivskuren i benet och förs till sjukhus. Polisen rubricerar händelsen som mordförsök alternativt försök till dråp.

Akutmottagning Foto: Dalarnas landsting
Akutmottagning
Foto: Dalarnas landsting

 

Kvinnan larmar själv polisen vid halv elva-tiden på onsdagsförmiddagen och berättar om knivskärningen. Polisen anländer snabbt och griper en 18-årig man på plats. Först rubricerar polisen händelsen som grov misshandel med rubricerar senare om ärendet till mordförsök.

 

27 juli

DUBBELMORD I SOLLENTUNA – SON MÖRDAR SINA FÖRÄLDRAR

Två personer, en man och en kvinna, blir knivskurna till döds i ett radhusområde i Sollentuna norr om Stockholm. Det ena offret avlider på plats, det andra på sjukhus efter att allvarligt skadad ha transporterats dit i ambulans.

Polisen får strax efter klockan 18.00 på kvällen in samtal från boende i radhusområdet om att två personer har blivit allvarligt knivskurna. Polisen griper senare en man som misstänks för morden. Gripandet sker i ett skogsområde nära mordplatsen.

Knivmord. Bilden har inget med dubbelmordet i Sollentuna att göra. Copyright: Adam88x/Dreamstime.com
Knivmord. Bilden har inget med dubbelmordet i Sollentuna att göra.
Copyright: Adam88x/Dreamstime.com

 

Strax ska det visa sig att det är det mördade parets 35-årige son som har mördat sina föräldrar. Sonen misstänks för att ha krossat en fönsterruta i radhuset, brutit sig in och gått till attack med en kniv mot föräldrarna, som var i 75-årsåldern. Sonen anhålls på sannolika skäl misstänkt för dubbelmord.

Jag kan tillägga att sonen så sent som i mars i år dömdes till två månaders fängelse för att ha misshandlat sin mamma och hade däreftRer belagts med kontaktförbud. I radhuset i Sollentuna bor även ett av den 35-årige sonens barn, som farföräldrarna var fosterföräldrar åt. Nu har sonen inga fosterföräldrar länge.

Den för dubbelmordet häktade sonen återfinns 41 gånger i belastningsregistret. I de flesta fallen gäller det narkotikabrott, våldsbrott och stöld.

 

27 juli

MORDFÖRSÖK I KORTEDALA

Ett våldsamt bråk startar på onsdagskvällen mellan två män i 30-årsåldern på en restaurang i Kortedala i östra Göteborg. Den ene mannen blir så grovt misshandlad med ett tillhygge att han kraftigt blödande måste föras med ambulans till sjukhus. Den andre mannen grips av polisen på plats.

”De ville verkligen ha ihjäl varandra”, säger ett vittne om den brutala misshandeln och beskriver hur offrets vita skjorta blir genomdränkt av blod.

Det våldsamma slagsmålet stoppas till slut av en kroggäst som går emellan och brottar ner den man som håller det vassa tillhygget. Mannen kan senare gripas av polis på platsen. Polisen inleder en förundersökning om mordförsök.

 

27 juli

ÄNNU ETT MORDFÖRSÖK I ROSENGÅRD

Den 26 juli inträffade ett mordförsök i Rosengårds centrum i Malmö. Redan dagen därpå begås ett nytt mordförsök i Rosengård. Polisen kallas sent på kvällen till von Rosens väg i Rosengård efter uppgifter om att en an har blivit knivhuggen. Polisen hittar mannen, som är i 30-årsåldern, liggande på en gångbana bara några hundra meter från tisdagens skottlossning. Två av 30-åringens kamrater finns också där.

Inledningsvis uppger polisen att mannen blivit skottskadad men senare visar sig skadorna komma från en kniv. Skottlossningen ska visserligen ha ägt rum – polisen hittar patronhylsor – men några kulor ska inte ha träffat mannen. Enligt polisen kan flera gärningsmän ligga bakom mordförsöket.

Poliser i arbete Foto: Polisen
Poliser i arbete
Foto: Polisen

 

Under natten grips en person misstänkt för medhjälp men detaljerna kring brotten är oklara. Polisen tror att det inledningsvis kan ha handlat om ett rånförsök. Det är också länge inte helt klarlagt om mannen blivit knivskuren eller skottskadad.

Polisen inleder en förundersökning om mordförsök.

 

28 juli

MORDFÖRSÖK I VALLENTUNA

En man i 20-årsåldern skjuts under natten mot torsdagen i Vallentuna norr om Stockholm. Mannen förs omedelbart till sjukhus för operation. Hans tillstånd är mycket allvarligt. Han opereras hela natten.

Det första samtalet kommer in till polisen strax efter klockan halv ett natten till torsdag. En polispatrull åker dit och hittar en skottskadad man. Han är skottskadad i benet.

Polisen inleder en förundersökning om mordförsök.

 

28 juli

ÄNNU ETT MORDFÖRSÖK I ROSENGÅRD

Ännu en skottlossning – den tredje på tre dygn – äger rum i stadsdelen Rosengård i Malmö natten till torsdagen den 28 juli. En skadad man i 50-årsåldern kommer själv in till akuten och hävdar att han har blivit skottskadad på Persborgstorget. Polisens undersökningar bekräftar senare att skottlossning har ägt rum.

Polisen kommer sannolikt att utreda händelsen som mordförsök. Det finns ännu ingen misstänkt för skjutningen.

 

28 juli

MORDFÖRSÖK VID KROG I STOCKHOLM

Strax efter klockan halv två på natten får polisen in ett larm om en knivskärning utanför krogen Soap Bar på Nybrogatan i Stockholm. En man har blivit så allvarligt knivskuren att polisen betecknar händelsen som mordförsök och inleder en förundersökning.

Gärningsmannen försvinner direkt från platsen i bil och försvinner. Den misshandlade mannen har fått mycket svåra knivskador i bröstet och förs till sjukhus.

Blodig kniv Copyright: Fotokon/Dreamstime.com Bilden har inget med mordförsöket i Tumba att göra
Blodig kniv
Copyright: Fotokon/Dreamstime.com
Bilden har inget med mordförsöket i Tumba att göra

 

Dagen därpå, den 29 juli, grips en 29-årig gärningsman i Gävle misstänkt för mordförsöket i Stockholm. Mannen förs till Stockholm för fortsatt utredning.

 

28 juli

MISSHANDEL I STORA SUNDBY I ESKILSTUNA

En kvinna förs till sjukhus i Eskilstuna med svåra skärskador från en trasig flaska. Det är kvinnans 30-årige pojkvän som har misshandlat, hotat och skurit henne. Han har även hotat en barnfamilj i området.

Trasig glasflaska Copyright: Boazyiftach/Dreamstime.com
Trasig glasflaska
Copyright: Boazyiftach/Dreamstime.com

 

Det är vid halv åtta-tiden på kvällen som polisen får in ett larm om att en man uppträder hotfullt mot flera personer i Stora Sundby utanför Eskilstuna. Mannen är tidigare känd av polisen. Det hela slutar med att mannen skär sin flickvän med en trasig glasflaska.

Efter misshandeln beger sig mannen ner mot Ringvägen där han krossar en ruta i en entrédörr. Då ådrar han sig själv skärskador på armen och blöder kraftigt. Polisen kallar på ambulans och mannen förs till sjukhus.

Mannen är misstänkt för misshandel, olaga hot och skadegörelse.

 

28 juli

GROV MISSHANDEL PÅ ASYLBOENDE I HALMSTAD

Flera okända män bryter sig in på ett asylboende i Halmstad. Där misshandlar de två av de boende. Misshandeln sker vid åttatiden på torsdagskvällen. Efter misshandeln flyr gärningsmännen från platsen.

De misshandlade männen slås med olika tillhyggen. Den ene blöder kraftigt från huvudet och den andre har blivit knivskuren i benet. Båda förs till sjukhus för vård.

Motivet till misshandeln är okänt. Polisen vet heller inte om det har funnit någon hotbild mot asylboendet. Somliga talar om att det handlar om ett hatbrott. Polisen rubricerar gärningen som grov misshandel.

 

30 juli

GROV MORDBRAND OCH GROVT BEDRÄGERI I UDDEVALLA

En villa det fashionabla området Gustafsberg i Uddevalla brinner ner till grunden tidigt på lördagsmorgonen den 30 juli. Räddningstjänsten larmas till platsen vid 4-tiden men då är det redan för sent. Villan är totalt övertänd och taket har rasat in. Brandpersonalen kan snabbt konstatera att ingen människa befinner sig inne i det brinnande huset och koncentrerar sig därför på att hindra att elden sprider sig till närliggande garage och bilar.

Det finns ingen naturlig förklaring till branden, vilket gör att polisen inleder en förundersökning om mordbrand.

Fashionabla Gustafsberg i Uddevalla. Bilden har inget med branden att göra. Foto: Vastsverige.com
Fashionabla Gustafsberg i Uddevalla. Bilden har inget med branden att göra.
Foto: Vastsverige.com

 

Nästan två veckor senare, den 12 augusti, säger polisen att de misstänker att det är villaägaren själv som ligger bakom branden. Familjen var bortrest vid det tillfälle då villan brann ner. Villaägaren själv vägrar att prata med media om branden. Mannen häktas vid Uddevalla tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för grovt bedrägeri.

Redan några dagar efter branden överlämnar sig en annan person till polisen. Han har då brännskador på kroppen. Även denne man häktas och nu är två personer häktade för mordbrand och grovt bedrägeri.

 

30 juli

SEX MORDBRÄNDER I BORLÄNGE

Borlänge har under natten till den 30 juli drabbats av sex misstänkta mordbränder i områdena Tjärna Ängar och Jakobsgårdarna. Vid tvåtiden på natten brinner det för fullt i ett större sophus, i en redskapsbod och på en kolonilott, i en container och i en papperskorg.

Några timmar senare kommer nästa larm in. En container vid Hushagsgymnasiet står i lågor. Polisen misstänker att det rör sig om samma gärningsman eller gärningsmän eftersom samtliga bränder uppstår inom ett litet område.

Eftersom risken för spridning är stor inleder polisen en förundersök om mordbrand och skadegörelse.

 

31 juli

MORDFÖRSÖK I LANDSKRONA

 

Landskronakarnevalen Foto: Landskrona.com/Wikimedia.commons
Landskronakarnevalen
Foto: Landskrona.com/Wikimedia.commons

 

En man i 30-årsåldern blir knivskuren inne på Karnevalsområdet i centrala Landskrona på lördagskvällen den 30 juli. Händelsen rubriceras som mordförsök. Larmet om knivskärningen kommer in till polisen vid halv tolv-tiden på kvällen. Polisen kallar på ambulans och den skadade mannen förs till sjukhus.

Mannen är knivskuren på överkroppen.

Två personer, en 34-årig man och en 22-årig kvinna grips i samband med händelsen. Kvinnan är misstänkt för anstiftan till mordförsök och mannen är misstänkt för mordförsök. De anhålls strax efter klockan tre natten till söndagen. Offret och gärningsmännen kan vara ytligt bekanta med varandra.

 

31 juli

MISSHANDEL OCH DÖDSHOT PÅ KROG I MUNKFORS

Två gäster som besöker en restaurang i Munkfors i Värmland blir anfallna av två av restaurangens anställda. Gästerna misshandlas med olika tillhyggen. De båda kroggästerna, som är i 30-årsåldern, hamnar i dispyt med personalen på krogen. Efter det börjar två av de anställda att misshandla gästerna och hotar att döda dem.

Ingen av gästerna blir allvarligt skadad men måste uppsöka sjukhus.

 

31 juli

MORDFÖRSÖK I TRELLEBORG

En man i 30-årsåldern misshandlas svårt med ett baseballträ på Strandgatan i Trelleborg under natten till söndagen. Mannen förs till sjukhus med oklara skador. Polisen griper en person som hämtas in för förhör och inleder en förundersökning om mordförsök.

 

31 juli

GROV MISSHANDEL I STOCKHOLM

En man i 20-årsåldern grips natten till söndagen i centrala Stockholm misstänkt för att ha utsatt en annan man för grov misshandel. Den misshandlade mannen tillhör den högerextrema organisationen Soldiers of Odin och den misstänkte gärningsmannen tillhör enligt polisen den västerextrema gruppen AFA. Efter förhör anhålls AFA-mannen för grov misshanel.

Det är i samband med en marsch genom Stockholm som en man ur Soldiers of Odin attackera av en politisk motståndare ur AFA. Misshandeln sker på Malmskillnadsbron. Samtidigt drar ett antal AFA-medlemmar igång misshandel av flera personer från Soldiers of Odin.

 

31 juli

GROV MISSHANDEL OCH GROVT RÅN I ARJEPLOG

Tidigt på söndagsmorgonen bryter sig en man in hos en 78-årig man i dennes bostad i en by i Arjeplogs kommun i Norrbotten. Den äldre mannen blir fastbunden, misshandlad och utsatt för ”andra brottsliga gärningar av synnerligen grov karaktär”. Polisen griper och anhåller en 30-årig man på sannolika skäl missstänkt för brotten.

Grpv misshandel och rån i vackra Arjeplog Foto: Arjeplog.se
Grov misshandel och rån i vackra Arjeplog
Foto: Arjeplog.se

 

Den 78-årige mannen blir också rånad. Rånet genomförs med vapen och betraktas som mycket grovt. Enligt polisen är det det den angripne mannen som själv larmar polisen klockan 07.30 på söndagsmorgonen.

Brottsoffret berättar att en man brutit sig in i hans bostad och misshandlat honom med olika tillhyggen. Mannen ska sedan a blivit fastbunden och gärningsmannen ska ha tilltvingat sig nycklarna till offrets vapenskåp. Gärningsmannen ska sen ha lämnat brottsplatsen med ”ett antal vapen”. Det rör sig om både jaktvapen och handeldvapen.

Den misshandlade 78-åringen får flera frakturer i ansiktet och förs till sjukhus. Redan dagen därpå grips och anhålls en 27-årig man med medhjälp till brottet. 30-åringen är fortfarande inte gripen men anhålls i sin frånvaro på söndagen.

 

31 juli

MORDBRAND I SKULTUNA

Strax före klockan sex på söndagsmorgonen kallas polis och räddningstjänst till Gäddströmsvägen i Skultuna. Det brinner kraftigt på två altaner i en radhuslänga. Elden sprider sig snabbt till övriga delar av radhusvillorna. En katt brinner inne men inga människor skadas.

Två av de fyra lägenheterna i radhuslänga blir helt eller delvis förstörda av elden; de två andra blir rök- och fuktskadade.

Eftersom det inte finns någon naturlig orsak till branden upprättar polisen en anmälan om mordbrand.