TV4:s Nyhetsmorgon om Donald Trumps galenskaper, OS och sexövergrepp

 

 

I morse var det åter dags för mig att medverka som nyhetskommentator i TV4:s Nyhetsmorgon. Idag fick jag möta två för mig helt nya deltagare, nämligen Göran Greider, chefredaktör för Dala-Demokraten, och Anna Dahlberg, politisk redaktör på Expressen.

TV 4:s nyhetspanel idag, fr v Anna Dahlberg, Expressen, Göran Greider, Dala-Demokraten samt jag själv Bild: TV4
TV 4:s nyhetspanel idag, fr v Anna Dahlberg, Expressen, Göran Greider, Dala-Demokraten samt jag själv
Bild: TV4

 

Detta var mitt sista fredagssnack i Nyhetsmorgon för den här sommaren. Men jag hoppas att jag får komma tillbaka så snart som möjligt, kanske redan i höst. Jag älskar att prata politik och andra nyhetshändelser i TV4:s Nyhetsmorgon. Det ger mig den extra stimulans jag behöver.

Idag handlade snacket förstås om Donald Trumps obegripliga uttalanden i den amerikanska presidentvalskampanjen. Bland annat antydde han ju häromdagen att de amerikaner som vill behålla nuvarande generösa vapenlagar på egen hand skulle kunna agera mot Hillary Clinton. Detta uttalande har tolkats som en uppvigling till mord på Clinton, även om jag själv inte tror att han riktigt menade så. Men man vet aldrig. Han är en galning och har skapat oro i omvärlden med sina märkliga ståndpunkter, t ex att han tycker att USA borde använda de kärnvapen USA förfogar över. Ett hisnande hot.

Vi pratade också om de många sexövergrepp som har anmälts den här sommaren. Vad ligger bakom dessa anmälningar? Visar ökningen av antalet anmälningar att även sexbrotten har ökat? Eller är det så att tjejer idag är mer benägna att anmäla sexuella övergrepp än tidigare. Frågan är svår att debattera eftersom det finns saker som inte får uttryckas högt i den svenska debatten. Mer än så säger jag inte.

Selfie på mig, Göran Greider och Anna Dahlberg
Selfie på mig, Göran Greider och Anna Dahlberg

 

Till sist svingade jag själv en lans för varje svensks rätt att kunna se OS, VM och andra stora sportevenemang i TV-kanaler, som alla kan titta då, d v s SVT eller TV4. Det nu pågående OS:et i Rio kan inte ses av alla därför att många människor inte har de betalkanaler som krävs för att kunna titta. Detta är som jag ser det en skandal. Stor sport är till för alla. Man ska inte behöva betala tusentals kronor extra för att kunna se OS och VM.