Se upp för tveksamma opinionsundersökningar!

I morse publicerade Metro en opinionsundersökning som visar att Sverigedemokraterna nu är Sveriges största parti. Det var det internationella londonbaserade marknadsundersökningsföretaget YouGov som gjort undersökningen. De siffror mätningen visar är sensationella och mätningen blev en världsnyhet så fort den hade publicerats. Alla svenska medier hoppade också snabbt på nyheten.

Sverigedemokraterna är enligt YouGov nu Sveriges största parti med 25.2 procent av väljarsympatierna. Så sent som i Almedalen i Visby i somras deklarerade Jimmie Åkesson att SD snart skulle vara just Sveriges största parti.

Socialdemokraterna hamnar på rekordlåga 23,4 procent, ett resultat som Stefan Löfven minst av allt önskar dessa dagar.

Regeringen och Löfven har svårt att få fram vad man egentligen vill med regeringsmakten. Uttalanden känns luddiga och utspel desperata. Regeringen har hittills visat en påfallande kraftlöshet, en regeringströtthet trots att Löfven inte har suttit vid makten ens ett år.

Moderaternas nya partiledare Anna Kinberg Batra har heller ingen anledning att skratta idag, om man ska tro på YouGovs opinionssiffror. Partiet hamnar på blott 21 procent av väljarsympatierna.

Man skulle kunna tro att det var SD som hade beställt den här mätningen och inte tidningen Metro. Därför inställer sig omedelbart frågan: Hur tillförlitlig är YouGovs undersökning? YouGov använder sig nämligen av en helt annan mätmetod än de flesta andra opinionsinstitut. Medan det normala är att opinionsinstituten slumpmässigt väljer ut en grupp väljare som är någorlunda representativa för väljarkåren, tillämpar YouGov ett system med en självrekryterad webpanel. Det är alltså personer som själva har bett om att få vara med i opinionsmätningarna som deltar. Det finns ingen slumpmässighet i metoden, vilket är en stor brist.

Det har kommit mycket kritik under dagen mot YouGovs mätmetoder. Det spelar heller ingen roll att YouGovs VD heter Shakespeare i efternamn (Stephen Shakespeare). Eller det är kanske det det gör? Det hela kanske bara är teater? (Detta var ett skämt!)

Självklart beror en stor del kritiken på att resultatet i mätningen inte faller något annat parti i smaken än just Sverigedemokraterna. Dessa jublar naturligtvis. Samtidigt är det viktigt att påpeka att undersökningen gjordes mellan den 14 – 17 augusti. Webpanelen, som bestod av 1 527 personer, fick svara på frågan: "Hur skulle du rösta om det var riksdagsval idag?"

Tidpunkten för mätningen sammanfaller med flera stora händelser i Sverige som gynnat Sverigedemokraterna. Den ena är SD:s kampanj i Stockholms tunnelbana, som slog världsrekord i genomslag trots att affischerna bara fick sitta uppe i några dagar.

En annan händelse under denna tidsperiod som har spelat Sverigedemokraterna i händerna är dubbelmordet på Ikea i Västerås, eftersom gärningsmannen visade sig vara en asylsökande man från Eritrea. SD var inte sena att utnyttja tragedin i sin propaganda mot flyktingpolitiken.

Man ska alltid hålla huvudet kallt när det gäller opinionsundersökningar. Ett tillfälligt stämningsläge i nationen kan över en natt stärka ett visst parti på andra partiers bekostnad. Opinionen svänger hela tiden. Ena dagen tycker folk si, andra dagen så. Samtidigt är en opinionsmätning helt ofarlig. Folk kan ju svara precis som man tycker just för ögonblicket eftersom undersökningen ändå "inte är på riktigt".

Frågan "Hur skulle du rösta om det var riksdagsval idag" är egentligen meningslös. Det är ju inte riksdagsval idag. Det är val först 2018. Så vad väljarna svarar idag säger ingenting om hur de skulle rösta om det verkligen hade varit val på riktigt. Inför ett val tänker väljarna (förhoppningsvis) igenom sitt val av parti. På en fråga från ett opinionsinstitut kan de däremot svara precis som de känner för tillfället. Det får ju inga politiska konsekvenser. Å andra sidan är det ett obestridligt faktum att Sverigedemokraterna hela tiden får nya sympatisörer bland väljarna. Det har flera opinionsundersökningar visat i sommar. Men om stödet är just 25.2 procent i YouGovs mätning, vet vi inte.

En opinionsundersökning är inget val men den har stor betydelse när det gäller att pejla de politiska stämningarna i nationen. Det är därför extra viktigt att opinionsmätningarna görs på ett seriöst sätt så att man får fram så mycket av sanningen som överhuvudtaget är möjligt.

Det finns många skäl att ifrågasätta dagens opinionsmätning från YouGov. Samtidigt kanske den ändå för något gott med sig, nämligen att regeringen och allianspartierna efter det här tar sig en ordentlig funderare på varför Sverigedemokraterna bara ökar hela tiden, medan de själva tappar i förtroende. Tiden för självrannsakan är inte – men också den politiska handlingskraftens tid.

Bloggen uppdaterad 21 augusti kl. 13.31.