Thomas Bodströms djärva tiggeriförslag – det enda konkreta hittills

I en intervju igår i Mix Megapol väckte förre justitieministern och advokaten Thomas Bodström (S) berättigad uppmärksamhet när han lanserade ett alldeles eget förslag om hur man ska få ordning på gatutiggeriet i Sverige.

Han föreslog inte att tiggeriet skulle förbjudas. Nej då, hans förslag var betydligt mer originellt än så. Detta är till och med det enda konkreta förslag som hittills har kommit fram i den infekterade tiggardebatten – i alla fall om man undantar alla rasistiska och nazistiska hugskott som den samlade högerpopulismen har producerat och som aldrig kommer att kunna bli politisk verklighet.

Thomas Bodströms förslag är väldigt enkelt. Låt tiggarna söka tillstånd, en slags tiggarlicens, hos länsstyrelsen när de kommer hit. Det blir länsstyrelsens uppgift att hantera ärendena, skriva ut licenserna och anvisa tiggarna de platser där det är acceptabelt att de vistas på.

Förslaget är bra därför att det inte förbjuder tiggeriet. Däremot kan förslaget, om det genomförs, mycket väl leda till att tiggeriet försvåras. Tiggarlicenser är en smart idé eftersom det samtidigt kommer att kunna avslöjas om det är kriminella element som ligger bakom tiggeriet och som utnyttjar de stackars tiggarna.

Om det är organiserade ligor som står bakom tiggeriet så torde dessa inte vara särskilt intresserade av att för tiggarnas räkning stega in på länsstyrelsen och begära ut tiggeritillstånd. Den här sortens organisationer brukar vara mer ljusskygga än så.

För tiggarna själva kan denna "byråkratisering" av tiggeriet naturligtvis innebära problem. Att söka upp länsstyrelsen när de kommer hit är väl inte det första man längtar efter att få göra. Dessutom behöver de hjälp eftersom de inte talar svenska eller engelska. Många är analfabeter och kan varken kan läsa eller skriva. Å andra sidan tror jag att det finns många godhjärtade svenskar, inte minst inom hjälporganisationer som Stadsmissionen, som mer än gärna skulle räcka ut en hand åt tiggarna för att få till stånd den där licensen.

Så Thomas Bodströms förslag innebär definitivt inget slut på tiggeriet. Däremot borde det rimligen bli svårare att tigga eftersom det krävs myndighetskontakter och tillstånd för att få bedriva tiggeri.

Det är bra att Thomas Bodström lade fram det här förslaget innan Sverigedemokraterna hann göra det.

Då finns det åtminstone en liten chans att regeringen, i det här fallet justitieminister Morgan Johansson, kan ta det till sig och försöka göra något av det. Morgan Johanssons handlingskraft i tiggerifrågan har väl inte precis varit överväldigande under det snart ett år som han har suttit vid makten. Från regeringens sida har det mest handlat om vacker retorik och fluff-fluff när det gällt att angripa tiggeriet. Några konkreta initiativ i ordets verkliga mening har vi hittills inte sett.

Det måste vara pinsamt för Morgan Johansson att det är hans socialdemokratiske företrädare på justitieministerposten som har lagt fram det hittills enda konstruktiva förslaget för att försöka skapa verksamma regler kring tiggeriet utan att fördensskull förbjuda det.