Skandalkirurgen Macchiarini friad. Han var inte bara en medicinsk skandal. Nu har ha också blivit en rättsskandal!

 

Jag höll på att tappa målföret när jag idag på radion fick höra att den italienske skandalkirurgen Paolo Macchiarini har friats från alla anklagelser om vållande till annans död, forskningsfusk och medicinska etikbrott.

Kammaråklagare Jennie Nordin
Bild: Dagens Medicin

Det var kammaråklagare Jennie Nordin som vi en presskonferens avslöjade att hon och övriga åklagare som har varit inblandade i denna historiska medicinska skandal inte kunde bevisa att Macchiarini har begått något brott. Man häpnar! Detta kan inte vara sant!

Paolo Macchiarini
Bild: zaimacairolive.com

Paolo Macchiarini blev för några år sen världsberömd sen han börjat operera in konstgjorda luftstrupar av plast på människor som har haft sjukdomar i sina luftstrupar. Han hyllades av en hel värld för sitt okonventionella sätt att bryta mark för kirurgi med konstgjort material kombinerat med stamceller.

Macchiarini har gjort flera sådana här operationer på olika sjukhus i världen: vid Karolinska sjukhuset i Solna, i Ryssland, i Italien, i Spanien och i USA. Macchiarini var gästforskare och gästkirurg vid Karolinska sjukhuset mellan 2011 oh 2014. Under 2011 och 2012 opererade han in konstgjorda plastlungstrupar på tre olika patienter vid Karolinska sjukhuset. Alla dessa patienter är nu döda.

Macchiarini var hyllad och beundrad när han kom till Karolinska. Chefsläkare, stjärnkirurger, rektorer och forskare såg honom som en ny Messias, stjärnkirurgen som som hade löst gåtan med hur man skulle kunna rädda livet på människor med skador och sjukdomar i luftstrupen.

Men med tiden började en del KS-läkare misstänkta att något var fel. Och 2014 anmäldes Macchiarini av fyra läkare vid Karolinska Institutet i Solna för forskningsfusk. Två TV-dokumentärer 2015 (av SVT-reportern Yvonne Åstrand i Uppdrag granskning) och 2016 (av dokumentärfilmaren Bosse Lindquist i SVT:s Dokument inifrån) avslöjade skandalen för svenska TV-tittare. Det gick chockvågor genom det medicinska Sverige.

SVT-reportern Yvonne Åstrand avslöjade Macchiarini-skandalen i Uppdrag granskning 2015
Bild: VipåTV
Dokumentärfilmaren Bosse Lindquist gjorde en lysande dokumentär om Macchiarini strax efteråt
Bild: VipåTV

De som har följt den här skandalen vet att Paolo Macchiarini försatte Karolinska institutet i en djup kris. Rektorer och styrelseordföranden avskedades. En av dem var rektorn Anders Hamsten, som in i det sista försvarade Macchiarini.

Anders Hamsten, KI-rektorn som gick sparken på grund av Macchiarini
Bild: ki.se

I somras inledde flera åklagare med kammaråklagare Jennie Nordin i spetsen flera förundersökningar mot Paolo Macchiarini. De misstänkta brotten var ”vållande till annans död”, ”vållande till kroppsskada”, ”brott mot läkemedelslagen”, ”forskningsfusk” m m. De två senare brotten preskriberades dock nästan omedelbart.

Paolo Macchiarini är en fri och rentvådd man
Bild: inzoomat

Och idag stod det klart att Paolo Macchiarini går helt fri från ansvar för att han tagit livet av tre patienter i Sverige. Åklagarna lägger ner alla förundersökningar mot honom. Brott har inte kunna styrkas, Åklagarna har inte funnit att Paolo Macchiarini har handlat ”i strid med vetenskap och beprövad erfarenhet”. Detta är skrattretande. Var det något Macchiarini gjorde sig skyldig till var det just att handla i strid med beprövad erfarenhet, eftersom hans transplantationer inte hade föregåtts av forskning på djur. Han startade istället en försöksverksamhet på människor. På dessa skulle han testa sina plaststrupar.

Bild av människans lungor

Åklagaren säger idag också att det inte är säkert att andra ingrepp på de här patienterna skulle ha varit bättre för dem, förlängt deras liv eller räddat dem helt. Nej, det kan man naturligtvis inte veta men klart är att vad Macchiarini gjorde på Karolinska sjukhuset och på flera sjukhus i andra länder inte var något annat än kvacksalveri och infama medicinska experiment på levande människor.

Den 26-åriga turkiska flickan Yasim Cetir avled i våras efter att ha fått en konstgjord luftstrupe inopererad av Macchiarini på Karolinska Universitetssjukhuset i Solna. På den här bilden ses hon tillsammans med sin far, som också har avlidit.
Bild: newsvoice
Yasem med sina syskon när hon fortfarande var i livet
Bil: isvekpostazi.comd

En av Macchiarinis patienter på Karolinska i Sverige var den 26-åriga turkiska flickan Yesim Cetir. På henne opererade Macchiarini in sin konstgjorda luftstrupe. I fem år vakade hennes far vid hennes sida. Yesim avled i mars i år på ett sjukhus i USA. Ödets ironi är att även hennes pappa nu är död – i lungcancer.

Denne Paolo Macchiarini, som helt och hållet bär ansvaret för tre människors liv i Sverige, har alltså inte begått något brott. Detta trots att han har använt sig av operationsmetoder som inte har föregåtts av forskning och djurförsök. Han har istället använt levande människor som forskningsobjekt.

Paolo Macchiarini
Bild: sciencemag.org

Det är synnerligen märkligt att svenskt rättsväsende inte är utrustat för att fälla brott som i det här fallet enligt min mening är både upprörande och flagranta. Macchiarinis uppsåt var naturligtvis inte att döda dessa patienter. Han ville bara testa sina nya prylar på dem. Därför skulle han knappast kunna fällas för mord eller dråp. Däremot borde ”grovt vållande till annans död”, ”grovt vållande av kroppsskada” och kanske även ”grov misshandel” vara rekvisit som skulle ha kunnat prövas mot honom.

En av Macchiarinis patienter på Karolinska. Han är också död idag.
Bild: RFE/RL
Den ryska dansaren Julia Tuulik avled efter att ha fått en plaststrupe inopererad av Macchiarini på ett sjukhus i Kraznodar i Ryssland.

Men detta orkade åklagarna inte med. Det är inte mindre än en rättsskandal! Fallet Macchiarini som utvecklat sig till en global medicinsk skandal har alltså nu också blivit en rättslig skandal. Jag tror absolut inte att det i Sverige saknas lagstiftning för att fälla en läkare för försumligheter som Macchiarini har gjort sig skyldig till. I Brottsbalken finns många brottsrekvisit som skulle kunna tillämpas.

Karolinska Institutet fick snabbt dåligt rykte sen Macchiarini-skandalen avslöjades
Bild: Youtube.com

Nej, jag tror inte att åklagarna har tagit till vara den medicinska expertis som finns för att bedöma Paolo Macchiarinis handlingar. Det är tveklöst svårare att döma en läkare som har opererat in plastluftstrupar på människor, som sedan avlidit, än att döma en person som har slagit ihjäl någon med en yxa. Det krävs betydligt större fingerfärdighet och expertis för att kunna döma en läkare.

Den förmågan har de stockholmska åklagarna saknat. Åklagarna har själva räknat med att få kritik för att man nu frikänner Macchiarini men tycks inte ha särskilt dåligt samvete för detta.

Paolo Macchiarini visar upp sina plaststrupar
Bild: sciencemag.org

Självklart kan det finnas olika meningar om Macchiarini gjorde sig skyldig till grovt vållande till annans död eller försumlighet när han experimenterade med dessa människor på det här sättet. Dessa människor kanske skulle ha dött ändå. Men det är inte det saken gäller. I så fall skulle man kunna säga att en våldsverkare inte ska dömas för mord ”eftersom offret redan hade cancer och skulle ha dött ändå”.

Om svenska åklagare och domstolar inte klarar av att fälla en läkare som Paolo Macchiarini, så hoppas jag att det finns åklagare i andra länder där Macchiarini har verkat som skulle klara av uppgiften att fälla honom. Jag hoppas att Macchirinis framfart kan dra igång fler rättsprocesser utomlands när Sverige nu inte lyckades med detta.

Paolo Macchiarini
Bild: Youtube.com

Samtidigt måste jag säga att fallet Macchiarini är ett bra exempel på hur lätt en läkare kan slippa undan ansvar. Läkare som har felbehandlat patienter kan i sämsta fall få en varning, i några fall få sin legitimation indragen, men att dömas enligt Brottsbalken i domstol händer i praktiken aldrig i Sverige. Läkare har en stark kår som håller dem om ryggen. I Macchiarinis fall var det också många läkare som beundrade och stödde honom in i det sista och som själv bär en stor del av skuldbördan.