Brottsfacit för juni 2016: 14 mord, 40 mordförsök, 32 fall av grov misshandel och 24 mordbränder!

 

 

Under juni månad 2016 begicks totalt sett fler grova våldsbrott än under någon annan månad det här året. Min egen granskning visar att det i juni i år begicks 14 mord, 40 mordförsök, 32 fall av grov misshandel, 19 fall av misshandel och 24 mordbränder (eller misstänkta mordbränder).

Junisiffran för antalet mord är den näst högsta månadssiffran i år. Bara i januari begicks fler mord i Sverige (17). Det förtar inte intrycket att den grova våldsbrottsligheten ökar i landet. Då har jag heller inte tagit hänsyn till alla skjutningar och skottlossningar som polisen har att hantera på flera orter i Sverige men som kanske inte har lett till dödade eller skadade människor men som ökar otryggheten för vanligt folk på dessa platser.

Sammanräknat för hela det första halvåret i år begicks totalt 79 mord och 180 mordförsök i Sverige. Fortsätter den här trenden kommer antalet mordfall i Sverige att slå alla rekord. Den slutsatsen kan jag dock dra först när våldsbrottsligheten för hela 2016 är granskad och analyserad.

Här följer en sammanställning av de fall av grov våldsbrottslighet som jag har granskat för juni 2016. Siffrorna är rensade för sådana fall där polisen inledningsvis misstänkt mord men där det senare visat sig att dödsorsaken var en annan.

1 juni

MORDFÖRSÖK I VIKSJÖ

En bilförare kör med full gas rakt på en kvinna i Viksjö i Järfälla kommun utanför Stockholm. Kvinnan förs till sjukhus med skador på benen.

Mordförsöket inträffar vid halv tretiden på natten. Kvinnan ska i sällskap med en man passera en stillastående bil med strålkastarna påslagna. Plötsligt trycker föraren gasen i botten och kör i hög fart rakt på kvinnan som inte hinner undan utan blir påkörd. Polisen betecknar händelsen som mordförsök.

 

1 juni

MORDFÖRSÖK I MALMÖ

En man beskjuts med 6 – 9 skott när han vid niotiden på morgonen sitter i en mörk lyxbil på Möllevångsgatan i centrala Malmö. Mannen är en central person i Malmös kriminella värld och anses mycket farlig. Han har förekommit i flera polisutredningar om grova våldsbrott och mordförsök de senaste åren. Han har just släppts ut från fängelset men när han återvänder till Malmö slår någon av hans fiender till och försöker mörda honom.

Trots de många skotten klarar sig mannen med lindriga skador. Polisen inleder en förundersökning om mordförsök.

 

1 juni

BRUTALT MORDFÖRSÖK I TUNNELBANAN

Tunneöbanestation Foto: Stockholms läns landsting
Tunneöbanestation
Foto: Stockholms läns landsting

 

En 30-årig man knuffas ner på tunnelbanespåret vid T-centralen i Stockholm samtidigt som ett tunnelbanetåg kommer rusande in mot perrongen. Mannen blir överkörd av tåget. Mordförsöket inträffar strax efter kl. 22.00 på kvällen. Polis, räddningstjänst och ambulans kallas till platsen. Mannen förs med mycket allvarliga skador till sjukhus. Polisen inleder omedelbart en förundersökning om mord.

Hela händelsen, inklusive gärningsmannen, filmades av övervakningskamerorna. Enligt polisen är gärningsmannen 34 år gammal och har tidigare varit misstänkt för mordförsök. Han grips dagen därpå i Stockholmsförorten Rinkeby.

Tunnelbanetåg Foto: Stockholms läns landsting
Tunnelbanetåg
Foto: Stockholms läns landsting

 

 

1 juni

GROV MISSHANDEL I SKELLEFTEÅ

En blodig och medvetslös man hittas på Hemmansgatan i Skellefteå. Mannen, som är i 40-50-årsåldern, ligger bredvid en stor blodpöl. Han förs till sjukhus medan polisen försöker få svar på frågan vad som har hänt honom. Polisen inleder en förundersökning om grov misshandel.

 

1 juni

FYRABARNSMAMMA MÖRDAD I ARLÖV

En 46-årig fyrabarnsmamma hittas mördad i en lägenhet i skånska Arlöv. Kvinnan hittas av sin arbetsgivare och ambulanspersonal död när de söker henne i hennes hem. Polisen upprättar omedelbart en förundersökning om mord. Tio dagar senare står det klart att kvinnan har mördats av sin 35-årige man. Paret gifte sig mot kvinnans vilja bara två månader tidigare. Enligt kvinnans anhöriga ska hon ha sagt att hon går med på att gifta sig med mannen men att hon därefter omedelbart tänker ta ut skilsmässa.

Den 35-årige hustrumördaren har flera gånger sökt uppehållstillstånd i Sverige men fått avslag och var på väg att utvisas ur landet, eftersom han redan sökt asyl i ett annat europeiskt land. För att få stanna i Sverige mer eller mindre tvingade han den 46-åriga kvinnan att gifta sig med honom.

 

2 juni

MORDFÖRSÖK I MALMÖ

En 33-årig malmöbo rånas sent på kvällen av två maskerade män. Rånet sker vid en bankomat nära köpcentrat Mobilia i Malmö. Mannen ger rånarna de 200 kronor han tagit ut från bankomaten. Ändå blir han svårt knivhuggen i magen och sparkad flera gånger.

Hela händelseförloppet registreras av en övervakningskamera. På sjukhuset konstaterar läkare att knivhugget träffat strax ovanför naveln och rivit upp ett stort sår i buken. Mannen opereras akut. Polisen inleder en förundersökning om mordförsök.

 

2 juni

MISSTÄNKT MORDBRAND I LADUGÅRD I TRANÅS

Ett hundratal djur blir innebrända när en ladugård utanför Tranås sätts i brand. Ladugården totalförstörs. Samtidigt sprids elden till en verkstad och en lada i närheten. Larmet kommer in till polisen vid tvåtiden på natten. Det är djurägaren själv som ringer 112. Då är redan hela ladugården övertänd.

Polisen inleder en förundersökning om mordbrand.

 

2 juni

MORDFÖRSÖK I MALMÖ

En man skjuts i benet i området Lindängen i Malmö. Han förs med ambulans till sjukhus. Några dagar senare anhåller polisen en 27-årig man från Helsingborg på sannolika skäl misstänkt för mordförsök. 27-åringen är tidigare dömd för bott. Det är oklart om skjutningen i Malmö är kopplad till organiserad brottslighet.

 

2 juni

MORDFÖRSÖK I UPPSALA

En kvinnlig anställd på ett LSS-boende i Uppsala attackeras oprovocerat av en intagen 32-årig man med en lie. Kvinnan förs i ambulans till sjukhus. Hennes skador är inte livshotande. Mannen är så våldsam att den övriga personalen på boendet låser in sig i ett rum för att skydda sina liv.

Mannen grips senare odramatiskt av polisen som inleder en förundersökning om mordförsök. Gärningsmannen lider enligt uppgift av någon form av funktionsnedsättning och mår enligt polisen psykiskt dåligt.

 

3 juni

MORDFÖRSÖK I MALMÖ

En man kommer in till Skånes universitetssjukhus med svåra knivskador i bröstet. Knivskärningen ska ha skett i en lägenhet i Malmö. En gärningsman grips senare och anhålls för mordförsök alternativt försök till dråp.

 

3 juni

GROV MISSHANDEL I GÖTEBORG

En man kliver av en spårvagn vid en hållplats i centrala Göteborg och går direkt fram och attackerar en annan man med ett stickvapen. Den knivskurne förs med ambulans till sjukhus. Offret ska ha då varit vid medvetande. Polisen inleder en förundersökning om grovmisshandel.

 

3 juni

2 FALL AV MISSHANDEL I GÖTEBORG

En man misshandlas i samband med ett vilt studentfirande i Göteborg. En annan person förs till sjukhus med skador. Det vilda studentfirandet leder till att polisen omhändertar 25 personer för störande av den allmänna ordningen. Ungdomar ska ha kastat sten på poliser, kastat knallskott, smällare och glasflaskor mot förbipasserande.

 

4 juni

MORDFÖRSÖK I SÖLVESBORG

En 20-årig man i Sölvesborg knivskärs i halsen vid ett bråk. Knivskärningen sker vid en grillkiosk i Sölvesborg. Polis larmas och hittar den knivskurne mannen. Gärningsmannen flyr omedelbart från platsen.

Av någon anledning har det uppstått bråk vid grillkiosken. En man tar fram en kniv och skär 20-åringen i halsen. Polisen rubricerar händelsen som mordförsök.

 

4 juni

MORD PÅ KVINNA I SOLNA

Det här är det mest brutala och mest  omskrivna mordet hittills i sommar. 41-åriga ekonomiassistenten Lotta misshandlas till döds i sin lägenhet i Ulvsunda av en 33-årig man vid namn Martin Jonsson. Lotta förs hjärndöd till Karolinska universitetssjukhuset där hon läggs i respirator. Tre dygn senare stängs respiratorn av och Lotta dödförklaras. 41-åriga Lotta har misshandlats till oigenkännlighet. Hennes huvud är krossat och hon är blåslagen över hela kroppen.

 

Karolinska Universitetssjukhuset i Solna Foto: Elisabet Höglund
Karolinska Universitetssjukhuset i Solna
Foto: Elisabet Höglund

 

Enligt polis och sjukhuspersonal är misshandeln ”det värsta de sett”. Lotta blev bekant med Martin Jonsson i början av året men bröt snabbt relationen. Jonsson börjar förfölja och trakassera Lotta. Hon polisanmäler honom för kvinnofridskränkning men tar efter hot tillbaka sin anmälan, varefter åklagaren lägger ner ärendet. Martin går fri och den 4 juni beger han sig hem till henne och mördar henne.

Martin Jonsson har tidigare dömts till fängelse för grov kvinnofridskränkning. Han är också dömd för flera fall av grov misshandel. I det nu aktuella fallet erkänner han grov misshandel men inte mord.

 

4 juni

MISSHANDEL I MALMÖ

En man i Malmö misshandlas när en annan man slår honom i huvudet med en flaska. Misshandeln sker i Folkets hus i Malmö vid 2-tiden på natten. Mannen förs till sjukhus och polisen inleder en förundersökning om misshandel.

 

4 juni

MISSHANDEL I FAGERSTA

En man misshandlas i samband med ett jätteslagsmål i Kolarbyn i Fagersta. Polisen kallar in hundpatrull och helikopter. Ett 40-tal personer har av okänd anledning råkat i slagsmål, där en person skadas och förs till sjukhus. En annan man grips av polisen misstänkt för misshandel.

Enligt polisen är det olika grupperingar av människor som av någon anledning har börjat slåss.

 

5 juni

MORD PÅ VÄRMDÖ

En man i 60-årsåldern hittas död i sin villa i Kolvik på Värmdö. Polisen inleder en förundersökning om mord. Polisen är mycket förtegen med detaljer om offret.

Larmet kommer in till polisen på förmiddagen. Det är en hantverkare som arbetar i villan som larmar polisen. Enligt uppgift ska det finnas mycket blod på platsen.

 

5 juni

GROV MISSHANDEL I MALMÖ

En 25-årig kvinna attackerar mitt i natten en man med en kniv i kvinnans lägenhet i Malmö. Mannen skadas allvarligt. Kvinnan häktas misstänkt för mordförsök. Knivattacken avslöjas när mannen själv lyckas ta sig med bil till sjukhuset. Personalen anar oråd och larmar polisen, som förhör mannen på sjukhuset. Därefter åker polisen till kvinnans bostad och griper henne. Hon delges misstanke om mordförsök. Kvinnan är småbarnsmamma.

Knivskärning Copyright: Alexl Malikov/Dreamstime.com
Knivskärning
Copyright: Alexl Malikov/Dreamstime.com

 

Enligt polisen ska kvinnan tidigare ha haft skyddat boende. Efter häktningsförhandlingarna nedgraderar åklagaren brottet från mordförsök till grov misshandel.

 

5 juni

GROV MISSHANDEL I GÄVLE

En 32-årig man misshandlas med ett basebollträ. Tre män och en kvinna grips av polis för brottet. Det handlar om två män i 30-årsåldern och en man och en kvinna i 50-årsåldern. Den misshandlade mannen har släppts ut från polisens tillnyktringscell i Gävle när han efter bara två timmar hamnar i bråk i en lägenhet.

Där misshandlas 32-åringen svårt. Polisen beslagtar det blodiga basebollträet och griper de fyra misstänkta gärningsmännen. Minst en av dessa har medgett att han varit inblandad i misshandeln. 32-åringen förs till sjukhus där han får vård.

 

5 juni

GROV MISSHANDEL I SOLNA

En man knivhuggs i en lägenhet i Solna. Polis och ambulans skickas till platsen. Polisen hittar mannen som har skadats med ett vasst föremål och griper en kvinna som misstänks för grov misshandel. Misshandeln ska ha föregåtts av ett grannbråk som urartat i misshandel.

Ytterligare en person tas in till polisen för förhör.

 

5 juni

MORDBRAND I FÖRSKOLA I VÄSTRA STOCKHOLM

En brand uppstår i en förskolebyggnad i Norra Ängby i nordvästra Stockholm. När räddningstjänsten kommer till platsen är byggnaden helt övertänd. Larmet kommer in strax efter klockan 20 00 på söndagskvällen. Byggnaden går inte att rädda utan brinner ner till grunden.

Det saknas enligt polisen naturliga orsaker till branden. Därför inleder polisen en förundersökning om mordbrand.

 

6 juni

2 MORDFÖRSÖK  I MALMÖ – POLIS SKÖT MAN MED FLERA SKOTT

Polis larmas till ett bråk i Malmö där minst åtta personer deltar. Polisen möts på platsen av en knivbeväpnad man i 20-årsåldern och en eller flera polismän avlossar omedelbart flera skott mot mannen. Uppgifterna kring händelsen går isär men enligt polisen har en situation uppstått som tvingat poliserna att skjuta mot mannen. Enligt vittnen avlossas sammanlagt fem skott mot mannen – först tre och sedan två i snabb följd.

Polisen inleder direkt livräddande åtgärder på mannen. Enligt vittnen ska polisen ha skrikit åt mannen: ”Släpp kniven, släpp kniven”. Mannen lyssnar inte utan springer därifrån. Det är då poliserna börjar skjuta mot honom. Trots skadorna försöker mannen ta sig från platsen. Då avlossar polisen flera skott mot honom. Mannen faller omkull men reser sig igen. Då avlossas enligt uppgift ytterligare två skott mot honom och han faller ihop.

Man med kniv Copyright: Dreamstime.com
Man med kniv
Copyright: Dreamstime.com

 

Åklagare utreder polisens agerande samtidigt som en annan åklagare utreder vad den skjutne mannen gjort sig skyldig till. Den skjutne mannen har livshotande skador. Samtidigt misstänks han själv för mordförsök av en polisman i samband med händelsen.

 

6 juni

KVINNA MÖRDAD I MORDBRAND PÅ MUSKÖ

Det börjar som en misstänkt skogsbrand på Muskö i Stockholms södra skärgård. Brandmän kommer till platsen och upptäcker att det är ett fritidshus som brinner. Klockan är då halv tolv på natten. Brandmännen möter en svårt brännskadad man i bara kalsongerna. Mannen säger att hans hustru är kvar inne i det brinnande huset.

Polisen inleder till att börja med en förundersökning om mordbrand. Några dagar senare misstänker polisen att den kvinna som brunnit inne i huset blev mördad. Händelsen rubriceras om från mordbrand till mord genom brand. Polisen misstänker att kvinnan, som hittas död inne i det utbrända fritidshuset, blivit mördad av sin man.

 

6 juni

MORDBRAND PÅ UNGDOMSHEM I INSJÖN

En planerat boende för ensamkommande flyktingar i Insjön i Dalarna totalförstörs vid en brand. Larmet kommer in till polisen vid halv femtiden på morgonen. När räddningspersonal kommer till platsen är elden fullt utvecklad och huset brinner ner till grunden. Polisen inleder en förundersökning om mordbrand.

Fastigheten höll på att renoveras eftersom Leksands kommun planerat att öppna ett hem för 14 ensamkommande flyktingar i augusti.

 

6 juni

MISSHANDEL I KROKOM I JÄMTLAND

En ung flicka ska ha blivit kastad från en balkong i Krokom i Jämtland. En 17-årig pojke grips misstänks för misshandel. Larm kommer in till polisen vid åttatiden på kvällen om att en misshandel har ägt rum. 17-åringen ska ha slagit och sparkat flickan för att sedan kasta ut henne från balkongen. Flickan tas om hand. Hennes skador är inte livshotande. Det är oklart om flickan och pojken känner varandra sen tidigare. Omedelbart efter misshandeln försvinner pojken från platsen.

Polisen inleder en förundersökning om grov misshandel. Flickan och pojken lämnar helt olika versioner av vad som har hänt. Nya förhör väntas med 17-åringen.

 

6 juni

MORDFÖRSÖK I KALLHÄLL

En kvinna blir överfallen och svårt skuren i magen av tre män i Kallhäll nordväst om Stockholm. Männen är i 16-17-årsåldern. Kvinnans skador kommer från ett vasst föremål. Polisen inleder omedelbart jakten på de misstänkta gärningsmännen som enligt uppgift ska ha försvunnit åt olika håll.

Polisen inleder en förundersökning om mordförsök.

 

7 juni

GROV MISSHANDEL I ÖREBRO

En 48-årig man grips av polisen misstänkt för att ha knivskurit en person och hotat två andra personer i stadsdelen Öster i Örebro. Gärningsmannen ska ha bråkat med anhöriga och polisen larmats till platsen.

Polisen inleder en förundersökning om grov misshandel och olaga hot.

 

8 juni

MORDBRAND UTANFÖR SÖDERHAMN

En restaurang vid Stenö havsbad utanför Söderhamn totalförstörs i en brand. Larmet kommer till polisen vid 2-tiden på natten. Polisen konstaterar att stora ekonomiska värden har omintetgjorts i branden och inleder en förundersökning om mordbrand. Inga personer ska ha skadats.

 

9 juni

SEX MORDBRÄNDER I GÖTEBORG

Tre personer, varav en brandman, skadas i samband med en serie mordbränder i olika fastigheter i Göteborg. En man i 50-årsåldern, som skulle ha vräkts från sin lägenhet, har gripits misstänkt för sex olika mordbränder i sex olika fastigheter. Bakgrunden är en tvist mellan det kommunala bostadsbolaget Familjebostäder och den 50-årige mannen som skulle avhysas efter att ha misskött sitt boende.

Mordbränderna har anlagts i ett flerfamiljshus i Högsbohöjd, i en lägenhet i Johanneberg, på socialkontoret i Frölunda, i stadsdelen Askim-Frölunda-Högsbo, i en villa i Billdal och i en villa i Frölunda. Enligt polisen har samtliga brandattentat koppling till varandra.

Polisen inleder en förundersökning om grova mordbränder.

 

9 juni

MORDBRAND I PIZZERIA I LIMHAMN

En pizzeria i Limhamn i Malmö börjar brinna mitt i natten. Branden startar i pizzerian men röken sprider sig till lokaler och affärer i byggnaden. Polisen spärrar av området och inleder en förundersökning om mordbrand.

 

10 juni

MORDFÖRSÖK I SKOGÅS

Strax efter midnatt kommer det in ett larm till polisen om skottlossning i Skogås söder om Stockholm. Polisen åker till platsen och hittar en misshandlad man. Polisen kopplar ihop misshandeln med skottlossningen. Man griper tre personer misstänkta för inblandning i nattens drama.

Polisen inleder en förundersökning om mordförsök alternativt försök till dråp.

 

10 juni

RULLSTOLSBUREN KVINNA MISSHANDLAD OCH RÅNAD I NÄSSJÖ

En rullstolsburen kvinna blir misshandlad och rånad av två män i 25-årsåldern vid en badplats i Nässjö. Rånarna knivhotar henne och stjäl alla hennes värdesaker, bl a en mobiltelefon och en guldkedja. Vid rånet slänger gärningsmännen kvinnan på marken. Hon får smärtor i nacke, rygg och knän och förs i ambulans till sjukhus.

Kvinnan är på badplatsen tillsammans med sin personliga assistent. Assistenten hinner inte ingripa. De båda rånarna försvinner snabbt från platsen. Männen är enligt uppgift klädda i träningsbyxor och T-shirts. Polisen söker vittnen till händelsen.

 

11 juni

MORDFÖRSÖK I KOLMÅRDEN

En 30-årig kvinna från Kolmården vårdas för allvarliga skador efter en misshandel. En man i 25-30-årsåldern grips av polisen. Han anhålls misstänkt för mordförsök. Kvinnan vårdas på intensivvårdsavdelning för allvarliga skador men läget uppges vara stabilt.

 

 

11 juni

GROV MISSHANDEL I MALMÖ

 

Man i Malmö misshandlad med hammare Foto: Elisabet Höglund
Man i Malmö misshandlad med hammare
Foto: Elisabet Höglund

 

En 25-årig man misshandlas grovt av flera gärningsmän på Spånehusvägen i Malmö. Mannen förs till sjukhus. Misshandeln ska ha skett med en hammare. Mannen har kunnat förhöras av polis. Polisen inleder en förundersökning om grov misshandel. Ingen person grips och orsaken till misshandeln är okänd.

 

11 juni

MISSTÄNKT MORDBRAND I SKELLEFTEÅ

En villa i Skellefteå kommun brinner ner till grunden. Det är oklart om någon människa befinner sig i villan. Polisen lyckas inte få kontakt med ägaren. När räddningstjänsten kommer till platsen är villan övertänd och går inte att rädda.

 

11 JUNI

2 MORDFÖRSÖK PÅ POLISER I ÖSTERSUND

Polisen får på kvällen larm om en person som inte mår bra och ska ha hotat att ta sitt liv. Polisen beger sig till lägenheten för kontroll. När polisen kommer in i lägenheten går mannen till attack mot poliserna med två knivar. Polismännen uppfattar att mannen tänker attackera dem. Utan att komma till skada lyckas poliserna avväpna mannen. Mannen släpps senare på fri fot och förs till psykavdelningen på Östersunds sjukhus.

Polisen inleder en förundersökning om mordförsök, olaga hot och hot mot tjänsteman.

 

12 juni


MORDBRAND I BRANDBERGEN

En brand bryter ut i ett soprum i Brandbergen i Haninge kommun. Boende i fastigheten känner röklukt och slår larm till polis och brandförsvar. Strax före larmet om branden har polisen informerats om att en ung man hotat att tända eld i soprummet. Det gör han också men grips senare av polis. Polisen inleder en förundersökning om mordbrand.

 

13 juni

GROV MISSHANDEL PÅ FLYKTINGBOENDE UTANFÖR SKARA

En man förs till sjukhus sen han blivit knivskuren på Bert Karlssons flyktingboende Stora Ekeberg utanför Skara. Två personer grips efter händelsen, som inträffar vid halv tolvtiden på söndagskvällen. Polisen får då larm om bråk på förläggningen och åker dit. Polisen inleder en förundersökning om grov misshandel.

Bert Karlssons flyktingboende har flera gånger tidigare drabbats av misshandelsbrott och andra allvarliga incidenter.

 

13 juni

MORD I SÖDERTÄLJE

En 21-årig man som tidigare anmälts försvunnen hittas död i vattnet vid Sydhamnen i Södertälje. Polisen utreder dödsfallet som misstänkt mord och inleder en förundersökning om mord. 21-åringen hittas av privatpersoner på måndagsmorgonen.

 

Mannen iakttogs senast vid Slussen i Södertälje kanal Foto: Sjöfartsverket
Mannen iakttogs senast vid Slussen i Södertälje kanal
Foto: Sjöfartsverket

 

21-åringen försvinner redan under natten mot söndag och polisen söker honom i det område där hans telefon senast registrerats. Sista gången mannen, som är hemmahörande i Salem, ses är vid Slussen i Södertälje.

Han har varit på fest och promenerat på Doktorsvägen vid Södertälje strax efter midnatt. Vid tvåtiden på natten upphör signalerna från hans telefon.

 

13 juni

MORDFÖRSÖK I MALMÖ

En 35-årig man vårdas på sjukhus med livshotande skador efter att ha blivit skjuten på Nobelvägen i centrala Malmö på måndagseftermiddagen. Ett vittne säger sig ha sett två män springa från platsen i riktning mot Nobeltorget. Innan dess har vittnen hört hur två skott har avlossats.

Den skjutne mannen, som påträffas skjuten med flera skott på trottoaren mellan Pizzeria Rex och en tobaksaffär, har livshotande skador när han kommer till sjukhuset. Polisen upprättar en förundersökning om mordförsök.

 

13 juni

GROV MISSHANDEL I VÄSTERÅS

En 22-årig man jagas, slås ner och blir grovt misshandlad i centrala Västerås. 22-åringen attackeras i korsningen Erik Hahrs gata och Stora gatan. Efter att ha tagit emot flera knytnävsslag springer 22-åringen från platsen. Men han hinns upp av gärningsmännen. Ytterligare gärningsmän ansluter sig och börjar även de misshandla 22-åringen.

Först när tre förbipasserande män kommer fram till gärningsmännen och skriker åt dem att sluta med misshandeln lämnar de mannen i fred. Polis och ambulans kallas till platsen och den misshandlade 22-åringen förs med allvarliga skador till sjukhus. Polisen betecknar händelsen som grov misshandel.

 

13 juni

MORDFÖRSÖK I FALUN

Vid halv 4-tiden natten till söndagen lämnas en man med livshotande skottskador vid entrén  till akutmottagningen vid Falu lasarett. Polisen inleder en förundersökning om mordförsök utan att ha lyckats lokalisera någon brottsplats. Polisen vet heller inte var mannen är hemmahörande eller vem som kört honom till akuten.

Mord Copyright: Rafael Ben-ari/Dreamstime.com
Mord. Personen på bilden har inget med händelsen i Falun att göra.
Copyright: Rafael Ben-ari/Dreamstime.com

 

Polisen har ännu inte lyckats gripa någon misstänkt men konstaterar att mannen har träffats av två skott.

 

14 juni

MORDFÖRSÖK I MALMÖ

En personlig assistent anhålls misstänkt för mordförsök efter att ha tagit strypgrepp på sin funktionshindrade uppdragsgivare. Polisen betraktar händelsen som mycket allvarlig och inleder en förundersökning om mordförsök.

Den misshandlade mannen klarar sig utan allvarligare skador. Samtidigt misstänks gärningsmannen också för att ha hotat en kollega. När polisen kommer till platsen kan man gripa gärningsmannen och senare anhålla honom misstänkt för mordförsök.

 

14 juni

FYRA FALL AV MISSHANDEL VID MOSKÉ I STOCKHOLM

Ett 50-tal mörkklädda män går till attack med grenar, stenar och flaskor mot en grupp människor utanför moskén på Södermalm i Stockholm. Samtidigt skriker männen ”Djävla muslimer”. Polisen ser allvarligt på händelsen. De misstänkta männen ska ha kastat stenar, grenar och flaskor mot en kvinna och tre män som befinner sig i närheten av moskén.

Moskén på Södermalm i Stockholm Foto: Wikipedia.org
Moskén på Södermalm i Stockholm
Foto: Wikipedia.org

 

Polisen har inga misstänkta eller gripna efter attacken, som rubriceras som misshandel, rån, skadegörelse och senare även hatbrott.

Senare tar en grupp fotbollshuliganer som sympatiserar med AIK på sig attacken vid moskén.

 

15 juni

GROV MISSHANDEL I FLEN

En 17-årig pojke anhålls misstänkt för grov misshandel efter ett bråk vid busstationen i Flen. En 18-årig pojke förs till sjukhus i ambulans. Uppgifter gör gällande att han slagits i huvudet med ett tillhygge. Polisen rubricerar händelsen som grov misshandel och inleder en förundersökning.

 

16 juni

MORDFÖRSÖK I KARLSKRONA

En man i 20-årsåldern förs till sjukhus efter att ha blivit knivhuggen vid boendet Rosenbom i Karlskrona. Mannen attackeras med kniv vid en busshållplats strax före midnatt. 20-åringen förs med svåra skador i ryggen med ambulans till sjukhus. Polisens brottsrubricering är inledningsvis grov misshandel men uppgraderas till mordförsök.

Dagen därpå grips en 22-årig man som senare anhålls på sannolika skäl misstänkt för mordförsök. Enligt polisen ska de ha varit flera personer på platsen. Det är därför oklart hur många som varit delaktiga i knivhuggningen.

 

18 juni

GROV MISSHANDEL VID ASYLBOENDE I ÅRJÄNG

Minst två personer skadas och för sjukhus i samband med ett stort bråk på ett asylboende i Årjäng i Värmland. Det var ett tiotal personer som slogs med kniv.

Polisen griper en man misstänkt för grov misshandel.

 

18 juni

MORDFÖRSÖK OCH GROV MISSHANDEL I TRANEMO

Under natten till lördagen bryter ett storbråk ut i Uddebo i Tranemo kommun. Två män födda 1958 och 1991 grips misstänkta för mordförsök, olaga hot och försök till grov misshandel. Den äldre mannen avlossar ett skott mot en person som dock inte blir träffad. Då ger sig en 25-årig man på den äldre mannen.

Den äldre mannen grips misstänkt för mordförsök och den yngre grips misstänkt för försök till grov misshandel. Det är oklart vad som föregått bråket.

 

18 juni

MORDFÖRSÖK PÅ HISINGEN I GÖTEBORG

En 30-årig man blir knivhuggen av två för honom okända män på Vårväderstorget på Hisingen i Göteborg. Mannen förs till sjukhus med allvarliga skador. Han får fem-sex knivhugg i ryggen. Omständigheterna kring bråket är oklara. Polisen inleder en förundersökning om mordförsök.

Blodig kniv Copyright: Pimonpim Tangosol/Dreamstime.com
Blodig kniv
Copyright: Pimonpim Tangosol/Dreamstime.com

 

 

18 juni

MORDFÖRSÖK PÅ KVINNA I KARLSTAD

En 20-årig kvinna blir allvarligt knivskuren i magen av sin pojkvän på Rud i Karlstad. Kvinnan vårdas på sjukhusets intensivvårdsavdelning. Pojkvännen misstänks för försök till mord och kommer sannolikt att häktas. Först delges han misstanke om grov misshandel men senare ändras rubriceringen till mordförsök. Det är han själv som slår larm till polisen.

Det är inte första gången gärningsmannen kommer i klammeri med rättvisan. Han förekommer i nio olika mål vid Karlstads tingsrätt sen 2011.

 

19 juni

MORDFÖRSÖK I MALMÖ

En taxichaufför i Malmö blir beskjuten mitt i centrala stan på lördagsmorgonen. Skjutningen inträffar på Stora Kvarngatan. En kvinna är närvarande vid skjutningen men vill inte uppge vem som skjutit. Polisen har inlett en förundersökning om mordförsök. Kvinnan anhålls som misstänkt för skyddande av brottsling. Ytterligare två personer är anhållna för grovt vapenbrott i samband med skjutningen.

Orsaken till att taxichauffören beskjuts är att han inte vill ta den aktuella körningen. Han försöker istället ta sig från platsen. Gärningsmannen försöker emellertid hindra honom och bankar på bilen. Men när taxichauffören ändå försöker köra därifrån skjuter gärningsmannen efter bilen.

 

19 juni

GROV MISSHANDEL OCH HATBROTT I JÖNKÖPING

En kvinna i Jönköping larmar polisen om att hon har blivit misshandlad i sin bostad. Polisen ger sig till platsen och upptäcker ”mycket blod”. Kvinnan är svårt misshandlad och har omfattande skador i ansiktet. Hon förs med ambulans till sjukhuset. Polisen konstaterar att kvinnan har blivit utsatt för grov misshandel.

Polisen griper en man i 20-årsåldern som anhålls senare. Mannen och den misshandlade kvinnan har någon form av relation. Polisen utesluter heller inte att det kan handla om ett hatbrott.

 

19 juni

GROV MISSHANDEL I HÄSSELBY

Mellan 10 och 20 personer hamnar under lördagsnatten i bråk med varandra på en krog vid Hässelby torg i västra Stockholm. En man i 30-årsåldern blir så allvarligt slagen och sparkad i huvudet att han måste köras i ambulans till sjukhus.

Polisen saknar misstänkta för brottet som rubriceras som grov misshandel.

 

19 juni

MISSHANDEL I SÄVEDALEN

Flera män rånar en butik i Sävedalen utanför Göteborg på lördagskvällen. Rånarna slår en sten i huvudet på en av personalen. Polisen larmas när tre män vid halv elvatiden på kvällen rånar en butik på kontanter och misshandlar den man som arbetar i butiken.

Efter rånet beger sig männen iväg på motorcyklar. Händelsen betecknas som misshandel men polisen har inga uppgifter om vem som rånat butiken och misshandlat den anställde.

 

19 juni

MORDFÖRSÖK OCH MISSHANDEL I MALMÖ

En kvinna blir knivskuren i bröstet på en biltvätt på Lundavägen i Malmö. Misshandeln görs av en annan kvinna som omedelbart ger sig iväg i bil. Enligt vittnen är det mycket blod på platsen. Händelsen ska ha föregåtts av någon form bråk. Enligt vittnen ska det ha varit ”ett jäkla liv”. Bråket handlar om vems tur det är att tvätta bilen. En man försöker gå emellan men blir också knivskuren.

Stickvapen Foto: Elisabet Höglund
Stickvapen
Foto: Elisabet Höglund

 

Inledningsvis rubriceras ärendet som grov misshandel men uppgraderas till mordförsök.

 

19 juni

MORD I MALMBERGET

En man i 30-årsåldern mördas på söndagen i ett bostadsområde i Malmberget. Mannen anträffas blödande och med livshotande skador utanför bostadshuset. Han förs till sjukhus men avlider av sina skador. Tre personer, varav en kvinna i 20-årsåldern, grips av polis och anhålls misstänkta för mord.

De tre gripna är bekanta med varandra. Kvinnan och den mördade mannen har tidigare haft en relation som tagit slut. Innan den skadade mannen avlider på sjukhus hinner han avslöja vem som utfört dådet. De två huvudmisstänkta är den 20-åriga kvinnan och en man. De är båda på sannolika skäl misstänkta för mord. En tredje man som suttit anhållen misstänkt för medhjälp till mord begärs inte häktad men misstankarna mot honom kvarstår.

 

Blodspår Foto: Elisabet Höglund
Blodspår
Foto: Elisabet Höglund

 

Mordet är mycket blodigt. Enligt polisen har någon form av stickvapen använts. Entrén utanför flerfamiljshuset liksom husväggen är också nedblodad.

 

 

20 juni

GROV BARNMISSHADEL PÅ FLYKTINGFÖRLÄGGNING 

Ett 15 månaders gammalt barn misshandlas av sin far på en flyktingförläggning i Frövi utanför Örebro. När polisen kommer till anläggningen befinner sig både det misshandlade barnet och föräldrarna i sin lägenhet.

Mannen, som är i 25-årsåldern, grips på plats och anhålls senare på natten av åklagare misstänkt för grov misshandel. Barnet förs med svåra skador på huvudet och ansiktet med ambulans till sjukhus. Det är oklart vilket tillhygge pappan använt när han misshandlat sitt barn.

 

20 juni

BARNAMORD PÅ ASYLBOENDE I VÄRMLAND

Ett fem månader gammalt spädbarn avlider på ett sjukhus i Karlstad. Polisen misstänker att barnet har mördats. På eftermiddagen anhålls en person misstänkt för mord. Larmet om den tragiska händelsen görs av en läkare som besöker det asylboende där barnet bor med anhöriga sen någon slagit larm om att ett barn har misshandlats. Barnet har tillfogats svåra skallskador.

Den person som på sannolika skäl anhålls för mordet är barnets mor, en kvinna i 30-årsåldern.  Kvinnan förnekar brott. Senare kommer det fram att även en 20-årig man jagas av polisen misstänkt för inblandning i barnamordet. Det är oklart var mannen befinner sig.

 

20 juni

MORDFÖRSÖK I NORDANSTIG

En 44-årig man blir knivskuren i Bergsjö i Nordanstigs kommun. Tre personer grips misstänkta för mord- alternativt dråpförsök. Den 44-årige mannen förs till sjukhus.

 

20 juni

GROV MISSHANDEL OCH VÅLDTÄKTSFÖRSÖK I KARLSTAD

En kvinna attackeras av två okända män när hon tar en kvällspromenad utanför Karlstad på söndagskvällen. Kvinnan blir neddragen på marken men lyckas slita sig loss. Därefter slår männen henne med en sten i huvudet. Hon lyckas ändå ta sig därifrån.

Attacken utreds som grov misshandel och försök till våldtäkt. Polisen rubricerar även händelsen som hatbrott. Kvinnan kan ta sig hem själv och larmar polis och räddningstjänst.

 

21 juni

MORDFÖRSÖK I BJÖRLANDA I GÖTEBORG

En man i 30-årsåldern hittas blödande på en väg i Björlanda i Göteborg på måndagskvällen. Mannen är knivskuren, bl a i magen och hans tillstånd är mycket allvarligt. Den knivskurne mannen hittas vid 22-tiden på kvällen blödande från buken. Han förs till sjukhus med ambulans.

 

Brottsoffer Copyright: Katarzyna Bralasiewicz/Dreamstime.com
Brottsoffer
Copyright: Katarzyna Bralasiewicz/Dreamstime.com

 

Knivskärningen ska ha begåtts inne i en lägenhet. Händelsen rubrikeras som mord- alternativt dråpförsök.

 

21 juni

MORDFÖRSÖK I UPPLANDS-VÄSBY

Polisen griper en man i Upplands-Väsby misstänkt för mordförsök. Mannen har knivskurit en annan man som är mycket allvarligt skadad. Både offret och gärningsmannen är i 30-40-årsåldern.

Offret har fått skador både på överkroppen och i huvudet. En gärningsman grips misstänkt för mordförsök. Mordförsöker sker i ett flerfamiljshus i Upplands-Väsby efter midnatt. Boende i huset har vittnat om bråk i en av lägenheterna.

Polisen inleder en förundersökning om mordförsök.

 

21 juni

2 FALL AV GROV MISSHANDEL I UPPSALA

Polisen larmas till en lägenhet i Uppsala vid halv tolvtiden på natten. Två personer har blivit misshandlade i samband med en fest. Vad som händer är oklart men en person blir knivskuren i handen och en annan förlorar medvetandet. Båda skadade förs i ambulans till sjukhus.

Enligt polisen är ingen av de skadade villig att samarbeta men polisen har inlett en förundersökning om grov misshandel.

 

20 juni

GROV MISSHANDEL I LANDSKRONA

Flera grova överfall inträffar i Landskrona natten till söndag. Några personer i en bil stannar på Hälsingborgsvägen för att ta en rökpaus. Då dyker det plötsligt upp fyra män iförda svarta rånarluvor. Rånarna börjar misshandla en av personerna i bilen grovt. De slår och sparkar på honom så brutalt att han får så svåra skador att han måste föras till sjukhus.

En kvinna som är ute och joggar i Landskrona anmäler också att hon har förföljts av fyra personer med svarta rånarluvor.  De färdas på moped men kvinnan kommer undan genom att springa in i skogen.

Polisen inleder en förundersökning om grov misshandel

 

21 juni

SKOTTLOSSNING I SOLNA

Skottlossning utbryter i Solna. Polisen har hittat ett skarpladdat handeldvapen i området och en man har gripits. Skottlossningen äger rum strax efter klockan åtta på kvällen vid en matmarknad i Hagalund i Solna. Enligt vittnen är det fyra personer som hamnat i bråk. Det finns inga uppgifter om att någon har skadats men polisen skickar en helikopter, en vapenhund och tekniker till platsen.

En man i 25-årsåldern grips en timma senare. Han misstänks för narkotikabrott. Vid en husrannsakan i en lägenhet intill anträffas handeldvapen och narkotika. Mannen delges misstanke om grovt vapenbrott och framkallande av fara. Vid 22-tiden hittas en tomhylsa på brottsplatsen.

 

22 juni

MORD UTANFÖR NORRKÖPING

En död människokropp hittas tidigt på onsdagsmorgonen i en utbränd minibuss i Norrköping. Polisen är övertygad om att personen har blivit mördad. Polis och räddningstjänst kallas strax före klockan 3 på natten till stadsdelen Klockaretorpet i Norrköping efter lam om en brinnande skåpbil. När brandmännen har behärskat lågorna gör man det makabra fyndet: En död människokropp.

Brinnande minibuss Copyright: Stephen Noakes/Dreamstime.com OBS: Bilen på bilden har inget med händelsen i Norrköping att göra
Brinnande minibuss
Copyright: Stephen Noakes/Dreamstime.com
OBS: Bilen på bilden har inget med händelsen i Norrköping att göra

 

Polisen inleder omedelbart en förundersökning om mord. Enligt polisen finns det omständigheter som talar för att ett mord har begåtts. Polisen vill inte gå in på om offret är en man eller en kvinna. Kroppen är också svår att identifiera på grund av de allvarliga brännskadorna.

Några dagar senare stärks polisen misstankar om mord sen man fått svaret från obduktionen. Polisen vill dock inte svara på frågan om mannen bränts ihjäl eller om han mördats innan han hamnade i bilen. Polisen har fortfarande ingen misstänkt.

 

22 juni

MORDBRAND I NORRA HÄLSINGLAND

Kvarlevorna efter en 27-årig man hittas i resterna av en villa som under helgen brunnit ner i Jättendal i norra Hälsingland. Fyndet görs av en brandhund. Räddningstjänsten låter huset brinna ner till grunden samtidigt som polisen misstänker att en människa finns kvar i fastigheten.

Polisen inleder en förundersökning om mordbrand.

 

22 juni

MORDFÖRSÖK I SÖDRA STOCKHOLM – MAN SKJUTS IHJÄL AV POLIS

En man öppnar eld mot en polispatrull i Bagarmossen i södra Stockholm. Polisen svarar med att skjuta tillbaka. Mannen blir så allvarligt skadad att han förs till sjukhus, där han avlider av sina skador.

Polisman på plats Foto: Polisen Bilden har inget samband med händelsen i södra Stockholm
Polisman på plats
Foto: Polisen
Bilden har inget samband med händelsen i södra Stockholm

 

Polisen får in larm om att en beväpnad man befinner sig i Bagarmossens centrum. Mannen åker iväg i en bil men polisen stoppar bilen vid Sockenvägen. Mannen hoppar då ur bilen och skjuter mot polisen som besvarar elden. Enligt uppgift skjuter polisen mannen i huvudet. Ingen polis blir skadad och polisen inleder en förundersökning om mordförsök.

 

23 juni

GROV MISSHANDEL I ÅKERSBERGA

Polisen får larm om ett slagsmål i Åkesberga strax efter klockan åtta på kvällen. Minst en person har blivit knivskuren och polisen inleder en förundersökning  om grov misshandel. Efter slagsmålet startar en våldsam biljakt in mot Stockholm. Polisen jagar bilen med gärningsmännen i upp till 200 kilometer i timman.

Jakten slutar vid Karolinska universitetssjukhuset i Solna. Polisen griper fyra personer. Samtidigt flyr en kvinna från platsen.

 

24 juni

MORDFÖRSÖK I ÖSTERSUND

En man i 25-årsåldern grips i Östersund natten till midsommarafton. Den gripne mannen ska ha sagt att han tänker ta livet av en annan man. Han har också burit en kniv som han tänker använda för ändamålet. Det är ett slagsmål mellan tre personer som föregår det misstänkta mordförsöket där 25-åringen hotar en man till livet med en kniv.

 

24 juni

MORDFÖRSÖK OCH MEDHJÄLP TILL MORDFÖRSÖK  I GÖTEBORG

En man går under midsommarafton in och öppnar eld i en lägenhet i Biskopsgården i Göteborg. Ytterligare en skottlossning äger senare rum på samma plats. Polisen kan inte bekräfta om det rör sig om ett automatvapen eller ej. Istället kan det röra sig om en pistol.

Det är oklart hur många personer som befinner sig i den lägenhet där skottlossningen äger rum. Inget tyder dock på att någon blir skadad.

På midsommardagen anhålls två män, 24 resp. 16 år gamla, för dubbelskjutningarna. Brottsrubriceringen är mordförsök  och medhjälp till mordförsök.

Några dagar senare meddelar polisen att ytterligare en person, en 31-årig man, är misstänkt för mordförsöket i Biskopsgården.

 

25 juni

MORDFÖRSÖK I SKARPNÄCK I STOCKHOLM

En man knivskärs allvarligt på midsommarafton i stadsdelen Skarpnäck i Stockholm. Knivskärningen sker i samband med ett storbråk med flera personer inblandade. Mannen hämtas med ambulanshelikopter till sjukhus, där han får vård för allvarliga skador.

Enligt vittnesuppgifter sker slagsmålet utomhus och är mycket blodigt. Senare på midsommarafton griper polisen två män, 30 resp. 40 år gamla, och anhåller dem under natten misstänkta för mordförsök.

 

25 juni

MISSHANDEL OCH SKADEGÖRELSE UTANFÖR ÖSTERSUND

En kvinna blir misshandlad och en villa blir totalt sönderslagen i samband med en fest i Odensala utanför Östersund. Sonen i huset har bjudit in folk till festen. Dessa tackar honom med att slå sönder praktiskt taget hela villan.

Utöver misshandeln har polisen upprättat en anmälan om skadegörelse.

 

25 juni

GROV MISSHANDEL I GÖTEBORG

En man i 30-årsåldern attackeras under natten till midsommardagen med ett samurajsvärd av en okänd person vid Wiesengrensplatsen på Hisingen i Göteborg. Han förs till sjukhus i ambulans. Mannen är på väg hem från krogen tillsammans med en bekant när han hamnar i en dispyt med den misstänkte gärningsmannen. Denne anfaller då 30-åringen med vad som han själv och vittnen uppger är ett samurajsvärd.

Mannen får två slag i magen med svärdet. Det ena slaget ger upphov till en ytlig skada på bålen medan det andra tränger in i kroppen, så att mannen börjar blöda.

Gärningsmannen, som sägs vara i 50-60-årsåldern, flyr från platsen i riktning mot Björlandavägen innan polisen hinner fram till brottsplatsen.

Några dagar senare grips och anhålls ytterligare en man misstänkt för mordförsöket i Biskopsgåden på midsommarafton. Mannen är 31 år gammal.

 

 

25 juni

GROV MISSHANDEL PÅ ÖLAND 

Natten till midsommardagen grips två män, 18 och 19 år gamla, misstänkta för grov misshandel i Köpingsvik på Öland. En man i 20-25-årsåldern förs till sjukhus efter misshandeln, som äger rum nära Grönhögs camping.

Polisen är inledningsvis osäker på vilken form av våld det handlar om.

 

25 juni

UNGDOMAR I GÖTEBORG ATTACKERADE POLIS

Under midsommardagen attackeras en polispatrull av maskerade ungdomar som kastar s k bangers, d v s smällare, mot polisen. Händelsen rubriceras som våldsamt upplopp. Det är ett drygt tiotal ungdomar som hoppar på poliserna. En bil sätts också i brand sen ungdomarna kastat bangers på den. Enligt polisen ”far ungdomar omkring på moped och ställer till allmän oro”. Polisen upprättar en anmälan om våldsamt upplopp.

I efterspelet till upploppet häktas en man och en annan anhålls. Ytterligare två unga män tas in efter identifiering. En av dem väntas bli häktad.

 

25 juni

MORDBRAND PÅ ISLAMISK SKOLA I VÄXJÖ

Växjö islamiska skola skadas svårt i en våldsam brand under midsommardagens kväll. Polisen misstänker att skolbranden är anlagd och upprättar en anmälan om mordbrand. De delar av skolan som inte är brandskadade är istället rök- och vattenskadade.

Till att börja med brinner det okontrollerat i takkonstruktionen men några timmar senare är branden under kontroll. Skolan bedöms vara totalskadad. Starka misstankar finns om att branden är anlagd.

 

26 juni

MORD OCH MORDBRAND UTANFÖR VÄSTERÅS

En person hittas död efter en brand i ett sommarstugeområde utanför Västerås natten till söndag. Larm kommer in strax efter midnatt om att ett hus i ett sommarstugeområde står i lågor. När räddningstjänsten kommer till platsen är huset övertänt. Det gäller därför bara att begränsa skadeverkningarna.

Inne i det brinnande huset hittar räddningspersonalen en död människa. Personen är inte identifierad.

Polisen upprättar en anmälan om mordbrand och ev. mord.

 

26 juni

MISSHANDEL OCH RÅN I MALMÖ

Tidigt på söndagsmorgonen misshandlas och rånas en man på Lindeborgsgatan i Malmö. Två personer beväpnade med kniv attackerar honom. Mannen får skador på rygg och händer. Gärningsmännen försvinner från platsen på moped.

Den knivskadade mannen larmar själv polisen och förs sen med ambulans till sjukhus. Rånarna får med sig en väska, pengar och en mobiltelefon.

 

26 juni

MORD PÅ ASYLBOENDE I MARIANNELUND

En 25-årig kvinna mördas på ett asylboende i Mariannelund i Småland. Kvinnan hittas död på asylboendet. Enligt polisen finns det omständigheter och fynd på platsen som gör att man misstänker mord. En person är frihetsberövad.

Polisen vill inte gå in på om kvinnan bodde eller arbetade på asylboendet.

 

26 juni

FEM FALL AV GROV MISSHANDEL I STOCKHOLM

Fem män, varav två bröder, 20 och 23 år gamla, blir enligt egen uppgift oprovocerat attackerade av flera män vid Gullmarsplan i Stockholm. Flera av de skadade förs till sjukhus. En av bröderna blir knivskuren mellan benen i det slagsmål som uppstår.

Enligt en av bröderna har en av männen kniv på sig och ”är ute för att döda”. En av de attackerade männen har fått knivhugg mot hjärtat, ryggen och i underlivet. En annan får åtta slag i ansiktet. Polisen kallas till platsen och upprättar en anmälan om grov misshandel.

 

27 juni

GROV MISSHANDEL I ESKILSTUNA

En man blir misshandlad i Nyfors i Eskilstuna på söndagsmorgonen. Han hittas klockan tjugo över sex på mogonen och förs medvetslös till sjukhus.

Polisen har under söndagen försökt förhöra mannen men han har inte varit vid medvetande.

 

27 juni

MISSHANDEL I KINNA

En man slår larm till polisen om att han har blivit skjuten i en lägenhet i Kinna. Polisen rycker ut med insatsstyrkan och en specialutbildad förhandlare. Enligt uppgift handlar det om skott med ett s k airgun-vapen. Polisen får uppgifter om att gärningsmannen fortfarande ska befinna sig i lägenheten och ha tillgång till fler vapen.

Nationella insatsstyrkan Foto: Polisen.se
Nationella insatsstyrkan
Foto: Polisen.se

 

I lägenheten påträffar polisen den misshandlade, gärningsmannen och ett stort antal vapen. Polisen rubricerar ärendet som misshandel.

 

27 juni

MISSHANDEL PÅ FLYKTINGBOENDE I SKILLINGARYD

En man blir knivskuren i samband med ett slagsmål på Migrationsverkets flyktingboende i Skillingaryd. Enligt polisen är ett tiotal personer inblandade i slagsmålet.

Polisen rubricerar händelsen som misshandel.

 

27 juni

GROV MISSHANDEL PÅ ASYLBOENDE I RÖSTÅNGA

En 20-årig man misshandlas svårt på ett asylboende i Röstånga i Skåne. Mannen blir nedslagen av en annan man på boendet och blir sen sparkad i ansiktet. 20-åringen förs med ambulans till sjukhus i Lund.

Den 37-årige gärningsmannen anhålls misstänkt för grov misshandel.

 

27 juni

GROV MISSHANDEL MED YXA I BORÅS

En 68-årig man anhålls misstänkt för grov misshandel med en yxa i stadsdelen Norrby i Borås under midsommarhelgen. Offret är en man i 35-årsåldern. Denne får avvärjningsskador på armarna när han försöker skydda sig. Han förs till sjukhus för operation och har förlorat mycket blod.

Yxa färdig för anfall Foto: Elisabet Höglund
Yxa färdig för anfall
Foto: Elisabet Höglund

 

Händelsen inträffar i en lägenhet på midsommaraftonens kväll. Den misshandlade mannen sitter i en soffa när 68-åringen plötsligt rusar fram till honom med yxan i högsta hugg. Gärningsmannen anhålls dagen därpå misstänkt för grov misshandel. Både offret och gärningsmannen är sen tidigare kända av polisen.

 

28 juni

UNGDOMSGÄNG I GÖTEBORG SÄTTER SEX BILAR I BRAND

Sex unga gärningsmän på moped iförda mörka kläder sätter eld på totalt sex bilar på olika platser i Göteborg. Polisen känner igen mönstret sen tidigare. Sannolikt rör det sig om samma gärningsmän vid de olika bränderna. Polisen vet inte vilka gärningsmännen är. Polisen skriver på sin hemsida att det är ”yngre killar som springer omkring och slår sönder fordonen och kastar in brandfarligt material som antänds”.

Ingen utomstående kommer till skada vid de olika bilbränderna.

 

27 juni

MORD OCH MORDFÖRSÖK I TENSTA

Skottlossning sker i Tensta allé vid halv sjutiden på kvällen. En boende i närheten hör minst sju skott. När polisen kommer till platsen hittar man en död man som är skjuten i huvudet och ytterligare en man som är allvarligt skadad. Den skadade mannen förs till sjukhus med livshotande skador.

Polisen inleder en förundersökning om mord och mordförsök.

Enligt uppgifter inväntar gärningsmannen sina offer på en gångbro och skjuter dem med sammanlagt sju skott från nära håll. Uppgifter gör gällande att små barn ska ha blivit vittnen till skottlossningen.

Gärningsmannen lämnar platsen på moped.

 

28 juni

MORDFÖRSÖK I MALMÖ – MAN SKÖT RAKT IN I LÄGENHET

Två personer avlossar under natten flera skott rakt in i en lägenhet i stadsdelen Värnhem i centrala Malmö. Enligt uppgift avlossas fem skott rakt igenom ett lägenhetsfönster. Ingen människa kommer till skada. Enligt vittnen ska det inte ha funnits någon hotbild mot de personer som befunnit sig i lägenheten. Ändå riktas skotten rakt mot en utvald person.

Polisen inleder en förundersökning om mordförsök.

 

28 juni

MORDFÖRSÖK/SKOTTLOSSNING PÅ ZENITHGATAN I MALMÖ

Strax efter klockan ett på natten larmas polisen om en skottlossning på Zenithgatan i centrala Malmö. Flera synliga skotthål har påträffats i ett stort antal fönsterrutor och i fasaden till ett företag. Skotten ska ha riktats mot en person och polisens rubricering av brottet är mordförsök.

Det beskjutna huset ligger bara femton meter från en polisstation. Ingen skadad person påträffas i området. Polisen vet inte om det finns något samband mellan de skottlossningar som har skett i centrala Malmö under kvällen och natten.

 

28 juni

GROV MISSHANDEL I LULEÅ

En man misshandlas svårt i samband med ett större bråk utanför en livsmedelsbutik på Örnäset i Luleå. Mannen blir sparkad och slagen med tillhyggen av två andra män och blöder från sår i ansiktet.

Senare på kvällen griper polisen två misstänkta gärningsmän efter en husrannsakan. Männen anhålls av åklagare misstänkta för grov misshandel.

 

29 juni

MORDFÖRSÖK I ÖREBRO

En 25-årig man hittas svårt knivskuren i halsen i Henry Allards Park i Örebro. Polisen inleder en förundersökning om mordförsök. Den knivskurne mannen förs till sjukhus.

Efter knivskärningen jagar polisen den misstänkte gärningsmannen.

 

29 juni

DRÅP/MORDFÖRSÖK I KARLSKOGA

En man  25-årsåldern grips misstänkt för dråp eller mord i Karlskoga. Den misstänkte förs till Örebro.

Polisen larmas strax före kl 19 00 på onsdagen om ett grovt våldsbrott i Karlskoga. En förundersökning om försök till dråp eller mord inleds men polisen är förtegen med närmare uppgifter om vad som har hänt.

 

30 juni 

MORDFÖRSÖK I TUMBA

En kvinna hittas allvarligt knivskuren i en lägenhet i Tumba söder om Stockholm. Polisen misstänker att hon utsatts för ett mordförsök. Senare grips en misstänkt gärningsman i Huddinge. När polispatrullen kommer till kvinnans lägenhet hittar man henne knivskuren, allvarligt skadad men vid liv. Kvinnan förs i ambulans till sjukhus, där hon sövs ner.

Blodig kniv Copyright: Fotokon/Dreamstime.com Bilden har inget med mordförsöket i Tumba att göra
Blodig kniv
Copyright: Fotokon/Dreamstime.com
Bilden har inget med mordförsöket i Tumba att göra

 

Kvinnan ger polisen ett namn på en gärningsman. Denne grips senare i grannkommunen Huddinge. Det finns misstankar om att det ska ha funnits barn i kvinnans lägenhet som blivit vittnen till mordförsöket.

 

30 juni

SVENSK KVINNA MÖRDAD I KROATIEN

En svensk kvinna i 70-årsåldern från Västsverige hittas mördad i Kroatien. Samtidigt har en 65-årig man, också han svensk medborgare och från Västsverige, gripits misstänkt för mord. Kvinnan ska ha dödats natten mellan tisdag och onsdag i en by i närheten av den populära turistorten Sibenik i Kroatien.

Det var nära den berömda turistorten Sibenik i Kroatien som den svenska kvinnan mördades av sin make Copyright: Wichits/Dreamstime.com
Det var nära den berömda turistorten Sibenik i Kroatien som den svenska kvinnan mördades av sin make
Copyright: Wichits/Dreamstime.com

 

Mannen och den mördade kvinnan är gifta med varandra. Mannen ska ha slagit kvinnan flera gånger i huvudet med en hammare i samband med ett bråk om parets ekonomi. Kvinnan avlider innan ambulans hinner till platsen.

 

30 juni

MISSHANDEL I NORRTÄLJE

En man ringer till polisen och uppger att han har blivit knivskuren vid Bussterminalen på Bangårdsgatan i Norrtälje. Polisen åker till dit och hittar mannen som har blödande skador på ena benet. Mannen har svårt att redogöra för händelsen och förs till sjukhus för vård.

Polisen upprättar en anmälan om misshandel.

 

30 juni

MORDFÖRSÖK I HEMSE PÅ GOTLAND

Under onsdagseftermiddagen kommer en svårt skadad kvinna in till Visby lasarett efter att ha blivit misshandlad i en lägenhet i Hemse. Sjukhuset larmar polisen som åker till Hemse och gör en husrannsakan i den lägenhet där brottet begåtts. I lägenheten påträffar polisen en man i 60-årsåldern. Mannen grips, till att börja med misstänkt för grov misshandel. Sedan ändras brottsrubriceringen till mordförsök.

Kvinnan blir mycket allvarligt skadad vid misshandeln. Enligt uppgift har mannen och kvinnan en relation med varandra.

 

30 juni

2 MORD/DRÅPFÖRSÖK VID SVÄRDSLAGSMÅL I TROLLHÄTTAN

De boende i ett bostadsområde i Trollhättan blir vittne till ett kniv- och svärdslagsmål på gården nedanför deras balkonger. Två män försöker döda varandra. Båda männen åtalas senare för dråpförsök.

Enligt åtalet är den ene mannen beväpnad med kniv, den andre med ett svärd. Knivmannen ska ha huggit svärdmannen i bröstet, medan svärdmannen ska ha huggit knivmannen i huvudet. Enligt åtalet tränger delar av svärdshugget ända i till skallbenet. Enligt vittnesuppgifter från grannar har en av männen sagt: ”Jag ska döda dig med den här kniven”.

Även en tredje man åtalas för medhjälp till grov misshandel och olaga hot. Det är han som ska ha transporterat svärdet till brottsplatsen och överlämnat det till ”svärdmannen”.

 

30 juni

GROV MISSHANDEL I HAGFORS

En kvinna bli knivhuggen flera gånger av en manlig bekant på en adress i Hagfors. Kvinnan är allvarligt skadad och körs till sjukhus i ambulans. Händelsen inträffar strax före klockan 23 00 på kvällen. Enligt ambulanspersonalen har en kniv använts vid misshandeln och kvinnan har flera skärskador på kroppen.

Polisen anhåller en man i 60-årsåldern misstänkt för grov misshandel. Mannen och kvinnan är bekanta med varandra.

 

30 juni

KVINNA HITTAD MÖRDAD I LÅNGSHYTTAN I DALARNA

En 62-årig kvinna hittas död i ett vattenfyllt gruvhål i Långshyttan utanför Hedemora i Dalarna. Polisen misstänker omedelbart mord och sju personer frihetsberövas, fyra män och tre kvinnor. Därmed inleds ännu ett av sommarens mest omskrivna morddraman, sen den 62-årige Madeleine från Borlänge hittas mördad av personer som hon har lånat ut pengar till.

De misstänkta männen är i åldrarna 25-45 år och kvinnorna i 20-30-årsåldern. Personerna misstänks för olika grader av delaktighet i mordet på Madeleine. Brottsrubriceringarna är mord, medhjälp till mord och skyddande av brottsling.

Mordet sker sannolikt två veckor innan Madeleine hittas i gruvhålet. Det är kvinnans exmake som slår larm till polisen om att kvinnan är försvunnen. En 24-årig man är den förste som erkänner inblandning i mordet. Alla sju misstänkta var bekanta med kvinnan, som alltså enligt senare uppgifter ska ha lånat ut flera hundra tusen kronor till några av de misstänkta.

Flera av dessa är sen tidigare kända av polisen, dock inte för någon allvarligare brottslighet.

Senare erkänner en 20-årig kvinna att hon dödat Madeleine. Den misstänkta kvinnan arbetar som personlig assistent.

62-åriga Madeleine anmäls försvunnen den 28 juni. Polisen tror dock att hon mördats redan den 17 juni.

Tillägg den 12 juli: En uppmärksam läsare påpekar idag i ett mejl till mig att uppgiften om att en kvinna mördats utanför Simrishamn i juni var felaktig. Polisen trodde inledningsvis att kvinnan hade mördats av sin man men senare har det visat sig att dödsfallet var en olyckshändelse. Rätt ska vara rätt!

Elisabet