Supersuccé för de svenska sprinttjejerna i OS när de tog dubbla medaljer medan det blev nytt fiasko i skidskyttet

Aldrig har jag sett en kvinna åka skidor så fort som Jonna Sundling gjorde i det iskalla Zhangjiakou i Kina idag. Jonna Sundling som ofta har fått stå i skuggan av andra åkare som Maja Dahlqvist, Linn Svahn, Frida Karlsson och Ebba Andersson visade idag att hon faktiskt är  b ä s t  i  v ä r l d e n . Jag har heller aldrig sett någon sprinttävling där segraren varit så överlägsen som Jonna Sundling var idag.

Maja Dahlqvist (silver), Jonna Sundling (guld) och Jessica Diggins (brons) var trion som triumferade i dagens sprint.
Bild: Imago Images

Men Jonna Sundlings guldmedalj idag var inte den enda sprintmedaljen till Sverige idag. För genom Maja Dahlqvist blev det också svenskt silver vid dagens sprinttävlingar. Två lyckliga svenska tjejer fick alltså stå på pallen idag tillsammans med en amerikanska, Jessica Diggins. Inte en norska så långt ögat nådde. Ingen norska gick alltså till final idag.

Redan tidigt i morse anade man vad som komma skulle. Jonna Sundling började nämligen dagen med att vinna sprintprologen, d v s kvalet, i helt överlägsen stil. Sen vann hon sin kvartsfinal. Sen vann hon sin semifinal. Sen vann hon hela finalen med Maja Dahlqvist på andra plats.

Jonna Sundling och Emma Ribom krama varandra efter sprintfinalen,
Bild: Imago Images

Det var en häpnadsväckande uppvisning i styrka, uthållighet, kroppskontroll, snabbhet och taktisk skicklighet. Somliga sprintåkare, som till exempel Oskar Svensson och ibland norske Johannes Hösflot Kläbo, får ofta för sig att de ska lägga sig sist i klungan i sina olika finaler, en taktik som oftare misslyckas än lyckas.

Jonna Sundling gjorde precis tvärtom. Hon lade sig först – för att sen bara dra ifrån och dra ifrån.

Inför dagens sprinttävlingar var egentligen inte Jonna huvudfavoriten. Det var istället Maja Dahlqvist som har vunnit allt hon har ställt upp i under den här säsongen. Jonna har ju varit borta länge från tävlande i år sen hon skadade tummen i skidtävlingen i Gällivare i slutet av november. Men redan i sprintkvalet i morse kunde man ana att Dahlqvist inte hade sin bästa dag. Hon blev ”bara” sexa. Maja fick också kämpa hårt mot Jessie Diggins i finalspurten för att nå den åtråvärda silvermedaljen.

Tre svenska tjejer tog sig idag till finalen i sprinten, förutom Jonna Sundling och Maja Dahlqvist även Emma Ribom som till sist hamnade på sjätte plats.
Bild: Imago Images

Det blev alltså en stor dag för Sverige och svensk längdskidåkning. Dagens succé visade också att det är i sprint som Sverige (läs: de svenska damerna) är som allra bäst. När lagsprinten avgörs i OS i nästa vecka blir det dagens dubbelsegrare Jonna Sundling och Maja Dahlqvist som kommer att representera Sverige. Jag har svårt att se att någon annan nation skulle ha skuggan av en chans att slå de den svenska duon.

När de svenska skiddamerna på lördag ska köra den prestigefulla damstafetten så har jag redan skrivit här på min blogg att Jonna Sundling kommer att finnas med i det svenska stafettlaget. Efter dagens triumf är jag ännu mer övertygad om detta. Kanske borde hon rentav få köra sista sträckan istället för Frida Karlsson. Det känns just nu som en ganska angenäm uppgift att utforma det svenska damstafettlaget.

Jonna Sundling
Bild: Kekstock.com/köpt bild

Jag tippade häromdagen att damstafettlaget skulle bestå av Anna Dyvik, Ebba Andersson, Jonna Sundling och Frida Karlsson i nämnd ordning. Vid dagens sprint var Anna Dyvik det svagaste svenska kortet. Hon tog sig inte ens till semifinal. Kanske var det då som hennes plats i ett svenskt stafettlag försvann. Kanske blir det Emma Ribom som istället får den fjärde stafettplatsen. Emma Ribom gick ju också till final i dagens sprint men orkade till sist inte hålla de andra svenskornas tempo utan slutade som sexa. Inte dåligt ändå.

Blev dagens damsprint i OS en historisk händelse och en braksuccé så gick det betydligt sämre för de svenska manliga skidskyttarna när dessa idag skulle köra sitt distanslopp med fyra skjutningar. Herrarnas fiasko idag blev ännu större än skidskyttetjejernas fiasko igår.

Martin Ponsiluoma
Bild: Biathlon World

Bäste svensk idag blev Martin Ponsiluoma på en tolfte plats. Den starkt upphaussade skidskyttestjärnan Sebastian Samuelsson gjorde en bedrövlig insats när han kom in på en trettionde plats. Ponsiluoma och Samuelsson bommade tre skott var och ådrog sig därmed tre straffminuter. Tack vare en någorlunda godkänd fart i spåret slog Ponsiluoma Samuelsson med arton (!) placeringar. Sebastian Samuelsson som hittills den här säsongen har varit snabb i spåret verkar nu helt ha tappat åkformen. Vann tävlingen gjorde Frankrikes bäste skidskytt Quentin Fillot Maillet, en sympatisk efterträdare till Martine Fourcade. Bara i själva skidåkningen körde Fillot Maillet en och en halv minut fortare än till exempel Martin Ponsiluoma.

De två övriga svenskarna i startfältet Jesper Nelin och Peppe Femling vill jag helst inte nämna. Peppe Femling med två bom och Jesper Nelin med fem bom slutade på plats 40 respektive 64.

Vart tog det svenska skidskytteundret vägen?