I morse hade vi världens konstigaste strömavbrott!

 

Bosse och jag satt som bäst och åt frukost i köket vid halv 8-tiden i morse när taklampan över bordet plötsligt slocknade. Samtidigt såg jag att en annan lampa i ett angränsande rum lyste!

”Bosse, vi har drabbats av ett partiellt strömavbrott”, skrek jag. ”Det måste vara en eller två faser som har gått!”

Kökslampan slockade plötsligt
Kökslampan slockade plötsligt

 

Det här var det märkligaste vi hade varit med om, för vissa lampor i vissa rum lyste medan andra hade slocknat. Vi kollade om någon jordfelsbrytare hade fallit ner. Nej, allt såg normalt ut i elskåpet. Det värsta var att vi inte hade något vatten. Det rann inte längre något vatten ur kranen.

 

Inget vatten kom ur kranen
Inget vatten kom ur kranen

 

Än mindre gick det att spola på toaletten.

När Bosse knäpper på den stora plattan på spisen ...
När Bosse knäpper på den stora plattan på spisen …

 

... tänds plötsligt den stora lampan i vardagsrummet
… tänds plötsligt den stora lampan i vardagsrummet

 

Och så hände något ännu märkligare. När Bosse provade om spisen fungerade, så gjorde den det. Alla plattor var OK. Den röda lampan på spisen tändes när han vred om strömbrytarna. Men när Bosse vred om strömbrytaren till den största spisplattan så tändes plötsligt den stora lampan över vardagsrumbordet – en lampa som inte hade lyst tidigare. Det här var mystiskt. Man kunde alltså plötsligt tända vardagsrumslampan genom att slå på den stora plattan på spisen!!!

Spisen hade alltså ström – däremot inte kylskåpet. Andra lampor tändes och släcktes av sig själva utan att vi behövde göra något.

cykel OS + strömavbrott 037

cykel OS + strömavbrott 036

 

Jag ringde förstås till Vattenfall och felanmälde det ”partiella” strömavbrottet. Det skulle ta tre timmar innan felet var avhjälpt, fick jag till svar. Tre timmar utan toalett! Det är tur att vi har ett torrdass på tomten vid sådana här tillfällen.

När klockan var halv elva ringde en kille från Vattenfall och undrade om vi hade fått tillbaka strömmen. Nja, svarade jag. Inte direkt. Vattenpumpen fungerar inte. Vi får inget vatten och toan är död.

cykel OS + strömavbrott 057

 

Däremot verkar ljuset fungera i alla rum. Mannen förstod ingenting. Inte jag heller. Jag bad honom ringa till Bosse, eftersom han är mer expert på elektricitet och vattenpumpar än jag.

Bosse kom hem och konstaterade att strömmen hade kommit tillbaka överallt utom till vattenpumpen. Så fick han en snilleblixt. Han gick ut och öppnade dörren till det lilla träskåp som finns vid sidan av huset där vattenpumpen sitter. På måfå tryckte han på ett relä. Vips hörde han hur det började brusa. The water was back! Wow! Det var reläet som hade slagit ifrån när strömmen gick.

cykel OS + strömavbrott 053

 

Nu har vi ljus här i vårt hus i alla fall. Men fortfarande vet vi inte vad som förorsakat det partiella strömavbrottet. Min teori är att getingar hade byggt bo i den transformator som ligger en kilometer från vårt hus och från vilken strömmen till vårt hus leds. Vi får nog aldrig veta sanningen.