Uppseendeväckande språkbruk hos programledarna i Gomorron Sverige i SVT!

 

Denna vackra soliga onsdagsmorgon vaknade vi i Sverige till den fasansfulla nyheten att ett 24-vånings flerfamiljshus i stadsdelen Kensington i västra London står i brand. Branden startade av hittills okänd anledning någon gång under natten och spred sig snabbt till  fastighetens 120 lägenheter där sammanlagt 600 hyresgäster bodde.

Skyskrapa brinner i London. Bild: Al Arabiya

I skrivande stund, tidig onsdag förmiddag, är det inte känt hur många människor som har skadats eller kanske rentav dödats i den explosiva branden. Det talas om ett femtiotal hyresgäster som ska ha förts till sjukhus men många saknas fortfarande. Räddningspersonalen i London talar också om dödsfall men inte om hur många. När den här dagen är slut kanske vi får en uppfattning om den fasansfulla omfattningen av brandkatastrofen.

Programledaren Åsa Avdic. Bild: Twitter.com

När Bosse och jag slog på Gomorron Sverige i SVT i morse, så möttes vi av programledaren Åsa Avdic´ röst. Hon beskrev på ett närmast likgiltigt sätt ”att det brinner för fulla muggar i skyskrapan i London”.

Hur kan och får en programledare i public service få uttrycka sig på det här sättet? Det lät som om hon pratade glättigt om en vanlig påskbråsa eller en Valborgseld, inte en fruktansvärd eldsvåda i ett bostadshus i centrala London där livet står på spel för hundratals hyresgäster.

Åsa Avdic
Bild: jamstalldhetsfeministern.wordpress.com

Åsa Avdic och de andra unga programledarna som från och med i höst ska leda det ”nya” fräschare och ungdomligare morgonprogrammet i SVT har alltså infört en ny glättig, käck ton när hon beskriver även de mest fasansfulla händelser. Hon saknar uppenbarligen den fingertoppskänsla som en god journalist måste vara utrustad med för att kunna beskriva även katastrofer med ett värdigt och kontrollerat språkbruk.

Men det behöver man tydligen inte göra på Sveriges Television idag. Det viktigaste är att man är ung, käck, glad och lite sprallig. Att dessa glada och spralliga ibland tvingas rapportera om blodiga terrordåd, dödligt våld och fasansfulla olyckor är helt i sin ordning. Någon respekt för mänskliga tragedier behöver man inte visa. Äsch, det är bara att flina och gå vidare.

En väderkarta i SVT
Bild: Youtube.com

Det fanns för många år sen ett uttryck om den brokiga nyhetsförmedlingen bland oss journalister som jobbade på SVT. ”Från halkan till Balkan”, löd uttrycket, som naturligtvis uppstod under de många åren av kriget i det forna Jugoslavien. Uttrycket visar att en nyhetssändning måste innehålla både tunga och allvarliga nyheter och mera lättviktiga inslag. Vädret får väl anses vara ett lättviktigt inslag i jämförelse med blodiga krig.

Bild från kriget i det forna Jugoslavien. Bild. thetruthspeaker.com

För att med respekt och värdighet kunna hantera övergångarna mellan det svåra och det lätta i nyhetsarbetet så krävs ett genuint gott omdöme, en varsamhet med orden och en respekt för mänskligt lidande och mänsklig värdighet. Det gäller att kunna ställa om från det lite gladare till det allvarligare på ett naturligt och förtroendeingivande sätt.

Den förmågan tycker jag att många radio- och TV-journalister saknar idag. Istället behandlar de allvarliga händelser på samma känslokalla och lättsamma sätt som de behandlar mera lättviktigt gods. Jag tror inte att det i första hand beror på okänslighet utan på oförmåga, oförmåga att hantera språket med varsam hand.

I dagens nyhetsvärld med både s k gammelmedia och sociala medier via internet som aktörer är nyhetsflödet så enormt att det börjar bli svårt för oerfarna och dåligt utbildade journalister att sovra i materialet och att hantera orden och uttrycken på rätt sätt. Kanske har någon slags immunitet mot våld, krig och död börjat sprida sig bland nyhetsrapportörerna. De har blivit så avtrubbade av alla katastrofer att de förlorat förmågan att skilja mellan allvar och skämt.

Jan Helin, programdirektör på SVT
Bild. Youtube.com

Detta borde SVT:s på senare tid hårt kritiserade programdirektör Jan Helin (tidigare s k publisher på Aftonbladet och den som gav mig sparken från nämnda tidning 2014) tänka på lite djupare. Det är ju han som är pappa till det nya morgonprogrammet och det är hans ande som vilar över rekryteringarna av unga programledare.

Låt oss slippa höra ”det brinner för fulla muggar” i Gomorron Sverige i fortsättningen, Jan Helin.

 

UPPDATERING ONSDAG KVÄLL KL. 22 20

Enligt uppgift har minst tolv människor omkommit i den våldsamma branden i flerfamiljshuset i London. Antalet dödsoffer kan komma att stiga. Hittills 74 människor förts till sjukhus för vård. Vissa av dem är mycket allvarligt skadade. Under dagen har det framkommit att det var fasaden som brann, inte själva lägenheterna. Branden spred sig snabbt i det brandfarliga cellplastmaterial som fasaderna i London-skyskrapan var klädda med.