Vaccinationerna ser nu ut att bli nästa gigantiska pandemiskandal i Sverige! Mindre än hälften av de doser Sverige har fått har använts. Resten har sparats i kylboxarna.

Ytterligare 351 människor har sen igår avlidit i covid-19. Det meddelade Folkhälsomyndigheten idag. Det betyder att 10 185 dödsoffer har skördats i coronapandemin i Sverige, ett nytt tragiskt svenskt rekord.

Coronaviruset
Bild: Harvard

Samtidigt sprider sig smittan på en fortsatt hög nivå. Sen igår har 6 580 nya smittfall registrerats. Det innebär att 518 793 svenskar har insjuknat i covid-19. Det är en skrämmande utveckling som visar att det uppenbarligen inte finns något i Sverige idag som kan stoppa smittspridningen. Kanske är en total lockdown av samhället till slut den enda utvägen, även om det på andra sätt skulle vara en skadlig åtgärd.

Sverige håller sig dessutom väl framme även internationellt när det gäller smittspridningen av coronaviruset. Enligt den Europeiska Smittskyddsmyndigheten ECDC har Sverige förutom några andra länder (Tjeckien, Portugal och Litauen) det högsta antalet smittade per 100 000 invånare. Jag har skapat följande tabell där jag jämför Sverige med ett stort antal jämförbara EU-länder och resultatet är skrämmande:

Siffrorna är chockerande.
Källa: ECDC, Grafik: Elisabet Höglund

Bland dessa länder ligger Sverige i topp med i genomsnitt 790 smittfall per 100 000 invånare under vecka 53 2020 och vecka 1 2021. Lägst av alla länder ligger Finland med bara 63 smittade bland 100 000 invånare. Norge ligger också mycket lågt medan smittspridningen i Danmark ser ut att öka kraftigt.

Vaccinleverans
Pressbild: Folkhälsomyndigheten

Denna utveckling leder direkt mig direkt till frågan om vaccinationerna mot coronaviruset och det sätt på vilket dessa har hanterats sen de första doserna av Pfizer-Biontechs vaccin anlände till Sverige den 26 december. Jag ser framför mig hur vaccinationerna håller på att utvecklas till en ny nationell skandal helt jämförbar med hur Sverige i våras hanterade pandemin. Det skedde med en flagrant långsamhet, tafatthet, dålig beredskap och handlingsförlamning. Samma mönster håller nu på att utvecklas när det gäller hur vaccinet hanteras samtidigt som vi kan se hur myndigheterna skyller på varandra när de blir påkomna för att inte agera tillräckligt snabbt.

Hantering av vaccinleverans
Pressbild: Folkhälsomyndigheten

Vaccinationerna mot coronaviruset går skandalöst långsamt i Sverige jämfört med i andra EU-länder. Samtidigt har regionerna vägrat använda de vaccindoser som har funnits och förklarat det med att hälften av doserna ska sparas för att tas fram dem när den andra dosen ska ges. Det har gjort att mindre än hälften av de vaccindoser som Sverige har fått har använts till vaccinering!  Resten ligger kvar i kylboxarna.

Så här ser bilden ut enligt Folkhälsomyndigheten:

LEVERANSER OCH FÖRBRUKNING AV VACCIN

År / vecka Levererat Förbrukat Procent
2021 vecka 1 87 750 48 337 55,1 %
2020 vecka 53 78 000 27 014 34,6 %
2020 vecka 52 4 875 4 115 84,4 %
TOTALT  170 625 79 466 46,6 %

KÄLLA: Folkhälsomyndigheten

Sverige har fram till och med vecka 1 i år fått 170 625 doser vaccin men bara 79 466 av dessa (46.6%) har använts. Resten har sparats, något som har väckt både uppmärksamhet och ilska. Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, skyller på att Folkhälsomyndigheten inte har gett klara besked om hur vaccinet ska användas. Som om man inte kan räkna ut det själv. Vaccinet ska användas till att vaccinera folk med! Svårare än så är det inte.

Vaccin
Pressbild: Folkhälsomyndigheten

I Sverige ska vaccinationerna utföras enligt en nationell prioriteringsordning. De sköraste ska vaccineras först i fas 1. Sen ska människor över 70 år vaccineras i fas 2 etc. Men denna prioriteringsordning har redan kullkastats eftersom vårdpersonalen på sjukhus nu kräver att få gå före 70-plussarna i vaccinationskön. Detta har också Folkhälsomyndigheten gått med på.

Själv tillhör jag fas 2 som har utlovats vaccinering i februari. Jag säger så här idag: Om jag har fått mitt vaccin till midsommar så får jag vara glad. Jag är rädd för att vaccinationerna kommer att sluta med ett gigantiskt haveri, dels på grund av uteblivna leveranserna men framförallt för att varken regeringen eller Sveriges Kommuner och Regioner har planerat för hur vaccinationerna ska gå till. Vem ska ha rätt att vaccinera? Är det bara vårdcentralerna som ska ha den rätten? Om det blir så kommer det ta ett år innan landets 8 miljoner invånare har fått sitt vaccin!

Redan nu har det seglat upp en skandal i den här specifika frågan. Svenska apotekare har i dagarna vänt sig till regeringen och erbjudit sig att hjälpa till med vaccinationerna på apoteken. Socialminister Lena Hallengren har tagit emot erbjudandet men har inte ens brytt sig om att svara!

Lena Hallengren
Bild från regeringens presskonferens

Socialstyrelsen påstår att farmaceuter på apoteken inte är utbildade för att ge vaccin. Detta protesterar Svensk apoteksförening emot. Man menar att det bara handlar om att sticka in en spruta i armen på folk. För det krävs ingen lång högskoleutbildning. Både i Norge och Danmark är det tillåtet för apoteken att vaccinera. Varför ska det inte vara tillåtet i Sverige?

I Sverige  m å s t e  Lena Hallengren gå med på detta. Annars kommer vaccinationsköerna att växa så till den milda grad att det tar månader innan folk får sitt vaccin. Även tandläkare borde få delta i vaccinationerna. De om några har väl vana vid att ge sprutor! Det finns även andra privata aktörer som skulle kunna hjälpa till.

Stefan Löfven
Bild från regeringens presskonferens

Både Lena Hallengren och Stefan Löfven måste inse att klockan tickar. Tiden går. Tiden rinner ifrån oss! Alltfler blir smittade och insjuknar. Vi ser hur alltfler dör. Vi ser hur vården blir alltmer ansträngd. Se till att inte upprepa vårens, sommarens och höstens misstag och felbedömningar när det gällde att bekämpa pandemin. Låt inte vaccinationerna bli en ny nationell skandal!

Kära myndigheter, dra inte benen efter er igen!!!

Dra inte benen efter er! Eftersom inga restriktioner i världen ser ut att vara tillräckligt hårda för att stoppa smittspridningen så står nu vårt enda hopp till vaccinet.

Använd det och se till att det går fort. Släpp prestigen, byråkratin och maktkampen mellan myndigheter! Finns det formella regelhinder för att få lov att sticka en spruta i armen så se till att ta bort dessa hinder omedelbart. Det är bråttom nu.

Det finns nu en pandemilag i Sverige. Använd den! Till ALLT!.