Inget gör mig så upprörd som när höga chefer och andra utanför riskgrupperna går före i vaccinationskön. Varje dag avslöjas nya exempel..

 

Det var ett tag sen jag skrev något på min blogg. Jag har haft fullt upp med att läsa korrektur på min bok som kommer ut i mitten av mars. Men idag kände jag att jag måste skriva. Det har nu dag efter dag rapporterats om att höga chefer, vd:ar, anhöriga till vårdpersonal och föreståndare på äldreboenden med flera har smitit före i vaccinationskön.

Vaccinering
Bild: Istock/köpt bild

Inget gör mig mer förbannad. Jag visste redan från början att just detta skulle komma att inträffa, nämligen att personer som inte befinner sig i några riskgrupper eller är i akut behov av vaccination passar på att smita före i kön och vaccinera sig själva och sina familjer – trots att tillgången till vaccin fortfarande är oanständigt låg. Omoral, kallar jag det. Brist på solidaritet. Girighet och egoism.

Vaccinet – den verkliga hårdvalutan idag
Bild: Istock/köpt bild

Det är inte dollarn, yenen, pundet eller euron som är den verkliga hårdvalutan i världen idag. Det är vaccinet mot covid-19. 

I förra veckan avslöjade SVT Nyheter att en vårdchef i Eskilstuna i strid med alla regler hade låtit vaccinera sin familj med det vaccin som vårdpersonalen skulle ha. Men det var inte  det enda fallet i Eskilstuna, för i den utredning som följde på avslöjandet visade det sig att ytterligare tre chefer inom vården hade låtit sina anhöriga gå före i vaccinationskön.

Samma sak har hänt i Halland. Ett tiotal kommunala chefer har gått förbi vaccinationskön och låtit vaccinera sig – trots att det i den här regionen finns över 3 500 personer som arbetar med patientnära kontakter inom äldrevården och som väntar på att få sina sprutor.

I mitten av januari avslöjades att sjukhusdirektören Björn Järbur vid NU-sjukvården i Västra Götaland (Vänersborg) hade gått före i vaccinkön trots att han inte har några som helst patientnära kontakter.

Björn Järbur, sjukhusdirektör
Bild: nusjukvarden.se

Men Björn Järbur försvarade sig så här:

”Jag kan förstå att det uppstår ett resonemang om att makten skor sig men alternativet skulle vara att vi på de här sjukhusen skulle stå utan beslutsfattare.”

Gud ja, det vore ju förfärligt om en sjukhusdirektör skulle insjukna i covid-19. Då skulle det inte finnas någon som kunde fatta de stora, viktiga och strategiska besluten. Sjukvården skulle gå under, eller i alla fall lamslås.

Covidvaccin
Bild: Istock/köpt bild

Men har inte direktör Järbur tänkt på alla de sjuksköterskor och undersköterskor som arbetar direkt med covid-19-sjuka patienter och som varje dag riskerar att bli smittade. Då finns det ingen som kan ta hand av de sjuka – eller är direktör Järbur beredd att ställa upp och jobba som undersköterska? Nej, det skulle han inte, för han har inte den kompetensen. Han kan bara fatta beslut.

Men det finns fler fall när ”fel” personer går före i vaccinationskön. Idag avslöjades att vaccindoser som var avsedda för sjukvårdspersonalen på Norrtälje sjukhus istället hade erbjudits till yrkesgrupper som inte alls arbetade med sjuka, som till exempel chefer och väktare.

Bild: Istock/köpt bild

Alla som nu står med byxorna nere försvarar sig självfallet med att det ju i praktiken handlar om så få doser. Javisst, men just av det skälet ska de få vaccindoser som Sverige hittills har fått användas till de prioriterade grupperna, inte till väktare, sjukhusdirektörer och administrativ personal.

Grafik: Elisabet Höglund
Källa: Folkhälsomyndigheten
De flesta som har fått vaccin hittills är personer över 90 år. Staplarna visar att vaccineringarna går framåt. 
Grafik: Elisabet Höglund
Källa: Folkhälsomyndigheten

Idag kunde Folkhälsmyndigheten meddela att 216 269 personer i Sverige fram till idag har fått sin första dos av coronavaccinet. 14 248 personer har även fått sin andra vaccindos. Sverige ligger nu något bättre till i förhållande till EU-genomsnittet än vi gjorde i förra veckan. Men vaccinationerna går fortfarande alldeles för långsamt.

Astra Zeneca
Bild: geneonline.news

Den stora vaccinskandalen är emellertid Astra Zenecas skandalösa uppträdande. EU:s läkemedelsmyndighet, EMA, har visserligen ännu inte godkänt Astra Zenecas vaccin men bolaget har redan tidigare utlovat 80 miljoner doser till EU. För några dagar sen kom beskedet att man bara kan leverera 30 miljoner doser. Ursäkten är ”produktionsstörningar”.

Bullshit, för samtidigt fortsätter Astra Zeneca att leverera för fullt till Storbritannien. Det beror föstås dels på att Astra Zeneca är ett svenskt-brittiskt läkemedelsbolag, dels på att Storbritannien redan i december godkände Astra Zenecas vaccin.

Vaccinering
Bild: Istock/köpt bild

Den utlovade leveransen till Sverige minskar med 300 000 doser. EU-kommissionen gick i taket när det negativa beskedet från Astra Zeneca kom och hävdade att det var EU som till stor del hade finansierat framtagningen av det här vaccinet. Nu är det EU som får stryka på foten till förmån för Storbritannien.

Å andra sidan har det i dagarna kommit kritik mot Astra Zenecas vaccin. Enligt tyska bedömare fungerar inte Astra Zenecas vaccin på personer som är över 65 år, alltså personer som ingår i de stora riskgrupperna. Så vi får se om EU överhuvudtaget kommer att godkänna vaccinet från Astra Zeneca – som man faktiskt redan har betalat för.

Hantering av vaccinleverans
Pressbild: Folkhälsomyndigheten

Hursomhelst kommer hela det svenska vaccinationsprogrammet att försenas, dels på grund av Astra Zeneca men också på grund av att Pfizer Biontech för några veckor sen tillkännagav att man inte kunde fullfölja de stora leveranser till EU som man hade utlovat.

Det här är djupt oroande även om covidsituationen i Sverige just nu ser bättre ut än tidigare med färre antal dödsfall, färre antal insjuknade och färre patienter på intensivvårdsavdelningarna. Men coronaviruset är ombytligt och opålitligt. Det har vi sett förut. Därför kan situationen snabbt försämras.

Grafik: Elisabet Höglund

Till sist. Idag kom det ett mycket pinsamt avslöjande om Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson. Enligt SVT Uppsala har Johan Carlson vid minst två tillfällen den senaste veckan åkt kollektivtrafik i rusningstid utan att ha munskydd på sig.

Detta är extra pinsamt eftersom det var samme generaldirektör som var med och beslutade om att munskydd skulle användas i kollektivtrafiken i rusningstid från och med den 7 januari.

”Tänk att det ska vara så svårt att ta på sig ett munskydd i Sverige.”

Nu står även Johan Carlson med byxorna nere. Mycket pinsamt. Mycket pinsamt. Tänk att det ska vara så svårt för en svensk att ta på sig ett munskydd när hela världen bär munskydd.

 

 

 

.