Vad visste Putin om nedskjutningen av det malaysiska planet?

Igår morse, fredag, var jag med i TV4:s nyhetspanel i Nyhetsmorgon. Det är alltid jättekul att vara med och tycka till i TV4, även om det betyder att jag måste gå upp före klockan 5 00 på morgonen. Den här fredagen bestod tyckartrion förutom av mig själv av Aftonbladets Hanna Olsson och Sakine Madon från Expressen.

Vi fick i bland annat i uppdrag att kommentera den fruktansvärda och obegripliga nedskjutningen av det malaysiska passagerarplanet MH17 på väg från Amsterdam till Kuala Lumpur med 298 människor ombord. När planet befann sig på 10 000 meters höjd mitt över östra Ukraina störtade det till marken strax utanför den lilla byn Hravobe i den av de proryska separatisterna självständigförklarade Donetsk-provinsen. Katastrofen är en gåta. Det stod ganska tidigt klart att planet hade skjutits ner av proryska separatister i Donetsk. I varje fall finns det inget just nu som talar mot den teorin.

Det märkliga är att separatisterna lyckats få tillgång till två ryska avfyrningsramper för luftvärnsrobotar, som man kört in i Donetsk. Hela historien är en gåta. Av vilken anledning bestämmer sig en grupp separatister för att skaffa fram avfyrningsramper med luftvärnsrobotar och i alldeles rätt ögonblick och med perfekt precision avfyra raketerna mot det malaysiska passagerarplanet? Hade det handlat om ett militärplan från Ukraina så hade det åtminstone funnits en viss logik. Separatisterna ligger ju i strid med Ukraina. Men det här ..? Det är särskilt skrämmande eftersom terrorister, som det handlar om i det här fallet, är beredda att döda urskillningslöst enbart för att visa att sin militära kapacitet.

Men lika obehagligt är att avfyrningsramperna och missilerna uppenbarligen kom från Ryssland, som ligger bara tio mil från nedslagsplatsen. Det finns uppgifter om att någon filmat avfyrningsramperna när de efter fullbordat verk transporterades tillbaka över den ryska gränsen. Om detta är sant, kan jag inte gå i god för. Men uppgifterna finns. Därför är den intressanta frågan vad Vladimir Putin har att säga..

Det är illa nog att 298 oskyldiga människors liv utplånats av hänsynslösa terrorister. Terroristerna gör dessutom allt för att mörklägga katastrofen. De hindrar myndigheterna från att skaffa sig tillträde till olycksplatsen och har uppenbarligen smusslat undan de svarta lådorna så att ingen ska få veta vad som utspelades i cockpit minuterna före katastrofen. En grupp OSSE-observatörer ska också ha hindrats från att få tillträde till nedslagsplatsen. Allt uppenbarligen för att dölja sanningen, vinna tid, manipulera fakta, undanröja bevis och sedan skylla på någon annan. Separatisterna påstår t ex att det är Ukraina som ligger bakom nedskjutningen.

Men vilken roll spelar Ryssland och Vladimir Putin i denna terrorattack? Spelar de någon roll alls? Är Putin helt oskyldig? Var han helt ovetande om vad som skulle hända? Vem i Ryssland gav order om att låna ut två avfyrningsramper och missiler till en terrorgrupp? Frågorna hopar sig med svaren är desto färre.

Självklart blev katastrofen i Donetsk omedelbart en världshändelse, som under några timmar överskuggade den pågående katastrofen i Gaza. En oberoende internationell haverikommission med representanter för FN:s
flygorgan måste bli den som utreder den här katastrofen. Terrorattacken måste också bli föremål för förhandlingar i FN:s säkerhetsråd. Till skillnad från kriget mellan Israel och Hamas i Gaza så är det ingen som blundar för den här terrorattacken. Barack Obama blev inkopplad omedelbart och världssamfundet kommer att göra allt för att få veta vem eller vilka som ligger bakom nedskjutningen av det malaysiska planet och även se till att de skyldiga får sitt straff.