Varför ska man lida av någon slags fallandesjuka eller tro att man är lika fascinerande som Mona-Lisa för att bli president i USA? Nu verkar fysisk klenhet respektive mentalt storhetsvansinne vara de främsta meriterna.

Vad är det för fel på USA egentligen? Eller rättare sagt: Vad är det för fel på USA:s presidenter?

Jag skrev nyligen i ett inlägg här på min blogg att ett folk får de ledare folket förtjänar. Det måste tyda på att det amerikanska folket inte förtjänar bättre än att ha en president som ramlar omkull och slår sig hela tiden eller har en nygammal presidentkandidat (läs: Donald Trump) som tycker att han är lika fascinerande som Mona-Lisa. Trump har ju bestämt sig för att kandidera till presidentposten 2024 och tar nu alla chanser att göra sig märkvärdig.

Lika som bär … eller?.
Grafik: Elisabet Höglund

I en intervju har Trump uttryckt sådan förtjusning över att hans egna väljare gång efter annan återvänder till hans möten för att få titta på honom och lyssna på honom ”trots att han säger samma sak varje gång” (hans eget uttryck).

”Likadant är det med världens mest berömda oljemålning, Leonardo da Vincis ”Mona-Lisa”, säger Trump. ”Konstälskare kommer gång på gång tillbaka för att titta på samma målning.”

USA:s 80-årige president Joe Biden
Bild: Imago-Images.com/köpt bild

Men det är inte Donald Trump som är huvudämnet för det här blogginlägget. Det är den nuvarande presidenten Joe Biden, mannen som ramlar hela tiden, faller av cykeln när han trasslar in sig i pedalerna, snubblar på sandsäckar när han lämnar en militärceremoni och snubblar inte mindre än tre gånger när han ska ta sig uppför trappan till presidentplanet Air Force One.

Grafik: Elisabet Höglund
Det var den 1 juni i år efter sitt tal och efter en utdelning av diplom vid det amerikanska flygvapnets universitet i Colorado som president Biden snubblade och föll handlöst till marken. ”I got sandbagged”, sa han skämtsamt till journalisterna efteråt. Med det menade han att han hade snubblat på en sandsäck och ramlat. Presidenten landade på höger höft men tog omedelbart stöd med den högra handen för att dämpa fallet.
Personal från Secret Service rusade omedelbart fram för att hjälpa presidenten.
Bild: Malasia Latest News
Personal från Secret Service och folk från flygvapenadminitrationen rusade omedelbart till undsättning och reste upp Joe Biden i stående ställning. Det lustiga var att den sandsäck som Joe Biden snubblade och föll på hade lagts ut som en säkerhetsåtgärd, kanske för att folk inte skulle snubbla på kablar som var utdragna över golvet. En ödets ironi, är det minsta man kan säga.
Men presidenten tycktes inte ha tagit särskilt illa vid sig av fallet. Han gick raskt tillbaka till den plats där han satt under militärceremonin utan att röra en min.
En fallen president
Bild: All I Scan Info

Men det var som sagt inte första gången Joe Biden har snubblat och fallit på olika sätt. Bara en stund före flygvapenceremonin i Colorado i torsdags råkade samme Joe Biden slå huvudet i taket när han skulle gå ut ur den helikopter han färdades i:

Här har presidenten precis slagit huvudet i taket när han skulle stiga ut ur helikoptern
Bild: Imago-Images.com/köpt bild

Han fick en viss känning av skadan i bakhuvudet och strök med handen över baksidan av skallen när han vandrade väg från helikoptern.

Joe Biden tar sig för bakhuvudet när han lämnar helikoptern.
Bild: Imago-Images.com/köpt bild

Om snubblandet på sandsäcken i Colorado i torsdags var Joe Bidens hittills mest spektakulära kullerbytta så var nog hans cykelvurpa hemma i Delaware i juni förra året den mest bildmässiga tilldragelsen. Biden och hans hustru hade åkt till Delaware för att fira sin fyrtiofemte bröllopsdag. Det skulle bland annat celebreras med en morgontidig cykeltur i hemstaden.

Men den då 79-årige presidenten hann inte trampa många tag förrän något förfärligt hände. Han skulle stanna vid ett stopptecken (tror jag) men råkade fastna med vänsterfoten i pedalen. Det vet jag personligen bara kan sluta på ett enda sätt: Krasch, bom, donk i backen …! Och dessutom ett jäkla oväsen.

En cykelvurpa av presidentiella mått
Grafik: Elisabet Höglund

Inför hundratals åskådare låg presidenten i en hög på gatan tillsammans med cykeln. Folk rusade förstås fram för att rädda presidenten ur hans pinsamma predikament. Snart reste han sig upp och verkade vara lika glad gen. ”Jag fastnade med foten i pedalen”, sa han till de oroliga åskådarna.

Visst var det pinsamt. Jag vet ju inte hur van presidenten är vid att cykla. Han kanske inte hade cyklat sen han var barn. Sen kanske han hade sådana där cykelskor som knäpps fast i pedalen. Det ser inte så ut på bilderna men man vet aldrig och då kan det bara gå på ett sätt. Jag har varit med om det själv. Känslan av att plötsligt sitta fast och vara totalt oförmögen att förhindra den vurpa som man vet ska komma inom några tiondels sekunder då man kommer att krossas mot asfalten, den känslan är en mardröm.

En president på fall – igen
Bild: The Straits Times

Nu vet jag inte om det var just detta som hände Joe Biden den dagen men särskilt cykelvan verkar han inte vara. Han verkar dock enligt bilderna att döma ha sluppit undan de traditionsenliga cykelkraschskadorna, såsom ett brutet nyckelben, skrubbade armbågar, skrubbade fingerleder, skrubbade knän, någon lårkaka och blodiga fotknölar. Inget av detta är dödliga skador – men de svider.

Joe Biden går med till synes stapplande steg
Bild: Imago-Images.com/köpt bild

Men det är inte slut med den stackars Joe Bidens olycksdrabbade snubbelkarriär. Den 19 mars 2021 – Biden var då 78 år –  hade han varit på besök på flygbasen Joint Base Andrews i Washington DC, alltså hemmavid. Därefter skulle han flyga med Air Force One till Atlanta, Georgia, där en fasansfull massaker hade inträffat.

Biden snubblar utan att behöva några snubbeltrådar
Grafik: Elisabet Höglund

Men när Joe Biden skulle gå uppför flygplanstrappan för att ta sig in i planet gick det så illa att han hann snubbla på trappstegen inte mindre än tre gånger efter varandra innan han var uppe på ”platån”. Väl där vände sig Biden om och gjorde honnör mot dem som stod kvar på plattan – till synes utan att ha påverkats nämnvärt av snubblandet uppför flygplanstrappan.

Biden faller i flygplanstrappan
Bild: youtube.com

Efteråt sa hans pressekreterare Karine Jean-Pierre för att lugna nationen: ”Presidenten mår bara bra. Han mår toppen.” Ja, vad skulle hon säga.

Biden är nu 80 år. I slutet av april i år meddelade han att han tänker ställa upp för omval vid 2024 års presidentval. Det är ett djärvt beslut. Han verkar i och för sig alltid vara glad och på gott humör men hans rörelseförmåga och allmänna uppmärksamhet av vad som finns runtomkring honom förefaller vara kraftigt nedsatt.

Vad lider karl´n av egentligen?
Vad lider karl´n av egentligen – förutom av vissa ålderskrämpor? Han ger alltid ett stelt och stappligt uttryck ut när han går även om han försöker röra sig pojkaktigt. Lider han av knäartros? Eller höftledsartros? Är det så att han ser dåligt eftersom han tre gånger efter varandra lyckades snubbla på trappstegen upp till presidentplanet Air Force One. Eller lider han av Meniéres sjukdom. Enligt 1177.se (som Joe Biden naturligtvis aldrig läser) beskrivs Meniéres sjukdom enligt följande:
Ménières sjukdom är en sjukdom i innerörat som ger återkommande anfall av yrsel. Det är vanligt att dessutom få en varierande hörselnedsättning, tinnitus och tryckkänsla i ena örat.
Innerörat i genomskärning för att illustrera Menières sjukdom
Bild: doktorn.com
Tja, varför inte. En sjukdom som liknar kristallsjuka alltså. Men den är inte dödlig och den är behandlingsbar. Däremot kan de skador som uppstår när Jose Biden snubblar och ramlar omkull vara besvärliga nog att reparera. En vacker dag kommer han att knäcka lårbenshalsen, var så säker.
Så hur mycket snubbeltrådar Donald Trump än försöker lägga ut framför Joe Biden, så är dess få jämfört med de snubbeltrådar Biden lägger ut åt sig själv.