Världens fest och artistuppträdanden när Ängelholm fyllde 500 år – och jag var med!

 

Igår kväll, lördagen den 29 oktober, deltog jag som inbjuden ”artist” och hemlig gäst i firandet av Ängelholms 500-årsjubileum. Orsaken till att jag blev inbjuden var sannolikt att Jesper Rönndahl, min flerårige partner i På spåret, var konferencier för en jättelik artistgala i Rögle BK:s hemmaarena Lindab Arena i Ängelholm. Arrangörerna tyckte tydligen att det skulle vara kul att bussa ihop Jesper och mig i ett annat nytt och oväntat sammanhang. Det blev verkligen kul också.

Några av bilderna här nedan tog jag under eftermiddagens genrep. Klicka på högerpilen så kanske det går att höra vad som sjungs och sägs.

Carola på genrepet Foto: Elisabet Höglund
Carola på genrepet
Foto: Elisabet Höglund

 

 

20161029_093251

 

Generalstaben för det jättelika födelsekalaset lyckades med konststycket att få flera av Sveriges absolut bästa artister att ställa upp på galan. Flera av dem är från Skåne eller är skåningar i förskingringen. Några av namnen är Hasse ”Kvinnaböske” Andersson, Miss Li, Jenny Silver, Oskar Zia, operasångerskan Martine Dike, Maja Francis, Elin Benmark, Jesper Rönndahl och jag själv som inbjuden hemlig gäst. Dessutom medverkade en gospelkör, en barnkör, dansare och en fantastisk orkester.

Här är en del av orkestern vid frukosten i morse, fr v Micke, Ulrik och Tommy Foto: Elisabet Höglund
Här är en del av orkestern vid frukosten i morse, fr v Micke, Ulrik och Tommy
Foto: Elisabet Höglund

 

20161029_092935

20161029_110015

Det var ett fantastiskt arrangemang och vilken konsert! Under nästan tre och en halv timma kunde den 2000-hövdade publiken njuta av de mest professionella framträdanden.

 

Carola Foto: Elisabet Höglund
Carola
Foto: Elisabet Höglund

 

Miss Li Foto: Elisabet Höglund
Miss Li
Foto: Elisabet Höglund
Jenny Silver Foto: Elisabet Höglund
Jenny Silver
Foto: Elisabet Höglund

 

Operasångerskan Martina Dike och jag Selfie: Elisabet Höglund
Operasångerskan Martina Dike och jag
Selfie: Elisabet Höglund

Nu undrar ni förstås vad jag hade där att göra bland Sveriges främsta sångartister. Jag det undrar faktiskt jag också. Men jag var faktiskt inbjuden för att sjunga. Nåja, min icke fullbordade sångkarriär avslutade jag för cirka tjugo år sen. Sen dess har jag nästan inte hunnit ta en ton.

Selfie på mig själv
Selfies på mig själv

20161029_183702

Däremot är jag bra på att hitta på nya texter till redan befintliga sånger. Och det var med en hyllningssång till Ängelholm och till Rögle BK, det uppåtsträvande hockeylaget och Ängelholms stolthet, som jag bidrog med. Den visa jag ”lånade” var ”Omkring tiggarn från Luossa” med ursprunglig text av Dan Andersson och musik av Gunde Johansson. Allt med ackompanjemang av kvällens proffsiga orkester.

Jag sjunger min egen låt "Omkring spelarna från Rögle" fritt efter Dan Andersson Foto: Jesper Rönndahl
Jag sjunger min egen låt
”Omkring spelarna från Rögle” fritt efter Dan Andersson
Foto: Jesper Rönndahl

Det blev en skojig sång om Rögle och Ängelholm som definitivt gick hem hos publiken. Jag misstänker att Dan Andersson vänder sig i sin grav både en och två gånger när han tvingats låna ut sin fantastiska och mest älskade visa till mig.

Sedan blev det naturligtvis ett rejält På spåret-snack mellan Jesper och mig och Jesper var mycket nöjd efteråt – liksom jag själv.

PS: I morgon kväll, måndagen den 31 oktober. ska jag medverka i Expressen TV mellan kl. 19 00 och 20 00 för att kommentera det amerikanska valet. Det ska jag göra under tre kvällar den här veckan, nämligen även onsdag den 2 och lördag den 5 november. Från halkan till Balkan brukade man säga på Rapport när man komponerade en nyhetssändning där man kastade sig från det ena ämnet till det andra. Det är ungefär som det känns för mig just nu, ena dagen på artistgala i Ängelholm, nästa dag analytiker av det amerikanska presidentvalet.